Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υποχρέωση όλων η προώθηση της αναθεώρησης"
  • [02] "Οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα η υπερχρέωση"
  • [03] "Αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος"
  • [04] "Δημιουργία ενωτικού μετώπου"

  • [01] "Υποχρέωση όλων η προώθηση της αναθεώρησης"

    Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας κ.Δ.Αβραμόπουλο θα έχει ο πρωθυπουργός στις 11 το πρωί.

    "Έχουμε την υποχρέωση να προωθήσουμε άμεσα τις αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε να ανταποκριθούμε τόσο στις επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας μας, όσο και στις αυξημένες απαιτήσεις ενός ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος που συνεχώς εξελίσσεται", τόνισε ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    "Η στιγμή της αναθεώρησης είναι τώρα" σημείωσε και επετέθη στην ομιλία του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την πως υπονομεύει συνειδητά τις αναγκαίες αλλαγές, ένεκα της αδυναμίας της να υπερασπιστεί τις πολιτικές της επιλογές.

    «Το Σύνταγμα αναθέτει την ευθύνη της αναθεώρησης σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις. Δεν μπορεί, λοιπόν, αφενός να διακηρύσσεται ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση και αφετέρου να υπονομεύεται. Δεν μπορεί, από τη μια να προβάλλονται αβάσιμοι ισχυρισμοί για, δήθεν, «υποβάθμιση θεσμών» και, από την άλλη, να αναπτύσσονται μεθοδεύσεις, που υπονομεύουν κάθε προοδευτική αλλαγή» υπογράμμισε, πραγματοποιώντας και μια επισκόπηση της όλης στάσης του ΠΑΣΟΚ:

    «Εγκατέλειψαν μια στάση ευθύνης και αιχμαλωτίστηκαν στην αντίληψη, που βάζει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες πάνω από το συλλογικό και το εθνικό συμφέρον. Υποτάχθηκαν στη λογική της περιχαράκωσης, αποφάσισαν να δραπετεύσουν και ζήτησαν πρόωρες εκλογές. Ισχυρίστηκαν μάλιστα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη άμεσης αναθεώρησης, ότι μετά τις εκλογές θα δρομολογούσαν μια νέα διαδικασία. Οι πολίτες απάντησαν στις εκλογές του Σεπτέμβρη» ανέφερε ο κος Καραμανλής.

    Ειδικά για το άρθρο 16, ο κος Καραμανλής παρατήρησε πως «η σύνθεση των προτάσεων που υποβλήθηκαν από την πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι απόλυτα εφικτή - είμαστε τόσο κοντά που είναι αδιανόητο να μην βρούμε κοινά αποδεκτή ρύθμιση. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

    «Αν η αξιωματική αντιπολίτευση εννοεί έστω και ελάχιστα απβ όσα διακηρύσσει για την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, το νέο εκλογικό σύστημα, μπορεί να το αποδείξει. Εάν πιστεύει στις προτάσεις της, μπορεί να τις κάνει πραγματικότητα τώρα - όχι στο απώτερο μέλλον».

    «Η σημερινή Βουλή είναι Αναθεωρητική! Η σημερινή Βουλή υποχρεούται να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία της αναθεώρησης. Αυτή είναι η συνταγματική τάξη, αυτή είναι η απόφαση των πολιτών, αυτή είναι η υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. «Υποσχέσεις τάχα, για υποτιθέμενη εκκίνηση νέας διαδικασίας είναι μάταιες. Απατώνται εάν νομίζουν ότι μετά το πέρας της διαδικασίας αυτής, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη. Ακόμα κι αν υπήρχε θεσμικό περιθώριο, το έχουν ακυρώσει με την έως τώρα στάση τους, με την αφερεγγυότητά τους, με τα παιχνίδια τους σε βάρος των θεσμών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε αναλυτικά στις προωθούμενες αλλαγές, ξεκινώντας από την παιδεία: «Εμείς προτείνουμε - ξέρω ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις - αναθεώρηση του άρθρου 16, που αντιμετωπίζει το δαιδαλώδες νομοθετικό καθεστώς και την ανασφάλεια που, εδώ και χρόνια, ταλανίζει χιλιάδες νέες και νέους, που γυρεύουν τη μόρφωση σε ξένα, δημόσια και ιδιωτικά, Πανεπιστήμια», τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η αναθεώρηση: «παρέχει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, κάτω από τον άμεσο και αυστηρό έλεγχο του Κράτους. Αποβλέπει στην ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες της, με διαρκή αξιολόγηση του έργου όλου του διδακτικού προσωπικού και όλων των φορέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παραπαιδείας, στον περιορισμό της φοιτητικής μετανάστευσης, στη μέγιστη αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού μας».

