Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στις 'Ενοπλες Δυνάμεις
  • [02] Αμφίρροπη η μάχη

  • [01] Αλλαγές στις 'Ενοπλες Δυνάμεις

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή, την οποία ενημέρωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης για την μετεξέλιξη των ενόπλων δυνάμεων.

    Ο Β.Μεϊμαράκης ανέφερε ότι ολοκληρωμένες αποφάσεις θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ και σημείωσε ότι συζητήθηκαν στην κυβερνητική επιτροπή και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι πριν από την συνεδρίαση, κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό και με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη έγινε προετοιμασία για τη συνεδρίαση την κυβερνητικής επιτροπής, καθώς, όπως είπε, τα ζητήματα της μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων άπτονται της ελληνικής διπλωματίας, αλλά και της οικονομίας.

    Η μετεγκατάσταση των στρατοπέδων για παράδειγμα έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος και πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει για να μπορέσει να μας πει αν μπορεί να υλοποιηθεί, είπε.

    Και ανέφερε ότι υπάρχει το θέμα της νέας δομής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και συζητούνται τα ζητήματα των στρατηγείων, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει επιμείνει στο στρατηγείο της Λάρισας.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι είναι δεδομένο και δεν αλλάζει.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την μετεξέλιξη των στελεχών στις ένοπλες δυνάμεις, ο Β.Μεϊμαράκης ανέφερε ότι σε άλλο χρόνο θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του νομοσχεδίου, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει μία αυστηρή επετηρίδα η οποία δημιουργεί πάρα πολλές αδικίες και πολλά στελέχη αποστρατεύονται χωρίς να θέλουν οι ίδιοι να βγουν εκτός υπηρεσίας.

    Πρέπει να δημιουργηθεί, ανέφερε, μία παράλληλη επετηρίδα και αυτή θα δημιουργηθεί μέχρι και του βαθμού του Ταξιάρχου μάξιμουμ, γιατί εκεί γίνεται και το μεγάλο στένεμα της πυραμίδας.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ένας στρατιωτικός θα μπορεί να αποστρατευθεί, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε καταφατικά, αλλά πρόσθεσε ότι εμείς επιθυμούμε, εάν ο ίδιος θέλει, να φτάνει η υπηρεσία του στα 35 χρόνια. Γι' αυτό, ανέφερε, το πόσα χρόνια θα είναι στον κάθε βαθμό προσδιορίζεται πλέον μαζί με τα τέσσερα χρόνια της σχολής να είναι 35ετία. Θεωρώ άδικο και ψυχοφθόρο, υπογράμμισε, να χάνουν οι ένοπλες δυνάμεις κάποια στελέχη, μόνο και μόνο γιατί προήχθη κάποιος άλλος και δεν προήχθησαν αυτοί.

    Σε ό,τι αφορά τη θητεία, ο Β. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι στα δεκαεννέα είναι η υποχρεωτική στράτευση και θέτει τις προϋποθέσεις πως παίρνεις αναβολή. Ανέφερε ότι το Σύνταγμα προβλέπει υποχρεωτική θητεία και δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας. Σε ό,τι αφορά το θέμα της στράτευσης στα δεκαοκτώ ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι είναι μία άποψη που έχει κατατεθεί στο τραπέζι που συζητείται και δεν έχει υιοθετηθεί. Το θέμα αιχμής για το υπουργείο Άμυνας, είπε ο κ. Μείμαράκης είναι η ποιότητα της θητείας και το χρονικό διάστημά της. Αυτό που μελετάμε είναι πότε είναι καλύτερο να υπάρχει η διακοπή της δυναμικής του νέου ανθρώπου "από το σχολείο στο Πανεπιστήμιο; Μέσα στο πανεπιστήμιο; Από το Πανεπιστήμιο στην αγορά εργασίας;".

    Ο υπουργός Άμυνας συνέδεσε το θέμα με τους φυγόστρατους και τις μετατάξεις, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν άλλες προτάσεις αλλά μόνο αντιρρήσεις και στείρα άρνηση.

