Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος:"Ελλειψη σεβασμού του διεθνούς δικαίου"

  • [01] Κύπρος:"Ελλειψη σεβασμού του διεθνούς δικαίου"

    Η Κυπριακή Δημοκρατία κατάγγειλε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις τουρκικές απειλές όσο αφορά τις έρευνες που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου.

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, υπογραμμίζει το "κυρίαρχο δικαίωμα" των κρατών μελών του διεθνούς οργανισμού για να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται αποθέματα πλούτου που ανήκουν εντός της θάλασσας και του εδάφους τους.

    Επιστολή προς τον γγ του ΟΗΕ, που αναμένεται να κυκλοφορήσει και ως επίσημο έγγραφο του Οργανισμού, απέστειλε και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος έστειλε επίσης επιστολή και προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στις επιστολές του κ. Λιλλήκα και του κ. Μαυρογιάννη καταγγέλλεται η "τουρκική προκλητικότητα" και υπογραμμίζεται ότι "τέτοιου είδους συμπεριφορές αποδεικνύουν έλλειψη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου".

    Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις της άλλης πλευράς.Ο εκπρόσωπος, Σον Μακόρμακ, αποσαφήνισε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση τέτοιων περιπολιών και παρέπεμψε στην Άγκυρα για πληροφορίες γύρω από τις κινήσεις τουρκικών ναυτικών δυνάμεων.

    "Θα ενθαρρύναμε τα μέρη να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν από την άλλη πλευρά", ανέφερε ο κ. Μακόρμακ και ζήτησε να υπάρξει "πλήρης διαφάνεια για να μην υπάρξουν παρανοήσεις" που μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες κινήσεις.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να επιστρέψουν τα εμπλεκόμενα μέρη στην ρίζα της αιτίας που έχει προκαλέσει αυτή τη διαφορά,εννοώντας το κυπριακό και "ο δρόμος για αυτό είναι, νομίζουμε,είπε , μέσω των Ην. Εθνών". Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκαμπάρι "έχει κάνει κάποιες προτάσεις" και παρότρυνε τα μέρη "να τις εξετάσουν σοβαρά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 February 2007 - 9:30:09 UTC