Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Όχι σε αλλαγή του εκλογικού νόμου
  • [02] Επίθεση κουκουλοφόρων σε εφημερίδα

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Όχι σε αλλαγή του εκλογικού νόμου

    «Η επίσημη βιτρίνα της κυβέρνησης έχει πια περάσει σε μια φαρσοκωμωδία, όπου κορυφαίοι υπουργοί ανταλάσσουν μεταξύ τους σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος νωρίτερα είχε αναγνώσει δύο δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών,σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρχε, εκ μέρους της κυβέρνησης, πρόθεση αλλαγής του εκλογικού νόμου.

    Η δήλωση του πρωθυπουργού που ανέγνωσε ο κ. Π.Ευθυμίου είχε γίνει στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» στις 31 Δεκεμβρίου 2006, εκείνη δε του κ.Προκόπη Παυλόπουλου στην εφημερίδα «Το Βήμα» στις 24 Δεκεμβρίου 2005.

    «Συμβαίνουν δύο πράγματα: ή οι υπουργοί του κ.Καραμανλή έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει πρωθυπουργός,άρα ο καθένας τον υποκαθιστά, ή συνολικά η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε τέτοιο αδιέξοδο, πανικό και αδυναμία, ώστε να επιχειρεί, είτε στιγμιαίους αποπροσανατολισμούς της κοινής γνώμης, είτε, το χειρότερο, να μετατρέπει την ακυβερνησία και την κρίση για την τύχη της, σε κρίση θεσμών της χώρας»,είπε ο κ. Ευθυμίου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε "να σταματήσει όλη αυτή η φαρσοκωμωδία. Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν τίθεται. Ένα μόνο θέμα τίθεται: Ξεκαθάρισμα του τοπίου της χώρας, με την μόνη υγιή λύση που είναι η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία και οι εκλογές».

    «Τα σενάρια πανικού, τα σενάρια απορρύθμισης της δημόσιας ζωής που κυριαρχούν στην ΝΔ, δεν επιτρέπεται να μετατρέψουν την κρίση της κυβέρνησης σε κρίση των θεσμών. Λίγη σοβαρότητα είναι αναγκαία. Κι αυτή η σοβαρότητα λείπει από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή»,πρόσθεσε ο κ. Ευθυμίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν αναμένεται πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για "να αντιμετωπιστεί αυτή η περίοδος ακυβερνησίας" και "αν στις εκλογές δεν εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ποιές είναι οι προθέσεις του ΠΑΣΟΚ» ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «κατβ αρχήν το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκλογές εγκαίρως».

    Τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ ασκεί ήδη πρωτοβουλία και αυτό είναι το νόημα του προγραμματικού του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση «αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές με οριακή διαφορά και αν αυτό σημαίνει άνοιγμα σε άλλους χώρους», ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει στις εκλογές με καθαρή πλειοψηφία με την θέληση του ελληνικού λαού».

    Τέλος,απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την «αποδοχή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ»,ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία του προσυνεδριακού διαλόγου, όπως αυτή κατατέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος και πρόσθεσε ότι μετά το συνέδριο και την έγκριση του προγράμματος, το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις καθώς και σε σειρά θεματικών δράσεων που θα εξειδικεύουν περαιτέρω το πρόγραμμά του.

    Στο ζήτημα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, δήλωσε πως «σε αυτές τις 76 μέρες η κυβέρνηση σιωπά και η κατβ εξοχήν υπεύθυνη αρχή για να δώσει τα στοιχεία δεν έχει κομίσει κανένα στοιχείο και τα ερωτήματα όπως και τα ζητήματα βαθαίνουν συνεχώς».

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι το Σάββατο "δημοσιεύθηκε η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου προκύπτει δεύτερη τερατώδης προμήθεια της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» ύψους 5,9 εκ. ευρώ, τον Αύγουστο του 2006 που μετετράπη και αυτή σε ρευστά και βαλίτσες».

    «Είναι αδιανόητο, η χώρα να οδηγείται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για ζωτικά και θεμελιώδη ζητήματα των εργαζομένων οι οποίοι ζητούν να γυρίσουν τα λεφτά πίσω στα ταμεία και η κυβέρνηση να επιχειρεί να συγκαλύψει».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε το αίτημα να δοθούν στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το ποιά ταμεία επένδυσαν στα εν λόγω ομόλογα, επέκρινε τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης και τόνισε ότι «η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ενιαία και αναλογεί στον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή που αυτήν την στιγμή είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης συγκάλυψης».

