Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνεδρίαση για την απεργία
  • [02] "Ελεύθερη αγορά, όχι ασύδοτη"
  • [03] "Χρειάζεται άλλη πολιτική"
  • [04] "Κριτήριο οι ανάγκες του λαού"
  • [05] "Μέτρα στήριξης μικρομεσαίων"
  • [06] Εναλλακτικός τουρισμός
  • [07] Κερδίζει η Χίλαρι στη Βιρτζίνια
  • [08] Μετά το σεισμό, οι βροχές

  • [01] Κρίσιμη συνεδρίαση για την απεργία

    Συνεδριάζουν σήμερα οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και φορτηγών προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Με το σταγονόμετρο θα γίνεται και σήμερα η τροφοδοσία των πρατηρίων με υγρά καύσιμα, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις συγκοινωνίες και στη διακίνηση των αγαθών. Η απεργία πλήττει και την ακτοπλοΐα, καθώς δεν πραγματοποιούνται ορισμένα δρομολόγια πλοίων λόγω έλλειψης καυσίμων.Πάντως, ανάσα στην αγορά αγαθών , θα δώσουν τα 15 φορτηγά που ξεκίνησαν χθές το βράδυ από την Κρήτη με ευπαθή προϊόντα προς τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

    Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην έλλειψη καυσίμων παρουσιάζονται στην περιφέρεια. Σχεδόν παντελής είναι η έλλειψη υγρών καυσίμων σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και την Ξάνθη.

    Στη Λάρισα άνοιξαν τρία στα 70 πρατήρια και στην Κοζάνη δύο στα 51, ενώ στην Αρκαδία και το Ρέθυμνο ήταν όλα κλειστά.

    Ελάχιστα τα πρατήρια υγρών καυσίμων, που λειτούργησαν στην περιοχή της Πάτρας. Σε αδιέξοδο βρίσκεται ολόκληρη η Κρήτη, ενώ κανονικά γίνεται η τροφοδοσία των πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Κέρκυρα.

    Χθες, στην Αττική, περίπου το 1/3 των πρατηρίων τροφοδοτήθηκαν με καύσιμα και άνοιξαν για να εξυπηρετήσουν τους οδηγούς.

    Κανονικά κινούνται τα αστικά και τα σχολικά λεωφορεία, τα ασθενοφόρα και τα άλλα οχήματα κοινωφελών οργανισμών αφού ανεφοδιάζονται από την αστυνομία και τον στρατό. Τα ΚΤΕΛ ανακοίνωσαν πως έχουν επάρκεια καυσίμων για μία εβδομάδα.

    Tην άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την απεργία των φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, αλλά και των βυτιοφόρων ζητεί ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών.

    Η απεργία, σημειώνεται σε σχετικό διάβημα του Συνδέσμου, έχει, ήδη, πλήξει την επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς μεγάλος αριθμός εμπορικών επιχειρήσεων αδυνατούν να αντικαταστήσουν τα εμπορεύματα τους, ενώ και στην βιομηχανία άρχισε να παρατηρείται έλλειψη πρώτων υλών.

    Την άμεση κατάργηση των περιορισμών στην απόκτηση βυτιοφόρων από τα πρατήρια υγρών καυσίμων ζητάει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην αγορά από την απεργία των ιδιοκτητών ΔΧ βυτιοφόρων.

    Αντώναρος για την απεργία

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος απαντώντας σ' ερώτηση για την απεργία στα βυτιοφόρα και τα αιτήματα που προβάλλονται δήλωσε ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, καταβάλει προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι απεργιακές κινητοποιήσεις και παράλληλα ανέφερε ότι δεν αμφισβητεί το δικαίωμα κανενός να διεκδικεί τα αιτήματά του.

    Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να λάβουν υπόψη και τη ζημία στο σύνολο των ελλήνων πολιτών και τόνισε πως δεν είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί το ένα μετά το άλλο τα αιτήματά τους.

    "Η κυβέρνηση έρχεται σε επαφή, ακούει απόψεις εκπρόσωπων από τον κλάδο τους και αποφασίζει",σημείωσε και πρόσθεσε ότι ορισμένες πληροφορίες που γράφτηκαν στον τύπο για τις συνεννοήσεις χθες στο υπουργείο Οικονομίας δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν.

    Συμπλήρωσε ότι από το Υπουργείο Οικονομίας έχει συσταθεί επιτροπή που εξετάζει τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων του τελωνειακού κώδικα και του πρόσφατου νόμου για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, σε σχέση με τη διακίνηση καυσίμων. "Δεν υφίσταται ζήτημα τροποποίησης των διατάξεων.Δεν κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα λαθρεμπορίας",τόνισε ο κ. Αντώναρος.

    Για τα όσα λέει ο ΕΒΕΑ ότι κύρια αιτία είναι ότι δεν δίνονται νέες άδειες για δημοσίας χρήσεως φορτηγά,ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει η αποκατάσταση του θέματος της τροφοδοσίας της αγοράς και ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα σε σχόλια κάποιων φορέων.

    Σε ερώτηση αν η θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στο θέμα είναι η εποικοδομητική στάση που ζητά η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, απάντησε ότι δεν θα σχολιάσει, σε καμία περίπτωση, τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε ότι την κυβέρνηση ενδιαφέρει να αποκατασταθεί η τροφοδοσία της αγοράς.

    [02] "Ελεύθερη αγορά, όχι ασύδοτη"

    Την ανάγκη συγκρότησης ενός πανίσχυρου μετώπου απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, νοθείας και απάτης τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής.

    Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τους επιχειρηματίες τονίζοντας ότι ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά.

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους σχετιζόμενους με την αγορά φορείς «να συμβάλουμε, ώστε να αποφευχθούν δευτερογενείς αρνητικές επιπτώσεις από τον εισαγόμενο πληθωρισμό, να μεριμνήσουμε ώστε τα προϊόντα μας να φτάνουν στον καταναλωτή με υψηλή ποιότητα και χαμηλές τιμές, και να αποδείξουμε στην πράξη ότι ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά».

    Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όλοι οι συλλογικοί φορείς, όλες οι παραγωγικές δυνάμεις να κατανοούν τις προκλήσεις και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες, με τρόπο καινοτόμο, παραγωγικό, αλλά και κοινωνικά επωφελή. Να αντιμετωπίζουν την έννοια της κοινωνικής ευθύνης ως πραγματική ευκαιρία να ωφελήσουν την Κοινωνία και, μαζί με αυτό, να χτίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Να αξιοποιούν τις δυνατότητες κοινωνικής ευθύνης σαν μια από τις βασικές πτυχές της στρατηγικής τους και να τις μετατρέπουν σε μοχλό πρωτοπορίας. Πολιτικοί και συλλογικοί φορείς, συνδικάτα και επιχειρήσεις, έχουμε χρέος να αποτιμούμε διαρκώς τις κοινωνικές επιπτώσεις των επιλογών μας.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι όλοι έχουν υποχρεώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς: «Το κράτος μέσα από τη διαρκή ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου του, αλλά και οι επιχειρήσεις μέσα από τον αποκλεισμό ολιγοπωλιακών πρακτικών».

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, τόνισε την ανάγκη να γίνει κοινή συνείδηση ότι η αύξηση των επενδύσεων, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η ελκυστικότητα της Ελλάδος συνδιαμορφώνουν τις πιο κρίσιμες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση ισχυρής ανάπτυξης.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι οι βασικοί στόχοι της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την αύξηση του παραγόμενου πλούτου, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δικαιότερη κατανομή του κοινωνικού μερίσματος.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αντιλήψεις που στρέφονται ενάντια στην επιχειρηματικότητα του Έλληνα, αποβαίνουν σε βάρος, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, και απηύθυνε πρόσκληση σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο «για ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε δράσεις ουσιαστικής κοινωνικής ευθύνης, με έμφαση στα κρίσιμα ζητήματα, που εγείρονται από τις παγκόσμιες προκλήσεις».

    Επίσης, σημείωσε την παρούσα συγκυρία κατά την οποία όπως είπε λαμβάνουν χώρα σοβαρές αναταράξεις και αναφερόμενος στα περιβαλλοντικά προβλήματα τόνισε ότι η αλόγιστη κατασπατάληση φυσικών πόρων, η αυξανόμενη ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προκαλούν δυσμενή κλιματική αλλαγή, που, με τη σειρά της, επισπεύδει την καταστροφή του περιβάλλοντος.

    «Δημιουργείται, έτσι, ένας φαύλος κύκλος, που, μακροπρόθεσμα, υπονομεύει την ανάπτυξη, απειλεί την ποιότητα στη ζωή μας και θέτει σε αβεβαιότητα το μέλλον ολόκληρου του Πλανήτη» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Αναφέρθηκε ακόμη στη διεθνή κρίση και την εκτίναξη των τιμών που προκαλεί η ανατροπή της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης στα τρόφιμα, στους κραδασμούς από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την επιβράδυνση της αμερικάνικης οικονομίας, που μεταφέρονται -όπως είπε- στις οικονομίες ολόκληρου του κόσμου, και τέλος στις αλυσιδωτές εκρήξεις στις τιμές του πετρελαίου που έφτασαν από τα 26 δολάρια το 2003, στα 126 δολάρια σήμερα, και εντείνουν -πρόσθεσε- ακόμη περισσότερο τις αβεβαιότητες στο σύγχρονο κόσμο.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου, όπως είπε, υποχωρούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ ο πληθωρισμός γίνεται έντονα αισθητός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί, προς το δυσμενέστερο, τις εκτιμήσεις της.

    «Ο δρόμος προς το μέλλον, για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, γίνεται πιο απαιτητικός. Σίγουρα, ωστόσο, οι οικονομίες της Ευρωζώνης αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές στην αναμέτρησή τους με τη διεθνή πίεση» πρόσθεσε ο κ.Καραμανλής.

    Τέλος ο πρωθυπουργός επισήμανε με έμφαση ότι θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων οι οποίες -συμπλήρωσε- θωράκισαν, σε σημαντικό βαθμό, την οικονομία μας, διασφάλισαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και περιορίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις.

    «Τα έως τώρα αποτελέσματα δικαιώνουν τις επιλογές μας και αποδεικνύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε, εντατικά, τη μεταρρυθμιστική στρατηγική που χαράξαμε» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής είπε ότι η μεταρρυθμιστική στρατηγική έβαλε τέλος στο φαύλο κύκλο της μετάθεσης των προβλημάτων και θωρακίζει την οικονομία, ενώ παράλληλα - όπως είπε - διασφαλίζει ισχυρή ανάπτυξη και τονώνει την απασχόληση.

    «Οι τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιστοποιούν ότι η ανάπτυξη στη Χώρα μας θα συνεχιστεί με ρυθμούς διπλάσιους του μέσου όρου της Ευρωζώνης, η απασχόληση θα αυξάνεται περισσότερο από 1% το χρόνο και η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι σε κάθε της βήμα η κυβέρνηση θα συνυπολογίζει τη βούληση της κοινωνίας, και χαρακτήρισε άξονα της πορεία της κυβερνητικής πολιτικής είναι το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων.

