Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Με τη νέα Συνθήκη ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της Ένωσης"
  • [02] "Φοροεπιδρομή εναντίον λαϊκών στρωμάτων"

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Με τη νέα Συνθήκη ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της Ένωσης"

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει η υιοθέτηση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης από τους "27", καθώς και οι αποφάσεις που έλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες για το Κόσοβο.

    Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός προέβη στις κάτωθι δηλώσεις:

    Για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι με τη νέα Συνθήκη η ΕΕ αποδεσμεύεται από τις αγγυλώσεις του παρελθόντος, ενώ παράλληλα ενισχύει την αποτελεσματικότητά της. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι με τη νέα Συνθήκη εξυπηρετούνται καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα διευρύνεται ο δημοκρατικός χαρακτήρας της ΕΕ, αφού για μία σειρά αποφάσεις θα λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των εθνικών κοινοβουλίων. Επισήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα θα είναι από τα κράτη μέλη που θα κυρώσουν τη νέα Συνθήκη.

    Για το Κόσοβο

    Η ΕΕ έλαβε σήμερα συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με το πώς θα οργανωθεί η ευρωπαϊκή αποστολή, η οποία θα αναλάβει την πολιτική διοίκηση του Κοσόβου, με κριτήρια την ευρύτερη δυνατή ασφάλεια στην περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σημερινές αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ακόμη, ότι η ελληνική πλευρά κινήθηκε με άξονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και με βάση τις προτάσεις τις οποίες έχει υποβάλλει η ελληνική διπλωματία, σε σχέση με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Επίσης, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κοσόβου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διπλωματία δεν έχει ακόμα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και τόνισε την ανάγκη να αποφύγουν όλες οι πλευρές, αρχής γενομένης από τις αρχές του Κοσόβου, μονομερείς ενέργειες και βιαστικές αποφάσεις.

    Για την ομάδα περισυλλογής

    Σε ό,τι αφορά την ομάδα περισυλλογής, τη σύσταση της οποίας πρότεινε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η οποία υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αντικείμενό της θα είναι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού μοντέλου και ότι θα πρέπει να παραδώσει τα αποτελέσματά της ως το 2010. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόεδρος αυτής της ομάδας θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Φελίπε Γκονθάλεθ.

    Για τη μετανάστευση

    Την ιδιαίτερη σημασία διαμόρφωσης μίας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο ζήτημα της μετανάστευσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής των λαθρομεταναστών με τρίτες χώρες. Ιδιαιτέρως ικανοποιητικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, σχετικά με τη δημιουργία ενός μηχανισμού πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών της ΕΕ από φυσικές καταστροφές, κυρίως δε από τις πυρκαγιές. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε υποβάλει, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, συγκεκριμένες προσπάθειες για την ενίσχυση των μηχανισμών αντίδρασης στις φυσικές καταστροφές.

    Για την Τουρκία

    Στόχος της Ελλάδας είναι η διαρκής βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η επίλυση των διαφορών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην πορεία των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ερωτηθείς, αν και πότε πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σκοπεύει να ανταποδώσει την επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από τρεισήμισι χρόνια ο Τούρκος πρωθυπουργός στην Ελλάδα και σημείωσε ότι η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψής του στην Τουρκία θα ρυθμιστεί, όπως πάντα, δια της διπλωματικής οδού.

    Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του Αλί Μπαμπατζάν στη Θράκη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι υπερήφανη για τη δημοκρατία της και για το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες της απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.

    Για την ΠΓΔΜ

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν θα θέσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, απάντησε ότι αν δεν βρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει την ευρωατλαντική, ούτε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να συμβάλλει εποικοδομητικά στις διαδικασίες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, με την Ελλάδα, στο ζήτημα της οριστικής ονομασίας της.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δείξει μέχρι σήμερα, με το παραπάνω, εποικοδομητική στάση και τόνισε ότι χωρίς καθαρές λύσεις δεν μπορούν να δημιουργηθούν ούτε σωστές συμμαχικές σχέσεις, ούτε σχέσεις αλληλεγγύης.

