Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Αλαβάνος: "Η απλή αναλογική πιο έντιμο σύστημα"

  • [01] Αλ. Αλαβάνος: "Η απλή αναλογική πιο έντιμο σύστημα"

    Χαιρετισμό στο Διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, θα απευθύνει ο κ.Αλ.Αλαβάνος, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη περιοδεία του στην Κρήτη. Στη συνέχεια, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    «H σπουδή της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αυξάνοντας το πριμ του πρώτου κόμματος, δείχνει την μεγάλη ανησυχία του δικομματισμού που είναι μια δύναμη του παρελθόντος και όχι του παρόντος και του μέλλοντος. Μας προκαλεί, όμως, έκπληξη και η στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, αντί να αντισταθεί σε αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης, μιλώντας για ένα δημοκρατικό αναλογικό σύστημα, μας μιλάει περί γερμανικών συστημάτων, τα οποία είναι αμφισβητούμενο κατά πόσο θα χωρέσουν και μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος» ανέφερε χθες σε δήλωση του ο κ.Αλαβάνος και τόνισε: «Εμείς, από την δική μας πλευρά, ως ΣΥΡΙΖΑ, θα παρέμβουμε προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα σύστημα απλής αναλογικής, το οποίο είναι και το πιο έντιμο απέναντι στον πολίτη».

    Ο κ. Αλ. Αλαβάνος, επισκέφτηκε χθες την περιοχή της Σητείας. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τη Μονή Τοπλού, τον Δήμο Ιτάνου, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και εκπροσώπους περιβαλλοντικών κινήσεων, καθώς και τον Δήμο Σητείας.

    Μετά την επίσκεψη και τις συναντήσεις ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε για την Μονή Τοπλού. «Νομίζω ότι είναι ένα από τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα πια όλης της Ελλάδας γιατί έχουμε έναν μοναδικό χώρο από αρχαιολογικής άποψης αλλά και φυσικού κάλλους, ο οποίος ετοιμάζεται να παραδοθεί, ως λάφυρο, σε βρετανικές εταιρείες με πάρα πολλά ερωτηματικά».

    «Εμείς», είπε, «θεωρούμε ότι η Εκκλησία, η οποία είναι ιδιοκτήτης αυτής της πολύ μεγάλης έκτασης, θα έπρεπε να ασχοληθεί με τις ψυχές των πολιτών και όχι να κάνει μπίζνες στην κερδοσκοπία της γης. Πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο εξετάζει την υπόθεση, θα έχει μια θετική απόφαση. Και εν πάσει περιπτώσει, εμείς θα στηρίξουμε τους αγώνες των πολιτών που ζητούν την αξιοποίηση αυτού του μοναδικού, αν θέλετε, θαλάσσιου και φυσικού πάρκου και ταυτόχρονα παρεμβάσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που θα είναι σε όφελος των κατοίκων της περιοχής».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την περιοχή ανέφερε ότι «λόγω απομόνωσης έχει γλυτώσει, αν θέλετε, από την γενική καταστροφή που βλέπουμε και στον χώρο της Κρήτης. Εμείς δεν προτείνουμε επενδύσεις τύπου all inclusive που δεν αφήνουν ουσιαστικά οικονομικά οφέλη στην περιοχή. Προτείνουμε στήριξη των κατοίκων της περιοχής, για μικρές -μεσαίες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να σεβαστούν τον χαρακτήρα της περιοχής, να αξιοποιήσουν αυτόν τον μοναδικό χώρο και να είναι σε όφελος της οικονομίας της περιοχής».

    Συνέντευξη Νίκου Χουντή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην πολιτική των κοινών δράσεων με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντιδράσεις, γιατί, όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (στο Σωτήρη Σιδέρη) ο Γραμματέας του ΣΥΝ Νίκος Χουντής, για να αποκρουστούν οι κυβερνητικές πολιτικές απαιτείται κοινή δράση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης αλλά και συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.

    Ο κ. Χουντής δεν προβλέπει αλλαγή πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή του Γ. Παπανδρέου και υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ουσιαστική αντιπολιτευτική δύναμη.

