Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δημόσιος φορέας ενέργειας"
  • [02] Στο Ηράκλειο ο Αλ.Αλαβάνος
  • [03] Ενα δέντρο για την Ελλάδα
  • [04] Ανησυχία για τις ανατιμήσεις
  • [05] Η τελευταία αναμέτρηση

  • [01] "Δημόσιος φορέας ενέργειας"

    Με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φυλάκων Σχολικών Κτηρίων Ελλάδος θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΚΕ του κόμματος στον Περισσό.

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν την κυβέρνηση. Με τα ΜΑΤ και τη συκοφαντία αντιμετώπισε για μια ακόμα φορά τους κατοίκους των χωριών του Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Ο αυταρχισμός, οι συλλήψεις, ο συνεχής εμπαιγμός των κατοίκων της περιοχής γίνεται για να προστατευτούν τα κέρδη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ. Εάν ήθελε η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ να αποτρέψει τον κίνδυνο των διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, αντί να στείλει χαράματα τα ΜΑΤ σε μια ύπουλη επιχείρηση, θα υλοποιούσε τις υποσχέσεις της κάνοντας δεκτά τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής.

    Ευθύνες γιβ αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Το ΚΚΕ απαιτεί και καλεί τις λαϊκές δυνάμεις της περιοχής και ευρύτερα να συστρατευθούν και να διεκδικήσουν:

    Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και σταμάτημα όλων των διώξεων από προηγούμενες κινητοποιήσεις.

    Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ, ειδικά από την περιοχή, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στους κατοίκους, μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Να σταματήσει το αίσχος του δουλεμπορίου των εργολάβων.

    Μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών, με ουσιαστική αποζημίωση των κατοίκων τους.

    Αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των εδαφών από τη ΔΕΗ Α.Ε. και το κράτος. Απόδοσή τους για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση.

    Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας -λαϊκή περιουσία.

    [02] Στο Ηράκλειο ο Αλ.Αλαβάνος

    Παρέμβαση σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση, που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, με θέμα την επιχειρούμενη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και την εφαρμογή της στο Νομό Ηρακλείου με τη συμμετοχή όλων των φορέων της Αυτοδιοίκησης, θα κάνει πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος κ.Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ηράκλειο.

    Την απόσυρση της υπουργικής απόφασης για τα «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από τις πυρκαγιές του 2007», ζήτησε ο κ.Αλέκος Αλαβάνος, που τη χαρακτήρισε "απαράδεκτη".

    Πρέπει άμεσα να αποσυρθεί, διαφορετικά θα οδηγήσει τους Νομούς που καταστράφηκαν από την πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού του 2007 σε ακόμα μεγαλύτερη εγκατάλειψη και σε ακόμη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή, τόνισε.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε "άμεσα την σύνταξη νέας Κ.Υ.Α., σύμφωνα και με τις προτάσεις των πληγέντων και των φορέων τους (Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Δήμοι, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτικοί σύλλογοι κ.λπ.), ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί κατά 100% για το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο καθώς και στις πάγιες εγκαταστάσεις, χωρίς εξαιρέσεις.

    Η αποζημίωση κατά 100% δεν είναι μόνο υποχρέωση της πολιτείας για την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων, διαφορετικά η γεωργία και η κτηνοτροφία στις καμένες περιοχές θα εγκαταλειφθεί. Αλλά είναι και για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και τη σωτηρία της υπαίθρου. Είναι σωτηρία της ίδιας της Ελλάδας".

