Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωράει η μεταρρύθμιση στην Παιδεία
  • [02] Στο Ηράκλειο ο Αλ.Αλαβάνος
  • [03] Ανησυχία για τις ανατιμήσεις

  • [01] Προχωράει η μεταρρύθμιση στην Παιδεία

    Υπό τον προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο θέματα Παιδείας.

    Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι με την ολοκλήρωση των δημοκρατικών διαδικασιών στα περισσότερα ΑΕΙ ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της μεταρρύθμισης και πρόσθεσε ότι σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκε ο δεύτερος κύκλος.

    Ο Ευ.Στυλιανίδης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το νομοσχέδιο που προωθείται για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

    "Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και, μετά από αξιολόγηση, επιτρέπει τη δημιουργία μεταπτυχιακών τμημάτων και στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, ενθαρρύνει τη συνεργασία τους με ξένα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανοίγουν μεταπτυχιακά προγράμματα και στο εξωτερικό".

    Κάτι τέτοιο, είπε ο κ.Στυλιανίδης, αποθαρρύνει τη συνεργασία των ξένων ιδρυμάτων με κέντρα ελευθέρων σπουδών, την ίδια στιγμή που ενισχύεται η συνεργασία τους με έγκριτα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

    Θεωρώ ότι μπαίνουμε σε μία νέα εποχή ποιότητας, στην οποία η κυβέρνηση επενδύει και οργανώνει καλύτερα τους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών σε όλη τη χώρα για να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στη νέα γενιά, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ανοίγει η πόρτα για συμμετοχή και ιδιωτών σε αυτά τα προγράμματα, ο κ.Στυλιανίδης τόνισε ότι "υπάρχει η δυνατότητα τριπλής χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων με ευρωπαϊκούς πόρους, κρατικούς πόρους ή και δίδακτρα. Είναι επιλογή κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος αν θα τα εφαρμόσει ή όχι. Βεβαίως, οι χορηγίες γίνονται αποδεκτές και σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο ενδυναμώνεται είναι η συνεργασία των Ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας καθώς και η εξωστρέφειά τους".

    Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια, ο κ.Στυλιανίδης είπε ότι η δημοκρατία επιβλήθηκε και στην πράξη, καθώς στα 13,5 ΤΕΙ από τα 14 της χώρας έχουμε εκλεγμένες διοικήσεις. Επίσης οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε, με επιτυχία, παρά τις βιαιοπραγίες στα δύο από τα τρία πανεπιστήμια.

    Πιστεύω, κατέληξε ο υπουργός, ότι ο νόμος πλαίσιο πια εφαρμόζεται στην πράξη και αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

    Γ.Βουλγαράκης για ΟΛΠ

    Στα 4 δισ. 350.000.000 ευρώ ανέρχεται το τίμημα για την παραχώρηση που προσφέρουν οι εταιρίες, οι οποίες συμμετείχαν στο διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση του εμπορευματικού σταθμού του Πειραιά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Γ. Βουλγαράκης, μετά από ενημέρωση του πρωθυπουργού και της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές και σημείωσε ότι το τίμημα αυτό είναι εφτά φορές παραπάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΠ και σε ετήσια απόδοση 17 φορές περισσότερο από τα ετήσια κέρδη του οργανισμού.

    Το επόμενο διάστημα όπως είπε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου και τον επόμενο μήνα θα προχωρήσει και η διαδικασία για τον ΟΛΘ.

    Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι επιβεβαιώνεται η κυβερνητική πολιτική και πως έγινε ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για να γίνει η Ελλάδα στρατηγικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της ακρίβειας, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια οποία σταδιακά φέρνει αποτελέσματα, ενώ σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα σημείωσε ότι μετά την έκκλησή του και τη δημόσια διαβούλευση υπάρχουν καρποί αφού σημαντικοί παίκτες στον τομέα αυτό ανακοίνωσαν ότι δεν θα κάνουν αυξήσεις και παγώνουν τις τιμές.

    Τη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην τόνωση και ενίσχυση της οικονομίας επισήμανε και ο πρωθυπουργός σε χαιρετισμό που απηύθυνε το απόγευμα της Δευτέρας, εγκαινιάζοντας την 21η Διεθνή Ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια», στο εκθεσιακό κέντρο στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    Στόχος είναι να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια και σύγχρονη τεχνογνωσία. Στόχος είναι να γίνουν τα λιμάνια μας κέντρο μεταφόρτωσης στη Ν.Α. Ευρώπη. Να γίνει η Ελλάδα γέφυρα Ανατολής και Δύσης, σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο, κόμβος διεθνούς εμπορίου» τόνισε ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός εξήρε τη συνεισφορά της ναυτιλίας, η οποία μαζί με τον τουρισμό είναι, όπως είπε, οι πιο εξωστρεφείς κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.