    Η συνέντευξη του Νίκου Χουντή στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Ο Γ. Παπανδρέου επανεξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Ο Συνασπισμός οδεύει προς το 5ο συνέδριό του. Τι προβλέπετε για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το συνέδριό σας.

    ΑΠ: Από το 5ο Τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού προσδοκώ να βαθύνουμε τις επεξεργασίες μας στη στρατηγική της συσπείρωσης των αριστερών δυνάμεων και στην εναλλακτική πολιτική απέναντι στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στο δικομματισμό, τον πολιτικό διαχειριστή τους. Ταυτόχρονα προσδοκώ να δυναμώσει ο προσανατολισμός της δράσης μας στους εργαζόμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία. Το ΠΑΣΟΚ από ό,τι φάνηκε και στη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής Προέδρου δεν μπορεί και ενδεχομένως η ηγεσία του δεν θέλει, να αλλάξει ουσιαστικά την πολιτική του. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολιτικά αναγκαίο να τοποθετηθεί με σαφήνεια στα προβλήματα και συνολικά απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

    ΕΡ: Στο ασφαλιστικό, στην παιδεία και σε άλλα θέματα φαίνεται ότι σύντομα θα προστεθεί και ο εκλογικός νόμος. Πόιές είναι οι δικές σας απαντήσεις.

    ΑΠ: Το ασφαλιστικό, η παιδεία, το περιβάλλον, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Εμείς είμαστε αντίθετοι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς που οδηγούν στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και εξυπηρετούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους κερδοσκόπους. Ο εκλογικός νόμος τίθεται εμβόλιμα από την κυβέρνηση. Εκφράζει την αγωνία της και την ανησυχία του δικομματισμού να ξεπερνά με άδικα και αντιδημοκρατικά εκλογικά συστήματα την αποδοκιμασία ευρύτερων στρωμάτων απέναντι στα έργα και τις ημέρες του. Είναι ανάγκη να καθιερωθεί επιτέλους η απλή αναλογική, ως πάγιο εκλογικό σύστημα.

    ΕΡ: Πολλές φορές ο Α. Αλαβάνος έχει δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ουσιαστική δύναμη αντιπολίτευσης στην κυβερνητική πολιτική. Ταυτόχρονα το κόμμα σας προτείνει κοινές δράσεις με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Είναι αυτή η στρατηγική σας ή πρόκειται για επικοινωνιακή πολιτική

    ΑΠ: Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μικρές του δυνάμεις ήταν η πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η εντολή των πολιτών που μας ψήφισαν αλλά και ευρύτερων δυνάμεων και αυτό κάνουμε και μετεκλογικά. Γνωρίζουμε ότι για να αποκρουστούν οι κυβερνητικές πολιτικές απαιτείται κοινή δράση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων για αλλαγή πορείας. Σβ αυτό αποβλέπουν οι προτάσεις μας για κοινή δράση, με καταγεγραμμένες τις διαφορές μας.

    ΕΡ: Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έχει ταχεία φθορά. Ωστόσο ο κ. Καραμανλής έχει νωπή λαϊκή εντολή. Ακόμη και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις , αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να > , το ασφαλιστικό, τον εκλογικό νόμο και άλλα νομοσχέδια ή θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές;

    ΑΠ: Όμως το αν θα μπορέσει να περάσει η κυβέρνηση αυτά που σχεδιάζει, θα εξαρτηθεί κυρίως από τους αγώνες και την πολιτική αντιπολίτευση που βρει απέναντί της. Και εδώ είχαμε στο προηγούμενο διάστημα νίκες των δυνάμεων που υπερασπίστηκαν το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο, τους ελεύθερους χώρους. Τυπικά παρά την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει μπορεί να προχωρήσει αλλά θα εισπράξει την αποδοκιμασία των πολιτών όπως έγινε και στις πρόσφατες εκλογές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχασε περίπου 4%. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, δηλαδή πριν την εξάντληση της 4ετίας, για να ενεργοποιηθεί στις μεθεπόμενες ο νέος εκλογικός νόμος με τις αντιδημοκρατικές σιγουριές που από ότι γράφεται, την εξασφαλίζει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 November 2007 - 13:30:28 UTC