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης υπογραμμίζοντας: «την πρόταση για τη θεσμοθέτηση Συνταγματικού Δικαστηρίου, ώστε να επιτυγχάνεται, μέσα από την άμεση επίλυση ζητημάτων συνταγματικότητας, η απαραίτητη, τόσο για το Κράτος, όσο και για τους πολίτες, ασφάλεια Δικαίου», ενώ έκανε λόγο και για τον καίριας σημασίας στόχο (όπως τον χαρακτήρισε) της «ενίσχυση της ανεξαρτησίας των κομμάτων απέναντι σε κάθε λογής οικονομικά συμφέροντα, αλλά και, γενικότερα, η ενδυνάμωση των θεσμών, που αφορούν στην εμπέδωση της διαφάνειας τόσο στο Δημόσιο Βίο, όσο και στο Δημόσιο Τομέα».

    Για τον λόγο αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός:

    - Προτείνουμε αναπροσαρμογή της συνταγματικής ρύθμισης για τα Μέσα Ενημέρωσης, έτσι ώστε να αποτρέπεται η αθέμιτη επιρροή των ιδιοκτητών τους στις αναθέσεις δημόσιων έργων και προμηθειών.

    - Προτείνουμε να προβλεφθεί ρητά ως βασική πηγή χρηματοδότησης των κομμάτων ο κρατικός προϋπολογισμός και να θεσπιστούν αυστηρότεροι περιορισμοί στη χρηματοδότησή τους από ιδιωτικές πηγές.

    - Προτείνουμε να καθιερωθούν αποτελεσματικότεροι έλεγχοι σβ ό,τι αφορά το «πόθεν έσχες» των βουλευτών, τις λειτουργικές δαπάνες των κομμάτων, καθώς και τις προεκλογικές δαπάνες υποψήφιων βουλευτών.

    - Προτείνουμε να θεσπιστούν διατάξεις, που διασφαλίζουν την «εσωκομματική δημοκρατία», καθώς και τις αναγκαίες προϋποθέσεις, για ένα νέο "μοντέλο" διεξαγωγής των εκλογών. Ανταποκριθήκαμε, από την πρώτη στιγμή, στη σχετική πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και την καλούμε να συμπράξει στις αναγκαίες συνταγματικές εγγυήσεις, ώστε, να προχωρήσουμε στο διάλογο για το περιεχόμενο ενός νέου εκλογικού συστήματος.

    Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

    «Προτείνεται, ανάμεσα στβ άλλα, ρητή αναφορά στην υποχρέωση της Πολιτείας να παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που απειλεί πλέον τη ζωή και την υγεία όλων μας. Προτείνονται αποτελεσματικές ρυθμίσεις για την ουσιαστική προστασία των δασών. Ιδίως, μάλιστα, ο προσδιορισμός του -αναγκαίου για τη σύνταξη Δασολογίου- συγκεκριμένου χρονικού σημείου, που να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τον έγκυρο χαρακτηρισμό δασών ή δασικών εκτάσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει οριστικά τέλος στις μακροχρόνιες και άγονες αντιπαραθέσεις, που ταλαιπωρούν πολίτες και Κράτος. Και αυτό δεν μπορεί να αργήσει άλλο. Η πρότασή μας να οριστεί ως χρονικό σημείο βάσης η 1/1/1961 αντιμετωπίζει, κατά την άποψή μας, ρεαλιστικά το πρόβλημα. Μπορεί, ωστόσο, να αποτελέσει σημείο περαιτέρω διαβούλευσης και σύγκλισης.

    Προτείνεται, επιπλέον, ρητή πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων στις περιπτώσεις που παραβιάζονται απαγορεύσεις και υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, που κηρύσσονται αναδασωτέες.

    Προτείνεται, επίσης, η διατύπωση ρητής υποχρέωσης της Πολιτείας να μεριμνά για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Είναι θέσεις που συνιστούν χρέος προς την ακριτική Ελλάδα. Χρέος στην αποτελεσματική προστασία του δασικού μας πλούτου, των υδάτινων πόρων, του φυσικού περιβάλλοντος. Χρέος στην ίδια την πορεία του Τόπου».

    Κλείνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε:

    «Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουν οι αλλαγές για τα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται

    - της θωράκισης του πολιτικού μας συστήματος,

    - της εμπέδωσης της διαφάνειας,

    - της ενίσχυσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,

    - της διασφάλισης περισσότερης κοινωνικής συνοχής».

    Η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να απόσχει της διαδικασίας - επιμονή που εκφράστηκε και με επιστολή του Γ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Βουλής - οδηγεί στην συμφωνία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν τις προτάσεις για την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών, την ειδική μεταχείριση των νησιωτικών περιοχών και την παρακολούθηση του Προϋπολογισμού από τη Βουλή (με δυνατότητα συνδιαμόρφωσης ακόμα και επιμέρους προβλέψεών του).

    Αποτέλεσμα της στάσης αυτής της Αριστεράς, είναι για τον Αλέκο Αλαβάνο (ΣΥΡΙΖΑ) και τον Σπύρο Χαλβατζή (ΚΚΕ), η εισαγωγή στο Σύνταγμα θετικών διατάξεων, με το εκ παραλλήλου πάγωμα, της εισαγωγής των πλέον επίμαχων ρυθμίσεων (περιβάλλον, άρθρο 16, συνταγματικό δικαστήριο κλπ.) για πέντε χρόνια.

