Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινή δράση της ΕΕ για την ακρίβεια
  • [02] Στο Παρίσι ο Αλ.Τσίπρας
  • [03] Την Τρίτη οι βαθμολογίες

  • [01] Κοινή δράση της ΕΕ για την ακρίβεια

    Οι τρόποι αντιμετώπισης της ακρίβειας και η διάσωση της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι τα δύο βασικά θέματα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

    Η σλοβενική προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι "η Ευρώπη προχωρά και απαντά στα προβλήματα των πολιτών της". Αυτό, άλλωστε, αναφέρει στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, προς τους αρχηγούς των κρατών της ΕΕ.

    Οι εργασίες της Συνόδου ξεκίνησαν χθες το απόγευμα, με θέμα την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και στα βασικά είδη διατροφής. Οι 27 ηγέτες θα εξετάσουν τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων.

    Σύμφωνα με Σχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι χώρες της ΕΕ θα καλούνται να λάβουν μέτρα στήριξης για τις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, διασφαλίζοντας ότι τα μέτρα αυτά "είναι προσωρινά και δεν προκαλούν στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά και τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της ΕΕ".

    Σε γενικές γραμμές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αναγνωρίσει ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι ένα προσωρινό πρόβλημα και θα προτείνει, για την αντιμετώπισή του, μακροχρόνια μέτρα, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στη γεωργία, οι 27 αναμένεται να προτείνουν λύσεις, όπως η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με στόχο την αύξηση της προσφοράς των γεωργικών προϊόντων. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτίθεται να ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης των επόμενων γενεών βιοκαυσίμων στην Ευρώπη και διεθνώς, καθώς και υπέρ της ενίσχυσης της γεωργικής έρευνας και της διάδοσης των γεωργικών γνώσεων, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ιδέες, όπως η επέκταση του καθεστώτος της αγρανάπαυσης, σταδιακά εγκαταλείπονται.

    Εξάλλου, στο δείπνο εργασίας , οι 27 ηγέτες αναζήτησαν λύσεις διάσωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, μετά το Ιρλανδικό όχι. Η σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κόουεν, να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Ιρλανδική κοινή γνώμη απέρριψε τη Συνθήκη της Λισαβόνας και να προτείνει λύσεις.

    Σήμερα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ζήτησε πίστωση χρόνου, ισχυριζόμενος πως είναι "υπερβολικά νωρίς για να παρουσιασθεί αμέσως λύση στο θεσμικό αδιέξοδο". Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Μανουέλ Μπαρόζο, διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί χρόνος στην Ιρλανδία για να επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την απόρριψη της Συνθήκης, συμπληρώνοντας πως η Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο, επί γαλλικής προεδρίας, "θα είναι μια καλή ευκαιρία για μια πιο διεξοδική συζήτηση".

    Παράλληλα, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ, θα εξετάσουν την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής.

    Σήμερα στις εργασίες της Συνόδου θα εξεταστούν θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς επίσης και οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

    Στη συνέχεια, αναμένεται να συζητήσουν για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισαν τη Δευτέρα οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ, οι 27 ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας την ανάγκη καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας.

    Τέλος, εν όψει της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών, που θα γίνει στις 13 Ιουλίου στο Παρίσι, οι 27 θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την "Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας" και τη Μεσογειακή Ένωση, στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Βαρκελώνης.

    Δηλώσεις Κ.καραμανλής

    Ιδιαίτερα ευαίσθητη χαρακτήρισε τη συγκυρία για την Ευρώπη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε ο πρωθυπουργός, πρέπει να δείξει στην πράξη ότι μπορεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις που έχει μπροστά της. Πρώτα-πρώτα, είπε ο κ. Καραμανλής, υπάρχει το πρόβλημα της ακρίβειας, που πλήττει όλη την Ευρώπη και κυρίως τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Θύμισε ότι με την επιστολή του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο έχει επισημάνει την ανάγκη να συζητηθεί το πρόβλημα της ακρίβειας στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο, όπως είπε, να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής δράσης.

    Δεύτερο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, είναι η διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα πρέπει να συνεχιστεί για το καλό της Ευρώπης και των πολιτών της.

    Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος μετέχει ως παρατηρητής και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μ. Γκρούεφσκι.

    Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλει να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες των νοικοκυριών, που προέρχονται από αιτίες όπως η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, και να δείξει ότι το ιρλανδικό "όχι" δεν σημαίνει το τέλος της Ευρώπης, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    "Το 'όχι' της Ιρλανδίας στη Συνθήκη της Λισαβόνας δεν πρέπει να σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να μπει στην καταπακτή. Θα αφιερώσουμε τη σύνοδο των Βρυξελλών σε άλλες ανησυχίες, κυρίως την άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής και των καυσίμων που επιβαρύνουν τους οικιακούς προϋπολογισμούς καθώς και τις οικονομικές δραστηριότητες. Εχουμε μια ημερήσια διάταξη που πρέπει να απαντήσει στις προσδοκίες των πολιτών. Θα δούμε τι μπορούμε και τι οφείλουμε να κάνουμε", είπε.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για ένα "πακέτο επειγόντων μέτρων" που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες" και αναφέρθηκε "στη δυνατότητα χορήγησης βραχυπρόθεσμης βοήθειας και κρατικής βοήθειας μικρής κλίμακας".

