Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Προτεραιότητα της κυβέρνησης η διαφάνεια»
  • [02] «Ξεκάθαρη πώληση στη Deutsche Telekom»
  • [03] «Πρόταση πάλης και εξουσίας»
  • [04] «Κενά στη δασοπροστασία»
  • [05] «Παράδεισος κερδοσκόπων»
  • [06] Συμφωνία στον Λίβανο
  • [07] Εκστρατεία ενημέρωσης
  • [08] Το πάχος βλάπτει σοβαρά τον πλανήτη

  • [01] «Προτεραιότητα της κυβέρνησης η διαφάνεια»

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας, Υγείας και Απασχόλησης για θέματα Υγείας και Οικονομικών της Υγείας, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε στις δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια πολιτική νοικοκυρέματος με απώτερο στόχο την οικονομία κλίμακας και την πιο αποτελεσματική λειτουργία του ΕΣΥ.

    Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τέλος σε φαινόμενα αδιαφάνειας που μας έφερε το παρελθόν και να τελειώνουμε με το κατακερματισμένο, αδιάφανο και αντιλειτουργικό σύστημα που μας κληροτοδήθηκε. Προχωρούμε αποφασιστικά μπροστά και είμαι βέβαιος ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε διαμορφώσει τις συνθήκες ενός πιο λειτουργικού, πιο αποτελεσματικού συστήματος υγείας", υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Πρόσθεσε ακόμη, ότι το έργο αυτό θέλει αντοχή σε βάθος χρόνου, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει στο παρελθόν πολλά βήματα και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συμπλήρωσε "το έργο για την κοινωνία δεν σταματάει ποτέ, οι μηχανισμοί εκσυγχρονίζονται, νέα κέντρα υγείας αστικού τύπου προχωρούν σε ολόκληρη τη χώρα και ανανεώνεται ο εξοπλισμός των ελληνικών νοσοκομείων. Επίσης ανέφερε ότι οι προσλήψεις προσωπικού προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και ήδη 6.500 νοσηλευτές έχουν περάσει το κατώφλι του ΕΣΥ, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει και η πρόσληψη των υπόλοιπων 6.000. Προχωρούμε ανέφερε πάντα σε συνεννόηση και με τον υπουργό Οικονομίας και είμαστε σε καλό δρόμο".

    Απαντώντας σε ερώτηση, εάν ο τομέας Υγείας που είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Απασχόλησης θα μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Αβραμόπουλος είπε "τέτοιο θέμα δεν τίθεται σε αυτή τη φάση".

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι αποφασίστηκε να συσταθεί Διϋπουργική Επιτροπή που θα συντονίζει τα θέματα μεταξύ υπουργείων Οικονομίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας, γιατί όπως τόνισε, υπάρχουν πάρα πολλά οικονομικά θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση και την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία. Πρώτη προτεραιότητα είπε, είναι η διαφάνεια, η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών ώστε να μην υπάρχουν σπατάλες σε βάρος του ελληνικού λαού.

    Ολοι οι φορείς και οι ασφαλιστικοί και της Υγείας θα υποβάλλουν σε αυτή τη Διϋπουργική επιτροπή έγκαιρα προϋπολογισμούς και ισολογισμούς και θα γίνεται τακτική παρακολούθηση αυτών των οικονομικών καταστάσεων και των οικονομικών εξελίξεων γιατί αυτοί οι τομείς χρηματοδοτούνται από το υστέρημα του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, που είχε και κατ'ιδίαν συνεργασία με τον πρωθυπουργό μετά τη σύσκεψη που προηγήθηκε, χαρακτήρισε πολύ σημαντική προς την κατεύθυνση του συντονισμού την απόφαση για τη δημιουργία Διϋπουργικής Επιτροπής, η οποία θα ασχολείται με τα οικονομικά θέματα και θέματα διαχείρισης που αφορούν στις παροχές του κλάδου Υγείας και ασθένειας.

    Η κα Πετραλιά τόνισε ότι με την ενοποίηση των ταμείων έχουν ενοποιηθεί και 28 κλάδοι ασθένειας, οι οποίοι εποπτεύονται από το υπουργείο Απασχόλησης. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός των ανεξέλεγκτων δαπανών που στερούν από τους πολίτες πολύτιμους πόρους -χρήματα που καταβάλλουν τα ταμεία για την υγεία- υπογράμμισε η κα Πετραλιά και σημείωσε ότι ο στόχος είναι καλύτερες και ποιοτικότερες παροχές Υγείας προς το σύνολο των ασφαλισμένων.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν "η σπατάλη τρόμαξε τον πρωθυπουργό και γι'αυτό έβαλε καπέλο τον κ. Αλογοσκούφη στα οικονομικά, η κα Πετραλιά απάντησε "δεν υπάρχει ''καπέλο'', η Διϋπουργική Επιτροπή ήταν κοινό αίτημα καθώς χρειάζεται πάντα ο συντονισμός και η συνεργασία φέρνει και το καλύτερο αποτέλεσμα. Η Διϋπουργική θα είναι υπό τον πρωθυπουργό και θα δει όλες τις διαστάσεις που σχετίζονται και με τα νοσοκομεία και με τα Ταμεία".

    Συνεργασία με τον υπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης

    Στη συνέχεια ο κ.Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια και τον υφυπουργό Γ. Βλάχο.

    Ο κ.Φώλιας μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η κυβέρνηση συντονισμένα και με στρατηγική, προσπαθεί να νοικοκυρέψει την αγορά, την ώρα που στην παγκόσμια οικονομία οι πληθωριστικές πιέσεις είναι εντονότατες.

    Ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Φώλιας, ενημερώθηκε για την πρόοδο της εφαρμογής της δέσμης των 41 μέτρων, εκ των οποίων ήδη 18 εφαρμόζονται. Ανέφερε ακόμη ότι είχε χθες συνεργασία με τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Μπέζα για θέματα που άπτονται των 41 μέτρων και είναι κοινής αρμοδιότητας και υπογράμμισε πως "ο αγώνας για το νοικοκύρεμα στην αγορά, για τη διασφάλιση της ασφάλειας του καταναλωτή ότι μπορεί να εμπιστεύεται τα προϊόντα και τις τιμές είναι συνεχής. Είναι αγώνας μαραθώνιος, είναι καθημερινή προσπάθεια και είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ σύντομα".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι υποστηρίζει το μποϋκοτάζ που έχουν κηρύξει οι καταναλωτικές οργανώσεις για σήμερα, γιατί αναδεικνύει την υπευθυνότητα και τη δύναμη που ο καταναλωτής έχει στην αγορά.

    Ο κ. Φώλιας πρόσθεσε ότι ο ενημερωμένος καταναλωτής διασφαλίζει την καλή λειτουργία της αγοράς, αλλά και τα συμφέροντά του.

    Σε ερώτηση για το θέμα του νοθευμένου ηλιέλαιου και αν θα υπάρξει κύρωση και θα κλείσει η εισαγωγική εταιρία που εμπλέκεται, ο κ. Φώλιας απάντησε λέγοντας ότι "δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κλείσουμε οποιαδήποτε εταιρία πρέπει να κλείσει".

    Ο κ.Φώλιας είπε ότι το όνομα της εταιρίας θα γίνει γνωστό αργότερα.

  • ** Το πρωί ο κ.Καραμανλής θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή, στην "Ωρα του πρωθυπουργού" και στις 12.30 θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο.

    [02] «Ξεκάθαρη πώληση στη Deutsche Telekom»

    «Με την συμφωνία για τον ΟΤΕ η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τέλος στην αυτόνομη, αναπτυξιακή πορεία του Οργανισμού, 60 χρόνων. Είναι μια πορεία επιτυχημένη που προσέφερε πολλές υπηρεσίες στην χώρα μας και τους Ελληνες πολίτες, αλλά και την δυνατότητα να ασκήσει η χώρα μας μια εξωστρεφή οικονομική πολιτική σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Η ΝΔ στην πράξη παραιτείται από τις ευθύνες και την υποχρέωση του κράτους να συνδράμει στην ανάπτυξη των προηγμένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην χώρα. Οι ευθύνες της είναι μεγάλες και ιστορικές. Εμείς θα επιχειρήσουμε με κάθε τρόπο να μην επικυρωθεί αυτή η συμφωνία, ξεκινώντας με την ερώτηση που θέσαμε αύριο στον πρωθυπουργό και συνεχίζοντας με την συζήτηση στην Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας».

    Με τις δηλώσεις αυτές περιέγραψε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του ΟΤΕ, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει «κάθε θεσμική δυνατότητα ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης ύπαρξης απιστίας, όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ως αυριανή κυβέρνηση έχουμε υποχρέωση να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να επανέλθει ο δημόσιος έλεγχος».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επικαλούμενος σημερινή ανακοίνωση της Deutsche Telekom (DT), όπου αναφέρεται ότι η DT θα αναλάβει το management και τον έλεγχο του ΟΤΕ και θα τον ενοποιήσει στις λογιστικές της καταστάσεις, είπε ότι «δεν τίθεται ζήτημα συνδιοίκησης, έχουμε ξεκάθαρη πώληση στην DT».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενος την ίδια ανακοίνωση, όπου καταγράφονται εκτενώς τα οφέλη της DT, είπε ότι «αυτό που δεν είναι σαφές είναι τι κερδίζει ο ΟΤΕ και τουλάχιστον από τις ανακοινώσεις του νέου του ιδιοκτήτη φαίνεται πως κερδίζει κάποια γενικόλογα πράγματα, που έχουν να κάνουν με κάποια μεταβίβαση τεχνογνωσίας,που δεν είναι σαφές περί τίνος ακριβώς πρόκειται και τίποτα παραπάνω».

    «Μια ακόμα απόδειξη του κατά πόσο αυτός που κερδίζει είναι ο ΟΤΕ ή όχι, είναι η κατακόρυφη πτώση της μετοχής του στο ελληνικό Χρηματιστήριο»,πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Αναφερόμενος στο τίμημα της συμφωνίας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε κατβ αρχή ότι η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ ανέρχεται στα 10 δισεκ. Ευρώ, με επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά το 1 δις. Ευρώ και κέρδη το 2007, 662 εκ. ευρώ.

    «Το Δημόσιο πουλά τον έλεγχο του ΟΤΕ για το συνολικό ποσό των 442 εκ. ευρώ, δηλαδή στο 4% της χρηματιστηριακής αξίας του, (ή) ένα ποσό 3 φορές λιγότερο από όσα έδωσε ο ΟΤΕ για να εξαγοράσει την εταιρεία «Γερμανός»",είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    «Για να ελέγξει τον ΟΤΕ η DT δαπανά 2,6 δις για να αγοράσει το 20% από την MIG (Marfin) και 442 εκ. ευρώ για να αγοράσει το 3% από το ελληνικό Δημόσιο. Η τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο είναι περίπου 20 ευρώ. Για να αποκτήσει το 23% του ΟΤΕ, η DT δίνει περίπου 750 εκ. ευρώ ως υπερτίμημα, δηλαδή πάνω από την χρηματιστηριακή αξία των μετοχών που αγοράζει. Από αυτά 600 εκ. πηγαίνουν στην MIG και μόλις 145 εκ στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου», είπε, επισημαίνοντας, επίσης, ότι «τελικώς το Δημόσιο έδωσε το management για 145 εκ, ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα κέρδη 3 μηνών του ΟΤΕ».

