Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς την έξοδο από την επιτήρηση
  • [02] Ο Νικολά Σαρκοζί πρόεδρος της Γαλλίας

  • [01] Προς την έξοδο από την επιτήρηση

    Σήμερα αναμένεται η απόφαση για την άρση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια προανήγγειλε την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία αυτή.

    Η ετήσια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ υπογραμμίζει ότι το 2006 υπήρξε στην Ελλάδα "ισχυρή διόρθωση" του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο περιορίστηκε στο 2,6 του ΑΕΠ.

    Κατά τον κ. Αλμούνια, "η Ελλάδα και η Γερμανία θα βγουν πολύ γρήγορα από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και το πράσινο φως θα δοθεί τη Δευτέρα όταν η Επιτροπή δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις της για τις οικονομίες των χωρών αυτών".

    Συνέντευξη Αλογοσκούφη

    Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρατεταμένη προεκλογική περίοδος με το «νοσηρό πολιτικό κλίμα» που επικρατεί μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των ομολόγων, διατυπώνει ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, προσθέτοντας ότι το κλίμα αυτό έχει αρχίσει να έχει αρνητικές συνέπειες και στην οικονομία.

    Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής ο κ. Αλογοσκούφης αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξαγγείλει προεκλογικά την οικονομική ενίσχυση των πραγματικά φτωχών με 1.000 ευρώ κάθε χρόνο.

    [02] Ο Νικολά Σαρκοζί πρόεδρος της Γαλλίας

    Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξασφάλισε το 53,06% των ψήφων, έναντι 46,94% για τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών και στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι ψήφοι των Γάλλων του εξωτερικού.

    Ο Νικολά Σαρκοζί, στις πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή του, τόνισε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων και είπε πως οι Γάλλοι επέλεξαν "τη ρήξη με τις ιδέες, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές του παρελθόντος".

    Μιλώντας μπροστά στις κάμερες και σε εκατοντάδες οπαδούς του στο Παρίσι, ο Σαρκοζί έκανε λόγο για "απέραντη συγκίνηση" και εξέφρασε το "σεβασμό" του για την αντίπαλό του των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    "Θέλω να δώσω πίσω στους Γάλλους την υπερηφάνεια της Γαλλίας", είπε επίσης, δεσμευόμενος να "αποκαταστήσει την εργασία, το κύρος, την αξία".

    "Ο γαλλικός λαός επέλεξε τη ρήξη με τις ιδέες, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές του παρελθόντος", είπε, επευφημούμενος από τους υποστηρικτές του.

    Παράλληλα, κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας να ακούσουν "τη φωνή των λαών", προσθέτοντας ότι πιστεύει "ειλικρινά και βαθειά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα".

    "Θέλω να απευθύνω έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους μας με τους οποίους η μοίρα μας είναι στενά δεμένη, για να τους πω ότι όλη μου τη ζωή ήμουν Ευρωπαίος, πως πιστεύω βαθειά, πως πιστεύω ειλικρινά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα", είπε.

    "Απόψε η Γαλλία επιστρέφει στην Ευρώπη", πρόσθεσε ο Σαρκοζί, υπό τα χειροκροτήματα και τις ζητωκραυγές των οπαδών του. "Αλλά εξορκίζω τους ευρωπαίους εταίρους να ακούσουν τη φωνή των λαών που θέλουν να είναι προστατευμένοι, να μην κωφεύσουν στην οργή των λαών που αντιλαμβάνονται την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι σαν μια προστασία αλλά σαν το Δούρειο Ίππο όλων των απειλών που της προκαλούν οι παγκόσμιοι μετασχηματισμοί".

    Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ αναγνώρισε την ήττα της, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων και ευχήθηκε στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας να εκπληρώσει την αποστολή του, ενώ απευθυνόμενη στους οπαδούς της τους ζήτησε "να έχουν εμπιστοσύνη" και ανέλαβε η ίδια τη ευθύνη που της αναλογεί.

