Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δέκα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
  • [02] Γ. Παπανδρέου: "Νέα πολιτική για το περιβάλλον"
  • [03] Υποχωρεί το πετρέλαιο

  • [01] Δέκα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργου Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή, στην οποία συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής πολιτικής και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τα 41 μέτρα, σημειώνοντας ότι τα μισά έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή και αύριο θα εξαγγελθούν άλλα δέκα.

    Τα μέτρα αυτά, είπε ο κ. Φώλιας, θα αποδώσουν όταν και τα 41 αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλουποστηριζόμενα θα μπουν σε εφαρμογή. Σίγουρα οι καταναλωτές θα δουν αποτελέσματα υποστήριξε ο κ. Φώλιας, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει πρόβλημα σις σχέσεις του με τον υφυπουργό Γ. Βλάχο και το υπουργείο Οικονομίας.

    "Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Οι σχέσεις είναι εξαιρετικές και με τον Γιώργο Βλάχο και με το υπουργείο Οικονομίας, όπου πριν από λίγες μέρες υπήρξε και συνεργασία και συμφωνήθηκαν τα μέτρα από κοινού", τόμισε ο υπουργός.

    Σε ερώτηση για ενδεχόμενη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, ο κ. Φώλιας απάντησε "από εσάς το μαθαίνω".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι ήρθε η ώρα για μακροχρόνιο σχεδιασμό και σημαντικές αποφάσεις για την ενεργειακή πολιτική, καθώς, όπως τόνισε, "το σημερινό ενεργειακό μοντέλο έχει φτάσει στα όριά του σε συνδυασμό και με την κούρσα ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου".

    Ο κ. Φώλιας υπογράμμισε ότι παρέλαβε την έκθεση του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής την οποία και παρουσίασε στην Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να χαραχθεί πολιτική με ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες.

    Θα αξιοποιηθεί, τόνισε, κάθε δυνατότητα με βάση και τις ενεργειακές διασυνδέσεις που έχουν γίνει, με στόχο αξιόπιστη και ασφαλή προσφορά ενέργειας στους καταναλωτές, αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και υποστήριξη ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας. Γι'αυτό το λόγο, τόνισε, η έκθεση θα δοθεί σε ευρεία διαβούλευση με φορείς και κόμματα.

  • ** Το πρωί, ο κ. Κ.Καραμανλής είχε συνάντηση με τον πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ Πολ Σαρμπάνη.

    Αύριο στις 10.00 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη.

    [02] Γ. Παπανδρέου: "Νέα πολιτική για το περιβάλλον"

    "Σε αντίθεση με όσους θεωρούν ότι το περιβάλλον είναι θέμα που αφορά τους λίγους, ή μια ελίτ, εμείς θεωρούμε ότι είναι θέμα αιχμής για όλους τους πολίτες και ακόμα περισσότερο για τη μέση και χαμηλότερη τάξη, που υφίσταται όλες τις αρνητικές συνέπειες από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το κόστος ζωής και την έλλειψη ποιότητας ζωής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της WWF Ελλάς, Δημήτρη Καραβέλα.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μια νέα πολιτική για το περιβάλλον ανοίγει τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές για την Ελλάδα, η οποία μπορεί να πρωτοπορήσει σε μια λογική πράσινης ανάπτυξης, τονίζοντας ότι για όλα αυτά χρειάζονται μεγάλες τομές και πολιτική βούληση, την οποία έχει το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τη WWF και υπογράμμισε τη συμβολή των μελών της προς την κατεύθυνση των παρεμβάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό στο διάλογο που ξεκινά η Οργάνωση, "ώστε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα δεσμεύουν και εμάς και την αυριανή μας κυβέρνηση".

    "Έχουμε πάθει πολλά και ήρθε η στιγμή ο πολιτικός κόσμος να βάλει το περιβάλλον πιο ψηλά στην πολιτική ατζέντα, από ότι τα τελευταία χρόνια", δήλωσε από τη μεριά του ο κ. Καραβέλας υπογραμμίζοντας ότι "αν προκύψει βούληση γι΄αυτό, τότε πρέπει να δούμε με διαφορετικό τρόπο την ανάπτυξη της χώρας μας και πώς αυτή θα διαθέσει σύστημα περιβαλλοντικής διακυβέρνησης με το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις".

    Τέλος, ο κ. Καραβέλας είπε ότι η πρόταση της WWF θα παρουσιαστεί σε όλα τα κόμματα και φορείς.

    [03] Υποχωρεί το πετρέλαιο

    Προς τα 127 δολάρια το βαρέλι υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι η ζήτηση στην Ασία θα αρχίσει να εξασθενεί, καθώς οι καταναλώτριες χώρες στην περιοχή προσανατολίζονται στη μείωση των επιδοτήσεων, αυξάνοντας τις τιμές των καυσίμων.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 1,75 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να υποχωρεί στα 127,10 δολάρια. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 126,37 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσε το μεσημέρι στα 126,90 δολάρια - νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και στα 126,7 δολάρια - χάνοντας 1,41 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

    Παράλληλα, στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε αρχικά έναντι του ευρώ, για να ανακάμψει στη συνέχεια. Το κοινό νόμισμα επωφελήθηκε από την άνοδο του ετήσιου πληθωρισμού σε τρία ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια, υπογραμμίζοντας τους πληθωριστικούς κινδύνους στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και στηρίζοντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της για κάποιο διάστημα ακόμη, παρά τις ενδείξεις για οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη που έδωσαν οι σφυγμομετρήσεις για το κλίμα καταναλωτών και επιχειρηματιών σε ορισμένα κράτη μέλη.

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, το μεσημέρι, με 1,5655 δολάρια, έναντι 1,5716 δολαρίων αργά χθες βράδυ, ενώ, νωρίτερα, είχε ενισχυθεί έως και στα 1,5759 δολάρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 May 2008 - 14:30:38 UTC