Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Η μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

    "Στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν θα υποκύψουμε σε εξωθεσμικά κέντρα, δεν θα συμβιβαστούμε μαζί τους και το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα παραμείνει Κίνημα και έκφραση λαού", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του σήμερα στο Αγρίνιο, δίνοντας ταυτόχρονα την προσωπική του εγγύηση για τα προαναφερθέντα.

    Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε μετ' επιτάσεως υπέρ της αυτονομίας της πολιτικής από τα "διαπλεκόμενα" και πάσης φύσεως εξωθεσμικά κέντρα, όπως είπε, και τόνισε ότι κατά της αυτονομίας αυτής δεν είναι μόνο τα διαπλεκόμενα αλλά και όσοι σπεύδουν να τα υπηρετήσουν. Πρόσθεσε ότι η αλλαγή που επιχειρείται στο ΠΑΣΟΚ θα σηματοδοτήσει και αλλαγή στο πολιτικό σύστημα ακριβώς με την κατοχύρωση της πολιτικής αυτονομίας των κομμάτων.

    Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας δίνει το "παρών" για να υπερβεί την κρίση, να κάνει μια νέα αρχή και να στηρίξει το πρόγραμμά του. Αφού αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου και σε όσα αυτό πέτυχε με τις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, είπε ότι ζητά μια νέα εντολή, δεσμευτική για εκείνον και την ηγεσία του κόμματος, ώστε να ξεκινήσει μια νέα πορεία προοδευτική, οραματική και νικηφόρα. Ζήτησε εντολή για ένα νέο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα αλλαγής που θα νικήσει τη Δεξιά επειδή θα βρίσκεται σε ρήξη με κάθε είδους κατεστημένο, όπως είπε.

    Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως λίγες μέρες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση και αντιμετωπιζει αδιέξοδα τα οποία δεν έχουν σχέση με προσωπικούς ανταγωνισμούς.

    Επικρίνοντας το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "όλοι αντιδρούν στις απέλπιδες κινήσεις της κυβέρνησης ακόμη και οι δικοί τους βουλευτές", προσθέτοντας ότι "η ΝΔ είναι σε πανικό με την οριακή της κοινοβουλευτική πλειοψηφία να κινδυνεύει ήδη, την πολιτική της ενότητα θρυμματισμένη και την ηθική της ενότητα σε αποσύνθεση". Το ΠΑΣΟΚ, είπε, έχει χρέος να αντιπαλέψει την "αδιέξοδη" πολιτική της ΝΔ.

    Σχετικά με το θέμα της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι "για την απώλεια της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας στο θέμα των Σκοπίων ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση Καραμανλή", ενώ διατύπωσε την έντονη ανησυχία του για την πορεία των εθνικών θεμάτων.

    Αναφερόμενος στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "όσοι μέχρι σήμερα προσπάθησαν να χειραγωγήσουν το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι τώρα στρέφουν τις ελπίδες τους στη διάλυσή του. Γι΄αυτό και αναπαράγουν εικόνες που δεν είναι αντιπροσωπευτικές της πραγματικότητας, πληγώνουν όμως τους φίλους μας και απαξιώνουν την πολιτική σημασία του διακυβεύματος της 11ης Νοεμβρίου", υπογραμμίζοντας ότι "δεν θα τους κάνουμε το χατίρι, θα τους στενοχωρήσουμε, θα μείνουμε πιστοί στις αξίες και την ιστορική κληρονομιά του Κινήματός μας".

    Επίσης, είπε ότι δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ η εικόνα των "μαχών" στα τηλεοπτικά παράθυρα.

    "Για να υλοποιήσουμε αυτή μας τη νέα πορεία βασιζόματε σε μία και μόνη δύναμη, αυτή του λαού", υπογράμμισε, καλώντας τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και όλους τους πολίτες σε μία πορεία μετά την 11η Νοεμβρίου για τη δημιουργία μιας μεγάλης και νέας συμμαχίας των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο παρουσίασε θέσεις για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, στηριγμένο σε αρχές και αξίες και ζήτησε από όλους να αρθρώσουν θετικό λόγο σε αυτά τα θεμελιακά ζητήματα, τονίζοντας ότι "σε αυτό το διάλογο δεν έχουν θέση προσωπικές, διχαστικές αντιλήψεις, φιλοσοφίες και προσεγγίσεις".

