Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Η σύγκρουση με τη διαφθορά είναι διαρκής"
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Δεν σας ανήκει το κράτος"
  • [03] Ευθύνες στην κυβέρνηση
  • [04] Ψηφίστηκε η σύμβαση για την Ιόνια Οδό

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Η σύγκρουση με τη διαφθορά είναι διαρκής"

    «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιδιώκει τη συντήρηση των προβλημάτων, νομίζοντας ότι πλήττει την κυβέρνηση. Δεν πλήττεται, έτσι, η Κυβέρνηση. Πλήττονται οι πολίτες. Και οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι απβ όσο νομίζουν μερικοί ανάμεσά μας». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που διεξήχθη με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, με θέμα την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

    Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε το δικαίωμα όλων να ασκούν κριτική, σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι δικαίωμα κανενός «να επιχειρεί κοινωνικό διχασμό» και «να μεταφέρει τα προβλήματα του κόμματός του, την πολιτική αδυναμία του, στις πλάτες της κοινωνίας και του τόπου». Επισήμανε, δε, ότι «η εποχή του ανεύθυνου λαϊκισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί» και ότι οι ενεργοί και ώριμοι πολίτες «απαιτούν στάση ευθύνης απβ όλους».

    Σημαντική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στην υπόθεση του ΤΕΑΔΥ και ειδικότερα η φράση του ότι «εκπτώσεις δεν γίνονται σε καμία περίπτωση». Σε προσωπικό τόνο μάλιστα ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι δεν χαρίζεται σε κανέναν και ότι «μόνη δέσμευσή μας είναι η συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες».

    Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι σε αντίθεση με την αδράνεια του παρελθόντος, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτούργησαν και ότι η ίδια η κυβέρνηση και οι επίσημες αρχές «αντιμετωπίζουν, αποκαλύπτουν και παραπέμπουν, οτιδήποτε δημιουργεί υπόνοιες για βλάβη του δημόσιου συμφέροντος». Υπενθύμισε επίσης, τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο στη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων, για τον περιορισμό στη διαχείριση των κινητών αξιών των Ασφαλιστικών Οργανισμών, και για τον σε βάθος διαχειριστικό έλεγχο των επενδύσεων των Ταμείων, που «δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά» και για την έγκριση, εφεξής, των προεδρείων των Διοικητικών Συμβουλίων των Ταμείων, από την Τράπεζα της Ελλάδας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Αποδεικνύουμε στην πράξη τη δεδηλωμένη βούλησή μας για διαφάνεια παντού είπε στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν γυρίζει στο χτες. Πλανώνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να δηλητηριάσουν το δημόσιο βίο, για να καλύψουν την πολιτική αδυναμία τους, να διαγράψουν το παρελθόν τους και να αποκρύψουν την απουσία θέσεων και προτάσεων. Η σύγκρουση με τη διαφθορά είναι διαρκής και μετωπική. Εκπτώσεις δεν γίνονται σε καμία περίπτωση. Αυταπάτες ας μην υπάρχουν. Δεν χαρίζομαι σε κανέναν. Δεν έχουμε εξαρτήσεις. Δεν έχουμε δεσμεύσεις. Μόνη δέσμευσή μας είναι η συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες».

    Ο κ. Καραμανλής προχώρησε και σε σύγκριση των πεπραγμένων της τριετούς διακυβέρνησης της ΝΔ με τα προηγούμενα χρόνια απαντώντας έτσι σε όσους «διαστρέφουν σκόπιμα την πραγματικότητα και επιβεβαιώνουν ότι στόχος τους είναι η διαστρέβλωση και ο μηδενισμός, η κινδυνολογία και η πόλωση». Τολμούμε τη σύγκριση σε όλους τους τομείς σε όλα τα ζητήματα είπε χαρακτηριστικά. Αποδεχόμενος ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και ότι «εγγυώνται μια νέα, μια καλύτερη προοπτική».

    Μιλώντας για τις αλλαγές στην Παιδεία ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική σε εκείνους που «χάθηκαν στην ενδοκομματική σύγχυση και δεν μπόρεσαν να διαμορφώσουν θέση» αλλά και σε εκείνους που «παρεξήγησαν το ρόλο τους, «απαγορεύοντας» κάθε αλλαγή». Όμως, πρόσθεσε, «ως υπεύθυνη Κυβέρνηση, οφείλουμε να αποφασίζουμε. Και στις Δημοκρατίες αποφασίζει η πλειοψηφία. Η Βουλή αποφάσισε. Και η απόφαση της Βουλής είναι νόμος του Κράτους. Νόμος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής και τις απαιτήσεις της κοινωνίας».

    Αναφορικά με τους κοινωνικούς πόρους και την αντιμετώποση της φτώχειας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι χρειάζεται αποτελεσματικότερη στόχευση των κοινωνικών μεταβιβάσεων, καθώς και συγκροτημένο σχέδιο πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Όσο για τα μέτρα της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ότι «προετοιμάζουμε την καθιέρωση κατώτατης εθνικής σύνταξης» ενώ «δημιουργούμε Ταμείο Αντιμετώπισης της Φτώχειας, που θα χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό: Οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται σταδιακά κατά 2 δις ευρώ, δηλαδή κατά 1% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη πενταετία. Σκοπός είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις για την οικονομική στήριξη όσων βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Και αυτό δεν είναι εξαγγελία. Είναι σχέδιο, που προετοιμάζεται εδώ και καιρό. Σχέδιο πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης».