    Για να υπάρξουν σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, θα πρέπει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Για την Ολυμπιακή

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι από το Μάρτιο του 2004 η κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει μια βαριά κληρονομιά, όσον αφορά την Ολυμπιακή, και να καταβάλει μία δύσκολη προσπάθεια, υπενθυμίζοντας ότι τα χρέη της εταιρείας ανέρχονται σε 2,5 δισ. Ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το χρόνιο πρόβλημα της Ολυμπιακής το χειρίζεται αυτή τη στιγμή ο αρμόδιος Υπουργός σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπογράμμισε ότι η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι βιώσιμη, να διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και να εξασφαλίζει ότι δεν θα διακοπεί η συνεχής αεροπορική σύνδεση με τις νησιωτικές περιοχές.

    Η νέα εταιρεία που θα προκύψει, θα πρέπει να είναι μία ισχυρή και υγιής εταιρεία, η οποία θα διατηρεί τα περισσότερα καλά στοιχεία της Ολυμπιακής και δεν θα είναι αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κατέληξε ο Κ.Καραμανλής.

    Για το Ασφαλιστικό

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση επέμεινε ότι η εξυγίανση του ασφαλιστικού αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα, σημειώνοντας ότι οι πάντες συνομολογούν εδώ και πολλά χρόνια ότι το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μεταρρύθμιση.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με ευθύνη θα ανταποκριθεί στο ακέραιο και τόνισε ότι σύντομα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της και στη συνέχεια θα τις φέρει στη Βουλή.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα θιγούν τα γενικά όρια ηλικίας, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

    Μίλησε για λογική και ήπια παρέμβαση και σημείωσε ότι θα αρθούν παθογένειες, αδικίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, τόνισε ο κ. Καραμανλής, και επιτέθηκε σε όσους δεν συμμετέχουν, σημειώνοντας ότι η άρνηση του διαλόγου, η αντίδραση στη μεταρρύθμιση διαιωνίζει το πρόβλημα και είναι αντιλαϊκή και άδικη για τους πολλούς.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον Υπουργό Απασχόλησης κ. Β.Μαγγίνα, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός έχει κάνει πολεοδομικές παραβάσεις στο κτήμα του στο Κορωπί, ο πρωθυπουργός είπε "έχει δώσει διευκρινήσεις ο υπουργός".

    Σε άλλη ερώτηση εάν ισχύει η δέσμευσή του για μηδενική ανοχή σε θέματα διαφάνειας, ο κ. Καραμανλής είπε "ισχύει απόλυτα" και πρόσθεσε "έχω δώσει απάντηση, (σ.σ. για το θέμα Μαγγίνα) σας είπα ό,τι πιστεύω".

    Τέλος, στην ερώτηση αν εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά με αφορμή την περίπτωση, στο παρελθόν, του κ. Σ. Τσιτουρίδη, ο κ. Καραμανλής είπε "δεν θα επανέλθω, σας είπα την άποψή μου".

    Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει νωρίτερα ότι συνήθως στο εξωτερικό δεν απαντά για θέματα εσωτερικής επικαιρότητας.

    Συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης Χρ.Φώλια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις απόψεις του για τη λειτουργία της αγοράς δίνει σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, ο οποίος τονίζει ότι η πολιτική της κυβέρνησης εστιάζει στην εμπέδωση υγιούς ανταγωνισμού ώστε μέσω αυτού να προστατευτεί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή.

    Ο κ.Φώλιας αναφερόμενος στην «συμφωνία κυρίων» με τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ επισημαίνει: «Πήρα αυτή την πρωτοβουλία και θα πάρω όσες ακόμη χρειαστούν όταν πιστεύω πως αυτό είναι επωφελές για τους καταναλωτές και χρήσιμο για την οικονομία». Επίσης αναφέρεται στις προτεραιότητες του υπουργείου του, στην ενεργειακή πολιτική, καθώς και στις συμφωνίες για τους αγωγούς.

    «Η Ελλάδα, ως Χώρα-Κλειδί, ανοίγει πόρτες στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας με πολλαπλά οφέλη για το σύνολο και της οικονομίας και της κοινωνίας» λέει ο κ.Φώλιας.

