Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Μέση Ανατολή η Ντ. Μπακογιάννη

  • [01] Στη Μέση Ανατολή η Ντ. Μπακογιάννη

    Σειρά συναντήσεων που κράτησαν τρεις ώρες είχε το απόγευμα η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με την παλαιστινιακή ηγεσία, κατά την επίσκεψή της στη Ραμάλα, όπου έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής.

    Η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε αρχικά με τον υπουργό Οικονομικών της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ, στη συνέχεια με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΟΑΠ Σάεμπ Ερεκάτ, ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τέλος, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, υπό τον κ. Αμπάς, παρέθεσε γεύμα στην υπουργό Εξωτερικών.

    Στο γεύμα, στο οποίο συμμετείχαν και μέλη της προεδρικής Επιτροπής Χριστιανικών Υποθέσεων, είχε την ευκαιρία να συζητήσει και θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο.

    Η κα Μπακογιάννη αναδεικνύοντας το μεσολαβητικό ρόλο της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ, είπε ότι υπάρχει ένα "μομέντουμ" αυτή τη στιγμή που δεν πρέπει να χαθεί. Η Αραβική Πρωτοβουλία, η πρωτοβουλία του "Κουαρτέτου", οι συναντήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, έχουν σκοπό να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ενθάρρυνα τον Αμπάς, πρόσθεσε η κα Μπακογιάννη, να συνεχίσει τις συναντήσεις με τον κ. Όλμερτ, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι πάντα η μόνη απάντηση στη βία.

    Ολοκληρώνοντας την κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον κ. Ερεκάτ, είπε ότι ο Παλαιστινιακός λαός αξίζει να έχει το δικό του κράτος και να ζει ειρηνικά.

    Ο κ. Ερεκάτ χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε η υπουργός Εξωτερικών με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο "εις βάθος και καρποφόρα".

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ελληνική συμβολή για την αναθέρμανση του διμερούς διαλόγου Ισραηλινών - Παλαιστινίων, είπε ότι ο πρόεδρος Αμπάς επανέλαβε στην υπουργό τη δέσμευσή του να συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αναθερμάνει την ειρηνευτική διαδικασία με τον κ. Όλμερτ και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη συνεργασία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες για την προετοιμασία μιας επιτυχούς συνάντησης, σε μια εμφανή αναφορά της ματαίωσης της τελευταίας συνάντησης των δύο ανδρών.

    Η Υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ερεκάτ, ενθάρρυνε τον πρόεδρο να δεσμευτεί για συνέχιση των προσπαθειών με τον κ. Όλμερτ και του είπε ότι η Ελλάδα, η ΕΕ , οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες εστιάζουν στην ανάγκη για αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την υλοποίησης της λύσης των δύο κρατών.

    Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνισε ότι ο πρόεδρος Αμπάς εκτιμά πάρα πολύ το γεγονός ότι η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας βρίσκεται στη Ραμάλα, λέγοντας ότι αυτό αντανακλά τη σοβαρότητα της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.

    «Είστε περισσότερο από ευπρόσδεκτη», είπε καταλήγοντας ο κ. Ερεκάτ, για τις προσπάθειες που καταβάλλετε να αναθερμάνετε την ειρηνευτική διαδικασία και πολλοί Παλαιστίνιοι θα ήθελαν να σας δουν και σε άλλα παλαιστινιακά εδάφη.

    Η κα Μπακογιάννη συναντάται απόψε πριν αναχωρήσει για τη Δαμασκό με τον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης Σιμόν Πέρες, ο οποίος αναμένεται πιθανότατα να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας από την Κνεσέτ εντός των προσεχών ημερών.

    Συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

    Το θέμα που έχει προκύψει στις σχέσεις του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με την Ιορδανία, στο πλαίσιο συνέχισης της προσπάθειας με προοπτική την εξομάλυνση της κατάστασης, συζήτησαν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο τον Γ', τον οποίο διαβεβαίωσε για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

    "Εκ μέρους του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες του Πατριαρχείου", είπε η κ. Μπακογιάννη απευθυνόμενη στον Πατριάρχη τονίζοντας: "γνωρίζουμε τις δυσκολίες, γνωρίζουμε τα προβλήματα ... Το Πατριαρχείο μπορεί να στηρίζεται πάντα στην ελληνική κυβέρνηση, σεβόμενη πάντα την αυτονομία του και την ανεξαρτησία του".

    Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και τη συμβολή της ώστε τα ιερά προσκυνήματα να μείνουν λειτουργικά και όχι μουσειακά. Και τίμησε την υπουργό με το σταυρό του Παναγίου Τάφου.

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

    Λίγο νωρίτερα το πρωί, η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε σε "εξαιρετικά φιλικό κλίμα" με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ.

    Κατά τη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές στη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα είναι αποδεκτή ως αξιόπιστος και έντιμος συνομιλητής όλων των πλευρών και μπορεί να έχει τη δική της συμβολή στην προσπάθεια να σπάσει ο κύκλος της βίας και να αποκτήσει μια δυναμική ο διάλογος Ισραηλινών - Παλαιστινίων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Είναι απόλυτα γνωστό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, το ειλικρινές, σταθερό, ανιδιοτελές ενδιαφέρον της Ελλάδας για την περιοχή και για τις προσπάθειες για ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 June 2007 - 16:30:15 UTC