Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α.Αλαβάνος: "Οχι αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων"

  • [01] Α.Αλαβάνος: "Οχι αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων"

    Ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το θέμα των Ζωνιανών απέδωσε σήμερα από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε την πρότασή του για το ζήτημα.

    Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος μίλησε και για τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας όπως το Ασφαλιστικό και ο εκλογικός νόμος.

    Για το θέμα των Ζωνιανών ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για ένα κράτος το οποίο ήξερε, έκλεινε τα αυτιά και "βοηθούσε να διαμορφωθεί αυτό το κλίμα φόβου, σιωπής, συναλλαγής, αποδοχής των προϊόντων από μια ευρύτερη ζώνη της κοινωνίας".

    Εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η Κρήτη και ο λαός της, μέσα από σειρά κεντρικών ΜΜΕ, με ευθύνη, όπως είπε, της κυβέρνησης, η οποία "θα έπρεπε να δώσει τα πραγματικά χαρακτηριστικά του προβλήματος και μια συνολική εικόνα".

    Δεν μπορούμε -είπε- να εξαγγέλλουμε θανατικές καταδίκες ούτε για όλο τον Α. Μυλοπόταμο ούτε και για όλα τα Ζωνιανά, που και εκεί μπορούμε να βρούμε δυνάμεις, οι οποίες, αν έχουν την κατάλληλη στήριξη, μπορούν να αντισταθούν.

    Θεωρούμε, ανέφερε, ότι τα Ζωνιανά και το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί εκεί δεν είναι κάποια εξαίρεση αυτής της κρατικής δυσλειτουργίας.

    Απέδωσε ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και πρόσθεσε ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να οδηγήσει σε μια διαφορετική αντίληψη του πώς αντιμετωπίζονται τα θέματα από τους κρατικούς θεσμούς της Κρήτης και σε μια σύγκρουση με αυτή την κατάσταση.

    Εμείς, ανέφερε, θεωρούμε ότι, για να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα και να μην πάρουν διαστάσεις, στο εδώλιο δεν μπορεί να είναι η Κρήτη και δεν μπορεί να είναι οι Κρητικοί και οι Κρητικές. "Στο εδώλιο πρέπει να είναι το κράτος και πρέπει να υπάρξουν αναθεωρήσεις της πολιτικής προσέγγισης. Δεν αρκούν μόνο να λέμε ότι τα ΕΚΑΜ εγκαθίστανται στην Κρήτη, σαν να είναι η Κρήτη ένας χώρος εγκληματιών".

    Αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι συνολικές πολιτικές για την ανάπτυξη, ειδικά της υποβαθμισμένης ημι-ορεινής και ορεινής ενδοχώρας, καθώς και παρεμβάσεις για τη στήριξη της γεωργικής οικονομίας. Επίσης, άμεσα μέτρα για να μην εξαφανιστεί η κτηνοτροφία, δημιουργία υποδομών, καθιέρωση ζωνών βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, που θα έχουν όμως στήριξη, προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού, παρέμβαση και στήριξη όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων αυτο-οργάνωσης της κοινωνίας, μηχανισμοί κοινωνικής στήριξης και αναβάθμιση της παιδείας.

    Ακόμη, ζήτησε να ανοίξουν όλες οι δικογραφίες και η Ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο του "μαύρου" χρήματος να προχωρήσει σε έρευνα για το ρόλο του μαύρου χρήματος, με αφετηρία τις παράνομες καλλιέργειες και το εμπόριο σε μεγάλη κλίμακα των ουσιών αυτών στην περιοχή, προκειμένου να αναδειχθούν οι πραγματικοί ένοχοι και να μη διαμορφώνεται μια συλλογική ευθύνη για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Κρήτης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για μόνιμη παρουσία ΕΚΑΜ στην Κρήτη τη χαρακτήρισε λάθος και προσβολή, λέγοντας ότι "δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα". "Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μέτρα δημόσιας τάξης, όπως και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που πρέπει να υπάρχουν, πρέπει να είναι ενταγμένα σε μια άλλη αντιμετώπιση οικονομική, αναπτυξιακή, πολιτιστική, εκπαιδευτική".

    Για το Ασφαλιστικό, ανέφερε ότι δεν μπορεί μέσα από την ενοποίηση των ταμείων η κυβέρνηση να φέρει ρυθμίσεις τέτοιες οι οποίες θα αφαιρούν κεκτημένα δικαιώματα από τους εργαζομένους και από την άλλη πλευρά θα απαλλάσσουν τους επιχειρηματικούς φορείς από τις υποχρεώσεις που έχουν για τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Για το θέμα του εκλογικού νόμου ο κ. Αλαβάνος είπε πως "το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όταν είναι ανοιχτά τόσα προβλήματα, ασχολείται με το πώς θα εξασφαλίσει στις μεθεπόμενες εκλογές μια μεγαλύτερη νοθεία υπέρ της στο εκλογικό αποτέλεσμα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δείχνει ότι ο δικομματισμός, ως σύστημα, βρίσκεται σε τέλος εποχής".

    Ανέφερε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτό το μέτωπο της απλής αναλογικής ως μιας διαδικασίας εκδημοκρατισμού στην πολιτική ζωή της χώρας μας.

