Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διακομματική Επιτροπή για τη διαφάνεια"
  • [02] "Πρώτα Εξεταστική"
  • [03] Σημαντικές αποφάσεις

  • [01] "Διακομματική Επιτροπή για τη διαφάνεια"

    Συνεργασία διάρκειας περίπου δυο ωρών με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είχε το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του χθεσινού Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, που έγινε στη Γαλλία.

    Η συζήτηση αφορούσε δυο θέματα που είναι κρίσιμα και επίκαιρα για τον τόπο, είπε ο κ. Παυλόπουλος. Πρώτον, την οργάνωση Πολιτικής Προστασίας σε κεντρικό επίπεδο στην ΕΕ, μια πρόταση που είχε κάνει η Ελλάδα πριν από ένα χρόνο. Στη χθεσινή συνάντηση όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, αποφασίστηκε ότι δεν θα υπάρχει μόνο ένα όργανο κεντρικό το οποίο θα ενημερώνει τα υπόλοιπα κράτη σχετικά με τις ανάγκες των υπολοίπων, αλλά θα υπάρχει και ένας κεντρικός συντονισμός της πολιτικής προστασίας κυρίως ως προς τα μέσα τα οποία βάζουν από κοινού χώρες ,όπου αυτό χρειάζεται.

    Δεύτερο θέμα ήταν το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, η υπογραφή του οποίου θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο Οκτώβριο.

    ''Δεν μπορεί να μην υπάρχει μια γενική ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα της μετανάστευσης, από τη στιγμή που το μεταναστευτικό φαινόμενο έχει φτάσει στο σημείο που όλοι ξέρουμε''.

    Ο κ. Παυλόπουλος ,είπε, ότι η Ελλάδα έχει θέσει το θέμα σε επίπεδο δικαιωμάτων του ανθρώπου και προστασίας της αξίας του ανθρώπου και καταπολέμησης των δουλεμπόρων, καθώς και καταγγελίας των χωρών εκείνων που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους, σε ό,τι αφορά θέματα λαθρομετανάστευσης. Μια από τις χώρες αυτές είναι η Τουρκία, η οποία παρά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει δεν της τηρεί.

    Ο βασικός άξονας αυτού του συμφώνου είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και όχι μέτρα εναντίον των ανθρώπων που ζητούν μια καλύτερη μοίρα, αλλά μέτρα κατά των δουλεμπόρων και των χωρών που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    "Διακομματική Επιτροπή για τη διαφάνεια"

    Τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, για τη θωράκιση των κομμάτων και τον αυστηρότερο έλεγχο του λεγόμενου «πολιτικού» χρήματος, ζητά ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, με επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα. Τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη (27.6.2008) Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

    « Όπως δήλωσα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, στις 27.6.2008, σειρά προτάσεων τις οποίες καταθέσαμε κατά τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα και το δημόσιο βίο, ιδίως αναφορικά με τη θωράκιση των κομμάτων και τον αυστηρότερο έλεγχο του λεγόμενου "πολιτικού" χρήματος, δεν κατέστη δυνατό να γίνουν συνταγματική επιταγή, λόγω της άρνησης σύμπραξης της Αντιπολίτευσης. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ορισμένα από τα μέτρα αυτά να θεσπιστούν με νομοθετική ρύθμιση. Είναι, μάλιστα, σήμερα εξαιρετικά επιτακτικά, έτσι ώστε αφενός να εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο η διαφάνεια και αφετέρου να δοθεί έμπρακτη απάντηση σε κάθε προσπάθεια, η οποία δημιουργεί, πολλές φορές, άκριτα και αφοριστικά, σκιές σε βάρος του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του.

    Με βάση τα παραπάνω, όπως προανήγγειλα στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής, σας ζητώ να προχωρήσετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, η οποία να επεξεργασθεί όλα τα ανωτέρω ζητήματα, να καταρτίσει και να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση νομοθετικής πρωτοβουλίας, κινούμενη, όπως είναι αυτονόητο, στα όρια που χαράσσει το Σύνταγμα. Βασικό αντικείμενο της Διακομματικής Επιτροπής προτείνουμε να είναι τα ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία των Κομμάτων και συγκεκριμένα στη διαφάνεια των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους, με την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων, τη χρηματοδότησή τους, στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος, από τον κρατικό προϋπολογισμό, με την παράλληλη ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για τους πόρους που θα προέρχονται από την ιδιωτική συμμετοχή, καθώς και την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες. Ανάλογες ρυθμίσεις θεωρούμε ότι πρέπει να προβλέπονται και για τους βουλευτές καθώς και τους υποψήφιους βουλευτές.

    Στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη προτάσεις που έχουν υποβληθεί, καθώς επίσης και προτάσεις που πρόκειται να υποβληθούν από όλα τα Κόμματα. Ζητούμε τη σύμπραξη όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, έτσι ώστε να καταλήξουμε από κοινού στις προσφορότερες ρυθμίσεις για την περαιτέρω θωράκιση του δημόσιου βίου και του δημόσιου τομέα».

    «Ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι διαρκής»

    Την διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί ο αγώνας διαρκείας της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς και των πρακτικών που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση απονομής των βραβείων του ΕΒΕΑ.

    Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αντίπαλος της κυβέρνησης είναι η αδιαφάνεια, η γραφειοκρατία και η διαφθορά και τόνισε ότι ισχύουν στο ακέραιο όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού πολιτισμού.

    «Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι αυτά που λέει τα εννοεί. Η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια, η διαφθορά -όλες οι νοοτροπίες και οι πρακτικές που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας- είναι οι βασικοί μας αντίπαλοι» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

    «Ο αγώνας διαρκείας για τον οποίο έχουμε δεσμευθεί συνεχίζεται με αμείωτη αποφασιστικότητα και θα ολοκληρωθεί. Όλες οι δεσμεύσεις μας, για την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού πολιτισμού ισχύουν στο ακέραιο».

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ακρίβεια που πλήττει την αγορά και κάλεσε τους επιχειρηματίες να αποδεικνύουν καθημερινά, έμπρακτα το σεβασμό τους απέναντι στους νόμους του κράτους, απέναντι στον πολίτη καταναλωτή.

    Προειδοποίησε πάντως ότι κάθε συμπεριφορά που πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό, κάθε έκνομη δραστηριότητα, κάθε αθέμιτη πρακτική συνιστά για την κυβέρνηση έγκλημα κατά της οικονομίας και κατά της κοινωνίας. «Η πολιτεία είναι και θα είναι αμείλικτη απέναντι σε όλους όσοι δεν αντιλαμβάνονται τα αυτονόητα: Ότι η ελευθερία στην αγορά δεν σημαίνει ασυδοσία. Ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς οφείλουν να κινούνται στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που λειτουργεί με κανόνες», τόνισε ο κ. Κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι δικαίως οι πολίτες αγανακτούν έναντι της αισχροκέρδειας και έναντι των προσπαθειών στρέβλωσης της αγοράς και υπονόμευσης του ανταγωνισμού. «Και ολοένα και περισσότερο, δείχνουν πως είναι πρόθυμοι να τιμωρήσουν τις επιχειρήσεις που δεν σέβονται τα δικαιώματά τους» είπε, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη δίκαιη απαίτηση των πολιτών, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί, λαμβάνοντας κάθε δυνατό μέτρο για τη διασφάλιση της υγιούς λειτουργίας της αγοράς.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας ότι γνωρίζουν οι επιχειρηματίες τι συνέπειες θα υπήρχαν εάν δεν προχωρούσαν οι μεταρρυθμίσεις.

    «Εσείς που καλύτερα από τον καθένα βιώνετε τη λειτουργία της αγοράς, τη λειτουργία της οικονομίας, γνωρίζετε πολύ καλά τις στρεβλώσεις που υπήρχαν πριν από πέντε χρόνια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν από το 2004 ανέστρεψαν αυτή την κατάσταση και θωράκισαν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία έναντι των επιπτώσεων της σημερινής διεθνούς συγκυρίας» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην κακή οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν και οι πληθωριστικές πιέσεις γίνονται ολοένα και εντονότερες, και τόνισε ότι η πρόκληση που προβάλει είναι «να κινητοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της κοινωνίας για να διασφαλίσουμε όλα αυτά που μαζί έχουμε πετύχει». Επίσης ανέφερε ακόμη, ότι δικαίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα, εν μέσω μιας κακής συγκυρίας για την Ευρώπη, καταγράφει σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ παράλληλα τα ποσοστά τις ανεργίας συνεχίζουν να μειώνονται.