    Κυβερνητική Επιτροπή

    Με θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών ασχολήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι αφού οριστικοποιηθεί, σε συνεννόηση με την ΑΔΕΔΥ, θα κατατεθεί στη Βουλή, τις επόμενες εβδομάδες, σχέδιο νόμου με το οποίο οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι στο χώρο του στενού δημόσιου τομέα να μπορούν να εξελίσσονται στην διοικητική ιεραρχία.

    Ο Π.Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και τις μετατροπές που έγιναν με το προεδρικό διάταγμα 164/2004, δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι υπηρετούν στο στενό δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού και αορίστου χρόνου.

    Είναι άνθρωποι, είπε, με πολύ υψηλά προσόντα, οι οποίοι -όπως είναι σήμερα το σύστημα- δεν μπορούν να προσφέρουν, καθώς δεν είναι δυνατόν να καταλάβουν βαθμούς ιεραρχίας και να αποκτήσουν δικαίωμα υπογραφής.

    Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι με βάση την ερμηνεία του Συντάγματος μπορούν να προαχθούν οι κλασικοί δημόσιοι υπάλληλοι, γι' αυτό και η ΝΔ έχει προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 103. Η ρύθμιση αυτή, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει ώστε να αξιοποιηθούν αυτοί οι υπάλληλοι, κάτι που αποτελεί, όπως είπε και αίτημα της ΑΔΕΔΥ.

    Ανεξάρτητα από την πορεία της αναθεώρησης, το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί, είπε ο υπουργός Εσωτερικών και κάλεσε τα κόμματα της Αριστεράς, που μετέχουν στην αναθεώρηση, να συμπράξουν, ώστε να υπάρχει, όπως ανέφερε, και συνταγματικό υπόβαθρο.

    Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι οι αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι, θα φθάνουν και μέχρι το βαθμό του διευθυντή.

    Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στα τέλη Ιουνίου.

    [03] "Χρειάζεται άλλη πολιτική"

    Πρόσκληση για δέσμευση στους βασικούς άξονες μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής προγραμματικής συμφωνίας απηυθυνε στους κοινωνικούς εταίρους ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνσης και στις βασικές της επιλογές.

    Η αναπτυξιακή προγραμματική συμφωνία που προτείνει το ΠΑΣΟΚ στους κοινωνικούς φορείς, στους κοινωνικούς εταίρους, είναι για μας μία αναγκαία προϋπόθεση να ανακόψουμε τον κατήφορο. Είναι ένας οδικός χάρτης για την έξοδο από την κρίση, ανέφερε ο κ.Παπανδρέου, αναλύοντας τις τέσσερις βασικές αρχές που συγκροτουν τη σύμφωνία αυτή. Η αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, η «πράσινη ανάπτυξη», είναι η πρώτη αρχή ανέφερε ο κ.Παπανδρέου. Προς της κατεύθυνση αυτή απαιτούνται σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να προχωρήσει, καθώς και η δημιουργία αυτοτελούς Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Οικισμού, με αντικείμενο την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας, ανέφερε ο κ.Παπανδρέου.

    Η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, η πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και η ανάγκη διαβούλευσης και συναίνεσης, είναι οι υπόλοιπες αρχές της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής προγραμματικής συμφωνίας, όπως επισήμανε ο κ.Παπανδρέου.

    Εξειδικεύοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπανδρέου επισήμανε ότι το Κίνημα προτείνει την εφαρμογή ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, που αναπροσαρμόζεται με βάση τον τιμάριθμο κι η οποία στηρίζει τη δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος, δίχως να δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία και αναφέρθηκε στην κατάθεση σχεδίου νόμου για την ελάφρυνση των νοικοκυριών, για την προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση.

    "Η ελληνική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών λειτουργεί, δυστυχώς, με τρόπο στρεβλό, παράγει ακρίβεια και ανισότητες", επισήμανε ο κ.Παπανδρέου, αναφέροντας ότι "πρέπει επίσης να ακολουθήσουμε μία συνεπή πολιτική ενάντια στα καρτέλ και στις επιχειρηματικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Να χτυπήσουμε αυτή την αντίληψη, που οδηγεί σε αύξηση τιμών και μείωση του παραγόμενου προϊόντος".

    "Χρειάζεται μία άλλη οικονομική και κοινωνική πολιτική, στηριγμένη σε θαρραλέες παρεμβάσεις, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, μεταρρυθμίσεις μεγάλες για τη μετάβαση στην οικονομία της γνώσης, φορολογικά μέτρα υπέρ των ασθενέστερων τάξεων και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στην προστασία της κοινωνικής συνοχής. "Πρέπει η παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα να παραμείνει ισχυρή. Πρέπει να διαφυλαχθεί, με κάθε τρόπο, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι βασικά ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελπίδα, σε κάθε πολίτη, της δυνατότητας για κοινωνική και οικονομική εξέλιξη", είπε.

