Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκλείει την απόσχιση σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη

  • [01] Αποκλείει την απόσχιση σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    Αποκλείει τον κίνδυνο απόσχισης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, ο Υπατος Εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμά πως το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας δεν θα έχει καμία συνέπεια στη Βοσνία.

    "Δηλώσεις που παραλληλίζουν τις αποφάσεις για το μέλλον του Κοσόβου και τη θέση της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι απαράδεκτες. Είναι τελείως αβάσιμες και εξυπηρετούν μόνο την αύξηση των πολιτικών εντάσεων", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λάιτσακ.

    Βασική προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, αλλά και του ίδιου του Υπατου Εκπροσώπου της, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από μερικούς μήνες - στις αρχές Ιουλίου- είναι να βάλει τη χώρα οριστικά και αμετάκλητα στην οδό της ευρωπαϊκής ένταξης. "Σε αυτό θα αφιερώσω την περισσότερη ενέργειά μου", τονίζει.

    Αυτό που φαίνεται να τον προβληματίζει, ωστόσο, είναι πως παρά το γεγονός ότι κανένα πολιτικό κόμμα στη χώρα δεν είναι κατά του ευρωπαϊκού της μέλλοντος και ότι οι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν μια τέτοια εξέλιξη, υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των εκπεφρασμένων στόχων και της ανάληψης δράσης για την υλοποίησή τους.

    "Η εντύπωσή μου είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και ότι οι πολιτικοί κατανοούν την ΕΕ ως έναν αφηρημένο στόχο, αντί ως ένα στρατηγικό προσανατολισμό", λέει.

    Θεωρεί, μάλιστα, ότι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη υπολείπεται των άλλων χωρών της περιοχής σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία και πιστεύει πως «το χάσμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τη μεταρρύθμιση στον αστυνομικό τομέα».

    Όπως λέει χαρακτηριστικά, "για ορισμένους πολιτικούς στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η αστυνομική μεταρρύθμιση είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουν το παρελθόν, για άλλους αυτή η μεταρρύθμιση αποτελεί την αρχή της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος και, δυστυχώς, κανείς δεν βλέπει την αστυνομική μεταρρύθμιση ως εισιτήριο εισόδου στην Ευρώπη".

    Προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στο συγκεκριμένο τομέα, θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Λάιτσακ, να εδραιωθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών και "να σταματήσει η πολιτική να ασκείται μέσω των ΜΜΕ, με ανάρμοστες και συχνά εμπρηστικές και επιζήμιες δηλώσεις" και "με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, δίχως διάθεση να ακούσει ο ένας τον άλλο και να βρεθεί συμβιβασμός".

    Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Λάιτσακ, στην πολιτική σκηνή της Βοσνίας ο συμβιβασμός ερμηνεύεται ως αδυναμία και αυτοί που τον επιδιώκουν χαρακτηρίζονται "προδότες διαφόρων συμφερόντων, πάνω απ' όλα των εθνικών".

    Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του εκπροσώπου των μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Χάρις Σιλάιτζιτς, και του πρωθυπουργού της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνει ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι υπάρχει σύγκλιση των θέσεων των δύο πλευρών. Ωστόσο, όπως λέει, παραμένουν άλυτα ορισμένα σημαντικά ζητήματα, γι' αυτό και θα πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα "πριν μπορέσουμε να πούμε ότι η αστυνομική μεταρρύθμιση προχωρά στο πλαίσιο των προσδοκιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Πολύ ψηλά στην "ατζέντα" του κ. Λάιτσακ είναι τα ζητήματα που αφορούν εγκλήματα πολέμου, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά λέει, θα παραμείνουν ως βασικές προτεραιότητές του, ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένος είναι με άλλα ζητήματα.

    Στο πλαίσιο αυτό, κρίνει απαραίτητη την ενίσχυση της συνεργασίας των βοσνιακών αρχών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), "κλειδιά" για την οποία θεωρεί την άμεση υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για τα εγκλήματα πολέμου, τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας στο χειρισμό υποθέσεων που αφορούν εγκλήματα πολέμου, αλλά και την υιοθέτηση μιας γενικής στρατηγικής για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό τομέα.

    "Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε αυτή την κοινωνία χωρίς δικαιοσύνη. Γι' αυτό και το μέλλον αυτής της χώρας εναπόκειται στην αντιμετώπιση του παρελθόντος", εκτιμά ο κ. Λάιτσακ.

    Τονίζει ότι "οι οικογένειες των θυμάτων δεν μπορούν να περιμένουν αιώνα προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη από τα δικαστήρια", γι' αυτό και, όπως λέει, θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να δώσουν τη δυνατότητα στο γενικό εισαγγελέα να συνάψει συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν υπόπτους για εγκλήματα πολέμου που βρίσκονται στη Σερβία, την Κροατία ή το Μαυροβούνιο. "Αυτό έχει γίνει μεταξύ όλων αυτών των χωρών, εκτός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης", επισημαίνει.

    Για τον πρώην πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, και τον πρώην επικεφαλής των εκεί σερβικών δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι, λέει πως "αυτό που χρειάζεται είναι συστηματική προσέγγιση". Αρνείται να κάνει προβλέψεις για το πότε θα συμβεί αυτό, λέγοντας πως "δεν θα ήταν σοβαρό" από την πλευρά του. Τονίζει, ωστόσο, ότι και ο ίδιος θα κάνει "το μέγιστο δυνατό προκειμένου να συμβεί αυτό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 October 2007 - 8:30:22 UTC