    "Υπάρχουν άλλες προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο το οποίο πλέον αποκτά κοινωνικές διαστάσεις σε βάρος μάλιστα των συνεπών και συνετών μεσαίων και χαμηλότερων εισοδημάτων;",είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Ανέφερε μάλιστα ότι το 46% του ναυτικού, το 42% της αεροπορίας είναι πρωτόκλιτοι, δηλαδή ηλικίας 19 ή και 18 ετών εθελοντές ενώ το 37% είναι στο στρατό. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι υπάρχουν παιδιά που πράγματι θέλουν να πάνε στο στρατό να φύγει από πάνω του αυτό το βάρος, γιατί ξέρουν ότι ούτε να προσληφθούν εύκολα μπορούν εάν δεν έχουν κάνει τη θητεία τους. Πάντως ξεκαθάρισε και πάλι ότι δεν είναι σημείο αιχμής και σημείωσε ότι πρέπει να ληφθεί με πολύ μεγάλη συναίνεση και ειδικά από κόμματα εξουσίας τα οποία έχουν αναπτύξει τέτοιες συζητήσεις στο εσωτερικό τους στο παρελθόν. Οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί επιστήμονες λένε ότι είναι καλύτερα με βάση τη σημερινή συγκυρία να διακόψει ο νέος τη δυναμική από το λύκειο στο πανεπιστήμιο, παρά από το πανεπιστήμιο στη αγορά εργασίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πήγε πολύ μεγαλύτερος στρατό και δεχόταν πιο δύσκολα τις εντολές του δεκανέα του που ήταν 20 ετών και πως έχει μετανιώσει που δεν στρατεύθηκε στα 19 του για να έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του. Αυτό που με διαφέρει πάντως, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, είναι να υπάρχει καλή ποιότητα της θητείας και παραγωγική και γι αυτό γίνονται διαβουλεύσεις με του υπουργείο Εργασίας εάν οι στρατευμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν το χρόνο τους στο στρατό με σενιμάρια, να αποκτήσουν πιστοποιητικά, ή και ειδικότητες και να πάρουν προαιρετικά κάποιες γνώσεις που μπορούν να τις αξιοποιήσουν μελλοντικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν προβληματίζεται από τη "σφήνα" της Τουρκίας στα Σκόπια, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι εξετάζονται όλα τα θέματα και μελετώνται με ψυχραιμία και πάντα θα γίνουν εκείνες οι κινήσεις που προληπτικά θα αποτρέπουν οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις.

    Σε άλλη ερώτηση εάν θα ενισχυθούν τα σύνορα σε αυτή την περιοχή ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι η νέα δομή δυνάμεων του στρατού ξηράς θα αποτελείται από τμήματα που θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένο μέρος. Έτσι αντί να υπάρχει ένα στρατόπεδο με 1000 άτομα θα υπάρχουν μικρότερα.

    Τέλος,ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι το δόγμα της χώρας από καθαρά αμυντικό γίνεται αμυντικό αποτρεπτικό: Με στόχο να γίνει πλήρως αποτρεπτικό,αμυντικό δόγμα σημαίνει ότι πρέπει να έχω πολύ καλή άμυνα, όταν δέχομαι μία επίθεση, ενώ αποτρεπτικό ότι έχω κι αποτρεπτικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και ισχυρή διπλωματική θέση ώστε εκείνος που θα σκεφθεί μια επιθετική κίνηση να τον αποτρέπω. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν οι ένοπλες δυνάμεις και τα οπλικά συστήματα κι οι κανόνες που διέπουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων προς την κατεύθυνση αυτή. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ανάγκη των Οπλικών συστημάτων καθορίζεται επιχειρησιακά από τα γενικά επιτελεία και έχει προσδιοριστεί ενώ έχει ενημερωθεί και η Βουλή για το ΕΜΠΑΕ.

    Σε άλλη ερώτηση για το κόστος των εξοπλιστικών ανέφερε πως είναι ό,τι έχει παρουσιαστεί ήδη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεν έχει αλλάξει τίποτα.

    [02] Αμφίρροπη η μάχη

    Σε "θρίλερ" εξελίσσεται η καταμέτρηση των ψήφων στην Ιντιάνα, καθώς, με το 91% των ψήφων καταμετρημένο, ο Μπαράκ Ομπάμα κλείνει την διαφορά από τη Χίλαρυ Κλίντον στο 2% (49%-51%, περίπου 20.000 ψήφοι), ενώ μόλις αρχίζουν να προστίθενται στην καταμέτρηση τα τελικά αποτελέσματα από περιοχές όπως το Λέηκ Κάουντυ, όπου αναμενόταν ότι ο μαύρος γερουσιαστής του Ιλινόι συγκέντρωνε καλά ποσοστά.

    Καθώς η μάχη παραμένει αμφίρροπη ακόμη και αυτή την πολύ προχωρημένη ώρα, πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως το αποτέλεσμα είναι δυσμενές για την Κλίντον αφού η διαφορά, ακόμη κι αν νικήσει, θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που επιζητούσε χθες.

    Ο Ομπάμα κατήγαγε μια σαρωτική νίκη στη Βόρεια Καρολίνα, με 60% έναντι 40% βάσει των μέχρι στιγμής καταμετρημένων αποτελεσμάτων και σχεδόν απόλυτη συσπείρωση της αφροαμερικανικής ψήφου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 May 2008 - 6:30:31 UTC