    Από την άλλη ωστόσο, ο ΛΑΟΣ, δια του προέδρου του Γ. Καρατζαφέρη και του εισηγητή του Αθ. Πλεύρη, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να ακυρώσει μόνη της το εγχείρημα και να ξεκινήσει εκ νέου την όλη διαδικασία, εκμεταλλευόμενη τη βούληση του ΛΑΟΣ να στηρίξει με την ψήφο του, τις μεγάλες, «πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

    «Θα πάτε σε αναθεώρηση 2-3 άρθρων και θα καθυστερήσετε τις μεταρρυθμίσεις 5 χρόνια, ή θα πάρετε μια γενναία απόφαση και θα πείτε, "αφού κάποιοι με κρατάνε, ξεκινάμε από την αρχή;β"» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, ο κος Πλεύρης.

    Κατά της επανεκκίνησης του αναθεωρητικού εγχειρήματος, τάχθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος, υπογραμμίζοντας πως η περίοδος της συζήτησης στην Ολομέλεια, είναι «εβδομάδα μεγάλης θλίψης για την κυβέρνηση και μεγάλης νίκης για τα κινήματα».

    «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια λαϊκή αναθεώρηση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ήταν μια αναθεώρηση συναινετική, μπροστά στο Κοινοβούλιο που φρουρείτο από τα ΜΑΤ. Ζήσαμε συντακτικές συνελεύσεις - γιατί συντακτικές συνελεύσεις ήταν αυτές των νηπιαγωγών και των δασκάλων, των φοιτητών, των μαθητών μέσα στα λύκεια. Τέτοια λαϊκή συμμετοχή, δεν υπήρξε καν στην περίπτωση της αναθεώρησης του 1975, που έγινε αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας».

    «Σήμερα είναι η ημέρα της μεγάλης ήττας της ΝΔ. Τώρα που θέλετε να περάσετε την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, έρχεται η ηχώ του πανεπιστημιακού κινήματος να σας πει ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και τις δημόσιες επιχειρήσεις» σημείωσε ο κος Αλαβάνος.

    Απούσης της Αλέκας Παπαρήγας, ο Αχιλλέας Κανταρτζής και ο Σπύρος Χαλβατζής, δήλωσαν πως το ΚΚΕ πρόκειται να υπερψηφίσει τρεις από τις προς αναθεώρηση προτάσεις, εφβ όσον υπάρξουν οι διατυπώσεις που επιθυμεί εκ μέρους της πλειοψηφίας. Οι εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος τόνισαν πως σε διεθνές επίπεδο, «τα συντάγματα κινούνται σε μία, όλο και πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Και καθώς εμποδίζουν, έστω και ελάχιστα τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να επέμβουν και να ελέγξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των υπό επέμβαση χωρών, ο ιμπεριαλισμός τσαλαπατεί τους θεσμούς αυτούς».

    Για το ΚΚΕ, διευκρίνισε ο Αχ. Κανταρτζής, σημασία έχει «να αφεθεί ανοιχτός ο δρόμος για τις όποιες επιλογές θελήσει να ακολουθήσει ο ελληνικός λαός τα επόμενα χρόνια - επιλογές που δεν μπορούν να υλοποιηθούν από κεντροδεξιές, ή κεντροαριστερές κυβερνήσεις». Κατά τα άλλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνει το ΚΚΕ στην αποτροπή της αναθεώρησης των διατάξεων για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος, την προστασία του περιβάλλοντος και την περαιτέρω ενσωμάτωση της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ΝΑΤΟϊκές επιλογές.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να υπερψηφίσει το κόμμα του την αναθεώρηση του άρθρου 16 και άλλες επίμαχες προτάσεις της πλειοψηφίας, όπως εκείνες που αφορούν τη δασοπροστασία, εφβ όσον υιοθετηθούν ορισμένες από τις προτάσεις του κόμματός του.

    «Κυβερνώμαστε από μια κακώς εννοούμενη αριστερά. Αυτό είναι το πρόβλημα» είχε σημειώσει ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης για να συμπληρώσει ο Γ. Καρατζαφέρης: «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εξυπηρετούν πρωτίστως τους φτωχούς. Αν πάει στο ιδιωτικό ο γιος του πλουσίου, θα πάει στο δημόσιο, το παιδί του Περάματος. Το 15% των θέσεων των ιδιωτικών πανεπιστημίων να το κρατά το κράτος προκειμένου να το μοιράζει σε φτωχές και πολύτεκνες οικογένειες».

    Την εναντίωσή του εξέφρασε ο κος Καρατζαφέρης και οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ στην ιδέα της περαιτέρω εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε υπερεθνικά όργανα: «Περνάτε την ευρωσυνθήκη συνομωτικά. Γιατί ποιος είναι ο κυρίαρχος στον τόπο αυτό; Ο λαός δεν ψήφισε τον κο Μπαρόζο, ο οποίος και οι συν αυτώ, ευθύνεται για το 70% και πλέον, των νόμων που καθορίζουν τη ζωή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή, την οποία ενημέρωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης για την μετεξέλιξη των ενόπλων δυνάμεων.

