Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόφαση του ΣτΕ για τους πολύτεκνους πατέρες

  • [01] Απόφαση του ΣτΕ για τους πολύτεκνους πατέρες

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 314/2007 απόφασή της, ενέκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Ν. 1892/1990 κατά το μέρος που αναφέρουν ότι σε περίπτωση θανάτου της πολύτεκνης μητέρας την ισόβια σύνταξή της δεν θα την λαμβάνει ο πολύτεκνος χήρος σύζυγος-πατέρας.

    Συγκεκριμένα, πολύτεκνος πατέρας τριών παιδιών μετά τον θάνατο της συζύγου του ζήτησε από τον ΟΓΑ να του χορηγηθεί ισόβια σύνταξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1892/1990. Το αίτημα απορρίφθηκε με τον ισχυρισμό ότι η ισόβια σύνταξη χορηγείται μόνο στην πολύτεκνη μητέρα. Ο πατέρας στην συνέχεια υπέβαλλε ένσταση κατά της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής του Οργανισμού, χωρίς όμως ποτέ να πάρει απάντηση. Έτσι, ο πατέρας προσέφυγε στην Δικαιοσύνη.

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 1892/1990, εφόσον δεν προβλέπει ότι σε περίπτωση θανάτου της πολύτεκνης μητέρας δικαιούται να την λάβει ο επιζών σύζυγος, ο οποίος θα έχει, πλέον, την ευθύνη διατροφής των παιδιών. Σύμφωνα με το ΣτΕ, το άρθρο 63 του Ν 1892/1990 είναι αντίθετο στις συνταγματικές διατάξεις για την ισότητα των πολιτών (άρθρο 4) και την προστασία της οικογένειας και ειδικά της πολύτεκνης οικογένειας.

    Αναφέρει, ακόμα, η Ολομέλεια ότι η ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας, έχει τον χαρακτήρα κινήτρου προς τους νέους γονείς για την δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών, με στόχο την αντιμετώπιση του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

    Υπογραμμίζει η δικαστική απόφαση ότι δεν είναι συνταγματικά ανεκτό "να χορηγείται μόνον στον έναν από τους συζύγους (στην μητέρα) παροχή, υπό την ιδιότητα του πολύτεκνου συζύγου, σε περίπτωση δε θανάτου να μην λαμβάνει ο επιζών την παροχή αυτή, απομειουμένης, με τον τρόπο αυτόν, της προς την πολύτεκνη οικογένεια προστασίας, εφ' όσον και οι δύο σύζυγοι αποτελούν μέλη της συνταγματικώς προστατευόμενης οικογένειας".

    Στο μεταξύ, πρόσθετες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του, ανακοίνωσε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    Χορηγείται εφεξής προσαύξηση οικογενειακών βαρών και στη γυναίκα συνταξιούχο του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. για το σύζυγό της με τους ίδιους όρους και προυποθέσεις που χορηγείται το ανωτέρω επίδομα στον άνδρα συνταξιούχο του Ιδρύματος για τη σύζυγό του (αφορά γυναίκες που ο σύζυγός τους δεν εργάζεται).

    Χορηγείται το ετήσιο επίδομα αεροθεραπείας και στους υποβληθέντες σε μεταμόσχευση πνευμόνων, καρδιάς και ήπατος, καθώς και στους πάσχοντες από πνευμονοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 80% στην πνευμονική νόσο, ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

    Καθορίζεται πλέον ως όριο ηλικίας το 25ο έτος - ενώ μέχρι πρότινος ίσχυε το 18ο έτος της ηλικίας ή το 24ο έτος εφόσον σπούδαζαν - πριν από το οποίο απαιτείται να έχει εκδηλωθεί η ανικανότητα για κάθε εργασία των ανίκανων, παιδιών, εγγόνων ή προγόνων εφόσον πάσχουν από ψυχικές παθήσεις, προκειμένου να κριθεί αίτημά τους για σύνταξη ή προσαύξηση.

    Αυξάνεται το παραπληγικό επίδομα, ακολουθώντας τις αυξήσεις του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2007 έως τις 30 Απριλίου 2007 το παραπληγικό επίδομα αυξάνεται στα 559,20 ευρώ, ενώ από την 1η Μαίου 2007 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2007 αναπροσαρμόζεται σε 587,8 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 February 2007 - 9:30:09 UTC