Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Ένωσης"

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Ένωσης"

    «Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της Ένωσης και προωθούνται τα ελληνικά συμφέροντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση επέμεινε ότι η εξυγίανση του ασφαλιστικού αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα, σημειώνοντας ότι οι πάντες συνομολογούν εδώ και πολλά χρόνια ότι το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μεταρρύθμιση.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με ευθύνη θα ανταποκριθεί στο ακέραιο και τόνισε ότι σύντομα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της και στη συνέχεια θα τις φέρει στη Βουλή.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα θιγούν τα γενικά όρια ηλικίας, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

    Μίλησε για λογική και ήπια παρέμβαση και σημείωσε ότι θα αρθούν παθογένειες, αδικίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, τόνισε ο κ. Καραμανλής, και επιτέθηκε σε όσους δεν συμμετέχουν, σημειώνοντας ότι η άρνηση του διαλόγου, η αντίδραση στη μεταρρύθμιση διαιωνίζει το πρόβλημα και είναι αντιλαϊκή και άδικη για τους πολλούς.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον Υπουργό Απασχόλησης κ. Β.Μαγγίνα, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός έχει κάνει πολεοδομικές παραβάσεις στο κτήμα του στο Κορωπί, ο πρωθυπουργός είπε "έχει δώσει διευκρινήσεις ο υπουργός".

    Σε άλλη ερώτηση εάν ισχύει η δέσμευσή του για μηδενική ανοχή σε θέματα διαφάνειας, ο κ. Καραμανλής είπε "ισχύει απόλυτα" και πρόσθεσε "έχω δώσει απάντηση, (σ.σ. για το θέμα Μαγγίνα) σας είπα ό,τι πιστεύω".

    Τέλος, στην ερώτηση αν εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά με αφορμή την περίπτωση, στο παρελθόν, του κ. Σ. Τσιτουρίδη, ο κ. Καραμανλής είπε "δεν θα επανέλθω, σας είπα την άποψή μου".

    Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει νωρίτερα ότι συνήθως στο εξωτερικό δεν απαντά για θέματα εσωτερικής επικαιρότητας.

    Η Σύνοδος

    Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, καθώς και ζητήματα της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και της αγοράς εργασίας στην ΕΕ, περιλαμβάνονταν στην ατζέντα της Συνόδου.

    Σχετικά με το Κόσοβο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε σήμερα την "πολιτική απόφαση" να στείλει στην περιοχή μια σημαντική πολιτική αποστολή, υποστήριξης της αστυνομίας (που θα περιλαμβάνει περίπου 1800 αστυνομικούς και νομικούς) ανακοίνωσε ο πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, που προεδρεύει της ΕΕ.

    Εξάλλου, οι ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες για να ηγηθεί της επιτροπής στην οποία θα ανατεθεί να διατυπώσει σκέψεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ορίζοντα το 2020-30.

    Ο πρώην πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE) θα έχει τη βοήθεια δύο αντιπροέδρων, της πρώην προέδρου της Λετονίας Βάιρα Βίκε-Φραϊμπέργκα και του προέδρου του φινλανδικού ομίλου τηλεπικοινωνιών Nokia Γιόρμα Ολίλα.

    Η ιδέα για τη σύσταση αυτής της επιτροπής, που ονομάσθηκε "ομάδα σκέψης", προωθήθηκε αρχικά από τη Γαλλία, η οποία επιθυμεί να συζητήσει επίσης την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στην οποία αντιτίθεται. Πάντως η εντολή της επιτροπής δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο θέμα των συνόρων, επειδή πολλές χώρες μέλη ήταν αντίθετες σε μια τέτοια αναφορά

    Η επιτροπή, η οποία θα ξεκινήσει τις εργασίες της το δεύτερο εξάμηνο του 2008, θα αποτελείται συνολικά από δέκα μέλη. Θα καταθέσει προτάσεις το 2010, οι οποίες πάντως δεν θα είναι υποχρεωτικές για τους ηγέτες της ΕΕ.

    Ο κ. Καραμανλής πριν από την έναρξη της Συνόδου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτεριγκ.

