Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Νέο Δελχί ο Γ.Παπανδρεου
  • [02] ''Η ελληνική οικονομία γίνεται πιο δυναμική''
  • [03] Δεν αυξάνεται η ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν
  • [04] Καϊρο-Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα σε Εκθεση Βιβλίου

  • [01] Στο Νέο Δελχί ο Γ.Παπανδρεου

    Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στην Ινδία, προκειμένου να μιλήσει στο Συνέδριο που διοργανώνει το "Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου", στις 28 και 29 Ιανουαρίου, στο Νέο Δελχί, με θέμα «Ενδυνάμωση των Πολιτικών για την Ειρήνη και τη Μη Βία, Η Φιλοσοφία του Γκάντι στον 21ο Αιώνα».

    Το Συνέδριο, που διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την δημιουργία του Κινήματος της Μη Βίας, από τον Μαχάτμα Γκάντι, θα εξετάσει τις παρουσιάσεις διαπρεπών μελετητών στα θέματα επίλυσης συγκρούσεων και ειρήνης, καθώς και την φιλοσοφία του Γκάντι, για την καταπολέμηση της φτώχειας, την ενδυνάμωση των λαών και τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών, κυβερνητικά στελέχη, διαπρεπείς προσωπικότητες και νομπελίστες, εκπρόσωποι κομμάτων, αλλά και κορυφαίες διεθνώς Οργανώσεις, που εργάζονται για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Από την Ελλάδα την κυβέρνηση και τη ΝΔ θα εκπροσωπήσει ο πρώην πρωθυπουργός Τζανής Τζανετάκης. Θα συμμετέχει αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κινήματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου.

    Κατά την παραμονή του στο Νέο Δελχί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί μεταξύ άλλων, με την πρόεδρο του Κόμματος του Κογκρέσου, Σόνια Γκάντι και τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Σρι Πρανάμπ Μουκχερζί.

    Ο Γ. Παπανδρέου στην κηδεία του Ισμαήλ Τζέμ

    Σε μιά φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, η Κωνσταντινούπολη απέτισε τον ύστατο χαιρετισμό στον Ισμαήλ Τζεμ, πρώην Υπουργό των Εξωτερικών της Τουρκίας, βουλευτή και γόνο της πόλης, ο οποίος πέθανε πριν δυό μέρες σε ηλικία 67 ετών.

    Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέστη στη νεκρώσιμη ακολουθία που ετελέσθη στο Τέμενος του Τεσβικιγιέ, παρουσία χιλιάδων πολιτικών και μη, φίλων του εκλιπόντος και των μελών της οικογένειάς του.

    Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός των Εξωτερικών Θόδωρος Κασσίμης, συνοδευόμενος από έλληνες διπλωμάτες που υπηρετούν στην Τουρκία, με επικεφαλής τον έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Γεννηματά.

    Το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος τιμήθηκε ιδιαίτερα από το πλήθος που τον υποδέχτηκε με χειροκροτήματα, δείχνοντας ότι η συνεργασία που ξεκίνησαν με τον Ι. Τζέμ, ως Υπουργοί των Εξωτερικών,εξακολουθεί να εκτιμάται.

    «Ήμασταν πολύ στενοί φίλοι. Ήταν πολύ ήπιος, αλλά είχε έναν πολύ δυναμικό χαρακτήρα. Εργαστήκαμε μαζί για την ειρήνη, για μία ευρωπαϊκή Τουρκία και εγώ, τώρα, υποβάλλω τα τελευταία μου σέβη στο φίλο μου, τον Ισμαήλ και έφερα ένα κλαδί ελιάς από τον κήπο μου. Θυμάμαι που φυτέψαμε μαζί μιά ελιά στη Σάμο. Θέλω να πω ότι το δέντρο μας είναι δυνατό και θα είναι πιο δυνατό. Και υπόσχομαι ότι αυτό το δέντρο ειρήνης θα ανθήσει, με καρπους για τις δύο χώρες και τους λαούς των δύο κρατών μας», δήλωσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στο νεκροταφείο του Ζιντζιρλίκουγιου, μετά την ταφή του Ισμαήλ Τζεμ, μπροστά σε δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες και δημοσιογράφους που ζητούσαν επίμονα από τον έλληνα πολιτικό μιά δήλωση.

    Στην κηδεία παρέστη όλη η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και παλαιότερα στελέχη του,όπως ο πρώην Υπουργός των Εξωτερικών Χικμέτ Τσετίν.

