Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δέκα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
  • [02] Η επικοινωνία στη ΝΑ Ευρώπη

  • [01] Δέκα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργου Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή, στην οποία συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής πολιτικής και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τα 41 μέτρα, σημειώνοντας ότι τα μισά έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή και αύριο θα εξαγγελθούν άλλα δέκα.

    Τα μέτρα αυτά, είπε ο κ. Φώλιας, θα αποδώσουν όταν και τα 41 αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλουποστηριζόμενα θα μπουν σε εφαρμογή. Σίγουρα οι καταναλωτές θα δουν αποτελέσματα υποστήριξε ο κ. Φώλιας, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει πρόβλημα σις σχέσεις του με τον υφυπουργό Γ. Βλάχο και το υπουργείο Οικονομίας.

    "Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Οι σχέσεις είναι εξαιρετικές και με τον Γιώργο Βλάχο και με το υπουργείο Οικονομίας, όπου πριν από λίγες μέρες υπήρξε και συνεργασία και συμφωνήθηκαν τα μέτρα από κοινού", τόμισε ο υπουργός.

    Σε ερώτηση για ενδεχόμενη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, ο κ. Φώλιας απάντησε "από εσάς το μαθαίνω".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι ήρθε η ώρα για μακροχρόνιο σχεδιασμό και σημαντικές αποφάσεις για την ενεργειακή πολιτική, καθώς, όπως τόνισε, "το σημερινό ενεργειακό μοντέλο έχει φτάσει στα όριά του σε συνδυασμό και με την κούρσα ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου".

    Ο κ. Φώλιας υπογράμμισε ότι παρέλαβε την έκθεση του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής την οποία και παρουσίασε στην Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να χαραχθεί πολιτική με ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες.

    Θα αξιοποιηθεί, τόνισε, κάθε δυνατότητα με βάση και τις ενεργειακές διασυνδέσεις που έχουν γίνει, με στόχο αξιόπιστη και ασφαλή προσφορά ενέργειας στους καταναλωτές, αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και υποστήριξη ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας. Γι'αυτό το λόγο, τόνισε, η έκθεση θα δοθεί σε ευρεία διαβούλευση με φορείς και κόμματα.

  • ** Το πρωί, ο κ.Κ.Καραμανλής είχε συνάντηση με τον πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ Πολ Σαρμπάνη.

    [02] Η επικοινωνία στη ΝΑ Ευρώπη

    Το σαφές και πάγιο μήνυμα της Ελλάδας ότι λειτουργεί ως ισχυρός φορέας ειρήνης και σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή, απέστειλε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος από το βήμα της Ημερίδας «Η επικοινωνία της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη - πραγματικότητα και προοπτικές», που πραγματοποιείται στο Κέντρο Τύπου Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και διοργανώνεται από την Ένωση Ακολούθων Τύπου στο πλαίσιο του «Forum Διεθνούς Επικοινωνιακής πολιτικής».

    Χαιρετίζοντας την Ημερίδα ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως η χώρα μας ως το παλιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη ΝΑ Ευρώπη στηρίζει ουσιαστικά και ειλικρινώς τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες των γειτόνων μας, την τελική έκβαση των οποίων συναρτά από την βούληση των ίδιων των κρατών αυτών, να ενστερνιστούν τις αξίες και τα προαπαιτούμενα των Οργανισμών. «Πεποίθηση της Ελλάδας και γνώμονας της διεθνούς της παρουσίας και δράσης είναι πως η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή περνά αναγκαστικά μέσα από την εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος δημοκρατίας και ευημερίας για όλους τους γείτονές μας» έδωσε το στίγμα της θέσης της χώρας μας ο κ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτό αποτελεί χώρα - πρότυπο για την ευρύτερη περιοχή καθώς χωρίς να αποκρύπτει τα προβλήματα και τις προκλήσεις δίνει ένα απτό παράδειγμα, των ωφελημάτων της εμπεδωμένης δημοκρατίας, της νηφάλιας άσκησης της πολιτικής και της συμμετοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Αυτή την στάση οφείλουμε να την κρατάμε κατά νου στον σχεδιασμό της διεθνούς επικοινωνιακής πολιτικής της χώρας» είπε ο υπουργός Επικρατείας και προς επίρρωση των λεγομένων του επισήμανε πως η Ελλάδα υπογραμμίζει διαρκώς την προνομιακή διεθνή θέση της, εκφράζει τις θέσεις της με παρρησία και γίνεται σεβαστή στα διεθνή φόρα ως σοβαρή φωνή υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητα, της ειρήνης και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής. Με την επισήμανση επίσης πως το θεσμικό πλεονέκτημα της Ελλάδας συνεπικουρείται από τον αναπτυξιακό και οικονομικό ρόλο που διαδραματίζει για γείτονες χώρες (είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους επενδυτές και δημιουργεί προοπτικές περαιτέρω σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων για την ανάπτυξη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας) ο κ. Ρουσόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτιστική διάσταση της εικόνας και της δράσης της Ελλάδας, διατηρώντας τον πολιτισμό της ως βασικό άξονα της εικόνας της χώρας.

