Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ένας υπολογιστής για κάθε παιδί»

  • [01] «Ένας υπολογιστής για κάθε παιδί»

    Παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Ένας υπολογιστής για κάθε παιδί» έγινε σήμερα σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό και συνεδριακό "Δαΐς".

    Εμπνευστής της ιδέας του Μαθητικού Υπολογιστή υπήρξε ο Μιχάλης Μπλέτσας, για τον οποίο η πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «One Laptop Per Child», αποτελεί στάση ζωής, όπως ανέφερε στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στην εκδήλωση.

    Ο κ. Μπλέτσας στο μήνυμά του ανέφερε επίσης ότι υπολογιστές και παιδιά είναι έννοιες που συνδέονται και πως εφόσον η τεχνολογία το επιτρέπει, κάθε παιδί δικαιούται τον προσωπικό του υπολογιστή. Όπως είπε, «ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης είναι η ``εκμετάλλευση`` των παιδιών ως εν δυνάμει φορέων γνώσης».

    Ο Θεόδωρος Καρούνος, συντονιστής της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ελληνοποίηση και προώθηση του Μαθητικού Υπολογιστή στην Ελλάδα, τόνισε ότι όσοι ασχολούνται με το Μαθητικό Υπολογιστή, είναι εθελοντές, ενώ δήλωσε ότι του προκάλεσε έκπληξη τόσο ο μεγάλος αριθμός τους, όσο και το γεγονός ότι προέρχονταν όχι μόνο από τον κόσμο της πληροφορικής, αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης. Παράλληλα, προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάπτυξη λογισμικού εκπαιδευτικού περιεχομένου, με βραβείο ένα Μαθητικό Υπολογιστή.

    Ο Αλέξιος Ζάβρας, σύμβουλος πληροφορικής και συντονιστής της ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη και προσαρμογή εφαρμογών, παρουσίασε τις καινοτομίες του Μαθητικού Υπολογιστή. Με κύριο στόχο το χαμηλό κόστος σε συνδυασμό με την υψηλή απόδοση, ο Μαθητικός Υπολογιστής ξεχωρίζει σε τρία, κυρίως, σημεία. Πρώτον, τη μικρή κατανάλωση 1,5 Watt που του επιτρέπει αυτονομία 24 ωρών, πράγμα σημαντικό καθώς απευθύνεται και σε χώρες όπου υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού. Δεύτερον, στην οθόνη, η οποία με ανάλυση 200 dpi αποτελεί ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και σε συνθήκες άπλετου φωτισμού. Παράλληλα, δεν καταναλώνει ρεύμα όσο η εικόνα παραμένει στατική. Τέλος, η αυτόματη, ασύρματη δικτύωση επιτρέπει στον υπολογιστή κάθε μαθητή να είναι συνέχεια συνδεδεμένος με αυτούς των συμμαθητών του και με το Διαδίκτυο. Έμφαση δόθηκε επίσης στα υλικά κατασκευής τα οποία αποτρέπουν τη βλάβη σε περίπτωση επαφής με σκόνη, νερό και άμμο.

    Ο Γιάννης Λάριος, σύμβουλος του ειδικού γραμματέα ψηφιακού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας Β. Ασημακόπουλου, παρουσίασε το σχέδιο εφαρμογής της χρήσης του Μαθητικού Υπολογιστή στην ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Οικονομίας. Τόνισε επίσης, ότι «οι Έλληνες μαθητές, όταν διαθέτουν το κατάλληλο εργαλείο, διαπρέπουν», θεωρώντας το Μαθητικό Υπολογιστή καταλύτη για την απελευθέρωση της δημιουργικότητάς τους και την καλύτερη συνεργασία τους.

    Την παρουσίαση του πρωτότυπου λογισμικού E-toys έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Διομήδης Σπινέλλης, ο οποίος εστίασε στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα λογισμικό που βοηθάει το μαθητή να γίνει, εν αγνοία του, ένας μικρός προγραμματιστής.

    Εξάλλου, ο Παναγιώτης Κρανιδιώτης, αντιπρόεδρος της Ένωσης χρηστών και φίλων Linux Ελλάδας, ανακοίνωσε ότι για να γίνει ευρύτερα γνωστή η συγκεκριμένη προσπάθεια, κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει το νέο Υπολογιστή στα γραφεία της Ένωσης. Ο κ. Κρανιδιώτης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ότι το συγκεκριμένο λογισμικό είναι ελεύθερο σε πρόσβαση κάτι που δίνει το δικαίωμα στον καθένα να συμμετέχει στην ανάπτυξη και βελτίωσή του.

    ¶ξιο αναφοράς είναι ότι ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την υπογραφή συμφωνίας για το Μαθητικό Υπολογιστή, χώρες της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα, οι πρώτοι τέτοιοι υπολογιστές αναμένεται να φτάσουν στα χέρια των μαθητών, το πρώτο εξάμηνο του 2008.

    Τέλος, οι ομιλητές τόνισαν ότι το εγχείρημα δεν αποσκοπεί στην προώθηση ενός ακόμα φορητού υπολογιστή στην αγορά, αλλά έχει σκοπό, μέσα από τις συμφωνίες με διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, να συμβάλλει στη βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών αυτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 March 2007 - 19:30:14 UTC