    Ο κ. Π. Ευθυμίου είπε ότι οι «ευθύνες θα αποδοθούν και τα λεφτά θα γυρίσουν στα ταμεία, όχι εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης, που, όπως δημιούργησε το σκάνδαλο, πρέπει να επαναφέρει την περιουσιακή κατάσταση των ταμείων, όπως ήταν πριν την επιχείρηση λεηλασίας».

    Απαντώντας σε ερώτηση «αν η κυβέρνηση δεν επιστρέψει τα χρήματα μέχρι τις εκλογές τι θα γίνει;», ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει τις ευθύνες της όσο παραμένει κυβέρνηση,οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο προς όλες τις κατευθύνσεις όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει, με την βούληση του ελληνικού λαού, την διακυβέρνηση της χώρας».

    [02] Επίθεση κουκουλοφόρων σε εφημερίδα

    Επίθεση κουκουλοφόρων με στόχο την εφημερίδα "Απογευματινή" στην οδό Φειδίου 12 σημειώθηκε στις 8.30 το βράδυ. Περίπου 20 άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και κράνη έσπασαν με πέτρες την τζαμαρία της εισόδου της εφημερίδας και πέταξαν στο εσωτερικό της μπογιές με αποτέλεσμα να προξενήσουν ζημιές.

    Επίσης προξένησαν φθορές σε 14 ΙΧ αυτοκίνητα και ένα μοτοποδήλατο που ήταν σταθμευμένα έξω και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν. Στην εφημερίδα ήταν σκοπός γυναίκα αστυνομικός, η οποία δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

    Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αλλά οι δράστες πρόλαβαν να απομακρυνθούν. Στα γραφεία της εφημερίδας Απογευματινή μετέβη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, η Αστυνομία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τέτοιες επιθέσεις και τόνισε ότι η παρουσία του εκεί δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται.

    Από την πλευρά του ο κ. Ευθυμίου μίλησε για διάλυση της Αστυνομίας και έκανε επίθεση στον κ. Πολύδωρα, αναφέροντας την πρόσφατη δήλωσή του στη Βουλή περί "αγγαρείας". Ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν κάνει "αγγαρεία" ένας άνθρωπος που είναι 18 ώρες το 24ωρο στο Υπουργείο.

    Επίσης στην Απογευματινή έφτασαν ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Πάνος Σόμπολος, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Τσαλαπάτης για να δουν από κοντά τι έχει συμβεί και να καταδικάσουν την επίθεση.

    Την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή», καταδίκασαν η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

    Ειδικότερα Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, για την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή». Το μόνο που καταφέρνουν όσοι θρασύδειλοι κρύβονται πίσω από ενέργειες, όπως η σημερινή, είναι να συσπειρώνουν εναντίον τους κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη».

    Δήλωσε έκανε και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ελευθερόγλου τονίζοντας ότι:

    Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση κατά της εφημερίδας "Απογευματινή". Όσοι επιχειρούν να τρομοκρατήσουν, να φιμώσουν τους λειτουργούς του Τύπου με τέτοιου είδους ενέργειες θα βρουν απέναντι τους την ελληνική πολιτεία, την ελληνική κοινωνία.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Η κατηγορηματική καταδίκη της επίθεσης που δέχτηκε σήμερα από "κουκουλοφόρους" η εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, είναι αυτονόητη, όπως είναι και η καταδίκη κάθε ενέργειας που στρέφεται εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και της ελεύθερης έκφρασης των λειτουργών της.

    Αυτονόητη είναι, και η καταδίκη κάθε ενέργειας που στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας, και των εκπροσώπων των θεσμών, μέσω των οποίων εκφράζονται οι πολίτες.

    Οι αρμόδιες αρχές επιβάλλεται να διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση και οι υπεύθυνοι να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.

    Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σημειώνει ότι είναι αυτονόητη η καταδίκη ενεργειών που τελικά στρέφονται συνολικά εναντίον του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 May 2007 - 20:30:21 UTC