Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρωγή στους σεισμόπληκτους
  • [02] Λουκέτο στο θέατρο Λυκαβηττού
  • [03] Υποχώρησε το πετρέλαιο

  • [01] Αρωγή στους σεισμόπληκτους

    Υπεγράφη πό τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά η απόφαση με την οποία οριοθετούνται οι περιοχές των νομών Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας που επλήγησαν από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 και καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της χορήγησης της δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή και επισκευή των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές.

    Οπως αναφέρει σε δήλωσή του κ. Σουφλιάς δικαιούχοι της δωρεάν κρατικής αρωγής είναι όλοι οι ιδιοκτήτες ή ψιλοί κύριοι κάθε είδους κτιρίου (πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία, επαγγελματικοί χώροι, ναοί κλπ) που βρίσκεται σε σεισμόπληκτη περιοχή, με μόνη προϋπόθεση το κτίριο αυτό να μην ήταν εγκαταλελειμμένο.

    Το ποσό της κρατικής αρωγής για κάθε είδος κτιρίου είναι τέτοιο που διασφαλίζει πραγματικά τη δωρεάν ανακατασκευή ή επισκευή του, σημειώνει ο κ. Σουφλιάς, αναφέροντας ενδεικτικά ότι για τις κατοικίες το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής έχει οριστεί στα 750 ευρώ/τ.μ. και μάλιστα για εμβαδό ίσο με αυτό της κατοικίας που καταστράφηκε και μέχρι τα 120 τ.μ. Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 950 ευρώ/τ.μ. για διατηρητέες κατοικίες και για όσες βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών.

    Ο υπουργός υπογραμμίζει τις εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η απόφαση για τη βελτίωση των συνθηκών κατοικίας στις σεισμόπληκτες περιοχές. Έτσι:

    α) για διμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 65 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 65 τ.μ.

    β) για τριμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 80 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 80 τ.μ.

    γ) για τετραμελείς οικογένειες και άνω και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 95 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 95 τ.μ.

    Επίσης, θεσπίζονται γενικές αρχές που θα πρέπει να ακολουθούνται για την ανακατασκευή των διώροφων κατοικιών, με στόχο τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των οικισμών που επλήγησαν και την οργανωμένη ανοικοδόμησή τους.

    Για ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση των πληγέντων πρώτον, η πολιτεία αναλαμβάνει να πληρώσει το 50% της αμοιβής του μηχανικού και δεύτερον, δίδεται προκαταβολή 10.000 ευρώ στους δικαιούχους για τη δωρεάν ανακατασκευή κατοικιών και 2.000 ευρώ στους δικαιούχους για τη δωρεάν επισκευή κατοικιών, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση της οικοδομικής άδειας κατασκευής ή του φακέλου μελέτης επισκευής, αντίστοιχα. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι δικαιούχοι και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας που ακολουθεί.

    Επίσης, οι μελέτες για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων, καθώς και η έκδοση των οικοδομικών αδειών απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου, δικαίωμα κρατήσεως ή εισφοράς εν γένει του Δημοσίου ή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή οποιουδήποτε τρίτου.

    Ο κ. Σουφλιάς καλεί όλους τους πληγέντες να υποβάλουν το ταχύτερο πλήρεις φακέλους με τα ελάχιστα δικαιολογητικά που απαιτούνται, διαβεβαιώνοντας ότι θα διεκπεραιώνονται τάχιστα, όπως άλλωστε το ίδιο έχει συμβεί και με τις πυρόπληκτους. Καλεί επίσης τις πολεοδομίες και τους ιδιώτες μηχανικούς να επιταχύνουν το έργο τους για την εξυπηρέτηση των πληγέντων.

    Αναλυτικότερα, τα βασικά σημεία της απόφασης είναι τα ακόλουθα :

    1. Με την απόφαση οριοθετούνται οι ακόλουθες πληγείσες περιοχές :

    -Στο νομό Αχαΐας τα διοικητικά όρια των δήμων: Αροανίας, Βραχναίικων, Δύμης, Καλαβρύτων, Λαρισσού, Μεσσάτιδος, Μόβρης, Παραλίας, Πατρέων, Τριταίας, Φαρρών, Ωλενίας, και της Κοινότητας Καλενζίου.