    Ο Β.Μεϊμαράκης ανέφερε ότι ολοκληρωμένες αποφάσεις θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ και σημείωσε ότι συζητήθηκαν στην κυβερνητική επιτροπή και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι πριν από την συνεδρίαση, κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό και με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη έγινε προετοιμασία για τη συνεδρίαση την κυβερνητικής επιτροπής, καθώς, όπως είπε, τα ζητήματα της μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων άπτονται της ελληνικής διπλωματίας, αλλά και της οικονομίας.

    Η μετεγκατάσταση των στρατοπέδων για παράδειγμα έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος και πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει για να μπορέσει να μας πει αν μπορεί να υλοποιηθεί, είπε.

    Και ανέφερε ότι υπάρχει το θέμα της νέας δομής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και συζητούνται τα ζητήματα των στρατηγείων, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει επιμείνει στο στρατηγείο της Λάρισας.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι είναι δεδομένο και δεν αλλάζει.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την μετεξέλιξη των στελεχών στις ένοπλες δυνάμεις, ο Β.Μεϊμαράκης ανέφερε ότι σε άλλο χρόνο θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του νομοσχεδίου, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει μία αυστηρή επετηρίδα η οποία δημιουργεί πάρα πολλές αδικίες και πολλά στελέχη αποστρατεύονται χωρίς να θέλουν οι ίδιοι να βγουν εκτός υπηρεσίας.

    Πρέπει να δημιουργηθεί, ανέφερε, μία παράλληλη επετηρίδα και αυτή θα δημιουργηθεί μέχρι και του βαθμού του Ταξιάρχου μάξιμουμ, γιατί εκεί γίνεται και το μεγάλο στένεμα της πυραμίδας.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ένας στρατιωτικός θα μπορεί να αποστρατευθεί, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε καταφατικά, αλλά πρόσθεσε ότι εμείς επιθυμούμε, εάν ο ίδιος θέλει, να φτάνει η υπηρεσία του στα 35 χρόνια. Γι' αυτό, ανέφερε, το πόσα χρόνια θα είναι στον κάθε βαθμό προσδιορίζεται πλέον μαζί με τα τέσσερα χρόνια της σχολής να είναι 35ετία. Θεωρώ άδικο και ψυχοφθόρο, υπογράμμισε, να χάνουν οι ένοπλες δυνάμεις κάποια στελέχη, μόνο και μόνο γιατί προήχθη κάποιος άλλος και δεν προήχθησαν αυτοί.

    Σε ό,τι αφορά τη θητεία, ο Β. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι στα δεκαεννέα είναι η υποχρεωτική στράτευση και θέτει τις προϋποθέσεις πως παίρνεις αναβολή. Ανέφερε ότι το Σύνταγμα προβλέπει υποχρεωτική θητεία και δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας. Σε ό,τι αφορά το θέμα της στράτευσης στα δεκαοκτώ ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι είναι μία άποψη που έχει κατατεθεί στο τραπέζι που συζητείται και δεν έχει υιοθετηθεί. Το θέμα αιχμής για το υπουργείο Άμυνας, είπε ο κ. Μείμαράκης είναι η ποιότητα της θητείας και το χρονικό διάστημά της. Αυτό που μελετάμε είναι πότε είναι καλύτερο να υπάρχει η διακοπή της δυναμικής του νέου ανθρώπου "από το σχολείο στο Πανεπιστήμιο; Μέσα στο πανεπιστήμιο; Από το Πανεπιστήμιο στην αγορά εργασίας;".

    Ο υπουργός Άμυνας συνέδεσε το θέμα με τους φυγόστρατους και τις μετατάξεις, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν άλλες προτάσεις αλλά μόνο αντιρρήσεις και στείρα άρνηση.

