Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής
  • [02] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στην Κομοτηνή
  • [03] Προς την έξοδο από την επιτήρηση

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής

    Συνάντηση θα έχει στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Μιάμιση ώρα αγρότερα θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκεί Ιβανόφ.

    Την Αρχαία Αγορά στο Θησείο και το Μουσείο της Στοάς Αττάλου επισκέφθηκε το Σάββατο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη και το γενικό γραμματέα Χρήστο Ζακόπουλο.

    Ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στους χώρους και θαύμασε από κοντά τις έξι οινοχόους του 5ου π.Χ. αιώνα που επιστράφηκαν στην Ελλάδα πριν από λίγες εβδομάδες, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επαναπατρισμό πολιτιστικών στοιχείων.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι μέρα με τη μέρα η μεθοδευμένη και σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών παράγει και συνεχίζει να παράγει αποτελέσματα.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι "μέγας στόχος παραμένει η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Το νέο μουσείο της Ακρόπολης, οι εργασίες του οποίου προχωρούν με γοργούς ρυθμούς θα προσφέρει νέα ισχυρότερα επιχειρήματα στην προσπάθεια αυτή".

    [02] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στην Κομοτηνή

    Την Κομοτηνή επισκέπτεται σήμερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Επιθέση κατά της κυβέρνησης και κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο κ.Παπανδρέου, μιλώντας σε ημερίδα, όπου παρουσιάσθηκαν οι προγραμματικές θέσεις του Κινήματος για την Υγεία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε «παρατεταμένη ακυβερνησία» και «κυβέρνηση που παραπαίει» προσθέτοντας ότι «η λεηλασία των ταμείων δεν μπορεί να συγκαλυφθεί με την αποπομπή ενός υπουργού, όταν την ίδια ώρα παραμένουν στις καρέκλες τους οι υψηλά ιστάμενοι στο υπουργείο Οικονομίας».

    Σε ό,τι αφορά τον τομέα Υγείας, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του κόμματός του, οι οποίες αφορούν αύξηση της χρηματοδότησης της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 1% του ΑΕΠ, εξυγίανση του συστήματος Υγείας ώστε να μειωθεί η οικογενειακή επιβάρυνση που αυξάνεται σταθερά, πρόσληψη 3.000 ατόμων κάθε χρόνο στο ΕΣΥ.

    Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το υπουργείο Υγείας θα αποκτήσει επιτελικό ρόλο χάραξης στρατηγικής, την οποία στη συνέχεια θα υλοποιούν οι περιφέρειες. Το κόμμα δσμεύεται να εφαρμόσει νέο μισθολόγιο για τους εργαζόμενους στο Ε.Σ.Υ. και νέο ωράριο για τους γιατρούς.

    Οπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου «είμαστε έτοιμοι αύριο να κυβερνήσουμε τη χώρα με αίσθημα ευθύνης και σιγουριάς».

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εμφανίσθηκε στη Βουλή αμετανόητος, επιμένοντας στη συγκάλυψη και συνεχίζοντας να συκοφαντεί το παρελθόν. Ο κ. Καραμανλής, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "προσπαθεί να ξεφύγει λέγοντας κατάμουτρα ψέματα στη Βουλή και στο λαό".

    Ο κ.Παπανδρέου χαρακτήρισε ματαιοπονία την προσπάθεια του πρωθυπουργού και του καταλόγισε ευθύνες για το ότι, τρία χρόνια, δεν έκανε τίποτα για το ασφαλιστικό σύστημα, προσθέτοντας ότι κανένας δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη ΝΔ για να λύσει το ασφαλιστικό.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι ο κ. Καραμανλής έχει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της υπόθεσης των Ταμείων και θα του αποδοθεί στις εκλογές που έρχονται.

    Τέλος αναφερόμενος σε όσα είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, δήλωσε ότι η παράκληση των υπουργών να απελευθερωθούν από "την αγγαρεία και την ποινή που εκτίουν", θα ικανοποιηθεί στις επόμενες εκλογές.

    Αναλυτικά οι επτά προγραμματικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το πρόγραμμά του «Υγεία και φροντίδα για όλους», όπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.