    "Δεν χωράει ρεβανσισμός για το παρελθόν, εμείς δίνουμε μάχη για το μέλλον, θέλουμε και θέλω το μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ της νίκης και της ανατροπής, είμαι εδώ για να το εγγυηθώ, και όσοι επενδύουν και ονειρεύονται μελλοντικές ήττες για το ΠΑΣΟΚ, κάνουν λάθος", υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι θα είναι πάντα "παρών" για να υπηρετεί τα κοινά οράματα του ΠΑΣΟΚ, αποφασισμένος ταυτόχρονα να εγγυηθεί ότι αυτό θα είναι και θα παραμείνει Κίνημα λαού.

    "Αυτό είναι το νόημα της νέας εντολής που ζητώ", υπογράμμισε, καλώντας τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να δώσουν στις 11 Νοεμβρίου πανίσχυρη λαϊκή εντολή "για ένα ΠΑΣΟΚ που θα ανήκει στο λαό του, θα ανήκει σε όλους εμάς, ελεύθερο και αυτόνομο από κάθε εξωθεσμικό κέντρο, γνήσιος και αυθεντικός εκφραστής του λαού και εγγυητής του μέλλοντος".

    Αργότερα σήμερα ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα στην Πάτρα.

    Υπέρ ενός ανοικτού ΠΑΣΟΚ τάχθηκε σε ομιλία του στο Ωδείο Ρεθύμνου ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος που παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα στην κοινωνία να συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες της 11ης Νοεμβρίου.

    Ο κ. Βενιζέλος παράλληλα χαρακτήρισε υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ να σταθεί κοντά στις πολίτες: «Χρειαζόμαστε ένα ριζικά διαφορετικό ΠΑΣΟΚ. Χρειαζόμαστε μια εσωτερική θεσμική και πολιτιστική επανάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ, θεσμικό, δημοκρατικό, συλλογικό, με ραχοκοκαλιά, ανοικτό στην κοινωνία με πραγματικές οργανώσεις, οργανώσεις που λειτουργούν πολιτικά με άποψη με μέλη και φίλους που έχουν θέση και γνώση για όλα» είπε μεταξύ άλλων .

    Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της αξιοκρατίας και της ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ. «Χρειαζόμαστε ένα ΠΑΣΟΚ δυναμικό, ένα ΠΑΣΟΚ κίνημα νέων, ένα ΠΑΣΟΚ που να βάλει στα ηγετικά του κλιμάκια νέο αίμα, νέους ανθρώπους. Γι αυτό χρειαζόμαστε περιορισμένες θητείες, υποχρεωτική ανανέωση, να καταργηθούν τα πελατειακά δίκτυα, οι νεποτισμοί. Πρέπει να είμαστε αξιοκράτες, πρέπει να είμαστε ανοικτοί, πρέπει να είμαστε μια αγκαλιά για όλη την κοινωνία. Ένα ΠΑΣΟΚ που να συνθέτει να ενώνει και όχι να διχάζει» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

    Παράλληλα όμως αναφέρθηκε και στην εκλογική διαδικασία της 11ης Νοεμβρίου: «Πρέπει στις 11 του Νοέμβρη, το οργανωμένο και το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ να κάνει μια βασική επιλογή. Να διαλέξει το γύρισμα της σελίδας. Την ενότητα πάντα αλλά και τον δυναμισμό, την προοπτική» είπε ο κ. Βενιζέλος, καλώντας τους παριστάμενους, όλοι μαζί να κερδίσουν την μάχη της ανανέωσης, της ενότητας, την μάχη του αύριο, την μάχη του μέλλοντος της πατρίδας

    «Ελάτε να κερδίσουμε την υπόθεση του ΠΑΣΟΚ και την υπόθεση των εκλογών. Ελάτε να πάρουμε την υπόθεση της χώρας στα χέρια μας. Ελάτε να φτιάξουμε μαζί την Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες, να φωνάξομε μαζί και πάλι αλλαγή. Το δικαιούμαστε το δικαιούται η χώρα» είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιοδεύει σήμερα στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 October 2007 - 16:30:30 UTC