    «Φέρνουν συνάλλαγμα, γεφυρώνουν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενδυναμώνουν την Οικονομία μας και ωφελούν ολόκληρη την κοινωνία» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός διαχειρίζεται το 17% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, το 20% του παγκόσμιου στόλου σε μεταφορά ξηρού φορτίου και το 23% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων και τόνισε ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισρέει στη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς, και από τα 14 δισ. ευρώ το 2006 έφτασε στα 17 δισ. ευρώ το 2007.

    Αύριο στις 12.30 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και στις 18.30 θα μεταβεί σε ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του "Ελεύθερου Τύπου" στο Πολεμικό Μουσείο.

    [02] Στο Ηράκλειο ο Αλ.Αλαβάνος

    Παρέμβαση σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση, που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, με θέμα την επιχειρούμενη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και την εφαρμογή της στο Νομό Ηρακλείου με τη συμμετοχή όλων των φορέων της Αυτοδιοίκησης, θα κάνει πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος κ.Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ηράκλειο.

    Το πρωί ο κ.Αλαβάνος επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θραψανού, καθώς και το Μουσείο «Ν.Καζαντζάκης» στη Μυρτιά, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο του Δήμου «Ν. Καζαντζάκης» και με τοπικούς φορείς.

    Την απόσυρση της υπουργικής απόφασης για τα «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από τις πυρκαγιές του 2007», ζήτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που τη χαρακτήρισε "απαράδεκτη".

    Πρέπει άμεσα να αποσυρθεί, διαφορετικά θα οδηγήσει τους Νομούς που καταστράφηκαν από την πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού του 2007 σε ακόμα μεγαλύτερη εγκατάλειψη και σε ακόμη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή, τόνισε.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε "άμεσα την σύνταξη νέας Κ.Υ.Α., σύμφωνα και με τις προτάσεις των πληγέντων και των φορέων τους (Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Δήμοι, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτικοί σύλλογοι κ.λπ.), ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί κατά 100% για το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο καθώς και στις πάγιες εγκαταστάσεις, χωρίς εξαιρέσεις.

    Η αποζημίωση κατά 100% δεν είναι μόνο υποχρέωση της πολιτείας για την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων, διαφορετικά η γεωργία και η κτηνοτροφία στις καμένες περιοχές θα εγκαταλειφθεί. Αλλά είναι και για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και τη σωτηρία της υπαίθρου. Είναι σωτηρία της ίδιας της Ελλάδας".

    Εκδήλωση ΣΥΝ για το Περιβάλλον

    Με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα θα ανοίξει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Κλιματική αλλαγή: προκλήσεις και πολιτικές απαντήσεις", που διοργανώνει το κόμμα εν όψει της Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος, αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, στο ανοιχτό θεατράκι της πλατείας Κουμουνδούρου.

    Ομιλητές στη συζήτηση θα είναι οι Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς, Σεβαστιανός Μοιρασγεντής, Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και Nίκος Τσούκαλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

    Στη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΝ, θα τεθούν ερωτήματα όπως:

    Οι πολύπλευρες -περιβαλλοντικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές- επιπτώσεις των παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών

    Οι διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του κλίματος και η "γεωπολιτική" των κλιματικών αλλαγών. Μετά το Κιότο, τι;

    Οι πολιτικές που (δεν) εφαρμόζονται στη Ελλάδα και η στάση της αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων

    [03] Ανησυχία για τις ανατιμήσεις

    Μακροπρόθεσμο πρόβλημα είναι η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και του πετρελαίου και η Ευρώπη πρέπει να προσαρμόσει την οικονομία της για να το αντιμετωπίσει, εκτίμησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στη σημερινή σύνοδο του συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ. Παράλληλα, διαφαίνεται συναίνεση στο ότι η -προτεινόμενη από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί- μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση του καλπασμού των τιμών του καυσίμων.