    ΕΡ: Κύριε Φώλια, η ακρίβεια αποτελεί μείζον πρόβλημα για τον περισσότερο κόσμο. Κάνατε πρόσφατα συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ. Τι αποτελέσματα είχαν;

    ΑΠ:Η παγκόσμια συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το διαπιστώνουμε όλοι καθημερινά. Πετρέλαιο, πρώτες ύλες, κλιματικές αλλαγές πιέζουν διαρκώς τις τιμές των προϊόντων από την παραγωγή μέχρι και το ράφι. Η πολιτική μας εστιάζει στην εμπέδωση του υγιούς ανταγωνισμού, ώστε, μέσα από αυτόν, να προστατευτεί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή. Γιβ αυτό και εντείνουμε διαρκώς τους ελέγχους και προωθούμε παρεμβάσεις δομικού χαρακτήρα για να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, αγορά και μάλιστα με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης, σημαίνει πρώτα και πάνω απβ όλα διάλογος. Γιβ αυτό και πήρα πριν από ημέρες την πρωτοβουλία να συναντηθώ με εκπροσώπους μεγάλων σούπερ μάρκετ. Πήρα αυτή την πρωτοβουλία και θα πάρω όσες ακόμη χρειαστούν όταν πιστεύω πως αυτό είναι επωφελές για τους καταναλωτές και χρήσιμο για την οικονομία. Και όταν κερδίζει η κατανάλωση, κερδίζει και το εμπόριο και η παραγωγή. Κερδίζει η οικονομία, κερδίζει η κοινωνία.

    ΕΡ:Κύριε υπουργέ ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στο υπουργείο Ανάπτυξης;

    ΑΠ:Στόχος μας είναι η δημιουργία περισσότερων ευκαιριών και καλύτερων επιλογών για όλους τους Έλληνες, σε όλη την Ελλάδα. Αυτή είναι μια σταθερή και αμετακίνητη δέσμευση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Πρώτη προτεραιότητα και στρατηγική επιλογή είναι η πολιτική των Ενεργειακών Διασυνδέσεων, ώστε η Ελλάδα να μεταμορφωθεί σε Χώρα-Κλειδί στον Ενεργειακό Χάρτη και να αναβαθμιστεί σημαντικά ο γεωπολιτικός της ρόλος. Προτεραιότητα αποτελεί επίσης, η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η οποία προωθείται με προσεκτικά βήματα. Η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς μέσω των απαιτούμενων παρεμβάσεων σε συστήματα και συνοδευτικές επενδύσεις δημιουργεί ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση και περαιτέρω ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, που εξασφαλίζουν ποιότητα υπηρεσιών για τους καταναλωτές. Σημαντικές συνιστώσες της ενεργειακής πολιτικής μας είναι, επίσης, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας.

    Στόχος της πολιτικής μας είναι ένα πραγματικά αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη. Γιβ αυτό επιδιώκουμε τη συστηματική ενημέρωση του πολίτη - καταναλωτή. Στο θέμα της αγοράς δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όσοι κοιτούν τον καταναλωτή στα μάτια, θα μας έχουν δίπλα τους. Όσοι τον κοιτούν στην τσέπη, θα μας βρουν απέναντί τους. Γιβ αυτό πιστεύουμε πως η γνώση είναι η δύναμη του καταναλωτή, ώστε να μπορεί να επιλέγει σωστά. Με τις επιλογές του να επιβραβεύει, αλλά και να τιμωρεί.

    Κορυφαία προτεραιότητά μας είναι, επίσης, η μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού αποτελέσματος από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Είμαστε αποφασισμένοι κάθε διαθέσιμο ευρώ να πιάσει τόπο ως παραγωγική επένδυση. Να δώσει περαιτέρω ώθηση σε μια υγιή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Γιβ αυτό και προχωράμε στη διασφάλιση όλων των θεσμικών και οργανωτικών προϋποθέσεων για ένα εύκρατο επενδυτικό κλίμα, που θα εγγυάται την ανοδική πορεία των ιδιωτικών επενδύσεων σε συνδυασμό μάλιστα και με τη δυναμική του Επενδυτικού Νόμου. Των ιδιωτικών επενδύσεων που θα βασίζονται στα οράματα και στα ρίσκα των επιχειρηματιών, και όχι στην θαλπωρή της σιγουριάς του κράτους.

