Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα
  • [02] "Ελεύθερη αγορά, όχι ασύδοτη"
  • [03] Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα

    Απεργιακές κινητοποιήσεις έχει κηρύξει για σήμερα η ΓΣΕΕ με αίτημα "την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και η διασφάλιση του δημοσίου και κοινωφελούς χαρακτήρα των επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος".

    Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία στον ΟΤΕ και στα λιμάνια Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας από τις 12 εως τις 3 το μεσημέρι στη ΔΕΗ, στα ΕΛΤΑ, στην ΟΑ και στην ΕΥΔΑΠ. Στάση εργασίας την ίδια ώρα της ΠΟΣΠΕΡΤ.Τετράωρη στάση από τις 11 το πρωί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ η αντίστοιχη απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στις 12, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

    Με 4ωρη στάση εργασίας στο δημόσιο τομέα η ΑΔΕΔΥ ανοίγει σήμερα τις κινητοποιήσεις με αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

    Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας και η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 στην πλατεία Κοραή, ενώ η αντίστοιχη στη Θεσσαλονίκη στις 12, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

    Επίσης, η ΟΤΟΕ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις τράπεζες που δεν έχουν χορηγήσει εξουσιοδοτήσεις για διαπραγμάτευση για κλαδική, συλλογική σύμβαση εργασίας στο χώρο των τραπεζών. Πρόκειται για τις τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Probank, FBB, HSBC, BNP Pariba, Citibank, American Express, Ελληνική και Κύπρου.

    Χθες, η ΟΤΟΕ ανέστειλε την απεργία στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά απο επιστολή της τράπεζας που διευκρινίζει ότι δεν αρνείται να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις.

    Οι απεργοί τραπεζοϋπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν στις 10 το πρωί διάβημα διαμαρτυρίας στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φανή Πάλλη-Πετραλιά, ενώ στις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας (κτίριο Μελά στην πλατεία Κοτζιά) για να απαιτήσουν από τον διοικητή της τράπεζας "να σταματήσει να αρνείται τις διαπραγματεύσεις για την κλαδική σύμβαση".

    Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών.

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και παρενέργειες στην αγορά, αλλά και στο καταναλωτικό κοινό, αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες των Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως.

    Ανέστειλαν την απεργία οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων

    Αρχισε από τα ξημερώματα η τροφοδοσία των πρατηρίων με υγρά καύσιμα μετά την αναστολή της απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων.

    Οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας δήλωσαν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της απεργίας, αλλά, όπως τόνισαν, με αίσθημα ευθύνης και συνυπολογίζοντας την κοινωνική αναστάτωση αποφάσισαν να αναστείλουν την απεργία τους, σημειώνοντας όμως ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.

    Παράλληλα, δεσμεύθηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εφοδιαστεί με καύσιμα και το πιο απομακρυσμένο πρατήριο υγρών καυσίμων.

    Tην αναστολή της απεργίας αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ και οι βυτιοφορείς της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Σε δηλώσεις τους μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Μακεδονίας-Θράκης «Ο Φίλιππος» επισήμαναν ότι για την αναστολή έλαβαν υπόψη το κοινωνικό σύνολο.

    [02] "Ελεύθερη αγορά, όχι ασύδοτη"

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφη, Απασχόλησης κ.Φ.Πετραλιά και Υγείας κ.Δ.Αβραμόπουλο θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 10.30 το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Χρ.Φώλια και τον υφυπουργό κ.Γ.Βλάχο.

    Χθες, ο κ.Κ.Καραμανλής παραβρέθηκε στην εκδήλωση που έγινε με αφορμή τη μετακόμιση της ΟΝΝΕΔ στα καινούργια της γραφεία.

    Ομιλία στη συνέλευση του ΣΕΒ

    Την ανάγκη συγκρότησης ενός πανίσχυρου μετώπου απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, νοθείας και απάτης τόνισε ο κ.Καραμανλής μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής.

    Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τους επιχειρηματίες τονίζοντας ότι ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά.

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους σχετιζόμενους με την αγορά φορείς «να συμβάλουμε, ώστε να αποφευχθούν δευτερογενείς αρνητικές επιπτώσεις από τον εισαγόμενο πληθωρισμό, να μεριμνήσουμε ώστε τα προϊόντα μας να φτάνουν στον καταναλωτή με υψηλή ποιότητα και χαμηλές τιμές, και να αποδείξουμε στην πράξη ότι ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά».

    Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όλοι οι συλλογικοί φορείς, όλες οι παραγωγικές δυνάμεις να κατανοούν τις προκλήσεις και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες, με τρόπο καινοτόμο, παραγωγικό, αλλά και κοινωνικά επωφελή. Να αντιμετωπίζουν την έννοια της κοινωνικής ευθύνης ως πραγματική ευκαιρία να ωφελήσουν την Κοινωνία και, μαζί με αυτό, να χτίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Να αξιοποιούν τις δυνατότητες κοινωνικής ευθύνης σαν μια από τις βασικές πτυχές της στρατηγικής τους και να τις μετατρέπουν σε μοχλό πρωτοπορίας. Πολιτικοί και συλλογικοί φορείς, συνδικάτα και επιχειρήσεις, έχουμε χρέος να αποτιμούμε διαρκώς τις κοινωνικές επιπτώσεις των επιλογών μας.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι όλοι έχουν υποχρεώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς: «Το κράτος μέσα από τη διαρκή ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου του, αλλά και οι επιχειρήσεις μέσα από τον αποκλεισμό ολιγοπωλιακών πρακτικών».

