Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νεκροί τρεις πυροσβέστες στο Ρέθυμνο Κρήτης
  • [02] Γ.Παπανδρέου για τα ΜΜΕ
  • [03] ''Σημαντική πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος"

  • [01] Νεκροί τρεις πυροσβέστες στο Ρέθυμνο Κρήτης

    Τρεις εποχικοί δασοπυροσβέστες από το πεζοπόρο τμήμα του Ηρακλείου βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ ένας ακόμα συνάδελφός τους έπαθε σοβαρά εγκαύματα, όταν εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στην κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 14.15 το μεσημέρι στην περιοχή Δοξαρό του δήμου Κουλούκωνα Ρεθύμνου Κρήτης, κοντα στο δρόμο προς τον Βώσακο.

    Το τραγικό περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 5 στην τοποθεσία « Κούμοι» όταν η φωτιά περικύκλωσε τους τέσσερις εποχικούς δασοπυροσβέστες, λόγω του ισχυρού αέρα που έπνεε στην περιοχή.

    Οι εποχικοί δασοπυροσβέστες είχαν βρεθεί στο σημείο χωρισμένοι σε δύο ομάδες των 4 ατόμων.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κουλούκωνα Δημήτρη Κόκκινο οι τέσσερις εγκλωβίσθηκαν την ώρα που επιχειρούσαν να σβήσουν μικρές εστίες , όταν από ξαφνική ριπή του ανέμου οι φλόγες τους περικύκλωσαν και δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν.

    Οι άλλοι 4 δασοπυροσβέστες που βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων βλέποντας τις φλόγες να τυλίγουν τους συναδέλφους τους προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω ασυρμάτου χωρίς όμως να λάβουν απάντηση.

    Στην περιοχή σήμανε συναγερμός και αμέσως ειδοποιήθηκαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

    Το πρώτο ασθενοφόρο παρέλαβε τον τραυματία που φέρει σοβαρά εγκαύματα για να τον μεταφέρει τελικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, και όχι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, καθώς κρίθηκε πως θα έπρεπε πρώτα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αν κριθεί αναγκαίο ο τραυματίας θα μεταφερθεί στο κέντρο εγκαυμάτων του νοσοκομείου « Γεννηματάς» της Αθήνας.

    Την επιχείρηση μεταφοράς των σορών των τριών δασοπυροσβεστών ανέλαβαν άνδρες της ΕΜΑΚ που με φορεία έφθασαν στο σημείο όπου εγκλωβίσθηκαν προκειμένου να τους μεταφέρουν σε ασθενοφόρα και με αυτά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για την διενέργεια νεκροψίας.

    Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε δύσβατη περιοχή και στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο απο τα Χανιά και δύο αεροσκάφη « Καναντέρ» από την Αθήνα.

    Στην περιοχή βρίσκεται ο περιφερειάρχης Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας, ο νομάρχης Ρεθύμνου Γιώργος Παπαδάκης και ο δήμαρχος του δήμου Κουλούκωνα Δημήτρης Κόκκινος.

    Συλλυπητήριο μήνυμα Προέδρου Δημοκρατίας

    "Εκφράζω την οδύνη μου για την τραγική απώλεια των τριών πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους για να κερδίσουν μια μάχη άνιση σήμερα στο Ρέθυμνο. Η σκέψη όλων μας είναι κοντά στους δικούς τους ανθρώπους και στο συνάδελφό τους που παλεύει με τα εγκαύματα", αναφέρει στο συλλυπητήριο μηνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για την απώλεια των τριών πυροσβεστών στο Ρέθυμνο.

    Δήλωση υπουργού Δημόσιας Τάξης

    "Η οδύνη μας είναι αβάσταχτη. Πάντοτε τονίζαμε στην εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις, την προτεραιότητα της ασφάλειας για την ανθρώπινη ζωή των Πυροσβεστών και των πολιτών", δήλωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας πληροφορηθείς για το τραγικό περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, στην περιοχή Δοξαρό του Ρεθύμνου.

    "Τιμούμε την θυσία τους και τους πεσόντες ως πραγματικούς ήρωες. Συλληπούμεθα και στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειές τους" τόνισε ο κ. Πολύδωρας και πρόσθεσε οτι εξετάζονται οι συνθήκες του τραγικού συμβάντος.

    Δήλωση εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ

    «Θέλω να εκφράσω την πιο βαθιά θλίψη και οδύνη που διακατέχει όλους μας για την απώλεια των ζωών των 3 δασοπυροσβεστών στην φωτιά του Ρεθύμνου και τον τραυματισμό άλλων συναδέλφων τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.

    «Εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, τις οικογένειές τους και τους συναδέλφους τους και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι όλος ο ελληνικός λαός τιμά τους άνδρες και γυναίκες, που, όπως αποδεικνύεται, με θυσία ζωής προστατεύουν τα δημόσια αγαθά. Θα είμαστε πάντα κοντά, με κάθε τρόπο σε όλους αυτούς που με τέτοια θυσία προστατεύουν όλους μας σε αγαθά που θέλουμε να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας» κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

    [02] Γ.Παπανδρέου για τα ΜΜΕ

    Την πλήρη αντίθεσή του προς το νόμο για τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του κόμματος.

    Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι ο νόμος αυτός δεν είναι εφαρμόσιμος και ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα θέσει το θέμα από την αρχή, αλλάζοντας το νόμο. Επίσης, ανήγαγε σε θέμα δημοκρατίας τη σύγκρουση με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσω αυτού του νόμου, αλλά και με άλλες ανάλογες πολιτικές.

