Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σημαντική πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος"
  • [02] Aποδυνάμωση του δικομματισμού ζητεί η Α.Παπαρήγα
  • [03] Οι προτάσεις του ΣΥΝ για το περιβάλλον

  • [01] "Σημαντική πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος"

    Η απόφαση στην ΕΕ για επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών είναι πολιτική απόφαση και η Ελλάδα θα επιδιώξει να τηρήσει τη συμφωνία αυτή στο ακέραιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι απαιτείται εγρήγορση στην υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμου και ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει την περαιτέρω μείωση των δαπανών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του Eurogroup και του ECOFIN, είπε μεταξύ άλλων ότι κατά τη διάρκειά τους προέκυψε ιστορική απόφαση για ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην Ευρωζώνη.

    Χαρακτήρισε το γεγονός αυτό πολύ σημαντικό, διότι, όπως είπε, η Ευρωζώνη διευρύνεται σε ολόκληρο το μεσογειακό χώρο.

    Οι αρμόδιοι υπουργοί της Κύπρου και της Μάλτας θα συμμετέχουν στο Eurogroup από το Σεπτέμβριο, ενώ η ένταξη των χωρών θα πραγματοποιηθεί από την 1.1.2008.

    Επίσης είπε ότι το ECOFIN συμφώνησε ότι σε περίπτωση καλής οικονομικής συγκυρίας η μείωση του δημοσίου ελλείμματος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το 0,5%, όπως προβλέπεται από την πολιτική απόφαση στο Βερολίνο (Απρίλιος 2007).

    Ετσι, επιβεβαιώθηκε η προσήλωση των χωρών - μελών στο στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ως το 2010.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε και στη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην Ελλάδα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει ακόμα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και ότι απαιτούνται ετησίως 10 δισ. ευρώ μόνο για τόκους.

    Πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι για την κυβέρνηση η δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί πρώτη, μεγάλη προτεραιότητα. Επεσήμανε δε, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η μείωση του ελλείμματος μπορεί να συνοδεύεται με αύξηση της ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και αύξηση των κοινωνικών μεταβιβάσεων.

    Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχουν φθάσει το 18% στην Ελλάδα, έναντι του 16,2% στην Ευρωζώνη και ότι το 2008 οι δαπάνες αυτές θα αυξηθούν στη χώρα μας στο 18,4%, ενώ στην Ευρωζώνη θα είναι στο 16%. Εχουμε το υψηλότερο ποσοστό κοινωνικών μεταβιβάσεων, αλλά είναι χαμηλή η αποτελεσματικότητά τους, κατέληξε.

    Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης και στη διάθεση του 20% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την οποία χαρακτήρισε ως "επιτυχή διάθεση". Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, είπε, των αποκρατικοποιήσεων. Η τιμή διάθεσης ανά μετοχή έφθασε στο 18,10 ευρώ που πρόκειται για την κορυφή του εύρους τιμών. Η ζήτηση υπερκαλύφθηκε τρεις φορές και θα εισπραχθούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ.

    Επεσήμανε εξάλλου ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για το 2007 προέβλεπε έσοδα 1,7 δισ. ευρώ και ήδη βρισκόμαστε, όπως είπε, στο 1,632 δισ. ευρώ.

    Με τη διάθεση του 20% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο οργανισμός μετατρέπεται σε μια τράπεζα πολυμετοχικού χαρακτήρα και αυτό θα συμβάλλει στον ανταγωνισμό του τραπεζικού συστήματος.

    Η διάθεση των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και εκείνη που προηγήθηκε του ΟΤΕ συμβάλλουν στα έσοδα του κράτους και στη μείωση του δημοσίου χρέους.

    Κατέληξε δε, ότι δεν προβλέπεται για φέτος άλλη αποκρατικοποίηση.

    [02] Aποδυνάμωση του δικομματισμού ζητεί η Α.Παπαρήγα

    Την αποδυνάμωση του δικομματισμού στις εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν, ζήτησε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία, ενώ εξέφρασε και την ριζική αντίθεση του κόμματός της στις ιδιωτικοποιήσεις.

    Η κ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τη διοίκηση και το σωματείο των εργαζομένων της ΕΛΒΟ, από τους οποίους ενημερώθηκε για την πορεία της επιχείρησης.

    Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την μείωση της παραγωγής και την συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων και ζήτησαν την υποστήριξη του ΚΚΕ ώστε να διασφαλιστεί από το δημόσιο - ως βασικός πελάτης και στρατηγικός εταίρος - ο κύκλος εργασιών, μέσω της προμήθειας τόσο των πολιτικών όσο και των στρατιωτικών οχημάτων της χώρας.