    Ανακεφαλαιώνοντας ο υπουργός τόνισε ότι: «Η εικόνα που οι Έλληνες επιδιώκουμε να επικοινωνήσουμε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι αυτή της ήρεμης, σίγουρης περιφερειακής δύναμης που αντλεί την αυτοπεποίθησή της από τη διεθνή της θέση, την εξωστρεφή της οικονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Την εικόνα ενός αξιόπιστου και ειλικρινούς εταίρου, αρωγού και συμπαραστάτη στην αναπτυξιακή προσπάθεια και τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες των κρατών της περιοχής, στο πλαίσιο βεβαίως του διεθνούς δικαίου και των αυτονόητων θεμελιωδών αξιών αυτών των οργανισμών. Μιας δύναμης, για τη διαμόρφωση ισχυρών σχέσεων αμοιβαίου συμφέροντος και τονίζω του αμοιβαίου συμφέροντος, γιατί δεν πηγαίνουμε σε αυτές τις χώρες ως οι ισχυροί οι οποίοι μόνο δικά τους συμφέροντα θα εξυπηρετήσουν, αλλά ως εταίροι οι οποίοι ζώντας στην ίδια περιοχή, έχουν σίγουρα πολλά και αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα να επιλύσουν, να προωθήσουν, να συνυπηρετήσουν. Ως εταίροι σε μία περιοχή η οποία χρειάζεται περισσότερο ίσως από πολλές άλλες , την ειρήνη και τη σταθερότητα που μαζί με τα συνεπακόλουθά της, δηλαδή την ευημερία, δοκιμάστηκαν επί πολλές δεκαετίες»

    Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η διεθνής επικοινωνιακή πολιτική της χώρας βασίζεται στην αρχή ότι η επικοινωνία δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει - και σε καμία περίπτωση να υποκαθιστά ή να αλλοιώνει - τα πραγματικά δεδομένα, σημειώνοντας: «Η ειλικρίνεια και η αυτοπεποίθηση, η σοβαρότητα και η αίσθηση της μακροχρόνιας προοπτικής πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της επικοινωνιακής της δράσης».

    Στόχος της Ημερίδας είναι να αναδειχτεί ο ρόλος των διαφόρων ελληνικών φορέων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς και η ανάγκη συστηματικότερης ενίσχυσης των προσπαθειών τους και συστηματικότερης επικοινωνίας μεταξύ τους.

    Όπως μάλιστα επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας ο ρόλος αναβαθμισμένων γραφείων Τύπου της Επικοινωνίας εξωτερικού είναι σημαντικός, αφού αποτελούν σήμερα αξιόπιστους πυλώνες άσκησης της δημόσιας διπλωματίας και αφετηρία τόσο για την διαμόρφωση αποτελεσματικής στρατηγικής όσο και για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση δράσεων και ενεργειών για την εξυπηρέτηση των επικοινωνιακών στόχων της χώρας στο εξωτερικό. Όπως είπε, είναι οι κόμβοι ενός οργανικού και λειτουργικού δικτύου που συνδέει αφενός τα επιμέρους γραφεία και τις ελληνικές διπλωματικές αποστολές με το εθνικό κέντρο και αφετέρου την Ελλάδα με τους διαμεσολαβητές και πολλαπλασιαστές της κοινής γνώμης στις χώρες όπου αυτοί λειτουργούν.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως ο προδραστικός χαρακτήρας της εθνικής στρατηγικής της χώρας καταδεικνύεται από πληθώρα επικοινωνιακών δράσεων (ενδεικτική του νέου προσανατολισμού αξιοποίησης των μέσων που διαθέτει η Ελλάδα είναι η ημερήσια δικτυακή έκδοση Greek News Agenda, που καλύπτει την ελληνική επικαιρότητα στο εξωτερικό) και εξήρε την σπουδαιότητα της Ημερίδας καθώς: επιτρέπει μια συνολική επισκόπηση της δημόσιας διπλωματίας, ειδικά όταν μιλούμε για μια περιοχή η οποία αφενός έχει ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφετέρου χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες συνθήκες που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

    Η Ημερίδα αναπτύσσεται σε τρείς ενότητες:

    - Οι ιστορικές και πολιτικές προϋποθέσεις της βαλκανικής πραγματικότητας

    - Η οικονομική διάσταση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή, και

    - Οι ελληνικές δράσεις στη ΝΑ Ευρώπη και η επικοινωνιακή τους διάσταση


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 May 2008 - 12:30:34 UTC