    Ακόμη, αναφέρθηκε σε θέματα υποδομών της Κρήτης και με αφορμή την επίσκεψή του στο ΕΛΚΕΘΕ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις προσπάθειες των ερευνητών και των εργαζομένων και σε επίπεδο μέλλοντος και στήριξης από τον προϋπολογισμό αλλά και εργασιακών σχέσεων.

    Ο κ. Αλαβάνος, στην τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Κρήτη, παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό στο διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

    Συνέντευξη Νίκου Χουντή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην πολιτική των κοινών δράσεων με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντιδράσεις, γιατί, όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (στο Σωτήρη Σιδέρη) ο Γραμματέας του ΣΥΝ Νίκος Χουντής, για να αποκρουστούν οι κυβερνητικές πολιτικές απαιτείται κοινή δράση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης αλλά και συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.

    Ο κ. Χουντής δεν προβλέπει αλλαγή πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή του Γ. Παπανδρέου και υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ουσιαστική αντιπολιτευτική δύναμη.

    Η συνέντευξη του Νίκου Χουντή στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Ο Γ. Παπανδρέου επανεξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Ο Συνασπισμός οδεύει προς το 5ο συνέδριό του. Τι προβλέπετε για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το συνέδριό σας.

    ΑΠ: Από το 5ο Τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού προσδοκώ να βαθύνουμε τις επεξεργασίες μας στη στρατηγική της συσπείρωσης των αριστερών δυνάμεων και στην εναλλακτική πολιτική απέναντι στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στο δικομματισμό, τον πολιτικό διαχειριστή τους. Ταυτόχρονα προσδοκώ να δυναμώσει ο προσανατολισμός της δράσης μας στους εργαζόμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία. Το ΠΑΣΟΚ από ό,τι φάνηκε και στη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής Προέδρου δεν μπορεί και ενδεχομένως η ηγεσία του δεν θέλει, να αλλάξει ουσιαστικά την πολιτική του. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολιτικά αναγκαίο να τοποθετηθεί με σαφήνεια στα προβλήματα και συνολικά απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

    ΕΡ: Στο ασφαλιστικό, στην παιδεία και σε άλλα θέματα φαίνεται ότι σύντομα θα προστεθεί και ο εκλογικός νόμος. Πόιές είναι οι δικές σας απαντήσεις.

    ΑΠ: Το ασφαλιστικό, η παιδεία, το περιβάλλον, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Εμείς είμαστε αντίθετοι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς που οδηγούν στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και εξυπηρετούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους κερδοσκόπους. Ο εκλογικός νόμος τίθεται εμβόλιμα από την κυβέρνηση. Εκφράζει την αγωνία της και την ανησυχία του δικομματισμού να ξεπερνά με άδικα και αντιδημοκρατικά εκλογικά συστήματα την αποδοκιμασία ευρύτερων στρωμάτων απέναντι στα έργα και τις ημέρες του. Είναι ανάγκη να καθιερωθεί επιτέλους η απλή αναλογική, ως πάγιο εκλογικό σύστημα.

    ΕΡ: Πολλές φορές ο Α. Αλαβάνος έχει δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ουσιαστική δύναμη αντιπολίτευσης στην κυβερνητική πολιτική. Ταυτόχρονα το κόμμα σας προτείνει κοινές δράσεις με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Είναι αυτή η στρατηγική σας ή πρόκειται για επικοινωνιακή πολιτική

    ΑΠ: Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μικρές του δυνάμεις ήταν η πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η εντολή των πολιτών που μας ψήφισαν αλλά και ευρύτερων δυνάμεων και αυτό κάνουμε και μετεκλογικά. Γνωρίζουμε ότι για να αποκρουστούν οι κυβερνητικές πολιτικές απαιτείται κοινή δράση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων για αλλαγή πορείας. Σβ αυτό αποβλέπουν οι προτάσεις μας για κοινή δράση, με καταγεγραμμένες τις διαφορές μας.

    ΕΡ: Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έχει ταχεία φθορά. Ωστόσο ο κ. Καραμανλής έχει νωπή λαϊκή εντολή. Ακόμη και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις , αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να > , το ασφαλιστικό, τον εκλογικό νόμο και άλλα νομοσχέδια ή θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές;

    ΑΠ: Όμως το αν θα μπορέσει να περάσει η κυβέρνηση αυτά που σχεδιάζει, θα εξαρτηθεί κυρίως από τους αγώνες και την πολιτική αντιπολίτευση που βρει απέναντί της. Και εδώ είχαμε στο προηγούμενο διάστημα νίκες των δυνάμεων που υπερασπίστηκαν το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο, τους ελεύθερους χώρους. Τυπικά παρά την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει μπορεί να προχωρήσει αλλά θα εισπράξει την αποδοκιμασία των πολιτών όπως έγινε και στις πρόσφατες εκλογές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχασε περίπου 4%. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, δηλαδή πριν την εξάντληση της 4ετίας, για να ενεργοποιηθεί στις μεθεπόμενες ο νέος εκλογικός νόμος με τις αντιδημοκρατικές σιγουριές που από ότι γράφεται, την εξασφαλίζει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 November 2007 - 15:30:29 UTC