Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής
  • [02] Εντείνονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

  • [01] Στο επίκεντρο οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής

    Οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής θα συζητηθούν στην Κυβερνητική Επιτροπή που θα συνεδριάσει, υπό τον πρωθυπουργό, στις 11.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Ευρυπίδη Στυλιανίδη είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Η μεταρρύθμιση προχωρά τόνισε μετά τη συνάντηση ο κ. Στυλιανίδης, στην οποία όπως είπε συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα της Παιδείας.

    Επίσης ανέφερε ότι συζητά και με την Ακαδημαϊκή κοινότητα όλα τα επιμέρους ζητήματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η μεταρρύθμιση προχωρά σε νέα βάση, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε "η μεταρρύθμιση προχωρά όπως ακριβώς ξεκίνησε και προσπαθούμε να συμπληρώσουμε κάθε τι αναγκαίο για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα: υψηλότερου επίπεδου εκπαίδευση για όλη την ελληνική νεολαία".

    Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε και τις ευχές όλων για την υγεία του Αρχιεπισκόπου.

    [02] Εντείνονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

    Στα πρόθυρα αλλαγής αρχηγού της Κ.Ο. του βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα της εκδήλωσης εμπιστοσύνης των βουλευτών του Κινήματος προς το πρόσωπό του, λίγο πριν τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Η εξέλιξη αυτή, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alter, θα συνέβαινε στην περίπτωση κατά την οποία η Κ.Ο. δεν θα του έδινε ψήφο εμπιστοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, θα είχε παραιτηθεί και θα εκλεγόταν νέος αρχηγός, ο οποίος θα αναλάμβανε το βάρος της απάντησης στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν διευκρίνισε αν θα υπέβαλε την παραίτησή του και από Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, αρχηγός της Κ.Ο. είναι ο αρχηγός του κόμματος. Από αυτό συνάγεται ότι το πιθανότερο ήταν να παραιτηθεί και από την ηγεσία του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν θέλησε να μιλήσει για τη συζήτησή του με τον κ. Βενιζέλο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, την ημέρα των εκλογών. Αποκάλυψε, όμως, ότι το βράδυ των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος ήταν μεταξύ όσων άκουσαν τη δήλωση που επρόκειτο να κάνει για το εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς να προβάλει καμία διαφωνία. Είπε επίσης ότι ο κ. Βενιζέλος δεν είπε σε κανέναν ότι θα θέσει υποψηφιότητα, ούτε ότι θα προέβαινε σε δήλωση. Όλα τα έμαθε από τα τηλεοπτικά κανάλια που κάλυψαν τη δήλωση Βενιζέλου στο Ζάππειο.

    Αναφορικά με τη διαδοχή του 2004, δήλωσε ότι δεν πήρε κανένα δαχτυλίδι, αλλά σταυρό του μαρτυρίου και ότι το έκανε για να μην υπάρξει η συντριβή που απειλούσε το Κίνημα και από την οποία θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να ανακάμψει.

    Έκανε και πάλι αυτοκριτική για τα λάθη του στη διάρκεια των 3,5 χρόνων της θητείας του και πρόσθεσε ότι, σε περίπτωση επανεκλογής του, οι δημόσιες διαφοροποιήσεις από ομόφωνες αποφάσεις οργάνων θα επισύρουν συνέπειες, κάτι που δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα. Τόνισε επίσης ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις, υπονόμευσαν το Κίνημα, ανεξάρτητα από προθέσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στον ρόλο των συμφερόντων, τα οποία, όπως ανέφερε δεν ήθελαν ποτέ το ΠΑΣΟΚ να εκφράζει αυθεντικά τη δημοκρατική παράταξη. Δεν μιλώ, είπε, για συνομωσία, αλλά για την ύπαρξη πολύ μεγάλων συμφερόντων. Και δήλωσε έτοιμος να δώσει, μέχρι τέλους, τη μάχη της δημοκρατίας, για να μη χειραγωγείται η πολιτική από τα συμφέροντα και τα ΜΜΕ.

