Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαίνια επιμορφωτικού κέντρου "Χ.Φλωράκης"

  • [01] Εγκαίνια επιμορφωτικού κέντρου "Χ.Φλωράκης"

    Με ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα το επιμορφωτικό κέντρο "Χαρίλαος Φλωράκης" δύο χρόνια μετά το θάνατο του επίτιμου προέδρου του ΚΚΕ και ιστορικού ηγέτη του κομμουνιστικού κινήματος. Το Επιμορφωτικό Κέντρο στεγάζεται στο σπίτι που έμενε ο Χαρίλαος Φλωράκης στο Χαλάνδρι".

    Όπως είπε η κ. Παπαρήγα "με τη λειτουργία του κέντρου τιμάμε τον κομμουνιστή ηγέτη , την ιστορία του κόμματος και κυρίως αναδεικνύουμε τη μεγάλη σημασία της επιστημονικής έρευνας όσον αφορά την ιστορία του εργατικού κινήματος και τη γενικότερη ιστορία των λαϊκών αγώνων στον τόπο μας".

    "Δεν θα λυπηθούμε κόπους και θυσίες για να γίνει αυτό το κέντρο φυτώριο ανάδειξης νέων στελεχών και ερευνητών στη μάχη των ιδεών " είπε η κ. Παπαρήγα τονίζοντας ότι "οι λόγοι που μας υπαγορεύουν να ασχολούμαστε με τη συστηματική μελέτη της ιστορίας του κόμματος είναι ότι αφενός μεν έχει πέσει πέπλος σιωπής αλλά και διαστρέβλωσης τι πραγματικά αντιπροσωπεύει αυτή η ιστορία αφετέρου δε η μελέτη της ιστορικής πείρας έχει μεγάλη αξία και για το σήμερα και για το αύριο καθώς φωτίζει την ιστορική συνέχεια , αναδεικνύει το καινούργιο που γεννιέται και βοηθά στην από θέση αρχών στάση του κόμματος στις σύγχρονες εξελίξεις". Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι δίνεται η ευκαιρία σε νέους και νέες επιστήμονες αλλά και σε όλους τους επιστήμονες και ερευνητές να σκύψουν ΄και στο υλικό που διαθέτει το ΚΚΕ.

    "Είμαστε και θα παραμείνουμε το κόμμα που γνωρίζει πολύ καλά ότι δίχως ανάπτυξη της θεωρίας μας σε συνδυασμό με την ανυποχώρητη πρωτοπόρα δράση θα γίνουμε ένα συμπαθητικό για την αστική τάξη καχέκτυπο. Ένα επίσημο κακέκτυπο για το λαϊκό κίνημα" είπε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας ότι " δεν μας τρομάζει καμία δυσκολία , πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας ανασύνταξης των επαναστατικών δυνάμεων, αιώνας αποφασιστικής αντεπίθεσης , αιώνας καινούργιας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων και αυτή η αισιοδοξία είναι ρεαλιστική και απορρέει και από τη δύναμη της γνώσης".

    Σε ότι αφορά το Επιμορφωτικό Κέντρο θα λειτουργήσει βιβλιοθήκη η οποία είναι μια από τις βιβλιοθήκες του ΚΚΕ με τις άλλες να βρίσκονται στην έδρα της ΚΕ και στο κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών και η οποία αποτελείται από 2.5000 τίτλους που καλύπτουν μεγάλες ενότητες θεμάτων με αντίστοιχη βάση δεδομένων και με πρόσβαση στις αντίστοιχες βιβλιοθήκες μέσω Ιντερνετ. Επί τη ευκαιρία η κ. Παπαρήγα είπε ότι με την ευκαιρία των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ θα γίνει η προσπάθεια να συγκεντρωθεί και να αξιολογηθεί όλη η εκδοτική δραστηριότητα του κόμματος.

    Σε ότι αφορά το Αρχείο στο Επιμορφωτικό Κέντρο περιλαμβάνονται ως ξεκίνημα σε ψηφιοποιημένη μορφή όλος ο όγκος των αποφάσεων που έχουν εκδώσει τα όργανα του ΚΚΕ από την ίδρυση του το 1918 ως σήμερα , όλα σχεδόν τα τεύχη του θεωρητικού και πολιτικού οργάνου της ΚΕ "Κομμουνιστική Επιθεώρηση", όλα τα φύλλα του Ριζοσπάστη από την αρχή του ως σήμερα , μεγάλο μέρος του τύπου της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Η κ. Παπαρήγα ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τα φύλλα του Ριζοσπάστη την Γενική διευθύντρια της εθνικής βιβλιοθήκης Αικατερίνη Κορδούλη ενώ για τον Τύπο της κατοχής και του εμφυλίου τον πρόεδρο του Ελληνικού Λογοτεχνικού Ιστορικού Αρχείου Μάνο Χαριτάτο.

    Στο Αρχείο επίσης περιλαμβάνονται οι εκπομπές του Ραδιοφωνικού Σταθμού "Ελεύθερη Ελλάδα" κατά μήνα και κατά εκπομπή ενώ ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί οι χρονιές 1947 και 1948. Επίσης στο αρχείο περιλαμβάνονται αρκετά υλικά της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας ενώ ο συνολικός όγκος των υλικών που έχουν μέχρι σήμερα ψηφιοποιηθεί και ενταχθεί στο Αρχείο είναι 20.000 έγγραφα ή 110.000 σελίδες.

    Τέλος η κ. Παπαρήγα με την ευκαιρία της έναρξης της λειτουργίας του κέντρου απηύθυνε έκκληση σε όσους διαθέτουν αρχειακό υλικό που αφορά την ιστορία του κόμματος και γενικότερα του λαϊκού και εργατικού κινήματος να συνεργαστούν με το Κέντρο για τη συμπλήρωση και τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης και του αρχείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 June 2007 - 18:30:11 UTC