Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Προτάσεις για τη στήριξη των Ταμείων
  • [02] Το Αλφάβητο των Μέσων και η Διδασκαλία του

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Προτάσεις για τη στήριξη των Ταμείων

    Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος και οι Δημήτρης Στρατούλης και Γιάννης Θεωνάς, μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κηρύσσοντας παράλληλα από σήμερα, την έναρξη πολιτικής καμπάνιας για την προώθηση των προτάσεων αυτών με δημόσιες συγκεντρώσεις, ομιλίες και διανομή έντυπου υλικού.

    «Η ελληνική κοινωνία είναι υπό καθεστώς ασφαλιστικής τρομοκρατίας κι εμείς αρνούμαστε να μπούμε σ΄ έναν διάλογο με προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Θα εξακολουθήσουμε να βομβαρδίζουμε τη Βουλή και την κοινωνία με σειρά συγκεκριμένων προτάσεων που στοχεύουν στη στήριξη ταμείων, χωρίς να υπονομευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος.

    Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάστηκαν από τους Δ. Στρατούλη και Γ. Θεωνά, προσανατολίζονται σε πέντε άξονες:

  • Στην επαναθέσπιση της υποχρεωτικής τριμερούς χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης για το σύνολο των ασφαλισμένων και της διμερούς για τους αυτοαπασχολούμενους.

  • Στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών με βάση κριτήρια ασφαλούς και εγγυημένης απόδοσης.

  • Στην είσπραξη φόρων που διαφεύγουν ή υποκλέπτονται με την πλήρη μηχανοργάνωση των ταμείων για την άμεση βεβαίωση και είσπραξη των εισφορών, την ενίσχυση με προσωπικό, μέσα και πόρους των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων, την κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων για τους κακοπληρωτές εργοδότες κ.ά.

  • Στην αποπληρωμή των χρεών τόσο του κράτους όσο και των ιδιωτών προς την κοινωνική ασφάλιση και

  • Στη θέσπιση ειδικού αποθεματικού κοινωνικής ασφάλισης, που θα λειτουργεί με τη μορφή ειδικού ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης και το οποίο θα «ανοίξει» μετά το 2025 για να στηρίξει τους νέους ασφαλισμένους.

    Πόρους για το συγκεκριμένο ταμείο, σύμφωνα με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, η φορολόγηση μερισμάτων και άλλων κινητών αξιών, η αύξηση της ειδικής φορολογίας που επιβάλλεται στις συναλλαγές μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το 50% των προστίμων που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή στους φορολογικούς ελέγχους των επιχειρήσεων, τμήμα της ισχύουσας φορολογίας επί των τσιγάρων και η φορολόγηση των εισοδημάτων, που προέρχονται από την περιουσία της Εκκλησίας.

    «Με τις συγκεκριμένες προτάσεις υπολογίζουμε ότι στα επόμενα 50 χρόνια, θα έχουν συγκεντρωθεί περί τα 150 δισ. ευρώ, ποσό ικανό να στηρίξει την κοινωνική ασφάλιση», είπε ο κ. Στρατούλης.

    Επερώτηση με τις προτάσεις του κόμματος κατατέθηκε ήδη στη Βουλή μαζί με έκκληση του ΣΥΡΙΖΑ προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συστρατευθούν στην προώθηση των θέσεών του. Το ΚΚΕ αρνήθηκε ήδη την πρόταση, ενώ η απάντηση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται ως το τέλος της εβδομάδας.

    «Ζητήσαμε κοινή δράση στα πλαίσια μιας κοινοβουλευτικής δραστηριότητας. Μία άρνηση και από το επίσημο ΠΑΣΟΚ -διότι στήριξη μεμονωμένων βουλευτών και συνδικαλιστικών φορέων έχουμε- δεν συνεπάγεται και ακύρωση του κοινωνικού αγώνα», διευκρίνισε ο κ. Αλαβάνος.