    "Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (στην Ιρλανδία) δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για να αποφύγουμε τη δράση. Πρέπει να αποφύγουμε την παθητικότητα, να εντοπίσουμε τι δεν πάει καλά, αλλά δεν πρέπει να απομακρυνθούμε από τις δεσμεύσεις μας. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, αλλά η κρίση δεν θα επιλυθεί με απαισιοδοξία", είπε.

    Συλλαλητήρια σε Βρυξέλλες και Αθήνα

    Μία μέρα πριν τη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα περικυκλώθηκε από εκατοντάδες νταλίκες, τρακτέρ και ταξί, καθώς και από αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν με συρματοπλέγματα τους δρόμους γύρω από τα κτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ, εμποδίζοντας τις νταλίκες και τα τρακτέρ να περάσουν.

    Σύμφωνα με τον Βελγικό Τύπο, οδηγοί φορτηγών από το Βέλγιο και τις γειτονικές χώρες, καθώς επίσης, βέλγοι γαλακτοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται διότι η τιμή της βενζίνης μέσα σε ένα χρόνο, αυξήθηκε κατά 20%, με συνέπεια τη μείωση των εισοδημάτων τους. Ειδικότερα, οι γαλακτοπαραγωγοί ζητούν περισσότερη διαφάνεια στους μεσάζοντες που πωλούν το γάλα τους, λέγοντας ότι οι ίδιοι πωλούν το γάλα σε πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση με αυτή που φτάνει στον καταναλωτή. Ταυτόχρονα, γεωργοί και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.

    Όχι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια φώναξαν οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ο δήμος Πειραιά και καταναλωτικές οργανώσεις στο Σύνταγμα, ζητώντας την πάταξη αυτών των φαινομένων.

    Τα πολιτικά μέτρα κατά των καρτέλ και των μονοπωλίων, η μείωση και το πάγωμα για δυο τουλάχιστον χρόνια των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και η μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ο αυστηρός έλεγχος, η ειδική έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας καυσίμων, και η οικονομική ενίσχυση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, αποτελούν τις βασικές διεκδικήσεις των φορέων.

    Δηλώσεις για την ακρίβεια αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ έκαναν πολιτικοί και εκπρόσωποι φορέων κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

    Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία των οργανώσεων παρέδωσε ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής.

    [02] Στο Παρίσι ο Αλ.Τσίπρας

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, μαζί με τα μέλη της μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου και Στέλιο Παππά θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στο Παρίσι, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Προέδρων του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά και της Εκτελεστικής Επιτροπής

    Τα θέματα που θα συζητηθούν, εκτός των άλλων, είναι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την ακρίβεια και τη Συνθήκη της Λισαβόνας μετά και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, η πολιτική για τη μετανάστευση και η προετοιμασία για τις Ευρωεκλογές του 2009

    Δήλωση Αλ. Αλαβάνου για την υπόθεση της "Ζίμενς"

    "Πρέπει να γίνει ο έλεγχος με ταχύτητα, σε βάθος και προς όλες τις πλευρές", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στην υπόθεση "Ζίμενς" και πρόσθεσε ότι "στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ελεγχθεί και το θέμα της υπόθεσης C4I και συγκεκριμένα να δοθεί άμεσα από την κυβέρνηση η σύμβαση που υπογράφηκε μετά την επαναδιαπραγμάτευση, διότι υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά και σημαντικά στοιχεία. Από κει και πέρα χρειάζεται άμεσα Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, όπως ήδη έχουμε προτείνει".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες της Δικαιοσύνης στο θέμα αυτό, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "εμείς βλέπουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά συμφέροντα που θέλουν να κλείσουν όλα τα στόματα και να μη βγει τίποτα στην επιφάνεια - και το κατανοείτε πάρα πολύ καλά αυτό. Και δυστυχώς, αυτή την προσπάθεια τη συνδράμει η κυβέρνηση με την άρνησή της να προχωρήσει σε Εξεταστική Επιτροπή".

    Δήλωση Αλ. Τσίπρα

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του για την υπόθεση "Ζίμενς", επέκρινε τον υπουργό Δικαιοσύνσης κ. Χατζηγάκη και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, λέγοντας ότι "είναι απολύτως εκτεθειμένοι", γιατί "μόλις πριν από λίγες ημέρες έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι στην υπόθεση της ``Ζίμενς`` δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα και κόμματα".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι "οι καθημερινές αποκαλύψεις γύρω από το τεράστιο αυτό σκάνδαλο δείχνουν ότι οι δυνάμεις του χθες, που κυβέρνησαν για πολλά χρόνια τη χώρα, έδωσαν το management της χώρας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, με αντάλλαγμα άφθονο μαύρο πολιτικό χρήμα".

    Οι δυνάμεις αυτές, κατέληξε, "δεν μπορούν πια να εγγυηθούν ένα καλύτερο αύριο. Η διέξοδος της κοινωνίας ολοένα και γρηγορότερα μετατοπίζεται προς τα Αριστερά".

    [03] Την Τρίτη οι βαθμολογίες

    Την προσεχή Τρίτη 24 Ιουνίου, θα αναρτηθούν σε όλα τα Γενικά Λύκεια της χώρας οι πίνακες με τις βαθμολογίες των υποψηφίων για εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, η ανάρτηση των βαθμολογιών θα γίνει μετά τις 11 το πρωί.

    Εξάλλου, με απόφαση του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόεδρος ορίστηκε ο Μιχαήλ Δερμιτζάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 June 2008 - 4:30:20 UTC