Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Αυξημένες κατά 9,3% οι δαπάνες για την Υγεία»

  • [01] «Αυξημένες κατά 9,3% οι δαπάνες για την Υγεία»

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για τα θέματα του ευρύτερου χώρου της υγείας.

    Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι βρίσκεται σε εξελιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αλλαγών, αρχής γενομένης από την τομή που ολοκληρώθηκε νομοθετικά τουλάχιστον στο χώρο των προμηθειών.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι τα οικονομικά της υγείας είναι πολύ σημαντικά και το θέμα σχετίζεται και με τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία οφείλουν στο δήμόσιο σύστημα υγείας ένα μεγάλο ποσό, ενώ υπάρχει και το έλλειμμα που εδώ και πολλά χρόνια καταγράφεται στο χώρο της υγείας.

    Προχωρούμε, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, με γρήγορους ρυθμούς στην εφαρμογή όσων προβλέπει ο νόμος για τις προμήθεις αλλά και στην ανάπτυξη του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας με σχετικό νομοσχέδιο που κατατίθεται τις προσεχείς εβδομάδες στη Βουλή.

    Επίσης ανέφερε έχουν δοθεί εντολές ώστε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και την κατάρτιση προϋπολογισμών και να ετοιμαστούν για την εκδοση ισολογισμών, κάτι που θα οδηγήσει σε μια οικονομία κλίμακας απαραίτητη για την οικονομική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος της υγείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα πέσει "ψαλίδι" στις δαπάνες στο χώρο της Υγείας, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση αυτό με τον επικείμενο προϋπολογισμό, καθώς για φέτος έχουν αυξηθεί οι δαπάνες κατά 9,3%.

    Σημείωσε ακόμη οτι δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο να μεταφερθούν οι υπηρεσίες Υγείας του ΙΚΑ στο υπουργείο Υγείας, ενώ για τις προσλήψεις σημείωσε ότι εκδόθηκαν ήδη οι διαπιστωτικές πράξεις και έξι χιλιάδες άτομα περνάνε το κατώφλι του Εθνικού Συστήματος Υγειας και επιβεβαίωσε ότι προκηρύσσεται διαγωνισμός για 4.500 γιατρούς για τα προσεχή τρία χρόνια.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ θα προσληφθούν 2.000 νοσηλευτές ώστε μέσα σε δύο μήνες να λειτουργούν με επάρκεια και πληρότητα όλες οι ανάγκες στις μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα για την επανίδρυση του ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι συνολικά μέχρι τον επόμενο Απρίλιο θα εχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για 14.500 προσλήψεις.

    Στο ερώτημα πότε θα εργαστούν και θα μπουν στα νοσοκομεία νοσηλευτές και γιατροί, καθώς στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις ακόμη και για τρία χρόνια, ο υπουργός είπε ότι συνεστήθη ειδική υπηρεσία στους κόλπους του ΑΣΕΠ για να επιταχύνονται οι διαδικασίες και οι ρυθμοί αλλά επανέφερε την πρότασή του να εξαιρεθουν από το ΑΣΕΠ οι νοσηλευτές.

    Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η κατάρτιση του νομοσχεδίου και στο προσεχές διάστημα θα γίνουν πλήρεις ανακοινώσεις, ενώ επανέλαβε ότι ειδική επιτροπή των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο ρύθμισης των νέων χρεών των νοσοκομείων.

    "Δεν υπάρχει τίποτα προαποφασισμένο"

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε ότι "δεν υπάρχει τίποτα προαποφασισμένο", αναφερόμενος στο διάλογο για το ασφαλιστικό.

    Σε ερώτηση για τη στάση των πολιτικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών φορέων στην πρόσκληση της κυβέρνηση για διάλογο, ο εκπρόσωπος τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση ενός δίκαιου, βιώσιμου και σύγχρονου, σε βάθος χρόνου, ασφαλιστικού.

    "Πρέπει όλοι να φροντίσουμε ώστε οι συμπολίτες μας, που έχουν δουλέψει μια ολόκληρη ζωή και φτάνουν στην ηλικία της συνταξιόδοτησης, να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες απολαβές. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές και προσαρμογές. Σ' αυτό το στόχο κατατείνει ο διάλογος για τον οποίο πήρε πρωτοβουλία η κυβέρνηση", επεσήμανε ο κ. Αντώναρος.

    Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση συμφωνεί με τις προτάσεις Αναλυτή ο εκπρόσωπος σημείωσε:

    "Ο διάλογος θα αρχίσει εκεί που πρέπει να διεξαχθεί. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σε σημαντικές, βασικές αρχές για το ασφαλιστικό. Είναι γνωστές αυτές οι αρχές. Τις παρουσίασε και ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο και στις προγραμματικές δηλώσεις. Έχει αναφερθεί και ο αρμόδιος υπουργός".

    Σχολιάζοντας την αρνητική απάντηση των κομμάτων της αριστεράς να μετάσχουν στο διάλογο, ο κ. Αντώναρος ανέφερε τη σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ και διάβασε το συγκεκριμένο απόσπασμα. Και στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη της αν υπάρξει οριστικά αρνητική θέση από την αντιπολίτευση απάντησε ότι η κυβέρνηση περιμένει όλες τις απαντήσεις και όταν αυτές έρθουν, από όλους τους φορείς με τους οποίους ο κ. Μαγγίνας είναι σε επαφές "θα δούμε ποιοι λαμβάνουν πραγματικά τις ευθύνες τους έναντι του ασφαλιστικού των μελλοντικών γενεών".

    Ειδικότερα για το ποιους εννοεί ο πρωθυπουργός μιλώντας για βολεμένους ο κ.Αντώναρος απάντησε πως δεν έχει να πει τίποτα επ'αυτού.

    Σε άλλη ερώτηση για τους λόγους που η κυβέρνηση δεν αποδοκιμάζει τις προτάσεις Αναλυτή ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως την κυβέρνηση την ενδιαφέρει ένα σημαντικό θέμα, να βρούμε εκείνη τη λύση που είναι απαραίτητη ώστε το ασφαλιστικό να έχει μεγάλο χρόνο ζωής ώστε οι Έλληνες να μπορούν μετά την έξοδό τους από την εργασία να έχουν εξασφαλισμένη καλή σύνταξη.

    "Σημασία έχει να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να βρούμε λύσεις. Να εξαφανίσουμε κινδύνους που ενδεχομένως υπάρχουν", πρόσθεσε και -σε ερώτηση για το αν οι προτάσεις Αναλυτή είναι βάση εκκίνησης για το διάλογο- είπε ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών επιτροπών με τρόπο που έχει περιγράψει ο κ. Μαγγίνας στις επιστολές του προς τα κόμματα και στις συζητήσεις του με τους αρμόδιους φορείς.

    "Πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων", συμπλήρωσε, ενώ σε άλλη ερώτηση για το ενδεχομένων περιστολής κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των ασφαλισμένων είπε ότι έχει τοποθετηθεί και ο κ. Ρουσόπουλος και πως τα συγκεκριμένα θέματα είναι σαφή.

    "Οι βασικές αρχές που δεν θα αγγίξει κανείς είναι γνωστές", επεσήμανε ο Ευ. Αντώναρος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 October 2007 - 12:30:21 UTC