    Πρόσφατα, η Τράπεζα της Ελλάδας, έμμεσα, αλλά και διεθνείς νομισματικές αρχές, κατέστησαν σαφές ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί ευκολότερα αν οι επιχειρηματίες επανεπενδύσουν στις εταιρείες τους, μέρος μόνον από τα κέρδη των προηγούμενων ετών. Το δίλημμα είναι σαφές. Είτε επανεπένδυση στην παραγωγική διαδικασία μέρους των κερδών των προηγούμενων ετών, είτε απαξίωση και κατάρρευση των δραστηριοτήτων όσων επιχειρηματιών αρνηθούν να υιοθετήσουν αυτή την επιλογή, ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ.Παπανδρέου επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία, παρά τους θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, οδεύει ολοταχώς σε μια δομική κρίση, υπογραμμίζοντας ότι η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια οξύνονται, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά για τους νέους, τους συνταξιούχους, θα έλεγα όμως και για σας, τους επιχειρηματίες.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας επισήμανε ότι δεν αφορά μόνο στις τιμές, αλλά και στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων.

    "Οι πληθωριστικές πιέσεις πυροδοτούνται και από συγκεκριμένες πολιτικές της κυβέρνησης. Αλλεπάλληλες αυξήσεις των έμμεσων φόρων, αδικαιολόγητες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, που έφτασαν στο 25%, αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, που φτάνουν το 100%. Αύξηση των ναύλων στην ακτοπλοΐα, πάνω από το 200%. Ραγδαία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων", είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπατάλη με καταναλωτικές δαπάνες. Ενώ πριν από πέντε χρόνια, προεκλογικά, μας έλεγε ο πρωθυπουργός ότι βασικός στόχος ήταν να χτυπηθεί η σπατάλη στο Δημόσιο και, μάλιστα, μιλούσε για 10 δισ.ευρώ, έχουμε υπολογίσει ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί κατά περίπου 13 δις οι καταναλωτικές δαπάνες και αυτό έχει σχέση, δυστυχώς με μία αντίληψη διακυβέρνησης, είπε ο κ.Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του κράτους είπε ότι για το ΠΑΣΟΚ κεντρική επιδίωξη του δημόσιου τομέα είναι να προασπίζεται τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου και να διασφαλίζει τη διάχυση των ωφελειών σε όλους.

    "Η κυβέρνηση μας κατηγορεί για κρατισμό. Εγώ έχω πει, δεν είμαι κρατιστής. Αντιθέτως, θεωρώ ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ένας ιδιότυπος κρατισμός κι αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δεν είμαστε μια χώρα σαν τη Σουηδία, την Αγγλία ή τη Γαλλία, που μπορούμε να μιλάμε μόνο για τη λειτουργία του κράτους ή της αγοράς", είπε.

    Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι στις επιχειρήσεις εθνικής στρατηγικής σημασίας, οι οποίες διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, προσφέρουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει τον κυρίαρχο λόγο στις αποφάσεις και στο σχεδιασμό,δηλαδή να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

    Συνάντηση με πυρόπληκτους της Ηλείας

    "Η εγκληματική εγκατάλειψη των πυρόπληκτων της Ηλείας από την κυβέρνηση της ΝΔ, αποκαλύπτει πρώτον το σκληρό και πελατειακό πρόσωπό της, που δεν έχει ούτε βούληση, ούτε σχέδιο να βοηθήσει τους πυρόπληκτους, τους οποίους εμπαίζει και δεύτερον την παγερή αδιαφορία της μπροστά στα προβλήματα του ελληνικού λαού", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά την συνάντησή του στη Βουλή, με αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Οργάνου Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Περιοχών της Ηλείας.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου δήλωσε ότι παρ' ότι έχουν περάσει εννέα μήνες από την περίοδο των καταστροφικών πυρκαγιών,"τα θύματα της πυρκαγιάς εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερς. Αντίθετα, είδαμε να δημοσιεύονται φωτογραφίες με τις βίλες της αυθαιρεσίας, που φυτρώνουν τώρα μέσα στην καρδιά της Πάρνηθας".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η αντιπροσωπεία του μετέφερε την "απόγνωση των κατοίκων" και του "περιέγραψε την δραματική τους κατάσταση: Αγρότες χωρίς παραγωγή, αγρότες χωρίς εισόδημα, κτηνοτρόφοι χωρίς ζωοτροφές, νέοι που εγκαταλείπουν τα χωριά τους, δάση καμένα, χωρίς καμία ουσιαστική προστασία".

    Ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του έκανε λόγο για "περίεργες κινήσεις τεράστιων ποσών στο Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, αντί να έχουν ενισχυθεί οι πυρόπληκτοι" κι επισήμανε ότι αυτές οι κινήσεις "δημιουργούν πολλά και σοβαρά ερωτήματα" στα οποία πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση, "με σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις".

    "Καλώ επίσης την κυβέρνηση να υιοθετήσει το πλήρως μελετημένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών, που το ΠΑΣΟΚ έχει εκπονήσει, έχει παρουσιάσει και έχει καταθέσει στη δημοσιότητα", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο "Πρόγραμμα αναγέννησης της Πελοποννήσου με επίκεντρο την Νέα Ολυμπία", που θα αποτελέσει πρότυπο πόλης.

    "Μπροστά στην ολιγωρία της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει πρωτοβουλία. Καταθέτει πρόταση με άμεσα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων της Ηλείας και, ειδικά των ανέργων, των νέων, των αγροτών και, σύντομα, θα καταθέσει πρόταση νόμου για τη συνολική αναπτυξιακή ανάπλαση και αναγέννηση ολόκληρης της περιοχής, με βάση το Πρόγραμμα που έχουμε ήδη εξαγγείλει", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Στην αντιπροσωπεία με την οποία συναντήθηκε ο κ. Παπανδρέου συμμετείχαν ο Νομάρχης Πύργου Χαράλαμπος Καφύρας, ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος και ο Δήμαρχος Αμαλιάδας και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηλείας, Ιωάννης Λαμπερής.