    "Υπάρχουν άλλες προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο το οποίο πλέον αποκτά κοινωνικές διαστάσεις σε βάρος μάλιστα των συνεπών και συνετών μεσαίων και χαμηλότερων εισοδημάτων;",είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Ανέφερε μάλιστα ότι το 46% του ναυτικού, το 42% της αεροπορίας είναι πρωτόκλιτοι, δηλαδή ηλικίας 19 ή και 18 ετών εθελοντές ενώ το 37% είναι στο στρατό. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι υπάρχουν παιδιά που πράγματι θέλουν να πάνε στο στρατό να φύγει από πάνω του αυτό το βάρος, γιατί ξέρουν ότι ούτε να προσληφθούν εύκολα μπορούν εάν δεν έχουν κάνει τη θητεία τους. Πάντως ξεκαθάρισε και πάλι ότι δεν είναι σημείο αιχμής και σημείωσε ότι πρέπει να ληφθεί με πολύ μεγάλη συναίνεση και ειδικά από κόμματα εξουσίας τα οποία έχουν αναπτύξει τέτοιες συζητήσεις στο εσωτερικό τους στο παρελθόν. Οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί επιστήμονες λένε ότι είναι καλύτερα με βάση τη σημερινή συγκυρία να διακόψει ο νέος τη δυναμική από το λύκειο στο πανεπιστήμιο, παρά από το πανεπιστήμιο στη αγορά εργασίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πήγε πολύ μεγαλύτερος στρατό και δεχόταν πιο δύσκολα τις εντολές του δεκανέα του που ήταν 20 ετών και πως έχει μετανιώσει που δεν στρατεύθηκε στα 19 του για να έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του. Αυτό που με διαφέρει πάντως, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, είναι να υπάρχει καλή ποιότητα της θητείας και παραγωγική και γι αυτό γίνονται διαβουλεύσεις με του υπουργείο Εργασίας εάν οι στρατευμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν το χρόνο τους στο στρατό με σενιμάρια, να αποκτήσουν πιστοποιητικά, ή και ειδικότητες και να πάρουν προαιρετικά κάποιες γνώσεις που μπορούν να τις αξιοποιήσουν μελλοντικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν προβληματίζεται από τη "σφήνα" της Τουρκίας στα Σκόπια, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι εξετάζονται όλα τα θέματα και μελετώνται με ψυχραιμία και πάντα θα γίνουν εκείνες οι κινήσεις που προληπτικά θα αποτρέπουν οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις.

    Σε άλλη ερώτηση εάν θα ενισχυθούν τα σύνορα σε αυτή την περιοχή ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι η νέα δομή δυνάμεων του στρατού ξηράς θα αποτελείται από τμήματα που θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένο μέρος. Έτσι αντί να υπάρχει ένα στρατόπεδο με 1000 άτομα θα υπάρχουν μικρότερα.

    Τέλος,ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι το δόγμα της χώρας από καθαρά αμυντικό γίνεται αμυντικό αποτρεπτικό: Με στόχο να γίνει πλήρως αποτρεπτικό,αμυντικό δόγμα σημαίνει ότι πρέπει να έχω πολύ καλή άμυνα, όταν δέχομαι μία επίθεση, ενώ αποτρεπτικό ότι έχω κι αποτρεπτικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και ισχυρή διπλωματική θέση ώστε εκείνος που θα σκεφθεί μια επιθετική κίνηση να τον αποτρέπω. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν οι ένοπλες δυνάμεις και τα οπλικά συστήματα κι οι κανόνες που διέπουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων προς την κατεύθυνση αυτή. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ανάγκη των Οπλικών συστημάτων καθορίζεται επιχειρησιακά από τα γενικά επιτελεία και έχει προσδιοριστεί ενώ έχει ενημερωθεί και η Βουλή για το ΕΜΠΑΕ.

    Σε άλλη ερώτηση για το κόστος των εξοπλιστικών ανέφερε πως είναι ό,τι έχει παρουσιαστεί ήδη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεν έχει αλλάξει τίποτα.

    [02] "Οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα η υπερχρέωση"

    Υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Παπανδρέου θα συνεδριάσει στις 11.00 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, θέτει το θέμα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών από τον τραπεζικό δανεισμό.

    Ο κ. Παπανδρέου καλεί τον κ. Καραμανλή να υιοθετήσει τα μέτρα που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση. Συγκεκριμένα, ερωτά τον πρωθυπουργό τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες από περιπτώσεις παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς και παραπλανητικής διαφήμισης από την πλευρά των τραπεζών και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους πλειστηριασμούς, τους οποίους λυμαίνονται σήμερα ανεξέλεγκτα κυκλώματα.

    [03] "Αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος"

    Η σημερινή συγκέντρωση ανήκει σ΄αυτό που έχουμε αποκαλέσει ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΛΑΟ. Αναλάβαμε με συναίσθημα ευθύνης και αυτοπεποίθησης να ανοίξουμε ακόμα πιο πλατειά, ακόμα πιο συγκεκριμένα και τολμηρά την πολιτική μας πρόταση καθημερινού αγώνα, συμμαχίας και εξουσίας, τόνισε η κ.Αλέκα Παπαρήγα σε συγκέντρωση στη Λάρισα.

    Η πρόταση μας εξειδικεύεται στα πολλαπλά προβλήματα που φορτώνει την γυναίκα η φυλετική ανισότητα. Στην νεολαία που βιώνει τα ταξικά πλήγματα που ζει η πλειοψηφία του λαού. Εξειδικεύεται ακόμα κατά κλάδο και προϊόν, τομέα οικονομίας, κατά περιφέρεια και νομό, παίρνει υπόψη τα ειδικά προβλήματα της κάθε περιοχής.

    Γνωρίζουμε καλά ότι σε μια πολιτική συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις, ενώ η κάθε πλευρά διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα να διατηρεί τις αυτοτελείς της απόψεις. Όλα μπροστά στο λαό που θα ξέρει σε κάθε περίπτωση τι ενώνει, τι διαφοροποιεί, ανέφερε η γγ του ΚΚΕ.