    Υπαινισσόμενος την ύπαρξη αντιπαράθεσής του, σε εξέλιξη, με αυτά τα συμφέροντα, δήλωσε ότι όλοι αυτοί "ξέρουν ότι δεν θα υποκύψω και θα δώσω τη μάχη μέχρι τέλους", ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, η οποία τον καλούσε να παραιτηθεί.

    Απαντώντας στο ερώτημα αν θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ και σε περίπτωση ήττας του, ανέφερε ότι θα παραμείνει δίπλα στο όποιον αρχηγό και θα αγωνίζεται πάντα για το ΠΑΣΟΚ.

    Ο ίδιος, είπε, δεν ζητά λευκή επιταγή, αλλά εντολή με περιεχόμενο, ενώ επέμεινε στο ζήτημα της επίπλαστης ενότητας, τονίζοντας ότι αν είμαστε μαζί μόνο για την εξουσία, αυτό δεν θα βάλει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας. Αν δεν αλλάξουμε την καθεστωτική νοοτροπία μας, τόνισε, όποιος κι αν είναι αρχηγός, θα έχουμε πρόβλημα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει ένα κόμμα παραγόντων ομαδαρχών, όπως είχε γίνει με τη Ένωση Κέντρου, εξυπηρετώντας τις προσωπικές στρατηγικές των στελεχών της, κάτι που οδήγησε στην αποστασία και, μετά τη μεταπολίτευση, στη διάλυσή της.

    Δηλώσεις Ευ.Βενιζέλου

    Διχαστική χαρακτήρισε τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου, στην τηλεόραση του Alter, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε φιλική συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις δραστηριότητες του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης, απαντώντας σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ενημέρωση κορυφαίων στελεχών για τη δήλωση που επρόκειτο να κάνει το βράδυ των εκλογών, τόνισε ότι, όπως εξελίχθηκε το θέμα, δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να γίνει καμία συζήτηση επ' αυτής και να προβληθεί οποιαδήποτε αντίρρηση.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συζήτηση που είχαν οι δυο τους, την ημέρα των εκλογών, όταν ο κ. Βενιζέλος ρώτησε τον κ. Παπανδρέου αν θα είναι αρχηγός και σε περίπτωση ήττας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε καταφατικά.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι προτίθεται να κάνει στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν έκανε ο κ. Παπανδρέου στα 3,5 χρόνια. Θα τα αλλάξει όλα. Και ζήτησε, μέχρι την 11η Νοεμβρίου, να είναι στη διάθεση όλων ο κομματικός μηχανισμός και τις επαφές των υποψηφίων με τον κόσμο να τις οργανώνουν οι τοπικές οργανώσεις. Ενώ προέβαλε και οικονομικές δυσκολίες στη συγκρότηση παράλληλου μηχανισμού, ιδέα την οποία απορρίπτει ούτως ή άλλως.

    Σχετικά με τη στάση των οργανωμένων κομματικών δυνάμεων απέναντί του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο συνδικαλιστικό, του οποίου αδυνατεί, όπως είπε, να κατανοήσει τη στάση, την οποία, πάντως, αποδίδει στην προσπάθεια κάποιων να διαμορφώσουν μια παραπλανητική και τεχνητή φυσιογνωμία για τον ίδιο. Προσπαθούν, ανέφερε να τον χαρακτηρίσουν «δεξιό», όταν ήταν εκείνος που έδωσε πολλές μάχες με τους συνδικαλιστές απέναντι σε νεοφιλελεύθερες επιλογές, είτε αυτές προέρχονταν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (νομοσχέδιο Γιαννίτση) είτε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ.

    Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε ότι αν δεν υπήρχε το αίτημα της νίκης και η αίσθηση του ντέρμπυ, το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε χαμηλότερο ποσοστό από το 38,5% που πήρε στις 16 Σεπτεμβρίου.

