Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται το ράλι
  • [02] Αλλαγή φρουράς στη Ρωσία

  • [01] Συνεχίζεται το ράλι

    Πολύ κοντά στα 122 δολάρια το βαρέλι κινείται σήμερα η τιμή του ελαφρού αργού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία,καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την παραγωγή πετρελαίου στη Νιγηρία.

    Στην αγορά της Σιγκαπούρης ,η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε το πρωί κατά 4 σεντς στα 121,80 δολάρια το βαρέλι από τα 121,84 δολάρια που έκλεισε στη Νέα Υόρκη, όπου έφτασε χθες στην τιμή -ρεκόρ των 122,73 δολαρίων.

    Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε αύξηση ενός σεντ και είχε διαμορφωθεί στα 120,32 δολάρια στην Ασία ,ενώ χθες κατέγραψε νέο ρεκόρ φθάνοντας στα 120,99 δολάρια το βαρέλι.

    Μια σειρά εξελίξεων στο γεωπολιτικό πεδίο ενίσχυσαν την τιμή του πετρελαίου, καθώς οι διεθνείς αγορές αντιμετωπίζουν νευρικά τις όποιες απειλές στην ομαλή ροή του "μαύρου χρυσού".

    Ειδικότερα, ανησυχία προκαλεί η αναθέρμανση της έντασης μεταξύ των μεγάλων δυτικών δυνάμεων και του Ιράν μετά την άρνηση της Ισλαμικής δημοκρατίας να δεχθεί τις οχληρές επιθεωρήσεις σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο οι δυτικές δυνάμεις θεωρούν ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με την κατασκευή όπλων.

    Εξάλλου, ενισχυτικά της τιμής λειτουργεί το "κλίμα" που επικρατεί στη Νιγηρία καθώς οι επιθέσεις που πραγματοποίησαν ένοπλες ομάδες εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Δέλτα του Νίγηρα (τις τελευταίες εβδομάδες) έχουν οδηγήσει αναγκαστικά σε μείωση της παραγωγής και κατ' επέκταση των εξαγωγών αργού πετρελαίου από την αφρικανική χώρα.

    Επίσης, οι νέες συγκρούσεις -τις τελευταίες ημέρες- μεταξύ του τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Βορείου Ιράκ συνέβαλαν στην ανησυχία σχετικά με την ομαλή ροή πετρελαίου από την περιοχή.

    Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs πρόβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να κινηθούν προς το επίπεδο των 150-200 δολαρίων το βαρέλι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, λόγω της αδυναμίας επαρκούς αύξησης της προσφοράς. Μάλιστα η πρόβλεψη αυτή λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ίδια τράπεζα είχε προβλέψει το 2005 ότι το πετρέλαιο εισερχόταν σε μια "ιδιαίτερα δυναμική" περίοδο.

    "Η ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία, το δολάριο που υποχωρεί μετατρέπει το πετρέλαιο σε μέσο προστασίας από τον πληθωρισμό, η κερδοσκοπία, οι περιορισμοί της προσφοράς εκ μέρους του ΟΠΕΚ, οι κίνδυνοι για την προσφορά σε Ιράν, Ιράκ, Νιγηρία και η περιορισμένη παραγωγή στα διυλιστήρια των ΗΠΑ σπρώχνουν την τιμή του πετρελαίου προς τα πάνω" αναφέρει σε ερευνητική αναφορά του ο Τζόν Κίλντουφ, αντιπρόεδρος στην MF Goldman.

    [02] Αλλαγή φρουράς στη Ρωσία

    Ορκίσθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια τελετής στο Κρεμλίνο ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο τρίτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, που ανέλαβε τα ηνία από τον μέντορά του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος περνά στην πρωθυπουργία.

    Ακόμη κι οι δριμύτεροι επικριτές του Κρεμλίνου θεωρούν ότι αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη επερχόμενης αλλαγής στην πολιτική της Ρωσίας.

    Είναι 13 χρόνια νεότερος του Πούτιν και έχει πολλές φορές δηλώσει ότι, σε νεότερη ηλικία, έκανε οικονομίες για να αγοράσει δίσκους των "Πινκ Φλόιντ" και των "Μπλακ Σάμπαθ" .

    Η σύζυγός του είναι ήδη αναγνωρίσιμη και ακολουθεί τη μόδα. Ο ίδιος έχει γράψει αρκετά αξιοσημείωτα νομικά άρθρα, κάνει γιόγκα και κολυμπάει σε καθημερινή βάση.

    Ο Πούτιν, ειδήμονας των πολεμικών τεχνών και δεινός κυνηγός και σκιέρ, έχει κρατήσει την προσωπική ζωή του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η σύζυγός του σπανίως φωτογραφίζεται μαζί του, ενώ οι δύο κόρες του ποτέ.

    Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι ο Μεντβέντεφ δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μια μαριονέτα του Πούτιν, χωρίς μια δική του ισχυρή πολιτική βάση, περιορισμένος από τους πιστούς του Πούτιν στο Κρεμλίνο και αναγκασμένος να συμβουλεύεται τον πρωθυπουργό για το κάθε τι.

    Παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, πάντως, θεωρούν ότι ακόμη και η αλλαγή στο ύφος του προέδρου μπορεί να αποδειχτεί σημαντική. Εκ πρώτης όψεως, τουλάχιστον, ο Μεντβέντεφ δεν είναι ο σκληρός και αδιάλλακτος ηγέτης που δίνει εντολές και δεν δέχεται κουβέντα, αλλά κάποιος που, αν μη τι άλλο, διακατέχεται από πνεύμα συνεργασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 May 2008 - 8:34:04 UTC