    [02] Το Αλφάβητο των Μέσων και η Διδασκαλία του

    Ημερίδα με θέμα "Το Αλφάβητο των Μέσων και η Διδασκαλία του" διοργανώνει σήμερα το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων. Στόχος είναι να εμβαθύνει το κοινό στην έννοια και το περιεχόμενο της οπτικοακουστικής παιδείας και να διερευνήσει τα ζητήματα που προκύπτουν στην ψηφιακή εποχή.

    Ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος στο χαιρετισμό του στην ημερίδα, που οργανώθηκε στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η τήρηση της ποιότητας στα προγράμματα και η κριτική αντιμετώπιση των ΜΜΕ μέσα από τη σύγχρονη αγωγή, μέσα από έναν νέο "μιντιακό αλφαβητισμό".

    Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε στους κινδύνους και τις ευκαιρίες που υπάρχουν ή ελλοχεύουν στη διαδικτυακή και τη "μιντιακή" πλευρά της ζωής μας και συμμερίστηκε "το παράπονο των σκεπτόμενων ανθρώπων σχετικά με την ποιότητα ορισμένων εκπομπών, οι οποίοι όμως γνωρίζουν ότι ούτε ο υπουργός, ούτε κάποια Αρχή, μπορούν να παρέμβουν, εφόσον δεν παραβιάζεται κανένας κανόνας".

    Είναι επιτακτικό, επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος, να θωρακίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα τα παιδιά έναντι των κινδύνων που υπάρχουν σε διάφορους δικτυακούς τόπους, όπου τα παιδιά σήμερα "σερφάρουν".

    Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε σε κάποιους χρήσιμους, όπως είπε, στόχους, στο πλαίσιο του νέου μιντιακού "αλφαβητισμού", ειδικά για τα παιδιά, όπως να μπορούν τα παιδιά να διακρίνουν σαφώς ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία και να μπορούν να αναγνωρίζουν την εμπορική φύση των Μέσων.

    Χαιρέτισε δε την ημερίδα ως "μία σοβαρή αρχή που γίνεται σήμερα και ελπίζουμε να συνεχιστεί μέσα από έναν καρποφόρο διάλογο".

    Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, επισήμανε ότι "στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η ψηφιακή σύγκλιση, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, καθώς και η σωστή χρήση αυτών των εργαλείων".

    Συγχρόνως, πρόσθεσε, "μέσα από την ψηφιακή σύγκλιση θα αντιμετωπιστεί και το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί ανισότητες στην εκπαιδευτική διαδικασία". Για το σκοπό αυτό, είπε, οι πολιτικές ηγεσίες των δύο αρμόδιων υπουργείων (Παιδείας και Επικρατείας) θα συνεργαστούν.

    Στην ομιλία της, η Χρυσούλα Κοσμίδου, σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τόνισε ότι "η αγωγή στα ΜΜΕ πρέπει να κατευθύνεται με στόχο οι πολίτες και όσοι ασκούν αγωγή να αποκτήσουν βαθύτερη γνώση του εαυτού τους (αυτογνωσία), καθώς και γνώση των κοινωνικών ζητημάτων (κοινωνιογνωσία). Βασική δε προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι η ύπαρξη εμπνευσμένων δασκάλων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ώστε οι μαθητές, οι φοιτητές και οι πολίτες γενικότερα να πάψουν να είναι δεσμώτες μιας εικονικής πραγματικότητας που κατασκευάζεται ερήμην τους".

    Η Μπετίνα Ντάβου, καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε ότι η εκπαίδευση στα ΜΜΕ συνιστά στάση απέναντι στη μάθηση, προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός Κινήματος για τη γνώση, κατάρριψη της αυθεντίας τόσο του δασκάλου όσο και του κειμένου και θα οδηγήσει σε επαναπροσέγγιση της Παιδείας μέσω των ΜΜΕ.