  • ** Το πρωί της Τετάρτης, υπό την προεδρία του κ.Παπανδρέου θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τον ΟΤΕ

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την "κατάργηση του δημοσίου ελέγχου στον ΟΤΕ". Ο κ.Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση "εκποιεί τον ΟΤΕ και παραδίδει τη διοίκηση του Οργανισμού έναντι πινακίου φακής σε μια ξένη, ουσιαστικά κρατική, τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση, χωρίς να εξηγεί ούτε τους λόγους, ούτε τα πιθανά οφέλη για τον ΟΤΕ, για τους καταναλωτές, και για την ελληνική οικονομία".

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου ερωτά τον πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνηση ακολούθησε αφανείς διαδικασίες εκχώρησης της διοίκησης του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και "γιατί καταργεί με την επικείμενη συμφωνία το δημόσιο έλεγχο και υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον".

    Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το "Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης" παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πολιτικός εκπρόσωπος για το Περιβάλλον και τη Χωροταξία του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κουβέλης και ο εισηγητής ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Μανιάτης. Επίσης, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έδωσε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Έλεγχος Τροφίμων».

    [04] "Κριτήριο οι ανάγκες του λαού"

    Στο πλαίσιο της πορείας του ΚΚΕ προς το λαό, η κ.Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει αύριο σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

    Για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο το ΚΚΕ, με αφορμή τη διάθεση στο εμπόριο νοθευμένου ηλιέλαιου και τονίζει ότι η "υγεία και διατροφή του ελληνικού λαού βρίσκεται στο έλεος των μονοπωλίων, που ελέγχουν την παραγωγή, την εισαγωγή, την εμπορία τροφίμων".

    Μιλά για "διακοσμητικό ρόλο του ΕΦΕΤ και αδυναμία των λεγόμενων συστημάτων αυτοελέγχου των βιομηχανιών να εντοπίσουν το εισαγόμενο επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο ηλιέλαιο, φανερώνει ότι αυτοί οι μηχανισμοί δεν λειτουργούν για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά παρέχουν κάλυψη στις βιομηχανίες τροφίμων, τους δίνουν άλλοθι καθησυχάζοντας τα λαϊκά στρώματα από τα συνεχιζόμενα διατροφικά σκάνδαλα".

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα "να συντονίσουν την πάλη τους διεκδικώντας ουσιαστικό προληπτικό κρατικό έλεγχο σε όλες τις φάσεις της παραγωγής και της εμπορίας τροφίμων και παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων της νοθείας και της μόλυνσής τους. Ταυτόχρονα τονίζει ότι αυτός ο έλεγχος δεν μπορεί να εξαλείψει, αλλά μόνο να περιορίσει τα επικίνδυνα προϊόντα. Για να αντιμετωπιστεί η διατροφική απειλή απαιτείται η κατάργηση των καπιταλιστικών μονοπωλίων στον χώρο των τροφίμων και της εμπορίας. Οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι του κέρδους".

    ΚΚΕ για το περιβάλλον

    Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Γ. Σουφλιάς στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, κινούνται στη γνωστή δοκιμασμένη κατεύθυνση επιβάρυνσης της λαϊκής οικογένειας και ενίσχυσης των βιομηχανιών αυτοκινήτων και της ενέργειας, καθώς και στην επιβολή διοδίων στα κέντρα των πόλεων, αναφέρει το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία να συντονιστούν και να παλέψουν για την ανατροπή της πολιτικής που θυσιάζει τα δάση, τους ελεύθερους χώρους στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

    Να διεκδικήσουν:

    Αποφασιστική ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, δημιουργία ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα με φθηνό εισιτήριο για το λαό.

    Ανάπτυξη του αστικού και περιαστικού πρασίνου. Προστασία των δασών με την κατάργηση κάθε είδους ιδιωτικής ιδιοκτησίας και επιχειρηματικής δράσης σε αυτά.

    Ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της ρύπανσης από τις βιομηχανίες, σχεδιασμένη απομάκρυνσή τους από τα αστικά κέντρα και αποφόρτιση των εξαιρετικά επιβαρυμένων περιοχών.

    Κατάργηση των καπιταλιστικών μονοπωλίων στην ενέργεια, διαμόρφωση ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα.

    [05] "Μέτρα στήριξης μικρομεσαίων"

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ,θα επισκεφθεί σήμερα την Ακρόπολη όπου και θα συναντηθεί με το σωματείο εργαζομένων στην συντήρηση. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Ο κ. Α. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση για "αδιαφορία και ανικανότητα" σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των πυρόπληκτων του νομού Ηλείας.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με το Συντονιστικό Όργανο Πυροπλήκτων του νομού Ηλείας, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "δυστυχώς η Ηλεία αλλά και άλλα μέρη της Ελλάδας είναι μέσα στις φλόγες σήμερα και είναι φλόγες που δεν προκαλούν την ευαισθησία και την στήριξη του κόσμου. Είναι φλόγες αδιαφορίας, φλόγες ανικανότητας και φλόγες ενός ακραίου κομματισμού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που δεν αξιοποίησε τουλάχιστον τη δυνατότητα να υπάρξει μια άλλη πορεία μετά από την καταστροφή που έγινε".

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι απαιτείται ένας άλλος σχεδιασμός, ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και χρηματοδότηση προκειμένου να γίνουν τα έργα υποδομής, ενώ σημείωσε την ανάγκη να γίνει επειγόντως δασολόγιο και κτηματολόγιο στην Ηλεία. Επίσης, ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε "φοβερή αποτυχία" της κυβέρνησης ότι ενώ υπάρχει το Ταμείο για την Αποκατάσταση των ζημιών που φθάνει τα 170 εκ. ευρώ, την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, είναι τέτοιοι οι όροι που μπαίνουν σε όσους έχουν υποστεί ζημιές που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά.

    Ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πρωτοβουλία και θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ηλεία καλώντας το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να την συνυπογράψουν.

    Συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ

    Άμεση προτεραιότητα του Συνασπισμού είναι η αποτροπή της εκποίησης του ΟΤΕ και των λιμανιών υπογραμμίζεται σε απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

    Η Πολιτική Γραμματεία κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της συζήτησε οικονομικά θέματα ενώ αποφασίστηκε και η στελέχωση της Επιτροπής Πολιτικής Τεκμηρίωσης.

    Η απόφαση της ΠΓ τονίζει, σχετικά με τον ΟΤΕ και τα λιμάνια , ότι στόχος του κόμματος είναι η ανάκτηση από το δημόσιο των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων με την απόκτηση, τουλάχιστον, του 51% και ταυτόχρονο αναπροσανατολισμό της λειτουργίας τους με ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό σχέδιο υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, πέρα και έξω από κομματικές, πελατειακές σκοπιμότητες και την επιρροή ιδιωτικών συμφερόντων.

    Για την ακρίβεια η ΠΓ σημειώνει ότι μπροστά στην κρίση, τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας και κυρίως την έκτακτη κατάσταση που προκαλεί το κύμα καλπάζουσας ακρίβειας, απαιτούνται έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων. Ειδικότερα ο ΣΥΝ προτείνει, άμεση χορήγηση διορθωτικού επιδόματος στους μισθωτούς και συνταξιούχους που να ανέρχεται στα 200 ευρώ το μήνα για το 2008 και τα 100 ευρώ το 2009, αυστηρό και ουσιαστικό έλεγχο των τιμών, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, αντιμετώπισης μέσω της ενεργοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού των "καρτέλ των τραπεζών".

    Σχετικά με την επιτροπή πολιτικής τεκμηρίωσης, οριστικοποιήθηκε η σύνθεσή της, η οποία είναι η εξής: Βούτσης Νίκος, Γολέμης Χαράλαμπος, Δραγασάκης Γ., Ζάμπας Κώστας, Μπαλτάς Αριστείδης, Παπαθανασίου Τάκης, Πιτσιόρλας Στέργιος, Πουλάκης Κώστας.

    Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

    Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην "εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων από την ΝΔ" καταγράφει σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο κ.Αλαβάνος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ "οι ενέργειες της κυβέρνησης να ξεπουλήσει δημόσιες επιχειρήσεις βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους τους εργαζόμενους και τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού".

    Ερωτά τον πρωθυπουργό εάν "συναισθάνεται ότι, σε μια εποχή παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ελλάδα καταλήγει άοπλη, αφού εγκαταλείπει τα βασικά δημόσια εργαλεία παρέμβασης" και εάν το ελληνικό δημόσιο "είναι ανίκανο να διαχειριστεί τα λιμάνια της χώρας και τα παραχωρεί σε κινεζική κρατική επιχείρηση, να διαχειριστεί τον ΟΤΕ και τον εκποιεί σε γερμανική κρατική επιχείρηση".

    [06] Εναλλακτικός τουρισμός

    Η εναλλαγή από λίμνες, ποτάμια, ανθισμένα λιβάδια, χιονισμένα τοπία, μοναδικά δάση άφθαστης ομορφιάς, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό σε ολόκληρη τη χώρα, παρέχοντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τους επισκέπτες της, οι οποίοι μπορούν να ακολουθήσουν όλα τα είδη του σύγχρονου εναλλακτικού τουρισμού?

    Ο λόγος για την ορεινή περιοχή του νομού Τρικάλων, όπου η πραγματοποίηση εκδρομών, τα παιχνίδια με τα χιόνια, η χειμερινή ορειβασία, το κανόε καγιάκ, το ποτάμιο ψάρεμα της πέστροφας, η ποδηλασία, η ιππασία, οι πτήσεις με αλεξίπτωτο, οι περιπετειώδεις αναρριχήσεις και canoing σε απότομες χαράδρες και βράχους, η τοξοβολία, οι περιηγήσεις στους βιότοπους μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε προτίμηση.

    O επισκέπτης επίσης μπορεί να απολαύσει την μεγάλη ποικιλία τοπικών αγνών παραδοσιακών προϊόντων ποτών και εδεσμάτων στα φιλικά, ζεστά και ποιοτικά καταλύματα κάθε μορφής και σε ολόκληρη τη διαδρομή του ορεινού όγκου. Για όσους θέλουν να περπατήσουν στα μονοπάτια του Ασκληπιού ανακαλύπτοντας, τα σπάνια βότανα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, μπορούν να ακολουθήσουν το σηματοδοτημένο μονοπάτι «Μονοπάτι του Κόζιακα» συνέχεια του Ε4. Ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να παραλείψει να πάρει μαζί του φεύγοντας, τσάι του βουνού, μπιτούνι, ρίγανη, μέντα, αγριόδυοσμο, τίλιο.