    Σε ό,τι αφορά την συμφωνία αυτή καθβ εαυτή,ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατέστησε σαφές ότι «δεν έχουμε την συμφωνία» και υπογράμμισε ότι «είναι στοιχειώδης υποχρέωση διαφάνειας,η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει άμεσα την συμφωνία».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε το σημείο ή τα σημεία που πιθανόν θα αποτρέψουν μια μελλοντική κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να ασκήσει και πάλι τον δημόσιο έλεγχο στον οργανισμό».

    «Τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου περιορίζονται πλέον στην άσκηση διαφόρων βέτο με χρονικούς και άλλους περιορισμούς», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «τα τιμολόγια τώρα θα τα προτείνει ο γερμανός μάνατζερ», το δε εμπορικό σήμα του ΟΤΕ "ισχύει για 24 μήνες και μετά μπορεί να αλλάξει, (άρα) η διατήρηση του ονόματος πέραν του 2010 δεν είναι εξασφαλισμένη».

    Επίσης, είπε ότι «μάθαμε πως από 1η Ιανουαρίου 2012 η DT μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, διότι οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις που την εμποδίζουν να προβεί σε ορισμένες πράξεις εξαντλούνται το 2011».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ερώτημα «μέχρι πού θέλει να πάει η κυβέρνηση το ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ προς τα κάτω» και πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουμε για το αν υπάρχουν ρήτρες που να απαγορεύουν την αύξηση του ποσοστού του ελληνικού Δημοσίου, την πολιτική επενδύσεων του ΟΤΕ, το στρατηγικό σχέδιο του Οργανισμού, τι θα συμβεί στις επιχειρήσεις που δουλεύουν για τον ΟΤΕ, και τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις εξωτερικού του ΟΤΕ».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν παρέλειψε να θέσει το ερώτημα «τι θα γίνει με τον ελληνικό δορυφόρο».

    Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Θ. Πάγκαλου ότι η υπόθεση του ΟΤΕ θα «στοιχίσει» θέση υπουργού,ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμική δυνατότητα ελέγχου που ακολουθήθηκε στην διαδικασία εκχώρησης του ΟΤΕ».

    Απαντώντας σε ερώτηση για όσα αναφέρονται από το ΠΑΣΟΚ για «απιστία», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «υπάρχουν ενδείξεις απιστίας για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η πώληση, δηλαδή η μεσολάβηση τρίτου», ωστόσο διευκρίνισε ότι το Κίνημα θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις μετά την μελέτη της συμφωνίας.

    Σε ό,τι αφορά ερώτηση για την πτώση της μετοχής του ΟΤΕ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν σχολιάζει «την αυξομείωση της τιμής των μετοχών», ωστόσο πρόσθεσε ότι «ακόμα και οι επενδυτές στο χρηματιστήριο δεν φαίνεται να διαβλέπουν σε πρώτη τουλάχιστον ανάγνωση ποια θα είναι τα οφέλη του ΟΤΕ».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του στην αντίληψη της κυβέρνησης η οποία «θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, αλλά η διοίκηση πρέπει να περάσει στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε διαφόρους κινέζους, άραβες ή γερμανούς».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ «έχει εντοπίσει έστω και ένα θετικό στοιχείο" στην συμφωνία, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στους Ελληνες πολίτες, απλώς τα οφέλη από την νέα διοίκηση δεν είναι αυτά που περίμεναν οι καταναλωτές και η ελληνική οικονομία».

    «Δεν είναι σήμερα η στιγμή να καταστροφολογήσουμε,αλλά σίγουρα δεν είναι η στιγμή για να συγχαρούμε οποιονδήποτε. Εχουμε την απώλεια του δημοσίου ελέγχου μιας μεγάλης ελληνικής επιχείρησης άνευ λόγου», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν διέψευσε πληροφορία που μεταδίδει η Deutsche Welle περί πρόθεσης της γερμανικής κυβέρνησης να πωλήσει τμήμα του μετοχικού της κεφαλαίου στην DT και να προχωρήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της γερμανικής εταιρείας, ωστόσο σημείωσε ότι «ο ΟΤΕ μπαίνει σε μια περιπέτεια με άγνωστη κατάληξη».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε, τέλος, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συνδέει την συμφωνία Deutsche Telekom-ΟΤΕ με την υπόθεση της Siemens.

    [03] «Πρόταση πάλης και εξουσίας»

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού εξαπέλυσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Συντάγματος, όπου παρουσίασε την στρατηγική του ΚΚΕ για τις συμμαχίες και ένα άλλο μοντέλο εξουσίας.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας, είναι ο δρόμος του κεφαλαίου και ο άλλος, η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, παρουσιάζοντας την συνολική πολιτική πρόταση του κόμματος, πρόταση πάλης και εξουσίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ προέβλεψε ότι έρχονται πολύ χειρότερα στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στην περιοχή, γιατί ο ιμπεριαλισμός γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και αντιδραστικός, ενώ τόνισε ότι η κλιματολογική επιβάρυνση, το πρόβλημα της διατροφής, είναι προϊόντα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, για να τονίσει στη συνέχεια ότι αργά η γρήγορα η εργατική τάξη της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων, θα βρεθούν μπροστά στο υπαρκτό δίλημμα: Yποταγή ή Ρήξη, Ενσωμάτωση ή Ανατροπή.

    Το ΚΚΕ, είπε η κ. Παπαρήγα, καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν και να φέρουν στην μειοψηφία όλους εκείνους που στο όνομα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της ανταγωνιστικότητας, και της ανανέωσης, τους οδηγούν να παζαρεύουν τι θα χάσουν. Να παραμερίσουν δηλαδή, "όλους εκείνους, γαλάζιους και πράσινους εργατοπατέρες, ψευτοανανεωτικούς και όψιμα κινηματικούς -και μάλιστα με τις συμβουλές και διαφημιστικών εταιριών- που τους κοροϊδεύουν με μέτρα τάχα ρύθμισης της αγοράς, και διαχείρισης της φτώχειας".

    Εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στην συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι "ακούμε χρόνια το ίδιο τροπάρι, από την γαλαζοπράσινη προπαγάνδα, ότι χάρη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ήρεμος και ασφαλής, δεν κινδυνεύει. Αν με τον όρο εθνική ασφάλεια εννοούν και σαφώς εννοούν την ησυχία και την ασφάλεια των συμφερόντων των μονοπωλίων, τότε εμείς αυτήν την εθνική ασφάλεια την απορρίπτουμε" και πρόσθεσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ψεύδονται, γιατί γνωρίζουν ότι οι μεμονωμένοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που πάντοτε βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη είναι που οδηγούν στο σπάσιμο και στη δημιουργία νέων συμμαχιών, γύρω από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που μπορούν να φθάσουν έως και τον μεταξύ τους πόλεμο ως μέσο για το μοίρασμα των αγορών. Καλώντας μάλιστα τους λαούς να δώσουν το αίμα τους για τα δικά τους συμφέροντα.

    Επίσης, η κ. Παπαρήγα είπε "δεν νοιώθουμε ήσυχοι όσο το ΝΑΤΟ ευλογεί τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την ηγεσία της Τουρκίας, καταργώντας τα σύνορα στο Αιγαίο και όχι μόνο".

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε την πλήρως αρνητική στάση του κόμματός της στην ταξική εκμετάλλευση που οδηγεί στην δημιουργία αμύθητου πλούτου και προκλητικής χλιδής από την μια πλευρά και υλικής και πνευματικής φτώχειας και ανασφάλειας από την άλλη, σε μια κοινωνική πολιτική που έχει προμετωπίδα της τα ταμεία αλληλεγγύης και τους τηλεμαραθώνιους κατά της φτώχειας, τα επιδόματα απορίας, και τις δήθεν δωρεές των μεγιστάνων του πλούτου. Αρνούμαστε, πρόσθεσε, να συμφιλιωθούμε με τα 11 δισ. που κερδίζουν στην χρηματιστηριακή αγορά οι λίγοι και την ίδια ώρα να μας πετάνε στα μούτρα ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αρκούνται σε 1 ευρώ την μέρα αύξηση. Όταν μάλιστα φαρδιά πλατειά βάζουν την υπογραφή τους οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και όχι μόνο.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή της στον "Καποδίστρια" γιατί θα οδηγήσει σε πιο βαριά φορολογία των πολιτών, στην "παιδεία των φροντιστηρίων" και επέκρινε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί "λένε ψέματα συνειδητά, όπως και τα παπαγαλάκια τους, καθώς και οι κοσμοπολίτες οπορτουνιστές, ρεφορμιστές".

    Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα έθεσε κατ΄αρχήν το δίλημμα του δρόμου που πρέπει να επιλεγεί για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας δρόμος, είπε, είναι ο δρόμος που γνωρίζουμε χρόνια τώρα, που έχει γίνει ακόμα πιο δύσβατος την τελευταία 20ετία , ειδικά μετά την συνθήκη του Μάαστριχ. Είναι ο δρόμος που συμφέρει το κεφάλαιο, είναι τα μονοπώλια, ο δρόμος της προσαρμογής στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων, και της μερικής απασχόλησης, της ευελιξίας στην εργασία, των ανεβασμένων ορίων συνταξιοδότησης, της πιο σκληρής εκμετάλλευσης των νέων και των γυναικών.

    Ο άλλος δρόμος, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, είναι της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης, η συμμαχία δηλαδή της εργατικής τάξης με τα λαϊκά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων στην πόλη και την ύπαιθρο, ο καθημερινός αγώνας που κατευθύνεται στην λαϊκή εξουσία, στην οικοδόμηση της λαϊκής οικονομίας. Είναι η Ελλάδα στο πλευρό των λαών, εχθρός των ιμπεριαλιστών και των πολέμων τους. Είναι ο δρόμος που αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνο ως παραγωγό του πλούτου τον εργαζόμενο άνθρωπο. Είναι ο δρόμος που αποκλείει η Ελλάδα να προσφέρει έστω και ένα φαντάρο ή και ένα νοσοκόμο σε στρατό κατοχής. Στο πλαίσιο αυτό, είπε η κ. Παπαρήγα, διεκδικούμε:

    - Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.100 κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Υπαλληλική αποζημίωση για όλους.

    - Κατάργηση των διοδίων, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, των εισιτηρίων στα εξωτερικά και στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

    - Έλεγχο των τιμών και της ποιότητας των τροφίμων πρώτα απβ όλα στις παραγωγικές - εμπορικές αλυσίδες που συγκεντρώνουν το βασικό όγκο τους.

    - Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.

    - Επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους, νέους και νέες. Άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια γιβ απόκτηση κύριας κατοικίας.

    - Διακοπή κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία. Νομοθετική κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών.

    - Επιτόκια στεγαστικών δανείων για την απόκτηση κύριας κατοικίας στο ύψος του πληθωρισμού. Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των τόκων δανείου για την απόκτηση κύριας κατοικίας.

    - «Πάγωμα» όλων των δανείων που έχουν λάβει ως εργαζόμενοι σημερινοί άνεργοι.

    - Πρόγραμμα Κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.

    Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ζήτημα ή θέμα, που το ΚΚΕ δεν έχει διαμορφώσει θέσεις και αιτήματα. Αλλά,όπως είπε, αυτό δεν φθάνει σήμερα, χρειάζεται και εναλλακτική πρόταση προοπτικής ώστε ο αγώνας να έχει σκοπό, στόχο, νόημα, τελικά να μπορεί να ασκεί πίεση σε κάθε φάση και γι αυτό το κόμμα της προτείνει εναλλακτική πρόταση πάλης και εξουσίας, με την οποία, όπως υπογράμμισε δεν απαιτούμε να συμφωνήσουν όλοι μαζί μας, δεν θέτουμε το ζήτημα αυτό ως όρο για κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Δεν φοβόμαστε τους αναγκαίους συμβιβασμούς όταν αυτοί δίνουν δύναμη στο κίνημα και υπηρετούν το λαϊκό συμφέρον, όταν βοηθάνε την αλλαγή συσχετισμού δύναμης.

    Το ριζοσπαστικό και θεμελιακό στοιχείο της πρότασης μας, είπε η κ. Παπαρήγα, είναι ότι η συμμαχία εδράζεται στο κοινωνικό επίπεδο, ανάμεσα δηλαδή στην εργατική τάξη, τα φτωχά μεσαία στρώματα της πόλης, τη μικρομεσαία αγροτιά. Πάνω σε υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις, συγκεκριμένες, αποκλείοντας ωστόσο πολιτική συμφωνία με τις υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις.

    Τέλος, για τον ΣΥΝ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι "παρά τις ακούραστες προσπάθειές του, παραμένει ένας μέτριος μαθητής και μιμητής της παρακμασμένης σοσιαλδημοκρατίας. Ο αποκαλούμενος κινηματικός του χαρακτήρας μπορεί να αποτελεί ένα καλό μακιγιάζ, για το λαϊκό κίνημα όμως δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά επικίνδυνη οργανωτική και πολιτική πλαδαρότητα, καραμπινάτος ρεφορμισμός με αριστερές και σοσιαλίζουσες πινελιές".

    [04] «Κενά στη δασοπροστασία»

    Για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα συζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκης Τσίπρας με εκπροσώπους της WWF Ελλάς.

    Ο κ. Τσίπρας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, έκανε λόγο για "κενά στο σύστημα δασοπροστασίας" και εξέφρασε την ελπίδα «να μην αποδειχθούν μοιραία φέτος το καλοκαίρι» και ανέφερε ότι συζήτησε, επίσης, με την αντιπροσωπεία της WWF για το "οξυνόμενο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής" και την "απουσία πολιτικών προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας" καθώς και τα "προβλήματα λειψυδρίας και ρύπανσης των υδάτινων πόρων που κάνουν αισθητή και φέτος την εμφάνισή τους".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε την ανάγκη άμεσης συγκρότησης μηχανισμών σχεδιασμού και ελέγχου της περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα, όπως ενός αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος και σημείωσε πως για να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική κρίση πρέπει «να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συνεργασία» και κυρίως «τα περιβαλλοντικά προβλήματα να αποτελέσουν αντικείμενο λαϊκών διεκδικήσεων και λαϊκών αγώνων».

    «Ο ΣΥΝ το επόμενο διάστημα θα κινηθεί σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Συμπαραστεκόμαστε και συμμετέχουμε στην πανελλαδική "εβδομάδα ενάντια στον λιθάνθρακα", συμπαραστεκόμαστε σ΄ όλους εκείνους τους πολίτες που βγαίνουν στο δρόμο, διεκδικούν και αγωνίζονται για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για ένα καλύτερο περιβάλλον» κατέληξε ο κ.Τσίπρας.

    "Πολιτική κοινωνικής φροντίδας"

    Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού το 2004 για την ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στον νόμο των πολυτέκνων αποδείχθηκαν ένα ακόμη από τα πολλά προεκλογικά πυροτεχνήματα για την υφαρπαγή της ψήφου χιλιάδων ανθρώπων. Οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης φάνηκαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου, πέρσι τον Ιούλιο, και η κυβερνητική πλειοψηφία την καταψήφισε, τόνισε χθες ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους τρίτεκνων οικογενειών.

    Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα στηρίζοντας και ενισχύοντας όσους επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί και ιδιαίτερα το τρίτο παιδί. Ο ΣΥΝ στηρίζει τα αυτονόητα αιτήματα των τριτέκνων, διεκδικώντας παράλληλα μια ολοκληρωμένη οικογενειακή πολιτική κοινωνικής φροντίδας και τη στήριξη των νέων ζευγαριών στα πρώτα τους βήματα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Επίσκεψη Αλαβάνου στην Ακρόπολη

    Το νέο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων στη συντήρηση των έργων αναστήλωσης.

    Αμέσως μετά, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε: "Η ύπαρξη του Παρθενώνα είναι λόγος υπερηφάνειας για όλη την Ελλάδα. Ο τρόπος, όμως, που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις εργασίες της συντήρησης είναι λόγος για να ντρεπόμαστε όλοι. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν οφειλές οκτώ μηνών απέναντι στους συντηρητές, που κάνουν μία εκπληκτική δουλειά -την οποία προβάλουμε και στο Πεκίνο- και να υπάρχουν διακοπές στις χρηματοδοτήσεις για την εξασφάλιση υλικών και όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη συνέχιση των έργων".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, για να συζητήσει το πρόβλημα.

    [05] «Παράδεισος κερδοσκόπων»

    Ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την πώληση του ΟΤΕ, αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον Βασίλη Μούρτη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, θεωρώντας ότι η πώληση του ΟΤΕ, αλλά και άλλων τομέων στρατηγικής σημασίας «είναι έγκλημα σε βάρος της χώρας». Ο πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως και η ελληνική δίνουν πολλές δυνατότητες ανάκτησης του ελέγχου από το ελληνικό δημόσιο και ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Αναφερόμενος στην ακρίβεια τονίζει ότι η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη να την αντιμετωπίσει και την κατηγόρησε ότι «έκανε την αγορά παράδεισο των κερδοσκόπων».