    -Στο νομό Ηλείας τα διοικητικά όρια των δήμων: Αμαλιάδος, Ανδραβίδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Βαρθολομιού, Βουπρασίας, Βώλακος, Γαστούνης, Ιαρδάνου, Κάστρου- Κυλλήνης, Λαμπείας, Λασιώνος, Λεχαινών, Πηνείας, Πύργου, Σκιλλούντος, Τραγανύ, Φολόης και Ωλένης

    -Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας τα διοικητικά όρια των δήμων: Αγγελοκάστρου, Αγρινίου, Αιτωλικού, Αστακού, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Φυτειών και Οινιάδων.

    2. Δικαιούχοι της δωρεάν κρατικής αρωγής είναι όλοι οι ιδιοκτήτες ή ψιλοί κύριοι κάθε είδους κτιρίου που βρίσκεται σε σεισμόπληκτη περιοχή, με μόνη προϋπόθεση το κτίριο αυτό να μην ήταν εγκαταλελειμμένο.

    3. Το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής είναι το ίδιο που καθορίστηκε για τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του πεσασμένου Αυγούστου. Συγκεκριμένα, η απόφαση για τη χορήγηση της δωρεάν κρατικής αρωγής, μεταξύ των άλλων, προβλέπει:

    - 750 ευρώ / τ.μ. για την ανακατασκευή κατοικιών, για εμβαδό ίσο με αυτό της κατοικίας που καταστράφηκε και μέχρι τα 120 τ.μ. Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 950 ευρώ/τ.μ. για διατηρητέες κατοικίες και για όσες βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών.

    - 350 ευρώ/ τ.μ. για την ανακατασκευή κτιρίων που έχουν τη χρήση επαγγελματικού χώρου, για το σύνολο της επιφάνειας του κτιρίου.

    Για την επισκευή κατοικιών προβλέπεται η χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής που μπορεί να φτάσει τα 450 ευρώ / τ.μ., χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.

    4. Περιλαμβάνονται εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πραγματική βελτίωση των συνθηκών κατοικίας στις σεισμόπληκτες πυρόπληκτες περιοχές. Έτσι:

    α) για διμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 65 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 65 τ.μ.

    β) για τριμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 80 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 80 τ.μ.

    γ) για τετραμελείς οικογένειες και άνω και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 95 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 95 τ.μ.

    5. Θεσπίζονται γενικές αρχές για τις διώροφες οικοδομές με στόχο τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των οικισμών που επλήγησαν και την οργανωμένη ανοικοδόμησή τους. Μεταξύ των άλλων προβλέπεται ότι:

    - Όλες οι κατοικίες θα έχουν το πολύ δύο ορόφους και θα διαθέτουν υποχρεωτικά κεραμοσκεπή

    - Αυστηρή εφαρμογή κανονισμού θερμομόνωσης (διπλά τζάμια, διπλούς δρομικούς τοίχους με θερμομόνωση, κλπ)

    - Απαγόρευση κατασκευής πιλοτής

    - Ξύλινα κουφώματα ή από άλλο υλικό, ώστε να μοιάζουν με ξύλινα

    - Οι ηλιακοί συλλέκτες να τοποθετούνται στον περιβάλλοντα χώρο

    - Διατήρηση της μορφολογίας της περιοχής (όγκοι κτιρίων, υψίκορμα ανοίγματα, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα).

    - Σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς θα εφαρμόζονται οι όροι των αντίστοιχων ΠΔ.

    6. Για ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση των πληγέντων, πρώτον, η πολιτεία αναλαμβάνει να πληρώσει το 50% της αμοιβής του μηχανικού και δεύτερον, δίδεται προκαταβολή 10.000 ευρώ στους δικαιούχους για τη δωρεάν ανακατασκευή κατοικιών και 2.000 ευρώ στους δικαιούχους για τη δωρεάν επισκευή κατοικιών, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση της οικοδομικής άδειας κατασκευής ή του φακέλου μελέτης επισκευής, αντίστοιχα.

    Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι δικαιούχοι και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας που ακολουθεί.

    7. Για τη διασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας, η κρατική αρωγή θα χορηγείται σε τρεις δόσεις, ανάλογα με την πορεία των εργασιών ανακατασκευής.

