Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλία για την κρίση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [02] Προκαταρκτική εξέταση για τα φύλλα της ελιάς
  • [03] Εκκληση για την σωτηρία του πλανήτη

  • [01] Πρωτοβουλία για την κρίση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Με πανεπιστημιακούς καθηγητές, ο οποίοι με παρέμβασή τους ζητούν τον τερματισμό των καταλήψεων και την πραγματοποίηση μαθημάτων αλλά και της εξεταστικής περιόδου, θα συναντηθεί η κ. Μ.Γιαννάκου.

    Η ΠOΣΔΕΠ έχει κηρύξει τριήμερη απεργία (από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή). Αύριο θα συγκληθεί εκ νέου η Διοικούσα Επιτροπή της Oμοσπονδίας, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για την απεργία διαρκείας, ενώ οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις.

    Η υπουργός Παιδεία μιλώντας χθες σε ημερίδα εξέφρασε την άποψη ότι η πλειονότητα των καθηγητών αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να απέχει και να αποκλίνει από τα καλά πανεπιστήμια της Ευρώπης» εξήγησε.

    Παράλληλα προανήγγειλε ότι στη Σύνοδο των Πρυτάνεων το Σάββατο θα υποστηρίξει τις θέσεις της για ενίσχυση της αυτοτέλειας των πανεπιστημίων με κοινωνική λογοδότηση.

    Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία των 1.000 καθηγητών, ανέφερε πως δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στο υπουργείο Παιδείας, πολλές από τις οποίες τις έχει λάβει υπ' όψιν.

    Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει την Παιδεία. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση και η αναβάθμιση της παρεχομένης δημόσιας παιδείας, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ.Ευάγγελος Αντώναρος, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Παιδείας.

    Στο μεταξύ, την αναθεώρηση του άρθρου 16 (για την οποία έχουν καταθέσει προτάσεις, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ) υπερψήφισαν οι βουλευτές των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, πλην των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και Σωκράτη Κοσμίδη (που καταψήφισαν, όπως και οι βουλευτές του ΚΚΕ) και του Ανδρέα Λοβέρδου που δήλωσε «παρών».

    [02] Προκαταρκτική εξέταση για τα φύλλα της ελιάς

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με παρασκεύασμα από φύλλα ελιάς και τις υποτιθέμενες θεραπευτικές ιδιότητές του, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Παναγιώτης Πούλιος.

    Η έρευνα, που έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ανατέθηκε στην εισαγγελέα πρωτοδικών κ. Ελένη Σίσκου, η οποία καλείται να διακριβώσει αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς και να εντοπίσει εάν στην υπόθεση έχουν διαπραχθεί με δόλο αδικήματα και από ποιους.

    Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχει καμία συστηματική κλινική μελέτη και βιβλιογραφική αναφορά που να επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του εκχυλίσματος καρπών και φύλλων ελιάς, και ως εκ τούτου δεν έχει αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα. Επειδή δεν έχει ελεγχθεί η τοξικότητα ή μη του εν λόγω προϊόντος, είναι πιθανό να εγκυμονεί η χρήση του και άμεσους κινδύνους για τον ασθενή».

    «Τέτοια θέματα, που άπτονται της υγείας του ελληνικού λαού, θα έπρεπε να παρουσιάζονται με ιδιαίτερη προσοχή», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ερωτηθείς για τη δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος αναφορικά με τις "θεραπευτικές ιδιότητες" των φύλλων της ελιάς.

    Ο εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι η επέμβαση της Πολιτείας ήταν άμεση μόλις ανέκυψε το θέμα και εξήγησε:

    «Το Υπουργείο Υγείας ζήτησε, χωρίς καμία απολύτως χρονοτριβή, τη γνωμοδότηση του κεντρικού συμβουλίου υγείας και μόλις την έλαβε εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τοποθετείται επί του θέματος. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ελπίδες ασθενών συνανθρώπων μας,ούτε με την υγεία του ελληνικού λαού».

    [03] Εκκληση για την σωτηρία του πλανήτη

    Σβ όλο τον κόσμο πολίτες θα κλείσουν τα φώτα του σπιτιού τους για 5 λεπτά την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2007, ταυτόχρονα στις 20:55 - 21:00μμ ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από τη Γαλλία, αλλά η ιδέα είναι διαδεδομένη στην Ισπανία, Γερμανία, Αυστραλία, Αγγλία, Ιταλία αλλά και στη χώρα μας.

    Στο Παρίσι συνεδριάζουν οι πλέον σημαντικοί εμπειρογνώμονες για το κλίμα από όλον τον κόσμο (περίπου 500), με στόχο τη σύνταξη της έκθεσης της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων για τις κλιματικές αλλαγές (GIEC), υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα δημοσιοποιηθεί αύριο.

    Πρόκειται για την 4η κατά σειρά έκθεση των εμπειρογνωμόνων, η οποία όπως και οι προηγούμενες θα αποτελείται από τρεις ενότητες:

    - Την επιστημονική καταγραφή των κλιματικών αλλαγών

    - Τις συνέπειες και τις δυνατότητες προσαρμογής

    - Τις λύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη έως το 2100 αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 1,4 - 5,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αύξηση των 2 βαθμών Κελσίου θεωρείται ήδη "επικίνδυνη για τη Γη".

    Κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου, οι εμπειρογνώμονες, με το κείμενο που θα παρουσιάσουν την Παρασκευή, στοχεύουν βασικά στη διαμόρφωση μιας διεθνούς πολιτικής πριν από το 2010, για τη μείωση εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Μια δεύτερη διεθνής εκδήλωση για το περιβάλλον, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ.

    Στην εκδήλωση, που φέρει τον τίτλο "Πολίτες της Γης", προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων 60 και πλέον χωρών.

    Θεωρείται η πρώτη διεθνής συνάντηση για "μία οικολογική παγκόσμια διακυβέρνηση" του πλανήτη.

    Απώτερος στόχος του Γάλλου προέδρου είναι η δημιουργία ενός είδους "Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον".

    Στο μεταξύ, μία σειρά νέων κανονισμών για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη με δραστική μείωση των αερίων που ενοχοποιούνται γι' αυτήν, θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 7 Φεβρουαρίου σχετικά με την παραγωγή, διύλιση, μεταφορά και χρήση των καυσίμων.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το θέμα αυτό θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της σύσκεψης την ερχόμενη εβδομάδα.

    Οι προτάσεις αποσκοπούν στην περικοπή των εκπομπών των ρυπογόνων αερίων κατά 10% στην περίοδο 2011-2020 και όπως αναφέρει η Επιτροπή έως το 2020 θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 500 εκατομμύρια τόνους.

    Προτείνει ακόμα την εφαρμογή αυστηρότερων προδιαγραφών με γνώμονα την προστασία του Περιβάλλοντος, για το ντίζελ και τη βενζίνη που πωλούνται στις 27 χώρες μέλη.

    "Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα στο πλαίσιο των νέων πρωτοβουλιών που πρέπει να λάβει η Επιτροπή για να κλιμακώσει τον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών του πλανήτη", αναφέρει ο αρμόδιος για το Περιβάλλον επίτροπος Σταύρος Δήμας.

    Οι νέοι κανονισμοί εντάσσονται στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση της Γης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 February 2007 - 7:30:13 UTC