    Η γγ του ΚΚΕ χαρακτήρισε βάσιμες τις ανησυχίες των εργαζομένων της ΕΛΒΟ και έκανε λόγο για απαξίωση της γνώσης και εμπειρίας της επιχείρησης στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο επισήμανε την ανάγκη για δημόσιες και ευρωπαϊκές επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν το αντικείμενο της παραγωγής της για το 2008. «Στόχος των ιδιωτών είναι είτε η κερδοφορία ή το κλείσιμο των επιχειρήσεων, κάτι που επιφέρει άμεσο πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια η κ.Παπαρήγα μετέβη στις εγκαταστάσεις της Amstel, όπου μιλώντας στους εργαζομένους, τους κάλεσε να υποστηρίξουν το ΚΚΕ στις εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν, ακόμη και αν διατηρούν κάποιες αμφιβολίες.

    «Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ίδια, η διαφορά τους βρίσκεται μόνο στον πολιτικό λόγο. Τα δύο κόμματα πρέπει να δεχτούν απώλειες γιατί φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τα προβλήματα της κοινωνίας. Αντίβαρο πρέπει να είναι το ΚΚΕ, χωρίς να σημαίνει ότι αυτός που θα μας ψηφίσει θα συμφωνεί απόλυτα μαζί μας. Ας μας ψηφίσουν και με ερωτηματικά. Χρειάζεται ετοιμότητα για τα σκληρότερα μέτρα που έρχονται αύριο» είπε χαρακτηριστικά.

    Το βράδυ (21.00) η γγ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Άγιο Θεράποντα της Τούμπας, ενώ αύριο προγραμματίζεται συνάντηση με την διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ, καθώς επίσης με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Πολίχνης. Το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο δημαρχείο Πολίχνης.

    [03] Οι προτάσεις του ΣΥΝ για το περιβάλλον

    Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΝ θα δοθεί, στις 11.00 το πρωί, από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέκο Αλαβάνο, το μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνο του Οικολογικού Τμήματος Μ. Παπαγιαννάκη, τον Β. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. και άλλα στελέχη του Οικολογικού Τμήματος, όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις του ΣΥΝ για την Πάρνηθα, τα δάση, τους ελεύθερους χώρους και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος.

    Το έργο πρέπει να μπει σε μια φάση γρήγορης ολοκλήρωσης, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε χθες την Ψυτάλλεια.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι το κόμμα του έχει κάνει εδώ και χρόνια προτάσεις σχετικά με το ζήτημα της ξήρανσης και της αξιοποίησης του υλικού ως καυσίμου, όταν γίνονταν στην κυβέρνηση διάφορες ανεδαφικές συζητήσεις για το θέμα της εξαγωγής λημμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουν αρχίσει, σημείωσε, κάποιες διαδικασίες, η ασβεστοποίηση και η ξήρανση, οι οποίες χρειάζεται να ολοκληρωθούν το ταχύτερο, διότι είναι γνωστό ότι όταν υπάρχουν οι νοτιοανατολικής κατεύθυνσης άνεμοι, οι πολίτες των συνοικιών πλήττονται από αφόρητη δυσωδία.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι είναι ανάγκη το νερό από τον βιολογικό καθαρισμό, το συντομότερο δυνατό, αντί να χάνεται στον Σαρωνικό, να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση και την αναδάσωση του Όρους Αιγάλεω και ακόμη να συνδεθούν οι υποδομές για τον βιολογικό καθαρισμό στην Ψυτάλλεια με την παραγωγή ενέργειας, όπως π.χ. με το βιοαέριο είτε με φωτοβολταϊκά τόξα.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Κ. Κωστούλας που υποδέχθηκε τον κ. Αλαβάνο, δήλωσε ότι "δεν κρύψαμε τίποτα από τον πρόεδρο του ΣΥΝ, δείξαμε τα πάντα" και πρόσθεσε "εμείς δώσαμε μια υπόσχεση, αυτή την υπόσχεση που έδωσε ο Γ.Σουφλιάς, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ότι τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχει ούτε κιλό λημματολάσπης στο νησί και θα αναπλαστεί το τοπίο. Ο κ. Κωστούλας είπε ακόμη ότι "παραλάβαμε μια Ψυτάλλεια με 150.000 τόνους λάσπης και χωρίς το εργοστάσιο ξήρανσης και σήμερα βλέπετε είμαστε σε μια τελική φάση για να απαλλαγούν από δω και πέρα οι κάτοικοι από τις οχλήσεις".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 July 2007 - 14:30:28 UTC