    [02] Λουκέτο στο θέατρο Λυκαβηττού

    Την επιστολή της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, ιδιοκτήτριας και υπεύθυνης για τη διαχείριση του Θεάτρου του Λυκαβηττού, σύμφωνα με την οποία καθίσταται πλέον αναγκαία η άμεση διακοπή της λειτουργίας του θεάτρου ώστε να γίνουν οι περαιτέρω έλεγχοι, να εκπονηθεί τεχνική μελέτη και να ξεκινήσουν άμεσα τα απαιτούμενα έργα επισκευής, επικαλείται ο Δήμος Αθηναίων αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τη σφράγιση του θεάτρου.

    Ο Δήμος Αθηναίων, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «ανταποκρινόμενος άμεσα, ως ώφειλε, στο αρχικό αίτημα του ιδιοκτήτη του ακινήτου -δηλαδή της ΕΤΑ- ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία, και με την υπβ αρ. 2354/11-6-2008 Πράξη της Δημαρχιακής Επιτροπής αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Θεάτρου Λυκαβηττού και τη σφράγιση αυτού, εφόσον τίθετο ζήτημα διαφύλαξης της ασφάλειας των παρευρισκομένων στο θέατρο, σύμφωνα με τα όσα παρετίθεντο στην επιστολή της ΕΤΑ».

    Από την πλευρά της, η Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., ενοικιαστής του Θεάτρου Λυκαβηττού, ζητάει την ανάκληση της απόφασης του Δήμου Αθηναίων για σφράγιση του θεάτρου και τονίζει ότι το έγγραφο της Εταρείας Τουριστικής Ανάπτυξης «ανακλήθηκε στη συνέχεια από την ίδια την ΕΤΑ με σχετική ανακοίνωση στο Δήμο, στην οποία μάλιστα επιβεβαιώνεται ότι δεν συντρέχει κίνδυνος από τη λειτουργία του θεάτρου». Επιπλέον, θεωρεί πως η σχετική απόφαση ήταν «αποτέλεσμα ασυνεννοησίας μεταξύ του Δήμου και της ΕΤΑ».

    «Λυπάμαι για τις δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, κ. Γ. Λούκου, ενός ανθρώπου που όπως πολύ καλά γνωρίζει υπήρξα και εξακολουθώ να είμαι ένθερμος υποστηρικτής», τονίζει σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, και προσθέτει:

    «Ο Δήμος της Αθήνας ουδεμία σχέση έχει με το Φεστιβάλ Αθηνών ούτε με το Θέατρο του Λυκαβηττού. Η εντολή για το στατικό έλεγχο του θεάτρου εδόθη από τους πολιτικούς προϊσταμένους του ΕΟΤ, η αρχική πραγματογνωμοσύνη ουδέποτε ανακλήθηκε, προφανώς γιατί οι υπογράφοντες μηχανικοί αρνήθηκαν να το πράξουν, η εντολή για σφράγιση εδόθη πριν από 14 ημέρες από την ΕΤΑ και, τέλος, η ελληνική δικαιοσύνη την επιβεβαίωσε μην ανακαλώντας την απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου για την άμεση σφράγιση».

    [03] Υποχώρησε το πετρέλαιο

    Κατά περίπου 5 δολάρια υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, κυρίως μετά την επιβεβαίωση από τη Σαουδική Αραβία ότι σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή της αλλά και χάρη στην ανακοίνωση για την άνοδο της τιμής των καυσίμων στην Κίνα.

    Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (NYMEX) το αργό παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 131,93 δολάρια το βαρέλι, μειωμένο κατά 4,75 δολάρια σε σχέση με την Τετάρτη.

    Στην αρχή της συνεδρίαση η τιμή του πετρελαίου είχε εκτοξευτεί πάνω από τα 137 δολάρια καθώς η αγορά αντέδρασε στην ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας Shell ότι διακόπτει την παραγωγή της στην περιοχή Μπόνγκα της Νιγηρίας μετά από επίθεση που δέχτηκαν οι εγκαταστάσεις της.

    Όμως, η τιμή υποχώρησε αφού η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι θα αυξήσει κατά 200.000 βαρέλια την παραγωγή της που σήμερα ανέρχεται στα 9,45 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 June 2008 - 6:30:21 UTC