    Χρειάζεται ανασύνταξη, ανασυγκρότηση, αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος. Χρειάζεται συνεπής αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική πάλη που συγκρούεται όχι με ένα όμιλο, αλλά συνολικά με την πολιτική των μονοπωλίων και με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις. Βασικό κριτήριο ανάμεσα στα άλλα είναι η στάση απέναντι στην στρατηγική της ΕΕ, στην στρατηγική του ιμπεριαλισμού, απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ελληνοαμερικανικές συμφωνίες. Είναι καθοριστικές οι οικονομικοπολιτικές δεσμεύσεις, υπογράμμισε η κ.Αλ.Παπαρήγα.

    Απέναντι μας στέκει ένας ισχυρός και έμπειρος πολιτικός αντίπαλος, η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, δύο κόμματα που έχουν ισχυρό δεσμό μεταξύ τους, το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής , που ξέρουν να χρησιμοποιούν και το καρώτο και το μαστίγιο, το ψέμα και τον αποπροσανατολισμό. Με τον καυγά τους χρόνια τώρα προσπάθησαν να χωρίσουν το λαό σε οπαδούς της γαλάζιας και της πράσινης πολιτικής, ενώ οι διαφορές τους είναι βασικά μια, ποιος από τους δύο θα είναι το κυβερνητικό πηδάλιο.

    Απέναντι στο λαό, ειδικά μετά την συνθήκη του Μάαστριχ και την εξέλιξη της ΕΟΚ σε ΕΕ, στέκει ολόκληρο το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, η ευρωπαϊκή αστική τάξη, τα όργανα της κοινότητας. Απέναντι μας όπως απέναντι σε όλους τους λαούς της γης είναι ο ιμπεριαλισμός , οι ανταγωνισμοί για το ποια δύναμη ή πιο ιμπεριαλιστικό κέντρο θα κρατάει τα ηνία στην κούρσα εκμετάλλευσης και καταπίεσης των λαών.

    Ο λαός έχει απέναντί της μια τάξη που είναι στην εξουσία, που είναι ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει ο άνθρωπος. Μεταχειρίζεται την εργατική δύναμη και τις ανάγκες της ως εμπόρευμα.

    Ο λαός έχει απέναντι του ένα ολόκληρο κράτος, κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν το σύστημα, ιδεολογικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς με δύναμη και πολλά μέσα.

    Έχει απέναντί του ένα εχθρό που δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει ούτε μια τρίχα από τα κέρδη, τη δύναμη και τα δικαιώματά του. Έχει έναν εχθρό αδίστακτο μέσα και έξω από την Ελλάδα.

    Ένα εχθρό που μόνο από ένα πανίσχυρο αποφασισμένο κοινωνικοπολιτικό κίνημα μπορεί να χάσει μάχες, μπορεί να χάσει και την τελική μάχη στην πορεία.

    Βεβαίως κάθε λαός και ο ελληνικός πρέπει να έχει επίγνωση με ποιους έχουμε να κάνουμε, αλλά όμως πρέπει να έχουμε και επίγνωση τι εμείς μπορούμε να κάνουμε που ως τώρα δεν κάναμε προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε την δύναμή μας, γιατί κανένας εχθρός δεν είναι ανίκητος, κανένας δεν είναι πανίσχυρος όσο φαίνεται.

    Η πρόταση μας είναι απολύτως συνυφασμένη με την καθημερινότητα, έχει ταυτόχρονα ορίζοντα, προοπτική και προπαντός μέλλον.Είναι πρόταση άμεσης δράσης και παρέμβασης.

    Παπαρήγα για ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ

    Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολλές φορές επιδοθεί σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να μας αποδώσουν μια ανύπαρκτη πρόθεση, ότι τάχα θέλουμε να ξεφύγουμε από το σήμερα και ότι μας ενδιαφέρει όπως λένε τι θα γίνει στην Δευτέρα παρουσία. Δεν υπάρχει πιο αντιλαϊκό και αντιδραστικό επιχείρημα.

    Για τη ΝΔ οι αγώνες είναι εχθρός, για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εφαλτήριο αλλαγής διακυβέρνησης και ως εκεί. Για μας το κίνημα μπορεί και πρέπει να γίνει δύναμη ανατροπής. Αυτός είναι ο δρόμος για να εμποδίσουμε τα χειρότερα, για να ελπίζουμε στη λαϊκή νίκη.

    Ανακατονομή αρμοδιότητων αποφάσισε η ΚΕ του ΚΚΕ

    Τρεις βουλευτές και μία ευρωβουλευτής του ΚΚΕ παραιτούνται από τις θέσεις τους στο Κοινοβούλιο και την Ευρωβουλή, προκειμένου να αναλάβουν άλλα καθήκοντα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

    Πρόκειται για την Ελπίδα Παντελάκη, το Δήμο Κουμπούρη και τον Τάκη Τσίογκα και την ευρωβουλευτή Διαμάντω Μανωλάκου.