    Χαρακτήρισε θετικό γεγονός την απουσία του Κώστα Σημίτη από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι, με την απουσία του, βοήθησε το ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλησε, όμως να κάνει καμία πρόβλεψη για το αν ο τέως πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος, θα προσέλθει στην Εθνική Συνδιάσκεψη των αρχών του Νοεμβρίου.

    Ιδιαίτερα θετικός ήταν ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στον Απόστολο Κακλαμάνη, του οποίου εξήρε τον ρόλο στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. Σε ερώτηση που του τέθηκε, απάντησε ότι δεν γνωρίζει ποιόν θα ψηφίσει ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε πως, ότι κι αν κάνει, θα το κάνει για το καλό του ΠΑΣΟΚ.

    Ανέφερε επίσης ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που δεν αναδειχτεί νικητής στις 11 Νοεμβρίου. Και όταν ρωτήθηκε πως μπορεί να γίνει αυτό, απάντησε με τα παραδείγματα συμβίωσης του κ. Καραμανλή με την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Σουφλιά τον οποίο είχε διαγράψει. Επίσης ανέφερε πως θεωρεί φυσιολογικό να μην κατέχει υψηλή θέση σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Βενιζέλος δεν δέχτηκε ότι έχει προνομιακή στήριξη από εξωθεσμικούς παράγοντες και αμφισβήτησε ότι στηρίζεται από τα, φιλικά προς την παράταξη, μέσα ενημέρωσης. Στην καλύτερη, για τον ίδιο, περίπτωση, είπε, υπήρξε ισότιμη μεταχείριση μεταξύ αυτού και του κ. Παπανδρέου.

    Δικαιολόγησε την απόφασή του να ανακοινώσει υποψηφιότητα το βράδυ των εκλογών για να αποτρέψει, όπως είπε, την προσπάθεια υφαρπαγής, προσπάθεια που επαναλήφθηκε στην Κ.Ο.

    Παραδέχθηκε ότι έκανε και λάθη τα οποία, όπως είπε, ήταν επικοινωνιακά και υφολογικά.

    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε και το δικό του τρίπτυχο για την επόμενη μέρα, που είναι:

    - Νέο ΠΑΣΟΚ

    - Άλλου τύπου αντιπολίτευση

    - Νίκη στις επόμενες εκλογές.

    Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη

    Τις πολιτικές του θέσεις θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Κ.Σκανδαλίδης.

    Να εγκαταλείψουν όλοι τις αλληλοεπιθέσεις και τις καταγγελίες και να κλείσουν τα τηλεοπτικά παράθυρα της πόλωσης, ζήτησε από τη Ρόδο, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

    Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Νοτίου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και στην διάρκειά της ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι η δική του υποψηφιότητα «ήρθε να ενώσει και όχι να διχάσει το ΠΑΣΟΚ».

    Ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ικανοποιημένος από την συζήτηση που διεξήχθη στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε, όμως, την δυσαρέσκειά του για τις συνεχιζόμενες αντεγκλήσεις μεταξύ των στελεχών του κινήματος.

    Έκανε επίσης γνωστό ότι την Τετάρτη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χ. Τρικούπη, θα ανακοινώσει την πρότασή του για το κόμμα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα την πρότασή του για μια «κυβερνώσα αριστερά».

    Ακόμη εξέφρασε την προσδοκία ότι οι Δωδεκανήσιοι, οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του, δεδομένου ότι κατάγεται από το νομό και ότι από εδώ ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία, κατέστησε όμως σαφές ότι δεν ζητάει υπογραφές, ούτε επιτροπές στήριξης, διότι η υποψηφιότητά του είναι καθαρά πολιτική και θέλει να ενώσει την βάση του ΠΑΣΟΚ.

    Το βράδυ,ο Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση φίλων και οπαδών του κόμματος, σε κινηματοθέατρο της πόλης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 October 2007 - 4:30:32 UTC