    Για τις δημοσκοπήσεις αναφέρει ότι χρησιμοποιούμενες ως διαρκής εκλογική καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων, συντηρούν την ανοχή της κοινωνίας προς την κυβέρνηση Καραμανλή. Και κάνει λόγο για τη χρησιμοποίηση κυβερνητικών πόρων, με στόχο την καλλιέργεια της εντύπωσης περί «αδυναμίας» Γ. Παπανδρέου-ΠΑΣΟΚ και «παντοδυναμίας» Κ. Καραμανλή-ΝΔ.

    Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος τονίζει ότι «προσφέρουν σωσίβιο στην κυβέρνηση», όσοι μετέχουν στη συζήτηση, ενώ αναφερόμενος στον ΣΥΝ χρησιμοποιεί όρους όπως «ανεύθυνη και ανεδαφική ρητορεία», ή «επικοινωνιακά τρικ», προκειμένου να χαρακτηρίσει την πρόσφατη πολιτική συμπεριφορά του κόμματος.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση προχωρεί ανενόχλητη στην εφαρμογή των επιλογών της (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Λιμάνια, αεροδρόμια κλπ). Πρόκειται για συμφωνία της κοινωνίας με τις κυβερνητικές επιλογές, ή για αδυναμία της αντιπολίτευσης;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έχουμε αποκαλύψει τις μεθοδεύσεις, το περιεχόμενο και τους πραγματικούς στόχους των κυβερνητικών επιλογών. Γι αυτό άλλωστε καταθέσαμε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

    Ο Καραμανλής αδιαφορεί για την αντίδραση της κοινωνίας και του συνόλου της αντιπολίτευσης.

    Ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τα λιμάνια είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας. Κι όμως εκποιούνται. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση είναι έγκλημα εις βάρος της χώρας.

    Ιδιαίτερα για τον ΟΤΕ, η κυβέρνηση είναι πλέον υπόλογη για απιστία εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Και, έτσι, ανοίγει εκ των πραγμάτων ο δρόμος για εξεταστική επιτροπή στη Βουλή.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε με δύο γραμμές στο θέμα του ΟΤΕ. Τελικά ποια είναι η θέση; Υπάρχει τρόπος επανάκτησης του ελέγχου από το δημόσιο και ποιος είναι αυτός;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αλήθεια είναι ότι η θέση μας είναι σαφής από την πρώτη στιγμή. Ζητήσαμε να σταματήσει αμέσως το ξεπούλημα του ΟΤΕ. Να προστατευθεί το κύρος και η ισχύς του. Να προστατευθούν τα συμφέροντα των μικροεπενδυτών.

    Και καταστήσαμε σαφές ότι η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο και κάθε πολιτική διαδικασία για να ανακτήσει το ελληνικό δημόσιο τον έλεγχο του ΟΤΕ. Η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία παρέχουν πολλές δυνατότητες. Αρκεί να υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση. Και αυτή εκφράζει ο Γιώργος Παπανδρέου.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει πρωτοφανής ακρίβεια στην αγορά. Πιστεύετε ότι το πρόβλημα, για τα νοικοκυριά, που σηκώνουν το βάρος, μπορεί να λυθεί με την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι εξοργιστική η απάθεια της κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα που στενάζουν από την ακρίβεια στην αγορά. Είναι προφανής η ανάγκη για τους χαμηλότερους μισθούς, τις συντάξεις και το επίδομα της ανεργίας, να αναπροσαρμόζονται, έτσι ώστε να μη συμπιέζεται περισσότερο η αγοραστική τους δύναμη. Και, παράλληλα, απαιτούνται αποτελεσματικοί εποπτικοί μηχανισμοί του κράτους και ρυθμιστικές αρχές που αποτρέπουν τις εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά και τις ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Δυστυχώς, η Ν.Δ. αποδείχθηκε ανίκανη να εγγυηθεί τα συμφέροντα των καταναλωτών και έκανε την αγορά παράδεισο των κερδοσκόπων.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρά τα προβλήματα που επισημαίνετε, ως ΠΑΣΟΚ, δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την κυβέρνηση πολύ ανθεκτική κι εσάς να μη μπορείτε να καλύψετε τη διαφορά. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η αντοχή της κυβέρνησης;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ωστόσο, σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στη διαχείριση της εξουσίας.

    Η πραγματικότητα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή και καθαρή μειοψηφία στην κοινωνία.

    Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως μια διαρκής εκλογική καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων. Αυτή η αντίληψη στρεβλώνει τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Μάλιστα, με τη διαρκή προβολή της δημιουργείται σύγχυση στην κοινωνία και περιορίζεται η δυναμική για πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι να συντηρείται η ανοχή της κοινωνίας προς την κυβέρνηση Καραμανλή.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Η εντύπωση που υπάρχει περί «αδυναμίας του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ», απέναντι στην «παντοδυναμία του Κώστα Καραμανλή και της ΝΔ», ποιο ρόλο παίζει στη διατήρηση του «στάτους» που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η καλλιέργεια αυτής της εντύπωσης που αναφέρετε, αποτελεί βασική συνιστώσα της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Και υποστηρίζεται με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις , μεγάλη χρηματοδότηση από κυβερνητικούς πόρους, όπως έχει επανειλημμένα καταγγελθεί στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ.