    -Νέο ΕΣΥ, που θα είναι οικονομικά βιώσιμο με την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και θα επιφέρει δραστική μείωση των ανισοτήτων στην Υγεία με αύξηση της δημόσιας δαπάνης και περιορισμό της ιδιωτικής

    -Αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος κατά 1% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της τετραετίας.

    -Εφαρμογή της υγείας μέσω όλων των υπουργείων: το σχολείο θα γίνει μονάδα διαπαιδαγώγησης των νέων ανθρώπων στη συστηματική πρόληψη. Το υπ. Εργασίας θα αναπτύξει την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Μέσω του υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης θα δοθεί έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

    -Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλο το 24ωρο. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η δημιουργία Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής στις γειτονιές των πόλεων, ανέξαρτητα από τα ασφαλιστικά ταμεία που ανήκουν οι κάτοικοι.

    -Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας με την ηλεκτρονική κάρτα Υγείας που θα περιλαμβάςει τη διάγνωση, τη συνταγή και τις εργαστηριακές εξετάσεις και μέσω της οποίας θα είναι δυνατή άμεση πρόσβαση στο ιατρικό αρχείο κάθε ασθενούς.

    -3.000 νέες προσλήψεις κάθε χρόνο επιπλέον των αποχωρούντων κάθε χρόνο από το Ε.Σ.Υ.. Σήμερα, όμως, σημειώθηκε, δεν καλύπτονται οι αποχωρούντες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια κενά στο Ε.Σ.Υ.

    -Συσχέτιση της Υγείας με την ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει υπηρεσίες ποιότητας που θα συνδέονται με την ανάπτυξη του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Ανάπτυξη του επιστημονικού και του ιατρικού τουρισμού, ώστε να έρχονται στην Ελλάδα άνθρωποι που χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκατάστασης, προληπτικής ιατρικής ή μακροχρόνιας φροντίδας.

    Στην ημερίδα, απηύθυναν χαιρετισμό η κ. Α. Διαμαντοπούλου υπεύθυνη Επιτροπής Προγράμματος ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χ. Πρωτόπαπας, υπεύθυνος τομέα Υγείας και η κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου υπεύθυνη Οργανωτικής Επιτροπής. Το πρόγραμμα αναλυτικά παρουσίασαν οι κ. Ε. Νασιώκας και Α. Φιλαλήθης. Για τη σχέση της νέας πρότασης του ΠΑΣΟΚ με τη διεθνή εμπειρία μίλησαν οι καθηγητές Α. Σισσούρας, Α. Φιλαλήθης, Τζον Αστον και Γκράχαμ Γουάτ.

    Απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου

    "Το μόνο που πετυχαίνει ο κ. Παπανδρέου, εμμένοντας στην πόλωση και την οξύτητα, είναι να αναδεικνύει τη διαχρονική του ανευθυνότητα και αναξιοπιστία", σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος , απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Παράλληλα ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι "μόλις προχθές, στη Βουλή, με τα καταλυτικά στοιχεία που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, απεδείχθη ότι η συγκάλυψη και η ατιμωρησία φέρουν αποκλειστικά σφραγίδα ΠΑΣΟΚ".

    [03] Προς την έξοδο από την επιτήρηση

    Σήμερα αναμένεται η απόφαση για την άρση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια προανήγγειλε την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία αυτή.

    Η ετήσια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ υπογραμμίζει ότι το 2006 υπήρξε στην Ελλάδα "ισχυρή διόρθωση" του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο περιορίστηκε στο 2,6 του ΑΕΠ.

    Κατά τον κ. Αλμούνια, "η Ελλάδα και η Γερμανία θα βγουν πολύ γρήγορα από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και το πράσινο φως θα δοθεί τη Δευτέρα όταν η Επιτροπή δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις της για τις οικονομίες των χωρών αυτών".

    Συνέντευξη Αλογοσκούφη

    Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρατεταμένη προεκλογική περίοδος με το «νοσηρό πολιτικό κλίμα» που επικρατεί μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των ομολόγων, διατυπώνει ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, προσθέτοντας ότι το κλίμα αυτό έχει αρχίσει να έχει αρνητικές συνέπειες και στην οικονομία.

    Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής ο κ. Αλογοσκούφης αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξαγγείλει προεκλογικά την οικονομική ενίσχυση των πραγματικά φτωχών με 1.000 ευρώ κάθε χρόνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 May 2007 - 22:30:18 UTC