    Η Νέα Δημοκρατία, τόνισε, σε κανένα τομέα πολιτικής δεν θέλει πραγματικά θετικές και διαφανείς ρυθμίσεις. Ειδικότερα για το νόμο περί συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης, ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση δύο σκοπιμότητες: πρώτον, να συγκαλύψει το φιάσκο του βασικού μετόχου, κάτω και από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεύτερον να επιχειρήσει να χειραγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι κάθετα αντίθετο με αυτή την αντίληψη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει ανεξάρτητα και ακηδεμόνευτα μέσα ενημέρωσης, όπως και τη θωράκιση της πολιτικής αυτονομίας των κομμάτων από κάθε μορφής επιρροή, ώστε να μπορούν να εκφράζουν αυθεντικά τις ανάγκες και τις ελπίδες της κοινωνίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι χρησιμοποιεί την κρατική διαφήμιση ως τμήμα της επιχείρησης χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, ενώ χαρακτήρισε βαθιά αρνητική την πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση, όπως είπε, της ΕΡΤ, όταν η δημόσια τηλεόραση οφείλει να έχει κεντρικό ρόλο.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, ο αρμόδιος του τομέα Μεταφορών Ντίνος Ρόβλιας, ανέφερε ότι η προσπάθεια χειραγώγησης και συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης, είναι εξόφθαλμη. Και δικαιολόγησε τον χαρακτηρισμό λέγοντας ότι ο αριθμός των συχνοτήτων τετραπλασιάζεται, ενώ ήδη κάποιες χώρες εφαρμόζουν τεχνικά μέσα, με τα οποία εξαπλασιάζουν τον αριθμό των συχνοτήτων.

    Επομένως, πρόσθεσε, η επίκληση από την κυβέρνηση του περιορισμένου αριθμού των συχνοτήτων είναι μια προφανής σκοπιμότητα, προκειμένου να επιτευχθεί η συγκέντρωση.

    [03] ''Σημαντική πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος"

    Η απόφαση στην ΕΕ για επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών είναι πολιτική απόφαση και η Ελλάδα θα επιδιώξει να τηρήσει τη συμφωνία αυτή στο ακέραιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι απαιτείται εγρήγορση στην υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμου και ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει την περαιτέρω μείωση των δαπανών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του Eurogroup και του ECOFIN, είπε μεταξύ άλλων ότι κατά τη διάρκειά τους προέκυψε ιστορική απόφαση για ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην Ευρωζώνη.

    Χαρακτήρισε το γεγονός αυτό πολύ σημαντικό, διότι, όπως είπε, η Ευρωζώνη διευρύνεται σε ολόκληρο το μεσογειακό χώρο.

    Οι αρμόδιοι υπουργοί της Κύπρου και της Μάλτας θα συμμετέχουν στο Eurogroup από το Σεπτέμβριο, ενώ η ένταξη των χωρών θα πραγματοποιηθεί από την 1.1.2008.

    Επίσης είπε ότι το ECOFIN συμφώνησε ότι σε περίπτωση καλής οικονομικής συγκυρίας η μείωση του δημοσίου ελλείμματος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το 0,5%, όπως προβλέπεται από την πολιτική απόφαση στο Βερολίνο (Απρίλιος 2007).

    Ετσι, επιβεβαιώθηκε η προσήλωση των χωρών - μελών στο στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ως το 2010.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε και στη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην Ελλάδα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει ακόμα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και ότι απαιτούνται ετησίως 10 δισ. ευρώ μόνο για τόκους.

    Πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι για την κυβέρνηση η δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί πρώτη, μεγάλη προτεραιότητα. Επεσήμανε δε, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η μείωση του ελλείμματος μπορεί να συνοδεύεται με αύξηση της ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και αύξηση των κοινωνικών μεταβιβάσεων.

    Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχουν φθάσει το 18% στην Ελλάδα, έναντι του 16,2% στην Ευρωζώνη και ότι το 2008 οι δαπάνες αυτές θα αυξηθούν στη χώρα μας στο 18,4%, ενώ στην Ευρωζώνη θα είναι στο 16%. Εχουμε το υψηλότερο ποσοστό κοινωνικών μεταβιβάσεων, αλλά είναι χαμηλή η αποτελεσματικότητά τους, κατέληξε.

    Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης και στη διάθεση του 20% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την οποία χαρακτήρισε ως "επιτυχή διάθεση". Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, είπε, των αποκρατικοποιήσεων. Η τιμή διάθεσης ανά μετοχή έφθασε στο 18,10 ευρώ που πρόκειται για την κορυφή του εύρους τιμών. Η ζήτηση υπερκαλύφθηκε τρεις φορές και θα εισπραχθούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ.

    Επεσήμανε εξάλλου ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για το 2007 προέβλεπε έσοδα 1,7 δισ. ευρώ και ήδη βρισκόμαστε, όπως είπε, στο 1,632 δισ. ευρώ.

    Με τη διάθεση του 20% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο οργανισμός μετατρέπεται σε μια τράπεζα πολυμετοχικού χαρακτήρα και αυτό θα συμβάλλει στον ανταγωνισμό του τραπεζικού συστήματος.

    Η διάθεση των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και εκείνη που προηγήθηκε του ΟΤΕ συμβάλλουν στα έσοδα του κράτους και στη μείωση του δημοσίου χρέους.

    Κατέληξε δε, ότι δεν προβλέπεται για φέτος άλλη αποκρατικοποίηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 July 2007 - 16:30:26 UTC