    Ο επισκέπτης ακόμα μπορεί να διασχίσει την κοιλάδα του Καμιαϊτικου ρέματος, μέσω του δασικού δρόμου από τα λειβάδια Περτουλίου μέχρι το χωριό Πύρρα. Μια εκπληκτική διαδρομή στη σκιά των δασωμένων κορυφών Λουπάτα, Μαρόσσα και Αυγό. Θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει το μοναδικό πετρόκτιστο μονοπάτι της περιοχής (σκάλα Χατζηπέτρου) και τα εκπληκτικά μονότοξα γεφύρια Νεραϊδοχωρίου και Πύρρας. Η διαδρομή προσφέρεται τόσο για πεζοπορία, river treeking όσο και για mounten bike, 4x4 ή ακόμη και με moto cross. Στην Πύρρα, τελικό προορισμό της διαδρομής, θα ξεκουραστεί, θα γευθεί παραδοσιακά εδέσματα και κυνήγι.

    Εκείνο που δεν πρέπει να παραλείψει ο επισκέπτης είναι το rafting στον Ασπροπόταμο και συγκεκριμένα από την τοποθεσία "Τρία Ποτάμια" μέχρι και το φράγμα Μεσοχώρας. Η κατάβαση είναι μέτριου βαθμού δυσκολίας (2+-3+). Για τους λάτρεις του rafting και του canoe-kayak, θεωρείται μια από τις πιο όμορφες διαδρομές στην Ελλάδα, μέσα από πυκνά παρθένα δάση, ελάτου και βελανιδιάς.

    Φυσικά κυρίαρχο στοιχείο του εναλλακτικού τουρισμού στο νομό Τρικάλων είναι και η ορεινή ορειβασία και πεζοπορία. Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε πλήθος ορεινών διαδρομών και μονοπατιών και να γνωρίσει τοπία εκπληκτικής ομορφιάς. Μεταξύ άλλων:

    - Ορεινή Πεζοπορία και σπηλαιοεξερεύνηση στη σπηλιά του Μπέη στον Κόζιακα και στο σπήλαιο με τους καταρράκτες της Λέγκως, στη Δέση.

    - Πεζοπορία και οικο-περιήγηση στο πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου και στο βασιλικό δάσος Ασπροποτάμου.

    - Ορειβασία στις κορυφές Αυγό, Μαρόσα, Λουπάτα, Νεράιδα, Τριγγία και Αστραπή, πάνω από σηματοδοτημένα ορειβατικά μονοπάτια.

    Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την ανάβαση στις πηγές Βερλίγκο με 4x4 φτάνοντας έως τα 2.000 μ. υψόμετρο, όπως και διάσχιση του όρους Τριγγίας και του Ασπροποτάμου με 4x4. Στα Περτουλιώτικα λιβάδια ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ιππασία, ποδήλατο βουνού, τοξοβολία και το χειμώνα σκι, snowboard και snowraft.

    Ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης δεν παραλείπει να τονίσει, πως σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την μεγάλη ποικιλία τοπικών αγνών παραδοσιακών προϊόντων ποτών και εδεσμάτων, ικανοποιούνται οι απαιτήσεις και των πιο απαιτητικών επισκεπτών.

    [07] Κερδίζει η Χίλαρι στη Βιρτζίνια

    Η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει τις προκριματικές εκλογές στη Δυτική Βιρτζίνια, μια νίκη για την οποία πανηγυρίζουν οι υποστηρικτές της αλλά ελάχιστα τη βοηθά να φθάσει τον γερουσιαστή του Ιλινόι Μπάρακ Ομπάμα, που προηγείται σε εκλέκτορες, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και πρώην πρώτη κυρία αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυτή την εκλογική της νίκη για να υποστηρίξει ότι είναι ισχυρότερη από τον Ομπάμα μεταξύ των λευκών μέσο -αστών ψηφοφόρων που στηρίζουν το Δημοκρατικό κόμμα τους οποίους χρειάζεται το κόμμα για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν.

    Η Χίλαρι Κλίντον την ομιλία της μετά την ευρεία νίκη που φέρεται να κατήγαγε στην Δυτική Βιρτζίνια χθες Τρίτη, έκανε σαφή την αποφασιστικότητά της να παραμείνει στην κούρσα εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα.

    "Είμαι πιο αποφασισμένη από ποτέ να συνεχίσω αυτήν την εκστρατεία έως όλοι να έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί", είπε σε υποστηρικτές της στην ομιλία της στο Τσάρλεστον. "Αυτή η κούρσα δεν τελείωσε ακόμη", πρόσθεσε εμφατικά.

    "Ουδείς από τους δυο μας έχει το σύνολο των εκλεκτόρων που χρειάζεται για να νικήσει. Αυτή η νίκη στην Δυτική Βιρτζίνια θα με βοηθήσει να πλησιάσω ακόμη περισσότερο", πρόσθεσε.

    "Μπορώ να κερδίσω αυτήν την υποψηφιότητα αν αποφασίσετε ότι θα έπρεπε, και μπορώ να οδηγήσω αυτό το κόμμα στη νίκη στις εκλογές", πρόσθεσε, καλώντας τους υποστηρικτές της να εισφέρουν οικονομικά στην εκστρατεία της.

    Παρά το ότι η Κλίντον υπολείπεται του Ομπάμα στη λεγόμενη λαϊκή ψήφο (αριθμός ψηφισάντων υποστηρικτών των Δημοκρατικών), σε εκλεγμένους εκλέκτορες στο συνέδριο του κόμματος και στους υπερεκλέκτορες, η εκστρατεία της πάσχει από έλλειψη χρημάτων και αντιμετωπίζει όλο κι εντονότερες εκκλήσεις να αποχωρήσει από την εκστρατεία ώστε να υπάρξει συσπείρωση του κόμματος εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου εναντίον του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Τζων ΜακΚέην, η Κλίντον εμφανίζεται να αρνείται πεισματικά να παραιτηθεί της προσπάθειας.