    [03] Ενα δέντρο για την Ελλάδα

    Οι Βρυξέλλες ήταν, χθες, ο πρώτος σταθμός του ποδηλατικού περίπλου -με σημείο εκκίνησης τη Λιλ της Γαλλίας και τελικό σταθμό την Ολυμπία- τον οποίο πέντε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Λιλ και μέλη της φοιτητικής ένωσης Citoyens de lβEurope ξεκίνησαν με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την αναδάσωση των περιοχών της Πελοποννήσου που έπληξαν οι περσινές καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία έχει τη στήριξη της γαλλικής οργάνωσης LβElan nouveau des Citoyens υπό την αιγίδα της διεθνούς φήμης ελληνίστριας και μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας κυρίας Ζακλιν ντε Ρομιγί, φιλοδοξεί να μεταφέρει το μήνυμά της και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Τους ποδηλάτες και τη συνοδεία τους υποδέχθηκαν χθες έξω από το συμβολικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι των ομογενειακών αρχών στο Βέλγιο στο πλαίσιο μιας τελετής υποδοχής και συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Γραφείου μας. Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, Un Arbre pour la Grece, (ένα δένδρο για την Ελλάδα) είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν την εμπειρία της πρώτης ποδηλατικής διαδρομής και, κυρίως, να μεταφέρουν τους επιδιωκόμενους στόχους τους.

    Τους εμπνευστές, υποστηρικτές και ιδιαιτέρως τους πρωταγωνιστές φοιτητές ποδηλάτες υποδέχθηκαν με χαιρετισμό τους ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου Βρυξελλών, Βασίλης Καραβασίλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, Γιάννης Δήμας κ.ά.

    Ο ποδηλατικός περίπλους των πέντε Γάλλων φοιτητών συνεχίζεται σήμερα με επόμενο σταθμό τη βελγική πόλη Ντινάν και προγραμματίζεται να καταλήξει στις 30 Ιουνίου στην Ολυμπία.

    [04] Ανησυχία για τις ανατιμήσεις

    Το θέμα των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων θα τεθεί επί τάπητος σήμερα στη συνεδρίαση του Ecofin καθώς τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Eurostat δεν είναι καθόλου ευχάριστα.

    Στην ανάγκη να υπάρξει μια "κοινή προσέγγιση" με στοχευμένα μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης κατέληξαν οι Υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης που μετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη, παράλληλα με τον εορτασμό των δέκα χρόνων του ευρώ.

    Η έντονη συζήτηση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου σκίασε την εορταστική ατμόσφαιρα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης για τα δέκα χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Οι υπουργοί Οικονομίας των κρατών μελών της ευρωζώνης -που συμμετείχαν στη συνάντηση- απέρριψαν γρήγορα την έκκληση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί προς την Ευρώπη, να εξετάσει τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και στο πετρέλαιο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μειωθεί η πίεση που δέχονται οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

    Η γαλλική πλευρά επέμεινε ότι η πρόταση θα πρέπει να εξεταστεί, με την υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως "χρειαζόμαστε μια πολιτική απάντηση στην υπάρχουσα κατάσταση", σημειώνοντας ότι "τουλάχιστον πρέπει να το συζητήσουμε".

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόταση της Γαλλίας, λέγοντας ότι "δεν πρέπει να αντιδράσουμε πολιτικά".

    Στην ίδια γραμμή ήταν ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σόλμπες, ο οποίος σημείωσε πως "δεν ήταν καλή ιδέα", προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να μειωθεί η χρήση του πετρελαίου. Τη μικρότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο υποστήριξε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας Βάουτερ Μπος, ενώ ο Γερμανός υπουργός Πέτερ Στάινμπρουκ υποστήριξε πως "δεν πρέπει να αντιδράσουμε πολιτικά και να αναμιχθούμε. Αυτό οδήγησε στο παρελθόν σε λάθη".

    Δηλώσεις Γ.Αλογοσκούφη

    Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού σε επίπεδο ΕΕ δεν θα πρέπει να έχει να κάνει με τη φορολογία των καυσίμων ή με τις τιμές, αλλά με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων - μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης και όχι μέτρα τα οποία επηρεάζουν τις τιμές, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στη Φρανκφούρτη, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Eurogroup.

    Ο K.Αλογοσκούφης αναφέρθηκε σε κοινή προσέγγιση στο επίπεδο της ΕΕ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε στους τομείς που δεν λειτουργεί πλήρως ο ανταγωνισμός, να μπορέσουμε να έχουμε θετικές επιπτώσεις από μειώσεις τιμών". Επίσης επισήμανε την ανάγκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχει μια συντονισμένη πολιτική στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τους άλλους εταίρους μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο τις εξελίξεις αυτές και να μην παγιωθούν αυτές οι υψηλές τιμές και αυτός ο υψηλός διεθνής πληθωρισμός.

    Ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι το διεθνές πληθωριστικό σοκ, που οφείλεται στην τιμή του πετρελαίου και στις τιμές των τροφίμων και των πρώτων υλών, έχει επηρεάσει όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης και όλες τις οικονομίες του κόσμου, θέμα το οποίο απασχόλησε τη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Eurogroup. "Η επίπτωση δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες, καθώς υπάρχουν χώρες, στις οποίες ο πληθωρισμός έχει ανέβει πιο πολύ από ό,τι σε άλλες, διότι έχουν διαφορετικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, συμφωνήσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπισθεί αυτού του είδους η επίπτωση είναι μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά την πολιτική μας", ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    [05] Η τελευταία αναμέτρηση

    Ολοκληρώνεται σήμερα η προεκλογική κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών με τις αναμετρήσεις στη Μοντάνα και στη Νότια Ντακότα με τον Μπάρακ Ομπάμα να δηλώνει έτοιμος να πανηγυρίσει την τελική νίκη του, αλλά και την Χίλαρι Κλίντον να αρνείται να αποσυρθεί.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα χρειάζεται μόλις 40 εκλέκτορες για να εξασφαλίσει τον "μαγικό αριθμό" των 2.118 και να γίνει έτσι ο πρώτος μαύρος διεκδικητής της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο γερουσιαστής του Ιλλινόι ελπίζει ότι μόλις ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στις δύο πολιτείες θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα τον στηρίξουν οι περίπου 180 αναποφάσιστοι "σούπερ εκλέκτορες" ,εξασφαλίζοντας έτσι το χρίσμα.

    "Υπάρχουν πολλοί σούπερ εκλέκτορες που αναμένουν να τελείωσουν οι προκριματικές εκλογές,αλλά πιστεύω ότι θα λάβουν γρήγορα τις αποφάσεις τους αμέσως μετά" τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Μίσιγκαν.

    Η ψηφοφορία στην Νότια Ντακότα ολοκληρώεται στις 04.00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης και στη Μοντάνα μία ώρα αργότερα. Οι δύο πολιτείες αναδεικνύουν συνολικά 31 εκλέκτορες.

    Η Χίλαρι Κλίντον από την πλευρά της υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της προεκλογικής διαδικασίας σηματοδοτεί "την έναρξη μιάς νέας φάσης της εκστρατείας", όπου θα προσπαθήσει να πείσει τους "σούπερ-εκλέκτορες" ότι είναι η ισχυρότερη υποψήφια για να αντιμετωπίσει τον ρεπουμπλικάνο Τζον ΜακΚέην.

    "Η απόφαση εναπόκειται στους εκλέκτορες που θα μετάσχουν στο συνέδριο των Δημοκρατικών. Θα περάσω τις επόμενες ημέρες αναλύοντας τις θέσεις μου σε αυτούς τους εκλέκτορες" τόνισε η Κλίντον μιλώντας σε οπαδούς της στη Νότια Ντακότα.

    Εντύπωση πάντως προκάλεσε δήλωση του συζύγου της και πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον ο οποίος τόνισε χθες σε ομιλία του στη Νότια Ντακότα ότι "ίσως αυτή είναι η τελευταία ημέρα που μετέχω σε μια τετοια προεκλογική εκστρατεία".

    Μια ομάδα 17 αναποφάσιστων Δημοκρατικών σούπερ εκλεκτόρων συναντήθηκαν χθες για να συζητήσουν την ενδεχόμενη υποστήριξή τους στον Ομπάμα και δεν αποκλείεται σήμερα να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους.

    Ο ίδιος ο Ομπάμα τόνισε οτι σύντομα σχεδιάζει να μιλήσει με την Κλίντον. Οπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους,μίλησε τηλεφωνικά μαζί της την περασμένη Κυριακή και της είπε ότι "μόλις κάτσει η σκόνη προσβλέπει σε μιά συνάντηση μαζί της σε χρόνο και τόπο που θα επιλέξει η ίδια".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 June 2008 - 8:49:55 UTC