Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για την αναθεώρηση
  • [02] Ομαλοποιείται η αγορά
  • [03] Εζησε 80 ώρες κάτω από τα ερείπια

  • [01] Συζήτηση για την αναθεώρηση

    Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, από την οποία προκύπτει πως τρία άρθρα (άρση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών, ειδική μέριμνα για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, δυνατότητα παρέμβασης της Βουλής στους εθνικούς Προϋπολογισμούς), καθώς και άλλες δύο μεταβατικές διατάξεις, αναμένεται να αναθεωρηθούν κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 27 Μαΐου.

    Κλείνοντας τη συνεδρίαση, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι η αναθεώρηση έγινε εφικτή, κατόπιν ενός διαλόγου ανάμεσα σε κόμματα με αποκλίνουσες ιδεολογίες, σε ένα πνεύμα «συνεννόησης και συνεργασίας».

    «Τα Κόμματα που συμμετέχουν στη συζήτηση της αναθεώρησης, εκτελέσαμε το καθήκον μας απέναντι στην προηγούμενη Βουλή που μας έδωσε αυτή την εντολή, απέναντι στον ελληνικό λαό που μας έδωσε όμοια εντολή με τις εκλογές που μεσολάβησαν. Και παρά τη λυσσαλέα αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. το οποίο ετράπη σε άτακτο φυγή λόγω εσωτερικών προβλημάτων, αλλά και τις ομοβροντίες που ακούσαμε από τον Τύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για μια δήθεν ανούσια και νεκρή και άνευ λόγου αναθεώρηση, εμείς εκτελέσαμε το καθήκον μας» ανέφερε η κα Μπενάκη.

    Από τις δηλώσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δεν έλειψαν ωστόσο και οι τελευταίες εκκλήσεις για επανεξέταση διαφόρων αναθεωρητικών προτάσεων, που δεν έτυχαν την αποδοχή της απαιτούμενης πλειοψηφίας. Τέτοια ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με τρόπο που να είναι αγώγιμο ενώπιον των δικαστηρίων - πρόταση που δεν συνάντησε την επιδοκιμασία των υπολοίπων κομμάτων. Κρίσιμη πρόταση, για την οποία θα πρέπει να προβληματιστούν τα κόμματα μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας, έκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος εκείνη που θέλει τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου προς τρίτους να παρέχονται μόνον με ειδικό τυπικό νόμο. Με την πρόταση αυτή διαφώνησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, ο οποίος εξέφρασε το φόβο, πως η διάταξη θα μπορέσει να αποτελέσει πρόσχημα, προκειμένου το κράτος επί παραδείγματι, να αρνηθεί να καλύψει με εγγυήσεις του τις συμβάσεις των δημοσίων νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημοσίων οργανισμών. Και ο Φώτης Κουβέλης, αν και συμφώνησε με την πρόταση, παρατήρησε πως η κυβέρνηση θα είχε καταφέρει να πετύχει τη συμφωνία των κομμάτων, αν είχε δεχθεί σε επίπεδο συνταγματικής ρύθμισης, να καταργηθεί η δυνατότητα ύπαρξης και λειτουργίας ειδικών λογαριασμών.

    Τις ανησυχίες του ΚΚΕ, επεχείρησε να κάμψει ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, καλώντας το να θυμηθεί «πώς δίνονταν οι κρατικές εγγυήσεις πριν από το 1989», (δηλαδή «αδιαφανώς και απερίσκεπτα») και υπενθυμίζοντας ότι με την προτεινόμενη διάταξη, η κάθε κρατική εγγύηση θα περνά από τη Βουλή με ειδικό νόμο.

    «Οι εγγυήσεις του δημοσίου δίνονται ελεύθερα και απεριόριστα και πάντα το κράτος θα έχει την εξουσία να αποφασίζει. Αν ψηφιζόταν η διάταξη, ούτε οι εγγυήσεις θα περιοριζόντουσαν, ούτε το αντίθετο θα συνέβαινε. Εκείνο που θα επιτυγχάναμε, θα ήταν να παρεμβάλλεται η Βουλή και να ασκεί τις πιέσεις τις οποίες οφείλει να ασκεί προς την εκτελεστική εξουσία» σημείωσε και η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Άλλο ζήτημα για το οποίο επέμειναν οι εισηγητές της πλειοψηφίας, ήταν η πρόταση αναθεώρησης του τρόπου στελέχωσης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο που θα απέκλειε τη δυνατότητα κυβερνητικών αυθαιρεσιών, καθώς, τόσο τα κόμματα της Αριστεράς, όσο και ο ΛΑΟΣ, επέμειναν να αφεθεί η επιλογή αυτή, στους ίδιους τους δικαστικούς. «Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν μπορούν τα ανώτατα αυτά δικαστήρια να επιλέγουν και την ηγεσία τους από τις Ολομέλειές τους. Για ποιο λόγο πρέπει να παρεμβαίνει σβ αυτό το νευραλγικό κομμάτι η εκτελεστική εξουσία; Είναι άτοπο. Σας καλούμε, έστω και αυτήν την ώρα να σκεφθείτε λίγο πιο τολμηρά, να δείξετε πραγματικά την πολιτική βούληση να μην υπάρχει καμία εξάρτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Α. Πλεύρης.