    [02] ''Η ελληνική οικονομία γίνεται πιο δυναμική''

    Στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποβλέπουν να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, σε συνδυασμό παράλληλα με το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης στην ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου, με θέμα "Ελλάδα-Ο στρατηγικός σας εταίρος στην περιοχή-Επενδυτικές προοπτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες".

    Η ελληνική οικονομία γίνεται πιο δυναμική και εξωστρεφής, καθώς και πιο φιλική προς τις επενδύσεις, χάρη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την θεαματική αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων στα 4 δισ. ευρώ κατά το 11μηνο του 2006, ανέφερε ο υπουργός.

    "Η Ελλάδα", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, "είναι ντεφάκτο το οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει γίνει το τοπικό κίνητρο προόδου και ανάπτυξης της περιοχής, με 250 εκατομμύρια κατοίκους. Οι ελληνικές εταιρίες ενισχύουν τη θέση τους στην περιοχή, γίνονται μεγαλύτερες και περισσότερο συνεπείς και φιλόδοξες. Επενδύοντας στην Ελλάδα", τόνισε, "μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή, η οποία προβλέπεται να έχει μεγάλη ανάπτυξη και θα είναι το επόμενο θαύμα της Ευρώπης, όπως ήταν η Ιρλανδία τα τελευταία 20 χρόνια".

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στη φορολογική μεταρρύθμιση, με την οποία μειώθηκαν οι συντελεστές για τις επιχειρήσεις κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες από το 35% στο 25%, σταδιακά από το 2005 έως το 2007. Με τη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, πρόσθεσε, μειώνεται η φορολογία και για τα φυσικά πρόσωπα.

    Επίσης, αναφέρθηκε στα σημαντικά κίνητρα που παρέχει ο νέος επενδυτικός νόμος για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και στην πολιτική για την προώθηση των εξαγωγών, στο πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στο νόμο για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, στην αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζοϋπαλλήλων και στις αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας. Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε ακόμα στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, με το νομικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε για την αποτροπή φαινομένων χειραγώγησης.

    Όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός είπε ότι κεντρικός στόχος για το 2007 είναι η αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου για τον ΟΤΕ και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τόνισε ακόμα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υπερέβη το 2006, κατά πάσα πιθανότητα, το 4%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε πιθανώς χαμηλότερα από το στόχο 2,6% του ΑΕΠ που είχε θέσει η Κυβέρνηση.

    Ε.Στυλιανίδης

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ένας από τους κύριους ομιλητές του συνεδρίου, αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομική διπλωματία, τονίζοντας ότι "η ελληνική εξωτερική πολιτική, με εργαλεία την οικονομική διπλωματία και τη διπλωματία της ενέργειας, επιδιώκει να καταστήσει την Ελλάδα επιχειρησιακό κέντρο για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε με επιτυχία και αυτό φαίνεται από τις εξαγωγές και ενδύσεις στις χώρες αυτές και παράλληλα έχουμε πετύχει να μετεξελιχθεί η Ελλάδα σε χώρα μετακόμισης και παραγωγής ενέργειας. Τα νέα μας ανοίγματα είναι στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα και τον Αραβικό Κόσμο. Η Τουρκία περιλαμβάνεται σε αυτούς τους στόχους".

    Ο πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Δημήτριος Λαμπαδάριος, στην ομιλία του περιέγραψε τα νομοθετικά πλαίσια και τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προκειμένου να βελτιώσει και να αναβαθμίσει τα προϊόντα του ελληνικού τουρισμού. Παράλληλα, όπως είπε, σχεδιάζεται η υποδομή που θα βοηθήσει, ώστε να έχει η Ελλάδα τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο.

    Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Αλογοσκούφης είχε συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, καθώς και με επενδυτές που ενδιαφέρονται για άμεσες επενδύσεις. Το 5ο Οικονομικό και Επιχειρηματικό Συνέδριο «Greece - Your Strategic Partner in Southeast Europe: Investment Prospects & Business Opportunities» πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Claridgeβs στο Λονδίνο, υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Simon Gass. Το συνέδριο του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου έχει πλέον καθιερωθεί ως ετήσιο φόρουμ διμερούς επικοινωνίας Ελλάδας-Μεγάλης Βρετανίας και μέσο τακτικής προβολής της Ελλάδας στην Ευρώπη, ως επίκεντρο των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το Συνέδριο παρακολούθησαν ανώτατα στελέχη βρετανικών και διεθνών επιχειρήσεων που εδρεύουν στο Λονδίνο.

