Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κέρδισε στη Βιρτζίνια η Κλίντον
  • [02] Μετά το σεισμό οι βροχές

  • [01] Κέρδισε στη Βιρτζίνια η Κλίντον

    Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους της ότι η κούρσα για το χρίσμα δεν έχει τελειώσει, μετά την άνετη νίκη της στις προκριματικές εκλογές της Δυτικής Βιρτζίνια και δεσμεύθηκε να επαναλάβει τις υψηλές επιδόσεις στις προκριματικές του Κεντάκι και του Ορεγκον.

    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η Χίλαρι Κλίντον εξασφάλισε το 67% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός της Μπάρακ Ομπάμα το 26%.

    "Είμαι πιο αποφασισμένη από ποτέ να συνεχίσω αυτήν την εκστρατεία έως όλοι να έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί", είπε σε υποστηρικτές της στην ομιλία της στο Τσάρλεστον. "Αυτή η κούρσα δεν τελείωσε ακόμη", πρόσθεσε εμφατικά.

    "Ουδείς από τους δυο μας έχει το σύνολο των εκλεκτόρων που χρειάζεται για να νικήσει. Αυτή η νίκη στην Δυτική Βιρτζίνια θα με βοηθήσει να πλησιάσω ακόμη περισσότερο", πρόσθεσε.

    "Μπορώ να κερδίσω αυτήν την υποψηφιότητα αν αποφασίσετε ότι θα έπρεπε, και μπορώ να οδηγήσω αυτό το κόμμα στη νίκη στις εκλογές", πρόσθεσε, καλώντας τους υποστηρικτές της να εισφέρουν οικονομικά στην εκστρατεία της.

    Ο Ομπάμα είχε αποδεχθεί τη νίκη του από χθες, βάσει των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων.

    Το αποτέλεσμα των προκριματικών της Δυτικής Βιρτζίνια ήταν αναμενόμενο και δεν μεταβάλλει τα μέχρι σήμερα υπέρ του γερουσιαστή του Ιλινόι δεδομένα του συσχετισμού των δυνάμεων.

    Σύμφωνα με τα exit Polls, η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε την ψήφο των λευκών ψηφοφόρων (68%, έναντι 28% για τον Ομπάμα). Τα λαϊκά στρώματα, με εισόδημα κάτω των 50.000 δολαρίων υποστήριξαν επίσης μαζικά την Κλίντον (72%, έναντι 24% για τον Ομπάμα).

    Ο Τέρι ΜακΟλιφ, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε "τεράστια" τη νίκη της στη Δυτική Βιρτζίνια.

    Από την άλλη πλευρά, η ομάδα του Μπάρακ Ομπάμα σε κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επισημαίνει ότι "ο Μπάρακ Ομπάμα είναι επικεφαλής ως προς τους εκλέκτορες, ως προς τον αριθμό των πολιτειών όπου έχει νικήσει και ως προς τους υπερεκλέκτορες" και ότι αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται να αλλάξουν μέχρι την ολοκλήρωση των προκριματικών ψηφοφοριών.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα RealClearPolitics , ο Ομπάμα διαθέτει 1.882 εκλέκτορες, έναντι 1.714 της Κλίντον. Οι ψήφοι 2.025 εκλεκτόρων εξασφαλίζουν σε έναν υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ.

    Ωστόσο, η αποτυχία του Μπάρακ Ομπάμα στη Δυτική Βιρτζίνια αποτελεί ακόμη ένα πισωγύρισμα στην προσπάθειά του να διευρύνει τα ερείσματά του στους λευκούς ψηφοφόρους που ανήκουν στην εργατική τάξη. Η Χίλαρι Κλίντον θεωρεί ότι είναι η μόνη που έχει την ικανότητα να συσπειρώσει αυτήν την εκλογική βάση που θεωρείται κρίσιμη για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Η Δυτική Βιρτζίνια των ανθρακωρυχείων υπήρξε για μεγάλο διάστημα προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος πριν μετακινηθεί προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις εκλογές του 2000 και του 2004.

    Μένουν πέντε ψηφοφορίες στο πλαίσιο των προκριματικών εκλογών. Στο Κεντάκι και το Ορεγκον, στις 20 Μαΐου, στο Πόρτο Ρίκο την 1η Ιουνίου, στη Μοντάνα και τη Νότια Ντακότα στις 3 Ιουνίου.

    Το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο θα δώσει το χρίσμα σε έναν από τους δύο υποψηφίους, θα διεξαχθεί από τις 25 έως τις 28 Αυγούστου στο Ντένβερ του Κολοράντο.

    [02] Μετά το σεισμό οι βροχές

    Τουλάχιστον 7.700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην μικρή πόλη Γινγκσιού, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε τη νοτιοδυτική Κίνα, μετέδωσαν κρατικά κινεζικά ΜΜΕ σήμερα Τετάρτη.

    Μόλις 2.300 κάτοικοι της πόλης επέζησαν της καταστροφικής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε την Δευτέρα, φέρεται να δήλωσε ο Χε Μπιάο, αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Η πόλη είχε, πριν το σεισμό, πληθυσμό 10.000 κατοίκων. Τουλάχιστον 1.000 από τους επιζώντες είναι τραυματίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 12.000 νεκρούς από το σεισμό, όμως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ.

