Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας
  • [02] «Μάχη ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης»
  • [03] Η ζέστη φέρνει...πείνα

  • [01] Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας

    Η προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στρατηγική της Λισαβόνας και οι βασικές προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ (α΄εξάμηνο 2007), θα συζητηθούν σήμερα στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ με τη συμμετοχή του Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών θα συζητηθεί η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος) και ειδικότερα η άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΕΚΟΦΙΝ.

    Επίσης θα συζητηθεί η επικαιροποίηση των γενικών κατευθυντηρίων γραμμών οικονομικής πολιτικής και η μείωση του διοικητικού βάρους στις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιανουαρίου 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα πρόγραμμα δράσης, το οποίο αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούν τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του διοικητικού βάρους στις επιχειρήσεις κατά 25% μέχρι το 2012. Η εφαρμογή μιας κοινής μεθοδολογίας μέτρησης του διοικητικού βάρους από όλα τα κράτη-μέλη αποτελεί τον πυρήνα του προγράμματος δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Δηλώσεις Χ.Αλμούνια

    Εν αναμονή του συνόλου των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας σε σχέση με την προς τα άνω αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ τελεί η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, δήλωσε χθες ερωτηθείς, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, ο Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Χοακίμ Αλμούνια.

    Ο Ισπανός Επίτροπος συμπλήρωσε ότι από τη στιγμή που θα φτάσουν τα αναγκαία στοιχεία στο Λουξεμβούργο θα είναι πλέον σε θέση η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να προχωρήσει στην επαλήθευσή τους. Στη συνέχεια το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ θα μπορέσει και αυτό με τη σειρά του να αποφασίσει επί του θέματος της εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, δήλωσε ο Χ. Αλμούνια. Ο Ισπανός Επίτροπος διευκρίνισε πάντως ότι το θέμα αυτό δεν ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν το Eurogroup.

    Εκτιμήσεις του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την οικονομία

    Στο μεταξύ επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 3,8% για το 2007, σε σχέση με το 3,7% το 2006, προβλέπεται στο κείμενο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013). Όσον αφορά το δημόσιο έλλειμμα, θα περιορισθεί στο 2,4% το 2007 και θα ακολουθήσει πτωτική πορεία, με στόχο τον ισοσκελισμένο ή ελαφρά πλεονασματικό προϋπολογισμό (ως το 2011 ή 2012).

    Στο κείμενο του ΕΣΠΑ επισημαίνεται ακόμα ότι το ποσοστό απασχόλησης βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, ενώ ο πληθωρισμός, αν και παραμένει σταθερά υψηλότερος στην Ελλάδα (σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών στη ζώνη του ευρώ), η διαφορά έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία έτη. Οσον αφορά το δημόσιο έλλειμμα, στο κείμενο επισημαίνεται οτι θα περιορισθεί στο 2,4% το 2007 και θα ακολουθήσει πτωτική πορεία, με στόχο τον ισοσκελισμένο ή ελαφρά πλεονασματικό προϋπολογισμό (ως το 2011 ή 2012).

    [02] «Μάχη ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης»

    Για ζητήματα που αφορούν τις εκλογές θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που συνεδριάζει στις 11.30 το πρωί.

    Νωρίτερα, ο κ. Αλ.Αλαβάνος θα συναντηθεί με το Σωματείο καθαριστριών - καθαριστών δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αθηνών.

    Τα προβλήματα του Πειραιά συζήτησαν σε χθεσινή συνάντησή τους ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος και ο νέος δήμαρχος Π. Φασούλας.

    Ο κ. Φασούλας δήλωσε ότι ζήτησε την βοήθεια του προέδρου του ΣΥΝ, "στο πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει για τον Πειραιά και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όταν χρειαστεί, όταν έρθουν ζητήματα που αφορούν στην πόλη μας".

    Θεωρώ, πρόσθεσε ο κ. Φασούλας, ότι αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί και με τους φορείς που εκπροσωπούν το κόμμα του Συνασπισμού στην πόλη του Πειραιά αλλά και με την κεντρική ηγεσία του κόμματος, του οποίου πολλές από τις θέσεις και προτάσεις εμείς υιοθετήσαμε και εντάξαμε και στο πρόγραμμά μας συνολικά.

    Ο κ. Αλαβάνος στη δήλωσή του ανέφερε ότι "πρέπει να δοθεί μια σκληρή μάχη ενάντια σ' όλη αυτή την πολιτική της ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον Πειραιά", αναφερόμενος στο λιμάνι, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή είναι μια σκληρή μάχη για τους εργαζόμενους στον Πειραιά.

    [03] Η ζέστη φέρνει...πείνα

    Η άνοδος της θερμοκρασίας θα οδηγήσει στη λιμοκτονία εκατομμύρια ανθρώπους ως το 2080 ενώ σοβαρή λειψυδρία θα πλήξει την Κίνα, την Αυστραλία και περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Κλιματολογικών Αλλαγών (IPCC).

    Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα υπολογίζεται ότι 1,1 έως 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν από έλλειψη νερού καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει κατά δύο με τρεις βαθμούς Κελσίου.

    Η μελέτη αυτή, που επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα τον ερχόμενο Απρίλιο αλλά διέρρευσε στην εφημερίδα The Age, αναφέρει ότι μέσα στα επόμενα 70 χρόνια 200 με 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα έρθουν αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας ενώ οι πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές θα πλήξουν 7 εκατομμύρια νοικοκυριά.

    "Το μήνυμα είναι ότι όλες οι περιοχές του πλανήτη θα επηρεαστούν", δήλωσε ο Δρ. Γκρέιμ Πίρμαν, ο οποίος βοήθησε στη σύνταξη της μελέτης. Η Αφρική και οι φτωχές χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, θα πληγούν περισσότερο επειδή δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στην ξηρασία και στις καταστροφές στα παράλιά τους, πρόσθεσε.

    Το IPCC ιδρύθηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να ενημερώνει για τις κλιματικές αλλαγές παγκοσμίως. Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να παρουσιάσει στο Παρίσι μια έκθεση που προβλέπει ότι ως το 2100 η θερμοκρασία της Γης θα ανέβει κατά 2-4,5 βαθμούς πάνω από το επίπεδο που βρισκόταν κατά την προβιομηχανική εποχή. Η έκθεση αυτή συνοψίζει την επιστημονική βάση των κλιματικών αλλαγών ενώ η μελέτη του Απριλίου περιγράφει τις επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν για την αποφυγή τους.

    Στη μελέτη ένα ολόκληρο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην Αυστραλία που αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος μπορεί να εξαφανιστεί. Στην Ευρώπη οι παγετώνες των Άλπεων θα λιώσουν ενώ ορισμένα νησιά του Ειρηνικού θα πληγούν από την άνοδο της στάθμης των νερών και τις τροπικές καταιγίδες που θα εμφανίζονται πλέον συχνότερα.

    Από την άλλη πλευρά πάντως, ο Πίρσον υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα για να ανατρέψει την κατάσταση, εφόσον δράσει άμεσα. "Οι προβλέψει στην έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδας βασίζονται στην υπόθεση ότι αντιδρούμε αργά και ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν, λίγο-πολύ, όπως στο παρελθόν", τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 January 2007 - 7:30:15 UTC