    Χθες το βράδυ στο γεύμα των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου παρακάθησε ο κ. Καραμανλής, συζητήθηκε σε γενικές γραμμές η ατζέντα της σλοβενικής προεδρίας, ενώ σε πανηγυρικό κλίμα αντηλλάγησαν απόψεις για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη που υπογράφηκε χθες στη Λισαβόνα.

    Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτένς αναφέρθηκε στη Μεσογειακή Ένωση και υποστήριξε ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί η συγκρότησή της, αφού προηγουμένως έχει ξεκινήσει η κυρωτική διαδικασία για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής υπογράμμισε για το θέμα ότι "είμαστε μεσογειακή χώρα. Θέλουμε να είμαστε μέσα. Δεν πρέπει όμως να αποκλειστούν άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης. Δεν θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να επικαλύπτει διαδικασίες και δράσεις που προβλέπονται από τις διαδικασίες της Βαρκελόνης''.

    Σε ό,τι αφορά την πρόταση Σαρκοζί για τη συγκρότηση Επιτροπής Σοφών, ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα πρέπει να γίνει εποικοδομητική συζήτηση και να υπάρξει προβληματισμός.

    Συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης Χρ.Φώλια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις απόψεις του για τη λειτουργία της αγοράς δίνει σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, ο οποίος τονίζει ότι η πολιτική της κυβέρνησης εστιάζει στην εμπέδωση υγιούς ανταγωνισμού ώστε μέσω αυτού να προστατευτεί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή.

    Ο κ.Φώλιας αναφερόμενος στην «συμφωνία κυρίων» με τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ επισημαίνει: «Πήρα αυτή την πρωτοβουλία και θα πάρω όσες ακόμη χρειαστούν όταν πιστεύω πως αυτό είναι επωφελές για τους καταναλωτές και χρήσιμο για την οικονομία». Επίσης αναφέρεται στις προτεραιότητες του υπουργείου του, στην ενεργειακή πολιτική, καθώς και στις συμφωνίες για τους αγωγούς.

    «Η Ελλάδα, ως Χώρα-Κλειδί, ανοίγει πόρτες στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας με πολλαπλά οφέλη για το σύνολο και της οικονομίας και της κοινωνίας» λέει ο κ.Φώλιας.

    ΕΡ: Κύριε Φώλια, η ακρίβεια αποτελεί μείζον πρόβλημα για τον περισσότερο κόσμο. Κάνατε πρόσφατα συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ. Τι αποτελέσματα είχαν;

    ΑΠ:Η παγκόσμια συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το διαπιστώνουμε όλοι καθημερινά. Πετρέλαιο, πρώτες ύλες, κλιματικές αλλαγές πιέζουν διαρκώς τις τιμές των προϊόντων από την παραγωγή μέχρι και το ράφι. Η πολιτική μας εστιάζει στην εμπέδωση του υγιούς ανταγωνισμού, ώστε, μέσα από αυτόν, να προστατευτεί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή. Γιβ αυτό και εντείνουμε διαρκώς τους ελέγχους και προωθούμε παρεμβάσεις δομικού χαρακτήρα για να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, αγορά και μάλιστα με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης, σημαίνει πρώτα και πάνω απβ όλα διάλογος. Γιβ αυτό και πήρα πριν από ημέρες την πρωτοβουλία να συναντηθώ με εκπροσώπους μεγάλων σούπερ μάρκετ. Πήρα αυτή την πρωτοβουλία και θα πάρω όσες ακόμη χρειαστούν όταν πιστεύω πως αυτό είναι επωφελές για τους καταναλωτές και χρήσιμο για την οικονομία. Και όταν κερδίζει η κατανάλωση, κερδίζει και το εμπόριο και η παραγωγή. Κερδίζει η οικονομία, κερδίζει η κοινωνία.