    "Υπάρχουν προφανείς ενδείξεις ότι τα πράγματα είναι πιο μακροπρόθεσμης φύσης από ό,τι θεωρείτο αρχικά", δήλωσε ο προεδρεύων της σημερινής συνόδου του ΕΚΟΦΙΝ Σλοβένος υπουργός Οικονομικών Αντρέι Μπάγιουκ.

    Ο συνδυασμός αύξησης των τιμών των καυσίμων και τροφίμων με ελλείψεις εργατικών χεριών "είναι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, μόνιμες πηγές υψηλότερου πληθωρισμού για τα επόμενα χρόνια", πρόσθεσε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Γίρκι Κατάινεν.

    Αν και η σημερινή σύνοδος του ΕΚΟΦΙΝ επρόκειτο να εξετάσει θέματα όπως οι προοπτικές εισόδου της Σλοβενίας στην ευρωζώνη το 2009, η ρευστότητα των ασφαλιστικών εταιριών και ο ΦΠΑ στις ασφάλειες, φαίνεται ότι η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την άνοδο των τιμών των τροφίμων κυριαρχεί στις συζητήσεις, καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συζητούν κατά πόσον οι χρηματοοικονομικές πολιτικές στην Ευρώπη μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης.

    Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές των τροφίμων κατέγραψαν άνοδο 7,1% στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Απρίλιο, σχεδόν τη διπλάσια από την άνοδο 3,6% του ετήσιου πληθωρισμού τον ίδιο μήνα.

    "Η συζήτηση πρέπει να εστιάσει στο πώς θα καταστεί πιο αποτελεσματική η αγροτική πολιτική μας και πώς θα ανταποκρίνεται περισσότερο στα μηνύματα που στέλνει η αγορά, καθώς και σε μια βαθύτερη εξέταση των προγραμμάτων βιοκαυσίμων", είπε ο Μπάγιουκ.

    Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες σε όλο το εύρος της ΕΕ για τις τιμές των καυσίμων, οι οποίες προέτρεψαν στις αρχές του Μαΐου τον Γάλλο πρόεδρο να προτείνει πάγωμα του ΦΠΑ στα καύσιμα, επίσης απασχόλησαν τη σύνοδο.

    "Πρέπει να απορροφούμε τους εξωτερικούς κραδασμούς και πρέπει να το συζητήσουμε αυτό σε πολυμερές επίπεδο. Ελπίζω ότι η επόμενη σύνοδος της Ομάδας των Οκτώ (G7) στην Ιαπωνία τον Ιούλιο θα εξετάσει αυτό το θέμα και θα αποφασίσει σχετικά με τη συνεργασία όλων των χωρών και περιοχών που εμπλέκονται", είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.

    Η πρόταση Σαρκοζί δεν αναμένεται, ωστόσο, να βρει πολλούς υποστηρικτές, με τους υπουργούς να λέγουν ότι θα επιμείνουν στη συμφωνία του 2005 στο Μάντσεστερ, να μην "απαντούν" στις τιμές του πετρελαίου μειώνοντας το φόρο. "Θεωρώ ότι η άποψη πολλών συναδέλφων μου είναι ότι οι φορολογικές πολιτικές δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για να αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα", είπε ο Μπάγιουκ.

    Η συνεδρίαση του Eurogroup

    Στην ανάγκη να υπάρξει μια "κοινή προσέγγιση" με στοχευμένα μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης κατέληξαν οι Υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης που μετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη, παράλληλα με τον εορτασμό των δέκα χρόνων του ευρώ.

    Οι υπουργοί Οικονομίας των κρατών μελών της ευρωζώνης -που συμμετείχαν στη συνάντηση- απέρριψαν γρήγορα την έκκληση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί προς την Ευρώπη, να εξετάσει τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και στο πετρέλαιο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μειωθεί η πίεση που δέχονται οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

    Η γαλλική πλευρά επέμεινε ότι η πρόταση θα πρέπει να εξεταστεί, με την υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως "χρειαζόμαστε μια πολιτική απάντηση στην υπάρχουσα κατάσταση", σημειώνοντας ότι "τουλάχιστον πρέπει να το συζητήσουμε".

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόταση της Γαλλίας, λέγοντας ότι "δεν πρέπει να αντιδράσουμε πολιτικά".