    Αρκετή συζήτηση έγινε σχετικά με την πρόταση της ΝΔ, σχετικά με την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο θα ανελάμβανε και την τελική διευθέτηση των ζητημάτων αντισυνταγματικότητας των νόμων, που θα προέκυπταν από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Παρά τις διαβεβαιώσεις της πλειοψηφίας, ότι ο διάχυτος συνταγματικός έλεγχος των νόμων δεν καταργείται, αλλά απλώς επιταχύνεται η όλη διαδικασία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στην διατήρηση του υφιστάμενου μοντέλου, θεωρώντας το συνταγματικό δικαστήριο μια «συγκεντρωτική και αυταρχική επιλογή» - πόσο δε μάλλον, όταν τα 6 στα 9 μέλη του, προτεινόταν να επιλέγονται από την κυβέρνηση και τη Βουλή, στην οποία το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία.

    Εκτενή αναφορά στην πρόταση, πραγματοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας, ο οποίος υπενθύμισε πως το υπάρχον σύστημα, δεν υποχρεώνει τον δικαστή που εξετάζει πανομοιότυπη προσφυγή αντισυνταγματικότητας του νόμου με προηγούμενη υπόθεση, να αποδεχθεί τα συμπεράσματα του συναδέλφου του. «Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου και έχει προκαλέσει και δημοσιονομικά προβλήματα: στην περίπτωση του νόμου του 1993 που όριζε πλαφόν στα εφβ άπαξ των αποχωρούντων από τις ΔΕΚΟ λόγω συντάξεως - μια υπόθεση που εκδικάστηκε μόλις προ μερικών μηνών» σημείωσε ο βουλευτής.

    Τέλος, αναφορικά με τη δυνατότητα παρέμβασης της Βουλής στους εθνικούς Προϋπολογισμούς, (αρ. 79), κατά τη σημερινή συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία των κομμάτων για την καθιέρωσή της. «Δεν λύνει το πρόβλημα της ακολουθούμενης πολιτικής, αλλά είναι κάτι κι αυτό» παρατήρησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, ενώ ο Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ), παρότι προέβλεψε πως οι όποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης για επιμέρους αλλαγές στον Προϋπολογισμό θα απορρίπτονται, ανέφερε πως «είναι σημαντικό να μπορούμε να φέρουμε τη δική μας πρόταση για τα κονδύλια του προϋπολογισμού, ώστε η κυβέρνηση να είναι έκθετη εφβ όσον δεν την δεχθεί».

    «Επιμέρους βήμα προς θετική κατεύθυνση» χαρακτήρισε την πρόταση και ο Φ. Κουβέλης, «που μας απομακρύνει από τη διαδικασία που καθήλωνε τη Βουλή σε μία διαδικασία θετικής ή αρνητικής ψήφου γενικώς και αορίστως».

    [02] Ομαλοποιείται η αγορά

    Ομαλοποιείται η αγορά μετά την αναστολή της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών, η οποία είχε φθάσει σε οριακό σημείο, καθώς παρατηρήθηκαν ήδη ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και αγαθά. Εκτιμάται ότι μέχρι το Σάββατο η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως.

    Τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν κανονικά ενώ με γοργούς γίνεται ο ανεφοδιασμός των πρατηρίων κυρίως στην περιφέρεια και στα νησιά.

    [03] Εζησε 80 ώρες κάτω από τα ερείπια

    Ένα παιδί ανασύρθηκε ζωντανό μετά 80 ώρες από τα ερείπια του σχολείου του στη νοτιοδυτική Κίνα, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό την Δευτέρα, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Τα συνεργεία διάσωσης πιστεύουν ότι θα ζήσουν και άλλα θαύματα, αφού ακούν αδύναμες φωνές από τα ερείπια του σχολείου στο Μπεϊτσουάν, στην επαρχία Σιτσουάν, προσθέτει η ίδια πηγή.Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε την ηλικία του παιδιού, ούτε αν είναι αγόρι ή κορίτσι.

    Χθες Πέμπτη, μια 11χρονη μαθήτρια διασώθηκε αφού επέζησε 68 ώρες στα ερείπια του σχολείου της στο Γινγκτσιού, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού.Ειδικοί εκτιμούν πως οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό μετά τις πρώτες 72 ώρες.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μετέδωσε το Νέα Κίνα, 6.898 σχολικά κτίρια κατέρρευσαν σε σύνολο 216.000 σε όλη την επαρχία.

    Στην ταφή των νεκρών και την παροχή βοήθειας στους τραυματίες, τους άστεγους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικά είδη διατροφής εστιάζεται τώρα η προσοχή των κινεζικών αρχών, που εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ μπορεί να ξεπεράσει τους 50.000.

    Επισκεπτόμενος την περιοχή όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, στην επαρχία Σετσουάν, ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο, απηύθηνε έκκληση στους διασώστες να συνεχίσουν τη μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, παρόλο που κάθε ώρα που περνά μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

    "Προτεραιότητά μας παραμένει να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε, εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες για ζωή", δήλωσε ο Γουέν.

    Στην πληγείσα περιοχή μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο "για να συμπαρασταθεί στα θύματα και να επιθεωρήσει το έργο των διασωστών και των συνεργείων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας", όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας επανέλαβε εξάλλου την έκκληση της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος για διαφύλαξη της κοινωνικής σταθερότητας, καθώς εντείνεται η δυσαρέσκεια των πληγέντων, από τους οποίους πολλοί έχασαν τα πάντα και ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές ή σε ανοιχτούς χώρους.

    Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι οι νεκροί είναι περίπου 20.000 και τουλάχιστον άλλοι 25.000 παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Η κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα επίσημα Μέσα Ενημέρωσης, εκφράζει φόβους ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 50.000.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 May 2008 - 8:30:25 UTC