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Δεν σας ανήκει το κράτος"

    Ετοιμος να εγγυηθεί την αποκατάσταση της διαφάνειας και της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στη Βουλή για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    "Σπάσατε τον κουμπαρά του έλληνα ασφαλισμένου" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει τα ταμεία να χρεοκοπούν το ένα μετά το άλλο. Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε "ότι χτίζετε παράγκες συμφερόντων χωρίς πολεοδομική άδεια" ενώ τόνισε ότι "ο ελληνικός λαός περίμενε σήμερα να υποβάλλετε την παραίτηση της κυβέρνησης σας και να πάμε σε εκλογές".

    "Τα νέα σας κατορθώματα, έχουν εξοργίσει τους πολίτες" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ έκανε λόγο για "γαλάζια επιδρομή στα ασφαλιστικά ταμεία" και πρόσθεσε πως "το κράτος δανείστηκε από τα ταμεία. Στήθηκε μια ολόκληρη μηχανή με τα αποθεματικά των ταμείων με τα λεφτά των ασφαλισμένων για να πάρουν προμήθειες παρασιτικοί μεσάζοντες. Δεν σας ανήκει το κράτος", τόνισε.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε πότε "θα κοπεί κορδέλα των έργων της ΝΔ , διότι δεν τα βλέπει κανείς και σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα είναι και πάλι κυβέρνηση".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για γενίκευση της διαφθοράς, για αυταρχισμό για αλαζονεία για ανευθυνότητα για διαφάνεια και αυθαιρεσία. "Είναι βαριά η πολιτική ευθύνη και είναι δική σας κ. Καραμανλή" είπε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "περιμένουμε να βρείτε και να επιστρέψετε τα λεφτά στο ταμείο. Πριν τις εκλογές, πριν φύγετε από την κυβέρνηση".

    [03] Ευθύνες στην κυβέρνηση

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική επέρριψε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Βουλή. "Όπου υπάρχει βούρκος δεν υπάρχει η αριστερά" τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος και κατήγγειλε το δικομματισμό.

    [04] Ψηφίστηκε η σύμβαση για την Ιόνια Οδό

    Ψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για την κύρωση της σύμβασης για την Ιόνια Οδό.

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ ενώ, παρότι συμφώνησαν για την αναγκαιότητα του έργου, το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΝ εκφράζοντας επιφυλάξεις.

    Οι εργασίες της κατασκευής του έργου, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Μαΐου και σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης πρέπει να ολοκληρωθεί σε 72 μήνες.

    «Η δημιουργία της Ιόνιας οδού είναι ένα όνειρο δεκαετιών για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου. Ο νέος κλειστός αυτοκινητόδρομος με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που θα δημιουργηθεί είναι δεδομένο ότι θα βάλει σε νέα τροχιά ανάπτυξης την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ Σουφλιάς. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι μετά το πέρας της κατασκευής του έργου το 80% των εσόδων θα πηγαίνουν στο δημόσιο.

    Απαντώντας, στις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, σχετικά με την καταβολή διοδίων, ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι θα είναι με σημερινές τιμές 0,044 λεπτά ανά χιλιόμετρο, δηλαδή κάτω και από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σε ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις, ο κ Σουφλιάς ανέφερε ότι είναι 11.000 στρέμματα και πρόσθεσε ότι υπάρχει ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο που προβλέπει ότι οι απαλλοτριώσεις κηρύσσονται με αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.

    Στην αναγκαιότητα του έργου που θα δώσει νέα πνοή και τροχιά ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου αναφέρθηκε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Κολιοπάνος, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να καταστροφολογήσει όπως έκανε η ΝΔ για μεγάλα έργα, αναφέροντας χαρακτηριστικά την Εγνατία Οδό, το αεροδρόμιο και την Αττική Οδό. Εξέφρασε ωστόσο ορισμένες επιφυλάξεις για θέμα των διοδίων τονίζοντας ότι θα πρέπει να προσέξουμε γιατί σε λίγα χρόνια οι έλληνες θα πληρώνουν ένα σημαντικό ποσοστό του οικογενειακού τους προϋπολογισμού. Ακόμα, έκανε λόγο για ασάφειες στη σύμβαση σχετικά με το ποιος καλείται να πληρώσει το κόστος των αλλαγών σε μελέτες και στις νέες παρεμβάσεις που θα γίνουν μετά από προσφυγές κατοίκων στο ΣτΕ.

    «Δεν αμφισβητούμε την αναγκαιότητα του έργου για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την ανάπτυξη της περιοχής αλλά έχουμε πολλές ενστάσεις για αυτό το καταψηφίζουμε», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης.

    «Καμιά αντίρρηση για την αναγκαιότητα των έργων υποδομής, ιδιαίτερα για την Ήπειρο, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η κυβέρνηση, τις συμβάσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τις ανήγαγε σε πανάκεια από τα μικρά κοινωφελή έργα μέχρι τα μεγάλα», σημείωσε από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη. Παράλληλα, έκανε λόγο «για έμμεση φορολογία με το καθεστώς της είσπραξης διοδίων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 March 2007 - 11:30:32 UTC