    Στην ίδια γραμμή ήταν ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σόλμπες, ο οποίος σημείωσε πως "δεν ήταν καλή ιδέα", προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να μειωθεί η χρήση του πετρελαίου. Τη μικρότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο υποστήριξε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας Βάουτερ Μπος, ενώ ο Γερμανός υπουργός Πέτερ Στάινμπρουκ υποστήριξε πως "δεν πρέπει να αντιδράσουμε πολιτικά και να αναμιχθούμε. Αυτό οδήγησε στο παρελθόν σε λάθη".

    Δηλώσεις Γ.Αλογοσκούφη

    Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού σε επίπεδο ΕΕ δεν θα πρέπει να έχει να κάνει με τη φορολογία των καυσίμων ή με τις τιμές, αλλά με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων - μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης και όχι μέτρα τα οποία επηρεάζουν τις τιμές, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης , μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Eurogroup.

    Ο K.Αλογοσκούφης αναφέρθηκε σε κοινή προσέγγιση στο επίπεδο της ΕΕ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε στους τομείς που δεν λειτουργεί πλήρως ο ανταγωνισμός, να μπορέσουμε να έχουμε θετικές επιπτώσεις από μειώσεις τιμών". Επίσης επισήμανε την ανάγκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχει μια συντονισμένη πολιτική στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τους άλλους εταίρους μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο τις εξελίξεις αυτές και να μην παγιωθούν αυτές οι υψηλές τιμές και αυτός ο υψηλός διεθνής πληθωρισμός.

    Ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι το διεθνές πληθωριστικό σοκ, που οφείλεται στην τιμή του πετρελαίου και στις τιμές των τροφίμων και των πρώτων υλών, έχει επηρεάσει όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης και όλες τις οικονομίες του κόσμου, θέμα το οποίο απασχόλησε τη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Eurogroup. "Η επίπτωση δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες, καθώς υπάρχουν χώρες, στις οποίες ο πληθωρισμός έχει ανέβει πιο πολύ από ό,τι σε άλλες, διότι έχουν διαφορετικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, συμφωνήσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπισθεί αυτού του είδους η επίπτωση είναι μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά την πολιτική μας", ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    Διεθνής διάσκεψη για τη διατροφή

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής του FAO για τη διατροφική ασφάλεια, που διεξάγεται στη Ρώμη (3 - 5 Ιουνίου), "να επιτύχουν διεθνή ομοφωνία για τα βιοκαύσιμα", έναν από τους παράγοντες που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη δραματική αύξηση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής.

    "Εχουμε μια ιστορική ευκαιρία να αναζωογονήσουμε τη γεωργία", πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

    Αποκαλύπτοντας τις αρχές του "παγκοσμίου πλαισίου δράσης" το οποίο αποφασίσθηκε από το κέντρο διαχείρισης της κρίσης, που δημιουργήθηκε τον περασμένο μήνα και στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ και διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, ο Μπαν Κι-μουν υπενθύμισε ότι η παραγωγή τροφίμων πρέπει "να αυξηθεί κατά 50% ως το 2030" για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πείνας παγκοσμίως.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε επίσης τις χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο του FAO να μην υιοθετούν διατροφικές πολιτικές που προκαλούν φτώχεια σε γειτονικές χώρες" και να "λάβουν μέτρα ώστε να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η παγκόσμια διατροφική ασφάλεια".

    Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, παρουσία πολλών αρχηγών κρατών από τις 193 χώρες μέλη του FAO, τόνισε ότι "η δραματική αυτή κρίση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από κανένα όπως και οι συνέπειές της στις πτωχές χώρες".

    "Πέρασε η εποχή των λόγων. Ηλθε η στιγμή για πράξεις", τόνισε ο γενικός γραμματέας του FAO Ζακ Ντιουφ στην ομιλία του και υπογράμμισε ότι "το πρόβλημα της διατροφικής ασφάλειας είναι πολιτικό. Εάν δε λάβουμε αμέσως θαρραλέες αποφάσεις, οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και η κερδοσκοπία στις αγορές θα θέσει σε κίνδυνο την ανθρωπότητα".

    "Η πείνα και ο υποσιτισμός είναι απαράδεκτα φαινόμενα σε έναν κόσμο που διαθέτει υψηλό επίπεδο παραγωγής, πόρους και την τεχνογνωσία για να θέσει τέλος σε τέτοιου είδους δραματικές καταστάσεις και στις επιπτώσεις τους", δήλωσε εξ ονόματος του Πάπα ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού καρδινάλιος Ταρτσίζιο Μπερτόνε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 June 2008 - 12:30:25 UTC