    ΕΡ:Κύριε Φώλια, πρόσφατα εγκαινιάστηκε ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου. Τι σηματοδοτεί για τη χώρα μας αυτή η εξέλιξη;

    ΑΠ:Η λειτουργία του Ελληνο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου αποδεικνύει την ορθότητα της στρατηγικής μας. Συνεχίζουμε, σταθερά και αποφασιστικά, την υλοποίηση όλων των διακρατικών συμφωνιών μας για την υλοποίηση έργων υψηλής ενεργειακής σπουδαιότητας τα οποία αφενός μεν παρέχουν ασφάλεια τροφοδοσίας στην Ελλάδα, αφετέρου δε αναβαθμίζουν το ρόλο της χώρα μας. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα, ως Χώρα-Κλειδί, ανοίγει πόρτες στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας με πολλαπλά οφέλη για το σύνολο και της οικονομίας και της κοινωνίας.

    ΕΡ:Την περασμένη τριετία το υπουργείο Ανάπτυξης πέτυχε μια μεγάλη συμφωνία, αυτή της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Σήμερα σε ποιο σημείο βρίσκεται η πορεία υλοποίησης αυτής της συμφωνίας;

    ΑΠ:Μετά από την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Μόσχα όπου είχα παραγωγικές συναντήσεις σβ ένα πολύ θετικό κλίμα, βρισκόμαστε στη φάση της επίλυσης των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων κι έχει σημασία ότι αυτό γίνεται σβ ένα πλαίσιο κατανόησης ότι οι διαδικασίες για την ίδρυση της εταιρείας πρέπει να επιταχυνθούν.

    [02] "Φοροεπιδρομή εναντίον λαϊκών στρωμάτων"

    Με τον Πρόεδρο του ODP (κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας) και βουλευτή της Τουρκικής Βουλής Ουφούκ Ουράς, συναντήθηκε το μεσημέρι ο κ. Αλ.Αλαβάνος.

    «Μπορεί να ηχεί περίεργο αλλά σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που συζητήσαμε συμφωνήσαμε, για την ανάγκη να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών στη βάση του διεθνούς δικαίου και με διεθνείς διαδικασίες», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε την κοινή πρωτοβουλία των δύο κομμάτων για αμοιβαία μείωση των δαπανών για τους εξοπλισμούς και την χρησιμοποίηση των απελευθερωμένων πόρων για κοινωνικούς σκοπούς. Επίσης θα αναλάβουμε μια σειρά πρωτοβουλίες και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, και σε επίπεδο νεολαίας, που πιστεύω ότι θα είναι γέφυρες ανάμεσα στους δύο λαούς και στις δύο χώρες».

    Από την πλευρά του, ο κ. Ουφούκ Ουράς ανέφερε ότι «συζητήσαμε με τον κ. Αλαβάνο τα βήματα που θα κάνουμε προς την κατεύθυνση ειρηνικής συνύπαρξης και μιας ειρηνικής και διπλωματικής λύσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Ήταν μια θετική συνομιλία και το 2008 θα έχουμε πολλές κοινές καμπάνιες στην κατεύθυνση της ειρήνης στο Αιγαίο».

    Υποψήφιος για την προεδρία ο Φ.Κουβέλης

    Η πρώτη επίσημη υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΝ, αυτή του κ.Φώτη Κουβέλη,ανακοινώθηκε από τον ίδιο σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματος.

    Λίγο πριν τη συνέντευξη ο κ. Κουβέλης κατέθεσε και τυπικά την υποψηφιότητά του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

    Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της υποψηφιότάς του ο κ. Κουβέλης παρουσίασε και την πολιτική του πρόταση για το παρών και το μελλον του Συνασπισμού.