    Ειδικότερα, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι "στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλει για να βελτιώσει τον καθοδηγητικό της ρόλο, να ανέβει η παρέμβαση του Κόμματος ώστε να ανταποκριθεί πληρέστερα στις ανάγκες της πολιτικής πάλης και ειδικότερα στην ανάγκη ενίσχυσης και ανασύνταξης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, αποφάσισε ορισμένες αλλαγές στον καταμερισμό των μελών της".

    Συγκεκριμένα η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε να αξιοποιήσει σε τομείς δουλειάς της ΚΕ, το μέχρι τώρα Γραμματέα της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά Νίκο Σοφιανό και στη θέση του εξελέγη η βουλευτής Ελπίδα Παντελάκη. Η κα Παντελάκη παραιτείται της βουλευτικής της ιδιότητας για "να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντά της". Τη θέση της Ελπίδας Παντελάκη στη Βουλή, καταλαμβάνει η μέχρι τώρα ευρωβουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου, πρώτη επιλαχούσα στην Α΄ Πειραιά και τη θέση της στην Ευρωβουλή θα καταλάβει ο Κώστας Δρούτσας, Πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης» και του «Ινστιτούτου Καταναλωτών Μακεδονίας».

    Εξ άλλου, ο βουλευτής Τάκης Τσιόγκας, που πρόσφατα εκλέχθηκε εκ νέου Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, "προκειμένου να αφοσιωθεί αποκλειστικά σε αυτό τον τομέα, σε μια περίοδο κρίσιμη για το εργατικό κίνημα", παραδίδει τη βουλευτική του θέση στο Αντώνη Σκυλλάκο.

    Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο βουλευτής Δήμος Κουμπούρης αναλαμβάνει πρόσθετες ευθύνες στα πλαίσια του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και τη θέση του στη Βουλή θα καταλάβει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

    Στην ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι "όλα τα στελέχη του Κόμματος, ανεξάρτητα σε ποιόν τομέα δραστηριοποιούνται, είναι στρατευμένα στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων. Δεν αγωνίζονται για πόστα και αξιώματα. Με αυτή την έννοια είναι πάντα στη διάθεση του Κόμματος και στο σχεδιασμό που αυτό προκρίνει με βάση τις γενικότερες ανάγκες του κινήματος".

    Ακόμη το ΚΚΕ τονίζει πως η θέση αυτή είναι γνωστή και στους ψηφοφόρους του Κόμματος όταν πρόκειται για την εκλογή βουλευτών και γιβ αυτό και οι ψηφοφόροι του Κόμματος κατά προτεραιότητα, όταν κάνουν την επιλογή τους, έχουν ως βασικό κριτήριο τις θέσεις και τη γενικότερη πολιτική του Κόμματος.

    [04] "Δημιουργία ενωτικού μετώπου"

    Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ζητάει πλήρη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος εκτιμά ότι η συμφωνία οδηγεί σε "άνευ όρων" παράδοση του οργανισμού και ερωτά τον πρωθυπουργό εάν η κυβέρνηση προτίθεται "να αναθεωρήσει την πολιτική της, να σταματήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την Deutsche Telekom, να καταργήσει τους νόμους 2843/00 και 3522/2006 (άρθρο 38 παρ4) και να ανακτήσει σταδιακά τουλάχιστον το 51% του ποσοστού του δημοσίου στον ΟΤΕ".

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ζήτημα του ΟΤΕ και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψή του στην πόλη.

    «Ζητάμε την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βουλή πριν γίνει οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στον ΟΤΕ και την DeutscheΤelecom» τόνισε ο κ.Αλαβάνος επειδή «με τη συμφωνία αυτή μπαίνουν σε αμφισβήτηση και βασικά ζητήματα της εθνικής ασφάλειας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών».

    Ο κ.Αλαβάνος, ενώ χαρακτήρισε «παραμύθια αυτά που μας λέει η Ν.Δ. σε σχέση με σκληρές διαπραγματεύσεις, γιατί και το μάνατζμεντ και η τιμολογιακή πολιτική και η πολιτική σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα και σε σχέση με τα θέματα της εθνικής ασφάλειας ουσιαστικά περνάνε στα χέρια του διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος θα είναι και ο κυρίαρχος του ΟΤΕ και που θα είναι η DeutscheΤelecom».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως "αν η ΝΔ ήθελε να δείξει ένα σκληρό πρόσωπο, θα έπρεπε τότε να αγωνιστεί, όπως οφείλει κάθε χώρα σε μια εποχή μεγάλης επανάστασης στις τηλεπικοινωνίες και στην πληροφορική, για να έχουμε ένα εθνικό εργαλείο στον τομέα αυτό, μια χώρα η οποία δεν είναι ιδιαίτερα προωθημένη στα ζητήματα της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, όπως η Ελλάδα, και αυτό δεν είναι άλλο από τον ΟΤΕ".

    Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

    «Η 6η Μαΐου, είναι ιστορική μέρα, διότι ξεκινά η δεύτερη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος κι είναι η πρώτη φορά που το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης θα καταρρεύσει», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «μετά την μεταπολίτευση μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες συνταγματικής αναθεώρησης είχαν περάσει, με τη γνωστή μέθοδο της συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων».

    Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, «αυτή τη φορά θα έχουμε μια παταγώδη κατάρρευση της συνταγματικής αναθεώρησης». Και αυτό, πρόσθεσε, είναι αποτέλεσμα του ότι η διαδικασία δεν έμεινε κλεισμένη μέσα στις επιτροπές και την ολομέλεια της Βουλής. «Έγινε μια διαδικασία στην κοινωνία, όπου πολλαπλές δυνάμεις με επιμονή, με σθένος, παρά τις επιθέσεις που δέχονταν συνεχώς από την κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τη συναίνεση που είχε υπάρξει σε μια πρώτη φάση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατάφεραν να επιβάλουν μια άλλη δυναμική ενάντια στη θέληση του δικομματισμού», τόνισε.

    Εμείς, είπε ο κ. Αλαβάνος, «θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν για διάφορα άρθρα του Συντάγματος, όπως είναι το άρθρο 24 σε σχέση με τη δασική προστασία, κυρίως όμως και πρώτα απ΄ όλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε και να τιμήσουμε τις δυνάμεις του φοιτητικού, του εκπαιδευτικού κινήματος, του μαθητικού κινήματος γύρω από το άρθρο 16, το οποίο τελικά ήταν αυτό το κίνημα το οποίο επέβαλε την αποχώρηση, μέσα από κάποιες δικαιολογίες, του ΠΑΣΟΚ από τη συνταγματική αναθεώρηση και το σπάσιμο της συνεννόησης των δύο κομμάτων».

    Τέλος, ο κ.Αλαβάνος μιλώντας για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε εμείς το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" της ΝΔ και την προσπάθεια να επιβληθούν νέες ρυθμίσεις χωρίς συζητήσεις, συνεννόηση και συμμετοχή των αρχών της Τ.Α. Κι αυτό προκειμένου η ΝΔ να συντηρήσει την εικόνα μιας δήθεν μεταρρυθμιστικής δύναμης, να προχωρήσει σ΄αυτό για δημοσιονομικούς λόγους και για να ελέγξει την ΤΑ».

    Συγκρότηση Επιτροπής Πολιτικής Τεκμηρίωσης

    Μετά από ευρεία συζήτηση η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού αποφάσισε κατά πλειοψηφία, στη χθεσινή συνεδρίασή της, τη συγκρότηση Επιτροπής Πολιτικής Τεκμηρίωσης που σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση , "στόχο έχει την καλύτερη διάταξη και αξιοποίηση των στελεχών για την μελέτη πολιτικών και κοινωνικών στάσεων, μεταβολών και ανακατατάξεων σε βάθος χρόνου, ώστε να είναι σε θέση τα αποφασιστικά όργανα να κρίνουν με επάρκεια τις επόμενες κινήσεις του κόμματος".

    Η Πολιτική Γραμματεία συζήτησε επίσης την προετοιμασία της συνεδρίασης της ΚΠΕ το ερχόμενο Σάββατο με θέμα την διεθνή κρίση και την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα.

    Για το πρόβλημα της ακρίβειας η ΠΓ εκτιμά ότι "συμπυκνώνεται η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής σε τέσσερις κρίσιμους τομείς:

    Πρώτον, στην εισοδηματική πολιτική με τις απαράδεκτα χαμηλές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ο ΣΥΝ προτείνει την άμεση καταβολή διορθωτικού ποσού. Δεύτερον, στην τιμολογιακή πολιτική όπου υποτίθεται ότι η απελευθέρωση των τιμών, μέσω του «ελεύθερου» ανταγωνισμού θα έριχνε τις τιμές, ενώ βλέπουμε ότι έχουμε σκανδαλώδεις αυξήσεις. Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι η κρατική παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών και του ποσοστού κέρδους είναι πλέον επιτακτική για να αποκρουστεί η ακατάσχετη κερδοσκοπία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

    Τρίτον, στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων κοινωνικών αγαθών, όπως η παιδεία και η υγεία, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους. Ο ΣΥΝ προτείνει την αύξηση των κρατικών δαπανών σε αυτούς τους τομείς και την αντιστροφή της πορείας απαξίωσης που ακολουθεί η κυβέρνηση, με στόχο την προώθηση της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.

    Τέταρτον, στην ασυδοσία των τραπεζών, οι οποίες, με την αμέριστη υποστήριξη της κυβέρνησης, λεηλατούν τα πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων με τα υψηλά επιτόκια και την υπερχρέωση των νοικοκυριών".

    Τέλος η ΠΓ απευθύνεται "στους εργαζόμενους και τα σωματεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων" και προτείνει "τη δημιουργία ενός πλατιού ενωτικού κοινωνικού και συνδικαλιστικού μετώπου ώστε η κυβέρνηση να βρίσκει απέναντί της όλους όσοι πλήττονται από το γενικευμένο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που επιχειρεί".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 May 2008 - 4:36:14 UTC