Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με απόφαση του πρωθυπουργού η πολιτική επιστράτευση
  • [02] «Εφυγε» από κοντά μας ο Νίκος Κούρκουλος

  • [01] Με απόφαση του πρωθυπουργού η πολιτική επιστράτευση

    Αλλαγή του τρόπου πολιτικής επιστράτευσης αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, πολιτική επιστράτευση θα γίνεται σε περιπτώσεις θεομηνιών και για λόγους δημόσιας υγείας, μετά απο απόφαση του πρωθυπουργού και εισήγηση του αρμόδιου υπουργού.

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι για τα Βακούφια οι μουσουλμάνοι θα εκλέγουν τις διοικήσεις των ιδρυμάτων τους, ενώ θα ρυθμιστούν και τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί έως τώρα.

    Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας Hua Jianmin. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [02] «Εφυγε» από κοντά μας ο Νίκος Κούρκουλος

    Σε ηλικία 73 ετών έχασε τη μάχη για τη ζωή ο μεγάλος πρωταγωνιστής και Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Νίκος Κούρκουλος έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

    Ο Νίκος Κούρκουλος - καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επί μία δεκαετία-γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη συνοικία του Ζωγράφου.

    Αγάπησε πολύ τον αθλητισμό, στο γυμνάσιο έγινε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και, όπως ο ίδιος είχε πει, εντελώς τυχαία, διαβάζοντας βιβλία για το θέατρο, πήρε την απόφαση να γίνει ηθοποιός.

    Στην απόφασή του αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο ο Μάνος Κατράκης, τον οποίο ο Κούρκουλος εκτιμούσε απεριόριστα και τον καθοδήγησε να δώσει εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Εθνικού, απ'όπου και αποφοίτησε το 1958.

    Πρωτοεμφανίστηκε το 1959, με τον θίασο της Ελλης Λαμπέτη και του Δημήτρη Χορν στην "Κυρία με τις καμέλιες" του Αλ Δουμά.

    Στο θέατρο τον είδε ο Δαλιανίδης.Στα κινηματογραφικά στούντιο της "Φίνος Φιλμς", έκανε μεγάλη αίσθηση με τον "Κατήφορο" και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ταινίες που πρόβαλαν στο πρόσωπό του το πρότυπο του σκληρού αλλά καλόκαρδου άντρα που αγωνίζεται για δικαιοσύνη και ανθρωπιά: "Λόλα", "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο", "Κατηγορώ τους ανθρώπους", "Κοινωνία ώρα μηδέν", είναι κάποιες απο τις ταινίες που τον έκαναν το πιο εμπορικό όνομα της δεκαετίας του '60. Βραβεύτηκε δύο φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με βραβεία α' ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του στους Αδίστακτους (1965) και τον Αστραπόγιαννο (1970).

    Η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν το θέατρο, απ' το οποίο ποτέ δεν απομακρύνθηκε. Επαιξε όλα τα είδη θεάτρου, απο βουλβάρτο έως αρχαία τραγωδία με πολλούς θιάσους: της Μ. Ανουσάκη στη Μήδεια, της Ελ. Βεργή στη "Νίκη χωρίς φτερά" του Μ. Αντερσον, της Βέμπο στο "Δίλημμα του Κυρίου Ρόουντς του Γκρ. Γκρην", της Βίλμας Κύρου, στην "Ηλίθια" του Μ. Ασάρ, στον θιάσο της Ελλης Λαμπέτη και την "Μικρή μας πόλη του Θ. Ουάιλντερ", με την Τζένη Καρέζη στην "Γειτονιά των Αγγέλων" του Ι. Καμπανέλη, σε μουσική Θεοδωράκη, απ'όπου και το διάσημο ντουέτο του με την Καρέζη όταν τραγουδούν "Στρώσε το στρώμα σου για δυο", στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μ. Κατράκη με "Ιούλιο Καίσαρα" του Σέξπηρ, κα.

    Εμφανίστηκε στο Μπρόντγουέη με τη Μελίνα Μερκούρη στο Ιλια Ντάρλινγκ, του Ζυλ Ντασέν.

    Το 1972 συγκροτεί δικό του θίασο και δύο χρόνια αργότερα τον στεγάζει, στο δικό του θέατρο, το "Κάπα", όπου πρωταγωνιστεί στον Γλάρο, του Τσέχωφ, στην Οπερα της Πεντάρας, του Μπρεχτ, την Επιστροφή, του Πίντερ. Ψηλά απο τη Γέφυρα του Μίλερ, Στη φωλιά του Κούκου του Βάσερμαν κα.

    Ερμήνευσε το 1982 τον Οιδίποδα Τύραννο, του Σοφοκλή, με το Εθνικό στην Επίδαυρο.

    Η τελευταία του εμφάνιση ήταν με τον Φιλοκτήτη, του Σοφοκλή, πάλι με το Εθνικό, του οποίου έγινε διευθυντής, το 1994.

    Ο Νίκος Κούρκουλος, επέμενε να πηγαίνει στο γραφείο του στο Εθνικό μέχρι τέλους, αν και η αρρώστια του είχε διαγνωσθεί απο το 2001.

    Αλλωστε είχε κάνει προσωπικό του θέμα το πρόβλημα της αποκατάστασης του κτιρίου στην Αγ. Κωνσταντίνου, χωρίς όμως μέχρι τώρα αποτέλεσμα.

    Ηταν μια απο τις λίγες μάχες που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει στα δέκα και πλέον χρόνια της θητείας του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, στην διάρκεια των οποίων πάλεψε και κέρδισε την ριζική αναδιάρθρωση της Κρατικής Σκηνής.

    Ανοιξε τις, για χρόνια κλειστές, πόρτες του Εθνικού Θεάτρου σε όλους τους ηθοποιούς, έκανε τον θίασο περιοδεύοντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προχώρησε σε μετακλήσεις ξένων σκηνοθετών.

    Ιδρυσε την Πειραματική Σκηνή και το Εργαστήρι Ηθοποιών, έθεσε σε μόνιμη λειτουργία την παιδική Σκηνή του Θεάτρου, ενώ στις καινοτομίες του καταγράφηκε και η τεράστια επιτυχία του μιούζικαλ "Βίρα της άγκυρες" των Β. Παπαθανασίου- Μ. Ρέππα, σε σκηνοθεσία Στ. Φασουλή, ως το πρώτο μουσικό έργο στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, αφιερωμένο στην ελληνική επιθεώρηση.

    Ο Νίκος Κούρκουλος είχε τέσσερα παιδιά. Δύο απο τον πρώτο γάμο του με την Μελίτα, την Μελίτα και τον ηθοποιό Αλκη Κούρκουλο και την Εριέτα και τον Φίλιππο, απο την Μαριάννα Λάτση, δεύτερη σύζυγό του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 January 2007 - 11:30:12 UTC