    Ο υποψηφιος πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι η υποψηφιότητά του "κατατίθεται για να στηρίξει την αναγκαία-περισσότερο από κάθε άλλη φορά- πολιτική ανανέωσης του κόμματος, σε μια περίοδο που τα μεγάλα και ανοιχτά κοινωνικά ζητήματα απαιτούν μια Αριστερά αντίστοιχα ανοιχτή σε απόψεις και εναλλακτικές προτάσεις".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουβέλης είπε ότι είναι καλοδεχούμενη η παρουσία νέων στο Συνασπισμό, ωστόσο, πρόσθεσε, η πολιτική ανανέωση δεν συναρτάται με την ηλικιακή ανανέωση.

    Ερωτώμενος σχετικά με την πιθανή υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι δεν θέλει να κρίνει πιθανές υποψηφιότητες καθώς αυτή δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

    Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ πρέπει να διαθέτει και την κοινοβουλευτική ιδιότητα, ενώ αναφερόμενος στην απόφαση του νυν προέδρου να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία δήλωσε:

    "Η αιφνιδιαστική αποχώρηση, με επίκληση προσωπικών λόγων, του Α. Αλαβάνου από την προεδρία, δεν άφησε περιθώρια προετοιμασίας του κόμματος για οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο, με πιθανή εξέλιξη, αν προχωρήσουμε σε άλλη επιλογή, τη δημιουργία πολλαπλών κέντρων αποφάσεων στο χώρο μας και επομένως, την απορρύθμιση και υποβάθμιση της λειτουργίας του κόμματος".

    Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε ως σημαντική την προεδρία του κ. Αλαβάνου.

    Παρουσιάζοντας τις πολιτικές του θέσεις, ο κ. Κουβέλης τόνισε την επιλογή του να διαφυλάξει την πολιτική αυτονομία του ΣΥΝ, να πορευθεί δυναμικά στην κατεύθυνση των κοινωνικών συνεργασιών και των πολιτικών συμμαχιών με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, για την απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού και την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα.

    Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουβέλης είπε υπάρχουν πολλές και σημαντικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα εκλογικής συνεργασίας, ωστόσο τόνισε ότι ο ΣΥΝ μιλάει για κοινές δράσεις με όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης όπου υπάρχει κοινός τόπος.

    Ο κ. Κουβέλης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως είπε, έχει πλέον αποκτήσει κοινούς πολιτικούς στόχους και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, με σεβασμό στις ιδιαίτερες απόψεις των δυνάμεων που τον συγκροτούν.

    Ερωτηθείς για το νόημα της υποψηφιότητάς του καθώς οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του ΣΥΝ δεν τον ευνοούν, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι οι συσχετισμοί αφορούν το προηγούμενο συνέδριο, οπότε ενόψει του συνεδρίου του Φεβρουαρίου, κανείς δεν μπορεί να μιλάει για δεδομένους συσχετισμούς.

  • Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Φ. Κουβέλη τάχθηκε με δήλωσή του ο βουλευτής κ. Μ. Παπαγιαννάκης.

    Ο κ. Παπαγιαννάκης τονίζει, απευθυνόμενος στον κ. Κουβέλη, ότι "για πολλούς και για μένα προσωπικά , αποτελεί τιμή να σε υποστηρίξουμε και πρόκληση να εργαστούμε για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση γύρω από το όνομά σου".-

    ΣΥΝ για φορολογικό νομοσχέδιο

    "Το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει μια πραγματική φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν μέσα στο 2008 πρόσθετους νέους φόρους τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ, την ώρα που ευνοούνται οι πλουσιότεροι αυτής της χώρας με την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ οι τιμές του πετρελαίου, μαζί με τη συνολικότερη ακρίβεια, καλπάζουν", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    "Οι νέοι φόροι που επιβάλλει η κυβέρνηση, μαζί με την αύξηση παλαιών φόρων και ειδικότερα ο ενιαίος φόρος ακινήτων και η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, αποτελούν μια λεηλασία των μικρομεσαίων εισοδημάτων και ιδιαίτερα των αγροτών. Πολύ περισσότερο που οι νέοι αυτοί φόροι είναι μόνο η αρχή μιας πορείας ακόμα μεγαλύτερης αύξησής τους στα επόμενα χρόνια", αναφέρει ο κ.Λαφαζάνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 December 2007 - 19:30:19 UTC