    Στην Δυτική Βιρτζίνια, μέχρι στιγμής προηγείται του Ομπάμα με 63% έναντι 30%, με το 23% των εκλογικών τμημάτων να έχουν στείλει αποτελέσματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 7% των Δημοκρατικών της πολιτείας ψήφισαν τον Τζον Έντουαρντς, ο οποίος έχει αποσύρει την υποψηφιότητά του.

    [08] Μετά το σεισμό, οι βροχές

    Τουλάχιστον 7.700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην μικρή πόλη Γινγκσιού, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε τη νοτιοδυτική Κίνα, μετέδωσαν κρατικά κινεζικά ΜΜΕ σήμερα Τετάρτη.

    Μόλις 2.300 κάτοικοι της πόλης επέζησαν της καταστροφικής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε την Δευτέρα, φέρεται να δήλωσε ο Χε Μπιάο, αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Η πόλη είχε, πριν το σεισμό, πληθυσμό 10.000 κατοίκων. Τουλάχιστον 1.000 από τους επιζώντες είναι τραυματίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 12.000 νεκρούς από το σεισμό, όμως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ.

    Οι Κινεζικές αρχές καταβάλουν κοπιώδεις προσπάθειες να εντείνουν τις έρευνες για επιζώντες, καθώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω των κλειστών δρόμων και της συνεχούς βροχόπτωσης. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι θάφτηκαν στα συντρίμμια κτιρίων που διέλυσε ο ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια.

    Συνολικά 100.000 στρατιώτες και αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαομπάο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Η καταστροφή στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι τεράστια, με ολόκληρες πλαγιές να έχουν καταρρεύσει, αυτοκινητόδρομους να έχουν κομματιαστεί και χιλιάδες κτίρια ισοπεδωμένα.

    Σωστικά συνεργεία ανασύρουν διαρκώς σορούς και πολυτραυματίες από τα συντρίμμια σχολείων, εργοστασίων, νοσοκομείων και σπιτιών. Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι σωστικές προσπάθειες, η κυβέρνηση ανέπτυξε άλλους 30.000 στρατιώτες, φθάνοντας συνολικά τους 54.000, στη ζώνη της καταστροφής, και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ρίψεις εφοδίων με αλεξίπτωτα και πτήσεις ελικοπτέρων για την διανομή ειδών πρώτης ανάγκης που ακυρώθηκαν χθες λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας προέβλεψε συνέχιση των βροχοπτώσεων μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες, κάτι που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο κατολισθήσεων στην ορεινή αυτή περιοχή της χώρας.

    "Οι Διασώστες σε Κούρσα με το Χρόνο", ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας China Daily. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, ο οποίος συντονίζει τις σωστικές προσπάθειες, εμφανίστηκε να δυσφορεί με το ρυθμό των προσπαθειών αρωγής των πληγέντων. "Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ανοίξουμε τους δρόμους προς το επίκεντρο και να σώσουμε τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή", δήλωσε. "Προς το παρόν, έχουμε μεγάλες δυσχέρειες στο σωστικό έργο". Νοσοκόμοι και στρατιώτες έφθασαν σε μια περιοχή μετά από πεζοπορία ωρών. Εργαζόμενος του Ερυθρού Σταυρού στην Μιάνγιανγκ, 110 χλμ. από το επίκεντρο, δήλωσε ότι κρίσιμα εφόδια εξαντλούνται στις χειρότερα πληγείσες περιοχές και πρόσθεσε πως τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

    "Δεν μπορούν να εισέλθουν οχήματα στην περιοχή. Η αστυνομία και εργαζόμενοι σε κυβερνητικές υπηρεσίες προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους", είπε.

    Σε πόλεις και χωριά σε μεγάλη έκταση της επαρχίας Σίτσουαν, εκτυλίσσονταν φοβερές σκηνές καθώς πολίτες αναζητούσαν μέλη των οικογενειών τους. Στην πόλη Μιάνσου, όπου τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, διασώστες αναζητούσαν, ανάμεσα σε παραμορφωμένα σίδερα και μπετόν, παγιδευμένους πολίτες τις φωνές των οποίων άκουγαν κάτω από τα συντρίμμια. "Εκεί μέσα είναι ο μικρός μου αδελφός", είπε ο 42χρονος Λι, με μάτια κατακόκκινα από την έλλειψη ύπνου. Στην περιοχή ανασύρθηκαν 500 άνθρωποι ζωντανοί, όμως εκτιμάται ότι υπάρχουν άλλοι 20.000 στους οποίους δεν έχει φθάσει καν βοήθεια.

    Το Πεκίνο καλωσόρισε τις προσφορές βοήθειας από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ιαπωνία, τον ΟΗΕ και την ΔΟΕ, όμως διευκρίνισε ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη "ώριμες" για την έλευση ξένων σωστικών συνεργείων, εξηγώντας ότι το συγκοινωνιακό δίκτυο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

    Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι θα αναβληθούν αρκετές από τις εκδηλώσεις για την περιφορά της Ολυμπιακής φλόγας, σε άλλο ένα πλήγμα για την διοργάνωση που αντιμετώπισε προβλήματα εξ αιτίας των διαδηλώσεων για το Θιβέτ διεθνώς. Στις σημερινές εκδηλώσεις θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα.

    Η σεισμική δόνηση θεωρείται η χειρότερη στην Κίνα από το 1976, όταν 242.000-300.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και η πόλη Τάνγκσαν είχε ισοπεδωθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 May 2008 - 6:30:33 UTC