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, τόνισε την ανάγκη να γίνει κοινή συνείδηση ότι η αύξηση των επενδύσεων, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η ελκυστικότητα της Ελλάδος συνδιαμορφώνουν τις πιο κρίσιμες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση ισχυρής ανάπτυξης.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι οι βασικοί στόχοι της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την αύξηση του παραγόμενου πλούτου, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δικαιότερη κατανομή του κοινωνικού μερίσματος.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αντιλήψεις που στρέφονται ενάντια στην επιχειρηματικότητα του Έλληνα, αποβαίνουν σε βάρος, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, και απηύθυνε πρόσκληση σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο «για ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε δράσεις ουσιαστικής κοινωνικής ευθύνης, με έμφαση στα κρίσιμα ζητήματα, που εγείρονται από τις παγκόσμιες προκλήσεις».

    Επίσης, σημείωσε την παρούσα συγκυρία κατά την οποία όπως είπε λαμβάνουν χώρα σοβαρές αναταράξεις και αναφερόμενος στα περιβαλλοντικά προβλήματα τόνισε ότι η αλόγιστη κατασπατάληση φυσικών πόρων, η αυξανόμενη ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προκαλούν δυσμενή κλιματική αλλαγή, που, με τη σειρά της, επισπεύδει την καταστροφή του περιβάλλοντος.

    «Δημιουργείται, έτσι, ένας φαύλος κύκλος, που, μακροπρόθεσμα, υπονομεύει την ανάπτυξη, απειλεί την ποιότητα στη ζωή μας και θέτει σε αβεβαιότητα το μέλλον ολόκληρου του Πλανήτη» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Αναφέρθηκε ακόμη στη διεθνή κρίση και την εκτίναξη των τιμών που προκαλεί η ανατροπή της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης στα τρόφιμα, στους κραδασμούς από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την επιβράδυνση της αμερικάνικης οικονομίας, που μεταφέρονται -όπως είπε- στις οικονομίες ολόκληρου του κόσμου, και τέλος στις αλυσιδωτές εκρήξεις στις τιμές του πετρελαίου που έφτασαν από τα 26 δολάρια το 2003, στα 126 δολάρια σήμερα, και εντείνουν -πρόσθεσε- ακόμη περισσότερο τις αβεβαιότητες στο σύγχρονο κόσμο.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου, όπως είπε, υποχωρούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ ο πληθωρισμός γίνεται έντονα αισθητός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί, προς το δυσμενέστερο, τις εκτιμήσεις της.

    «Ο δρόμος προς το μέλλον, για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, γίνεται πιο απαιτητικός. Σίγουρα, ωστόσο, οι οικονομίες της Ευρωζώνης αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές στην αναμέτρησή τους με τη διεθνή πίεση» πρόσθεσε ο κ.Καραμανλής.

    Τέλος ο πρωθυπουργός επισήμανε με έμφαση ότι θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων οι οποίες -συμπλήρωσε- θωράκισαν, σε σημαντικό βαθμό, την οικονομία μας, διασφάλισαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και περιορίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις.

    «Τα έως τώρα αποτελέσματα δικαιώνουν τις επιλογές μας και αποδεικνύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε, εντατικά, τη μεταρρυθμιστική στρατηγική που χαράξαμε» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής είπε ότι η μεταρρυθμιστική στρατηγική έβαλε τέλος στο φαύλο κύκλο της μετάθεσης των προβλημάτων και θωρακίζει την οικονομία, ενώ παράλληλα - όπως είπε - διασφαλίζει ισχυρή ανάπτυξη και τονώνει την απασχόληση.

    «Οι τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιστοποιούν ότι η ανάπτυξη στη Χώρα μας θα συνεχιστεί με ρυθμούς διπλάσιους του μέσου όρου της Ευρωζώνης, η απασχόληση θα αυξάνεται περισσότερο από 1% το χρόνο και η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι σε κάθε της βήμα η κυβέρνηση θα συνυπολογίζει τη βούληση της κοινωνίας, και χαρακτήρισε άξονα της πορεία της κυβερνητικής πολιτικής είναι το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων.

    [03] Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

    Στο πλαίσιο της πορείας του ΚΚΕ προς το λαό, η κ.Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

    KKE για το εισόδημα

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του προτείνει άμεσα μέτρα για την προστασία του εισοδήματος και την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας "που συνδυάζουν τη στήριξη μισθών και συντάξεων, αλλά και την προστασία τους από την άνοδο των τιμών και τα δάνεια", όπως αναφέρει.

    Μεταξύ άλλων, προτείνει βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.100 κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ (80% του βασικού μισθού) για όλο το διάστημα της ανεργίας, υπαλληλική αποζημίωση για όλους, έλεγχο των τιμών και της ποιότητας των τροφίμων πρώτα απβ όλα στις παραγωγικές - εμπορικές αλυσίδες που συγκεντρώνουν το βασικό όγκο τους, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.

    Επίσης, προτείνει επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους, νέους και νέες. Άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια γιβ απόκτηση κύριας κατοικίας καθώς και τη διακοπή κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία. Νομοθετική κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών.

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους "να γυρίσουν την πλάτη στην υποκρισία και δημαγωγία κομμάτων που ανοικτά υπηρέτησαν τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ή διαγκωνίζονται για μια θέση διαχείρισης. Με τη στάση τους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις νβ αλλάξουν το συσχετισμό στα όργανα, ανατρέποντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που ουσιαστικά αποτέλεσαν στηρίγματα της αντιλαϊκής πολιτικής, με τη μία ή άλλη κυβερνητική παραλλαγή της".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 May 2008 - 4:30:25 UTC