    Οι Κινεζικές αρχές καταβάλουν κοπιώδεις προσπάθειες να εντείνουν τις έρευνες για επιζώντες, καθώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω των κλειστών δρόμων και της συνεχούς βροχόπτωσης. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι θάφτηκαν στα συντρίμμια κτιρίων που διέλυσε ο ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια.

    Ομάδα εκατό στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων του κινεζικού στρατού έπεσε με αλεξίπτωτα στην περιοχή Μαοτσιάν, βόρεια του Γουεντσουάν όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Συνολικά 100.000 στρατιώτες και αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαομπάο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    "Μπορώ να σας ανακοινώσω ότι έχουμε ήδη στείλει συνολικά 100.000 στρατιώτες και αστυνομικούς ", τόνισε ο Γουέν μιλώντας σε επιζώντες στην περιοχή Μπετσουάν, μια από τις ζώνες που έχουν πληγεί περισσότερο.

    Η καταστροφή στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι τεράστια, με ολόκληρες πλαγιές να έχουν καταρρεύσει, αυτοκινητόδρομους να έχουν κομματιαστεί και χιλιάδες κτίρια ισοπεδωμένα.

    Σωστικά συνεργεία ανασύρουν διαρκώς σορούς και πολυτραυματίες από τα συντρίμμια σχολείων, εργοστασίων, νοσοκομείων και σπιτιών. Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι σωστικές προσπάθειες, η κυβέρνηση ανέπτυξε άλλους 30.000 στρατιώτες, φθάνοντας συνολικά τους 54.000, στη ζώνη της καταστροφής, και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ρίψεις εφοδίων με αλεξίπτωτα και πτήσεις ελικοπτέρων για την διανομή ειδών πρώτης ανάγκης που ακυρώθηκαν χθες λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας προέβλεψε συνέχιση των βροχοπτώσεων μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες, κάτι που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο κατολισθήσεων στην ορεινή αυτή περιοχή της χώρας.

    "Οι Διασώστες σε Κούρσα με το Χρόνο", ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας China Daily. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, ο οποίος συντονίζει τις σωστικές προσπάθειες, εμφανίστηκε να δυσφορεί με το ρυθμό των προσπαθειών αρωγής των πληγέντων. "Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ανοίξουμε τους δρόμους προς το επίκεντρο και να σώσουμε τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή", δήλωσε. "Προς το παρόν, έχουμε μεγάλες δυσχέρειες στο σωστικό έργο". Νοσοκόμοι και στρατιώτες έφθασαν σε μια περιοχή μετά από πεζοπορία ωρών. Εργαζόμενος του Ερυθρού Σταυρού στην Μιάνγιανγκ, 110 χλμ. από το επίκεντρο, δήλωσε ότι κρίσιμα εφόδια εξαντλούνται στις χειρότερα πληγείσες περιοχές και πρόσθεσε πως τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

    "Δεν μπορούν να εισέλθουν οχήματα στην περιοχή. Η αστυνομία και εργαζόμενοι σε κυβερνητικές υπηρεσίες προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους", είπε.

    Σε πόλεις και χωριά σε μεγάλη έκταση της επαρχίας Σίτσουαν, εκτυλίσσονταν φοβερές σκηνές καθώς πολίτες αναζητούσαν μέλη των οικογενειών τους. Στην πόλη Μιάνσου, όπου τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, διασώστες αναζητούσαν, ανάμεσα σε παραμορφωμένα σίδερα και μπετόν, παγιδευμένους πολίτες τις φωνές των οποίων άκουγαν κάτω από τα συντρίμμια. "Εκεί μέσα είναι ο μικρός μου αδελφός", είπε ο 42χρονος Λι, με μάτια κατακόκκινα από την έλλειψη ύπνου. Στην περιοχή ανασύρθηκαν 500 άνθρωποι ζωντανοί, όμως εκτιμάται ότι υπάρχουν άλλοι 20.000 στους οποίους δεν έχει φθάσει καν βοήθεια.

    Το Πεκίνο καλωσόρισε τις προσφορές βοήθειας από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ιαπωνία, τον ΟΗΕ και την ΔΟΕ, όμως διευκρίνισε ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη "ώριμες" για την έλευση ξένων σωστικών συνεργείων, εξηγώντας ότι το συγκοινωνιακό δίκτυο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

    Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι θα αναβληθούν αρκετές από τις εκδηλώσεις για την περιφορά της Ολυμπιακής φλόγας, σε άλλο ένα πλήγμα για την διοργάνωση που αντιμετώπισε προβλήματα εξ αιτίας των διαδηλώσεων για το Θιβέτ διεθνώς. Στις σημερινές εκδηλώσεις θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα.

    Η σεισμική δόνηση θεωρείται η χειρότερη στην Κίνα από το 1976, όταν 242.000-300.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και η πόλη Τάνγκσαν είχε ισοπεδωθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 May 2008 - 10:30:27 UTC