    Ο Νικόλαος Χρηστάκης, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπογράμμισε ότι το ζήτημα του πώς θα αποδομήσουμε τα περιεχόμενα των ΜΜΕ, πώς θα παραγάγουμε ένα λόγο ως προς τις χρήσεις των μέσων, καθώς και πώς θα προαγάγουμε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής σχέσης την κριτική στάση ως προς τα νοήματα και τις χρήσεις των ΜΜΕ, αποτελούν ζητήματα που δεν μπορούν να προσεγγιστούν μόνο από την τεχνική ή την ηθική τους άποψη, καθώς εμπλέκονται σε αυτά η θέση των υποκειμένων στο κοινωνικό πεδίο, και οι μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις και διαπραγματεύσεις αναφορικά με τις διαπροσωπικές και ιδεολογικές σχέσεις, όπως και με τα νοήματα που παράγονται στο πλαίσιό τους.

    Η Κάρι Μπαζαλγκέτε, από τη Μεγάλη Βρετανία, σύμβουλος Αλφαβητισμού στα ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην έλλειψη επιτυχίας αναφορικά με τη δημιουργία αλφαβητισμού στα ΜΜΕ, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η πραγματική αλλαγή στην Παιδεία χρειάζεται χρόνο και ότι το ζητούμενο δεν είναι η αγωγή γύρω από τα ΜΜΕ να αντιμετωπιστεί σαν ένα εργαλείο προστασίας των παιδιών ή σαν ένα σύστημα απόκτησης τεχνολογικών ειδικοτήτων, αλλά σαν ένα θετικό κέρδος για τα ίδια τα παιδιά. Για το λόγο αυτό πρότεινε μια νέα αντίληψη για το τι σημαίνει σήμερα μορφωμένος άνθρωπος, μια αντίληψη που να στηρίζεται στην πολιτιστική, κριτική και δημιουργική προσέγγιση της διαδικασίας της μάθησης.

    Ο Κριστιάν Γκοντελιέ, εκπροσωπώντας την ΜΚΟ CEMEA και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός καθολικού ορισμού της Οπτικοακουστικής Αγωγής που θα περιλαμβάνει α) την πρόσβαση όλων σε όλα τα μέσα,ως προϋπόθεση της δημοκρατικής συμμετοχής, β) την κατάρτιση και εκπαίδευση όλων των παιδιών για μια κριτική προσέγγιση των μηνυμάτων από τα ΜΜΕ και γ) την πριμοδότηση των νέων για παραγωγή μηνυμάτων μέσα από τη διαδραστικότητα.

    Επίσης, ανέφερε ότι η ενδυνάμωση της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης συνδέεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συμμετοχή του πολίτη στη δημοκρατική διαδικασία, επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η συστηματική ανάπτυξη προγραμμάτων Οπτικοακουστικής Αγωγής σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, η κινητοποίηση του συνόλου των φορέων (περιλαμβανομένης και της οικογένειας), η εκπαίδευση των δημοσιογράφων, καθώς και η εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με την τεχνολογία και τη μάθηση.

    Κατέληξε δε λέγοντας ότι "τα ΜΜΕ πρέπει να βρίσκονται δίπλα στο σχολείο και την κοινωνία".

    Τέλος, ο Πολ Μουρ, από το πανεπιστήμιο του Ολστερ στη Βόρεια Ιρλανδία, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης της έννοιας του πολίτη, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. "Οι ενημερωμένοι καταναλωτές -είπε- είναι και ενεργοί πολίτες και το μορφωτικό τους επίπεδο τούς δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης, κατανόησης και δημιουργίας στο πεδίο των σύγχρονων τεχνολογιών επικοινωνίας". Ο ίδιος ανέφερε ότι στη χώρα του έχει εκπονηθεί στρατηγική σχετική με την εκπαίδευση στα ΜΜΕ και γίνεται ιδιαίτερη δουλειά με ομάδες όπως οι γονείς και οι ηλικιωμένοι.

    Ανέφερε ακόμη ότι η ψηφιακή σύγκλιση είναι κάτι το δυναμικό και όχι κάτι το στατικό και ότι είναι καιρός πλέον στον 21ο αιώνα να αρχίσουμε να μιλάμε για μορφωτικό επίπεδο όσον αφορά το περιβάλλον των ΜΜΕ.

    Οι εργασίες της ημερίδας συνεχίζονται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 October 2007 - 14:30:35 UTC