    "Ευχές για επιτυχία στην αποστολή του", εξέφρασε στον Νικολά Σαρκοζί ο απερχόμενος γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος τηλεφώνησε στο διάδοχό του για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

    "Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τηλεφώνησε στο Νικολά Σαρκοζί για τον συγχαρεί και να του ευχηθεί επιτυχία στην αποστολή του στην υπηρεσία των Γαλλίδων και των Γάλλων", ανέφερε η ανακοίνωση.

    Ο Σαρκοζί θα διαδεχθεί τον Ζακ Σιράκ στις 16 Μαΐου.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του γαλλικού ΥΠΕΣ η συμμετοχή στην ψηφορορία έφτασε στο 84,82%, ποσοστό που πλησιάζει το ρεκόρ προσέλευσης στις προεδρικές εκλογές, το οποίο σημειώθηκε το 1974, με ποσοστό 87,3 %, στην αναμέτρηση ανάμεσα σε Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν και Φρανσουά Μιτεράν.

    Στο μεταξύ, συγκρούσεις ξέσπασαν στο Παρίσι, δύο ώρες μετά την ανακοίνωση της νίκης του Νικολά Σαρκοζί, ανάμεσα σε διαδηλωτές εχθρικούς προς τον νέο πρόεδρο και την αστυνομία, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Συγχαρητήρια από τους ξένους ηγέτες

    Ενας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που έσπευσαν να συγχαρούν τον Νικολά Σαρκοζί "για την ωραία εκλογική νίκη του" ήταν ο επικεφαλής της κυβέρνησης της κεντροαριστεράς στην Ιταλία Ρομάνο Πρόντι.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους τηλεφώνησε στον Νικολά Σαρκοζί για να τον συγχαρεί για την εκλογή του, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο εξέφρασε στο νικητή των γαλλικών προεδρικών εκλογών τα "πιο ειλικρινή συγχαρητήριά του".

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Νικολά Σαρκοζί για τη νίκη του, δηλώνοντας ότι είναι βέβαιη πως μαζί του η "γαλλο-γερμανική φιλία" θα συνεχίσει να "είναι το θεμέλιο" που επιτρέπει να "διασφαλισθεί η διαρκής ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία στην Ευρώπη".

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ συνεχάρη τηλεφωνικά τον Νικολά Σαρκοζί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. "Ο πρωθυπουργός μίλησε ήδη με τον Σαρκοζί για να τον συγχαρεί" , δήλωσε επιγραμματικά εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε τη νίκη του Νικολά Σαρκοζί στον οποίο έχει "πλήρη εμπιστοσύνη" ότι θα "ασκήσει έναν ρόλο κινητήριου μοχλού" για την επίλυση κυρίως της θεσμικής κρίσης που προκλήθηκε από την απόρριψη της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης.

    Τέλος, στην Ιερουσαλήμ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ συνεχάρη τον γαλλικό λαό για την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί και δήλωσε πεπεισμένος ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γαλλία θα αναπτυχθούν και θα συσφιχθούν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Αβί Παζνέρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική στη Μέση Ανατολή. "Είναι φίλος του Ισραήλ. Εχει πει ότι η επίσκεψή του στο μνημείο Γιαντ Βασέμ αποτέλεσε σημείο καμπής στη ζωή του", είπε ο Αβί Παζνέρ χωρίς να διευκρινίσει εάν εκφράζεται ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ή ως πρώην πρεσβευτής στο Παρίσι και γνώστης της Γαλλίας.

    Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε "καλή είδηση για τις σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και το Ισραήλ" την εκλογή του Σαρκοζί . "Ο κ. Σαρκοζί είναι ένας φίλος του Ισραήλ και προσωπικός φίλος και επιθυμεί να φροντίσει για την ειρήνη και την ασφάλεια του Ισραήλ", είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 May 2007 - 6:30:14 UTC