    ΕΡ:Κύριε υπουργέ ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στο υπουργείο Ανάπτυξης;

    ΑΠ:Στόχος μας είναι η δημιουργία περισσότερων ευκαιριών και καλύτερων επιλογών για όλους τους Έλληνες, σε όλη την Ελλάδα. Αυτή είναι μια σταθερή και αμετακίνητη δέσμευση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Πρώτη προτεραιότητα και στρατηγική επιλογή είναι η πολιτική των Ενεργειακών Διασυνδέσεων, ώστε η Ελλάδα να μεταμορφωθεί σε Χώρα-Κλειδί στον Ενεργειακό Χάρτη και να αναβαθμιστεί σημαντικά ο γεωπολιτικός της ρόλος. Προτεραιότητα αποτελεί επίσης, η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η οποία προωθείται με προσεκτικά βήματα. Η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς μέσω των απαιτούμενων παρεμβάσεων σε συστήματα και συνοδευτικές επενδύσεις δημιουργεί ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση και περαιτέρω ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, που εξασφαλίζουν ποιότητα υπηρεσιών για τους καταναλωτές. Σημαντικές συνιστώσες της ενεργειακής πολιτικής μας είναι, επίσης, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας.

    Στόχος της πολιτικής μας είναι ένα πραγματικά αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη. Γιβ αυτό επιδιώκουμε τη συστηματική ενημέρωση του πολίτη - καταναλωτή. Στο θέμα της αγοράς δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όσοι κοιτούν τον καταναλωτή στα μάτια, θα μας έχουν δίπλα τους. Όσοι τον κοιτούν στην τσέπη, θα μας βρουν απέναντί τους. Γιβ αυτό πιστεύουμε πως η γνώση είναι η δύναμη του καταναλωτή, ώστε να μπορεί να επιλέγει σωστά. Με τις επιλογές του να επιβραβεύει, αλλά και να τιμωρεί.

    Κορυφαία προτεραιότητά μας είναι, επίσης, η μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού αποτελέσματος από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Είμαστε αποφασισμένοι κάθε διαθέσιμο ευρώ να πιάσει τόπο ως παραγωγική επένδυση. Να δώσει περαιτέρω ώθηση σε μια υγιή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Γιβ αυτό και προχωράμε στη διασφάλιση όλων των θεσμικών και οργανωτικών προϋποθέσεων για ένα εύκρατο επενδυτικό κλίμα, που θα εγγυάται την ανοδική πορεία των ιδιωτικών επενδύσεων σε συνδυασμό μάλιστα και με τη δυναμική του Επενδυτικού Νόμου. Των ιδιωτικών επενδύσεων που θα βασίζονται στα οράματα και στα ρίσκα των επιχειρηματιών, και όχι στην θαλπωρή της σιγουριάς του κράτους.

    ΕΡ:Κύριε Φώλια, πρόσφατα εγκαινιάστηκε ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου. Τι σηματοδοτεί για τη χώρα μας αυτή η εξέλιξη;

    ΑΠ:Η λειτουργία του Ελληνο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου αποδεικνύει την ορθότητα της στρατηγικής μας. Συνεχίζουμε, σταθερά και αποφασιστικά, την υλοποίηση όλων των διακρατικών συμφωνιών μας για την υλοποίηση έργων υψηλής ενεργειακής σπουδαιότητας τα οποία αφενός μεν παρέχουν ασφάλεια τροφοδοσίας στην Ελλάδα, αφετέρου δε αναβαθμίζουν το ρόλο της χώρα μας. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα, ως Χώρα-Κλειδί, ανοίγει πόρτες στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας με πολλαπλά οφέλη για το σύνολο και της οικονομίας και της κοινωνίας.

    ΕΡ:Την περασμένη τριετία το υπουργείο Ανάπτυξης πέτυχε μια μεγάλη συμφωνία, αυτή της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Σήμερα σε ποιο σημείο βρίσκεται η πορεία υλοποίησης αυτής της συμφωνίας;

    ΑΠ:Μετά από την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Μόσχα όπου είχα παραγωγικές συναντήσεις σβ ένα πολύ θετικό κλίμα, βρισκόμαστε στη φάση της επίλυσης των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων κι έχει σημασία ότι αυτό γίνεται σβ ένα πλαίσιο κατανόησης ότι οι διαδικασίες για την ίδρυση της εταιρείας πρέπει να επιταχυνθούν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 December 2007 - 17:30:27 UTC