    Εκτός από τον κ.Αλογοσκούφη και τον Στυλιανίδη, στο συνέδριο συμμετείχαν ο Lord Mayor of the City of London Alderman John Stuttard, o Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Δημήτριος Λαμπαδάριος, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Βασίλειος Νειάδας, , το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Ζαχαρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Λεωνίδας Κορρές, ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου κ. Tracey Pierce κ.α.

    Κατά την διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Μεγάλης Βρετανίας, στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στα μεγάλα έργα και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και του τουρισμού.

    [03] Δεν αυξάνεται η ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν

    Δεν αυξάνεται η ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με δηλώσεις και εκτιμήσεις για δήθεν αύξηση του αριθμού Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν

    Ειδικότερα ο κ. Κουμουτσάκος είπε τα εξής:

    «Όπως σαφώς δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, η ελληνική παρουσία στην αποστολή ISAF που βρίσκεται στο Αφγανιστάν, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραμένει όπως ακριβώς είχε από πλευράς έμψυχου δυναμικού. Δεν προστίθεται ούτε ένας Έλληνας στρατιώτης.

    Η νεότερη συνεισφορά της Ελλάδας στις διεθνείς προσπάθειες για την σταθερότητα και την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν έγκειται αποκλειστικά και μόνον στα εξής:

    α) Παράταση για 3+3 μήνες, σύνολο 6, της παραμονής της νοσοκομειακής μονάδας.

    β) Προσφορά 300.000 β¬ στο ειδικό ταμείο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν.

    γ) 500.000 β¬ σε τέσσερα προγράμματα ανοικοδόμησης και υποστήριξης, σε συνεργασία με την Ουγγαρία, στα εξής ταμεία: υγείας, εκπαίδευσης, αγροτικής ανάπτυξης και διαχείρισης υδάτινων πόρων.

    δ) Παροχή ως δωρεά στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις 10 έως 13 αρμάτων μάχης τύπου Μ-60 Α3».

    [04] Καϊρο-Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα σε Εκθεση Βιβλίου

    Ιδιαίτερα θερμή είναι η υποδοχή της Ελλάδας στην 39η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο, της σημαντικότερης έκθεσης στην Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.

    "Όπως είναι η έκθεση της Φρανκφούρτης για την Ευρώπη, το ίδιο σημαντική είναι για τον αραβικό κόσμο η έκθεση αυτή στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου κα Κατρίν Βελισσάρη η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συμμετοχή της χώρας μας στο παγκόσμιο αυτό φόρουμ εκδοτών, στο οποίο συμμετέχουν 23 χώρες από όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Κίνα, η Τουρκία κ.α.

    Στην έκθεση, που εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, η Ιταλία αποτελεί για φέτος την τιμώμενη χώρα. Όπως ανέφερε η κα Βελισσάρη, ο Πρόεδρος της Έκθεσης Δρ Νάσερ Αλ Ανσάρυ πρότεινε στην Ελλάδα να είναι η τιμώμενη χώρα για την προσεχή διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο από σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Παράλληλα, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καΐρου, έτσι ώστε η Αίγυπτος να συμμετάσχει επίσημα στην αντίστοιχη έκθεση της Θεσσαλονίκης.

    "Σκοπός της συμμετοχής της Ελλάδας στην έκθεση του Καΐρου είναι η προώθηση των ελληνικών τίτλων βιβλίου στην αραβική γλώσσα και στο αραβικό κοινό, και παράλληλα η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου στον ιδιαίτερο σημαντικό αυτό τομέα του βιβλίου", κατέληξε η κα Βελισσάρη.

    Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει στο εκδοτικό αυτό φόρουμ με εθνικό περίπτερο, στο οποίο παρουσιάζονται μεταξύ άλλων έργα του Καζαντζάκη, Καβάφη, Μάτεση, Γαλανάκη, εκδόσεις της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και έργα Ελλήνων συγγραφέων στην αραβική.

    Η 39η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, που διεξήχθη για πρώτη φορά το 1969, κλείνει για φέτος τις πύλες της στις 4 Φεβρουαρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 January 2007 - 7:30:16 UTC