    Είναι διαφορετική η εικόνα που έχει ο λαός. Από τη μία πλευρά, υπάρχει μια κυβέρνηση στριμωγμένη από σκάνδαλα, κουμπάρους, γραμματείς, με υπουργούς πωλητές της δημόσιας περιουσίας. Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, έχουμε επιλέξει με δυναμική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, με ουσιαστικό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, να δημιουργούμε σταθερά μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία για δημοκρατικές και προοδευτικές αλλαγές.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρέπει να εφαρμοστεί στο ΠΑΣΟΚ το «μοντέλο Καραμανλή», να δημιουργηθεί γύρω του κλοιός προστασίας, ώστε να μη δέχεται επιθέσεις ο ίδιος προσωπικά;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη σχέση του με την κοινωνία , στην προσωπική σχέση της ηγεσίας του με τους πολίτες. Σε ολόκληρη την ιστορική μας διαδρομή μόνο όταν αυτή η σχέση παρέμενε αδιατάρακτη, το ΠΑΣΟΚ προχωρούσε στη νικηφόρα πορεία.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, σήμερα, ανταποκρινόμενος σε αυτή τη σχέση με το λαό, προβάλλει την ανάγκη για ανεξαρτησία του πολιτικού συστήματος, για τη διαφάνεια, το δημοκρατικό έλεγχο κάθε εξουσίας, για την Ελλάδα των αξιών, την ανάπτυξη με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία του περιβάλλοντος.

    Οι επιθέσεις που δέχεται είναι αναμενόμενες καθώς είναι γνωστά τα συμφέροντα που θίγονται από την πολιτική μας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Φθάνει το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ στους πολίτες; Φθάνει αυθεντικό ή αλλοιωμένο; Χρειάζεται κάποια πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ π.χ. έκδοση εφημερίδας ή δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο στόχος δεν είναι μόνο να φθάσει το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ προς τους πολίτες. Είναι, κυρίως, να φτάσει το μήνυμα, η αγωνία και οι επιδιώξεις των πολιτών στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Με καθαρό και διαφανή τρόπο και διαδικασίες. Χωρίς διαθλαστικούς και παραμορφωτικούς μηχανισμούς που λειτούργησαν με αρκετή αποτελεσματικότητα στο παρελθόν.

    Προϋπόθεση, είναι η λειτουργία του Κινήματος με νέες οργανώσεις παντού, στο κέντρο και την περιφέρεια.

    Για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας πρέπει να είναι απολύτως σαφές με ποιους στόχους και στο όνομα ποιων κοινωνικών δυνάμεων διεκδικούμε την κυβέρνηση και την εξουσία στη χώρα.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Στα κόμματα εξουσίας τον ρόλο «συγκολλητικής ύλης» παίζουν η παρουσία στην εξουσία και το όραμα που εμπνέει το λαό. Το πρώτο ανήκει στη ΝΔ, εσείς διαθέτετε το δεύτερο;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς προβάλλουμε το όραμα της δίκαιης κοινωνίας, της ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον , της Ελλάδας με κύρος και ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Εκείνο που μας ενώνει είναι η κοινή επιδίωξη, το κοινό αξιακό πλαίσιο, η κοινή δέσμευση να ανταποκριθούμε στην απαίτηση της πλειοψηφίας των πολιτών για δημοκρατικές και προοδευτικές αλλαγές. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, με μικρές και μεγάλες ρήξεις και ανατροπές, με διαρκή ανανέωση, έχοντας πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής μας, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό εξάλλου είναι το χρέος μας προς τις νεότερες γενιές.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί συνεχίζετε να καλείτε τον ΣΥΝ σε συνεργασία, όταν εκείνος αρνείται και την παραμικρή συζήτηση;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς απευθυνόμαστε σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις που θέλουν μια Ελλάδα ισχυρή στη σύγχρονη εποχή, με αποφασιστική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι και μια νέα κοινωνική και οικονομική οργάνωση με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Εμείς προτείνουμε το πολιτικό και αξιακό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, έχουμε ανοικτή πρόσκληση για συνεργασίες , κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

    Σεβόμαστε τους πάντες και δεν αποκλείουμε κανένα. Και έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι μπορούν να διακρίνουν την υπευθυνότητα από την ανευθυνότητα, την ισχυρή πολιτική βούληση από τα επικοινωνιακά τρικ, την αξία συγκεκριμένων μέτρων κυβερνητικής πολιτικής από την ανεύθυνη και ανεδαφική ρητορεία.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα σημάνει για το ΠΑΣΟΚ τυχόν ψήφιση, από την πλευρά του ΣΥΝ, ορισμένων διατάξεων της Συνταγματικής Αναθεώρησης, μια διαδικασία την οποία εσείς έχετε χαρακτηρίσει «νεκρή»;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προσφέρουν σωσίβιο στην κυβέρνηση για μια συνταγματική αναθεώρηση - παρωδία, όσοι συνεχίζουν να συμμετέχουν στη συζήτηση στη Βουλή.

    Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε μετά από το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, στη διάρκεια της ψήφισης, ως αναθεωρητέας διάταξης, του άρθρου 24 για τα δάση.

    Εμείς, ζητήσαμε να κηρυχθεί άγονη αυτή η αναθεώρηση. Να ξεκινήσουμε από την αρχή, με όλα τα μεγάλα θέματα όπως η λειτουργία του πολιτικού συστήματος, η διαφάνεια, με την αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου, με νέες ριζοσπαστικές και προοδευτικές προτάσεις.

    Όσοι σήμερα συνεργούν με τη Νέα Δημοκρατία, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους καθώς εγκλωβίζεται η δυνατότητα Συνταγματικής Αναθεώρησης τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια.

    [06] Συμφωνία στον Λίβανο

    Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε από τη Βηρυτό ότι επετεύχθη συμφωνία με στόχο να βγει από τη βαθιά πολιτική κρίση ο Λίβανος, και οι δύο αντίπαλες πλευρές, η αντισυριακή πλειοψηφία και η αντιπολίτευση με επικεφαλής τη Χεζμπολάχ δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν διάλογο.

    Η συμφωνία αποτελείται από έξι σημεία και προβλέπει την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο στρατοπέδων με στόχο "να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να εκπονηθεί νέος εκλογικός νόμος", σύμφωνα με το επίσημο κείμενο που είναι το αποτέλεσμα διήμερων συνομιλιών με υπουργική αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου.

    Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης η εκλογή στην προεδρία της χώρας του επικεφαλής του λιβανικού στρατού, στρατηγού Μισέλ Σλεϊμάν καθώς και η απομάκρυνση του στρατοπέδου που εγκατέστησε η αντιπολίτευση στο κέντρο της Βηρυτού από το Νοέμβριο του 2006.

    Ο επικεφαλής της υπουργικής αντιπροσωπείας του Αραβικού Συνδέσμου, πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ Μπεν Γιάσιμ αλ Θάνι δήλωσε ότι η αντιπολίτευση με βάση τη συμφωνία, θα ανοίξει και όλους τους δρόμους προς το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Βηρυτού.

    [07] Εκστρατεία ενημέρωσης

    Φρένο στην κερδοσκοπία και στα πλαστά εισιτήρια κατά τη διάρκεια των αγώνων του EURO 2008 θέλει να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκαινιάζοντας, σε συνεργασία με την UEFA, εκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των φιλάθλων - καταναλωτών.

    Σύμφωνα με την Επίτροπο, αρμόδια για θέματα καταναλωτών, Μεγκλένα Κούνεβα, σκοπός της εκστρατείας είναι να δώσει πρακτικές συμβουλές στους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν στην Αυστρία και την Ελβετία για τους αγώνες του EURO 2008, αρχής γεννoμένης από τα πλαστά εισιτήρια αγώνων και τη μεταβίβαση εισιτηρίων σε περίπτωση ασθένειας έως τα αεροπορικά ταξίδια, τις χρεώσεις περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας, την ευρωπαϊκή ασφάλιση ασθένειας και τα προβλήματα με τις αγορές στο εξωτερικό.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή, στην ιστοσελίδα www.euro2008.com και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής www.supportersrights.eu διατίθεται ένας κατάλογος με χρήσιμες πληροφορίες για τους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της διοργάνωσης.

    Επιπλέον, καθβ όλη τη διάρκεια των αγώνων θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή βοήθειας χωρίς χρέωση, η οποία θα απαντά, σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, στις ερωτήσεις των φιλάθλων σχετικά με τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές (π.χ. τί δικαιούνται σε περίπτωση που η αεροπορική τους πτήση ακυρωθεί, τί πρέπει να κάνουν αν ένα προϊόν που αγοράσουν αποδειχθεί ελαττωματικό, ή ποιά ιατρική κάλυψη έχουν). Από 1ης Ιουνίου, φίλαθλοι και καταναλωτές θα μπορούν να καλούν στο 00 800 6 7 8 9 10 11, καθημερινά από τις 9.00 έως τις 18.30, από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ..

    Επίσης, καταναλωτές και φίλαθλοι στην Αυστρία μπορούν να επικοινωνήσουν με το ευρωπαϊκό κέντρο καταναλωτών στην ανοιχτή γραμμή 0810 - 810 225 (στην γερμανική και αγγλική γλώσσα, διαθέσιμη μόνο στην Αυστρία).

    Ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει τους φιλάθλους από όλες τις χώρες να ευχαριστηθούν την παραμονή τους στην Αυστρία και στην Ελβετία, κατά τη διάρκεια των αγώνων του EURO 2008.

    [08] Το πάχος βλάπτει σοβαρά τον πλανήτη

    Το ανθρώπινο πάχος συνεισφέρει, επίσης, και στην υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς απαιτεί περισσότερα καύσιμα για τη μεταφορά και περισσότερο φαγητό για την διατροφή, μια τάση που θα μεγιστοποιηθεί λόγω της ραγδαίας πληθυσμιακής αύξησης, διατείνεται η πανεπιστημιακή Σχολή Υγιεινής και Ιατρικής των Τροπικών στο Λονδίνο. Ενα επιπλέον πρόβλημα εξαιτίας των παχύσαρκων, σημειώνεται στην ανακοίνωση, θα προστεθεί στις ελλείψεις τροφίμων, ενώ η τιμή των καυσίμων θα "συντηρείται" σε υψηλό επίπεδο για τον καταναλωτή τους.

    Ο ερευνητής Φιλ Εντουαρντς, συντάκτης μαζί με τον συνάδελφό του Ιαν Ρόμπερτς της ανακοίνωσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Lancet", επισήμανε ότι "όλοι μας καθιστάμεθα, προϊόντος του χρόνου, χονδρότεροι και η ευθύνη γιαυτό γίνεται στις μέρες μας και αυτή παγκόσμια". "Το πάχος δεσπόζει στη συνολική μας εικόνα", προσθέτει.

    Σήμερα, 400 εκατομμύρια ενήλικοι στον πλανήτη είναι πλέον υπέρβαροι-παχύσαρκοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όμως κρούει από την πλευρά του κώδωνα κινδύνου, ότι μέσα σε μία επταετία ο συνολικός αριθμός τους θα φθάσει τους 2,3 δισεκατομμύρια...και από αυτούς τα 700 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι--δηλαδή ο δείκτης πυκνότητας της σωματικής μάζας είναι τουλάχιστον "30", ενώ φυσιολογικά πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ "18" και "25".

    Βρέθηκε επιπλέον από τους ίδιους ερευνητές, ότι ένας παχύσαρκος χρειάζεται τουλάχιστον 1.680 θερμίδες για να συντηρηθεί και άλλες 1.280 για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του υποχρεώσεις--ποσοστό θερμίδων περίπου 18% ανώτερο εκείνου που χρειάζεται ένας άνθρωπος με βάρος "κανονικό", που περπατά πολύ ευκολότερα από έναν παχύσαρκο. Εξάλλου βρέθηκε από τους ερευνητές ότι 20% των εκπομπών που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, οφείλονται στις γεωργικές δραστηριότητες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 May 2008 - 22:30:43 UTC