    «Αυτό δείχνει με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η στόχευσή μας δεν μπορεί παρά να είναι: ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, κοινωνική συνοχή» ανέφερε ο κ.Καραμανλής.

    [02] "Πρώτα Εξεταστική"

    «Διακομματική Επιτροπή, μετά τρεις μήνες, για τον Αόριστο Μέλλοντα της χρηματοδότησης των κομμάτων μπορεί να έχει νόημα μόνο ως συνέχεια Εξεταστικής Επιτροπής, εδώ και τώρα, για τον Ενεστώτα και τον Παρατατικό των παρανόμων χρηματοδοτήσεων από επιχειρήσεις σε κόμματα και πρόσωπα, που έχουν ασκήσει κυβερνητική εξουσία», τονίζει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Αλαβάνος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού για Διακομματική Επιτροπή για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

    Χωρίς αυτή τη σύνδεση, υπογραμμίζει ο κ. Αλαβάνος, η κοινοβουλευτική ενέργεια που προτείνει ο πρωθυπουργός αποτελεί, δυστυχώς, υπεκφυγή, συγκάλυψη και κοροϊδία.

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς επαναλαμβάνει το αίτημά της για την κατεπείγουσα σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο SIEMENS στα πλαίσια της επιτάχυνσης και ουσιαστικοποίησης των δικαστικών, οικονομικών και άλλων ελέγχων, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: "μετά από αυτά και μόνον τότε μια Διακομματική Επιτροπή για τη χρηματοδότηση των κομμάτων μπορεί να λειτουργήσει και να παρουσιαστεί στους πολίτες ως μια ειλικρινής και αξιόπιστη πρωτοβουλία της Βουλής".

    Συνάντηση Τσίπρα με εργαζόμενους σε RILKEN και HENKEL

    «Τις παραδοσιακές μορφές εργοδοτικής αυθαιρεσίας» ακολουθεί η γερμανική πολυεθνική HENKEL RILKEN, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με το Σωματείο Εργαζομένων στις εταιρείες RILKEN και HENKEL.

    «Απολύσεις, απειλές, παραβίαση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια, παραβίαση των στοιχειωδών κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, του οκταώρου, του πενθημέρου, των αδειών είναι η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, όχι μονάχα σ΄ αυτή την πολυεθνική εταιρεία, αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

    «Υπό την απειλή της ανεργίας και της απόλυσης απειλούνται στοιχειώδη δικαιώματα και κατακτήσεις και οι εργαζόμενοι βιώνουν έναν μεσαίωνα που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και χειρότερος» τόνισε ο πρόσεδρος του ΣΥΝ και κάλεσε την κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας και την Επιθεώρηση Εργασίας να αναλάβει δράση, αλλά και «το συνδικαλιστικό κίνημα και τη ΓΣΕΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

    Ο κ. Τσίπας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το σκάνδαλο της Siemens, τόνισε: «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μας περνάνε για ιθαγενείς και μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Στέλνουν το ΣΔΟΕ στα επίσημα ταμεία της Siemens. Τι περιμένουν ότι θα βρουν εκεί; Καταγράφεται ποτέ το μαύρο πολιτικό χρήμα στα επίσημα λογιστικά βιβλία; Αν θέλουν να στείλουν κάπου το ΣΔΟΕ ας το στείλουν στα κομματικά ταμεία της Ρηγίλλης και της Χαρ. Τρικούπη. Και, αντί να προτείνουν, διακομματικές επιτροπές της πλάκας, ας προχωρήσουν επιτέλους στη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής».

    [03] Σημαντικές αποφάσεις

    Οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν στην ανάγκη να μειωθούν "τουλάχιστον κατά 50%" οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν που αφορά τις κλιματικές αλλαγές.

    Η G8, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών, επιθυμεί να υιοθετήσει, στη διάρκεια διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον στόχο να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% από σήμερα ως το 2050 οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων, αναγνωρίζοντας πως αυτή η παγκόσμια πρόκληση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με μια παγκόσμια ανταπόκριση", υπογραμμίζεται στο κείμενο.

    Στο κείμενο τονίζεται πως "θα είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν μεσοπρόθεσμοι στόχοι και σχέδια σε εθνικό επίπεδο" για την μείωση των εκπομπών. Τα σχέδια αυτά που θα υιοθετηθούν από κάθε χώρα "θα μπορούν να προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο" το πρόβλημα.

    Την περασμένη χρονιά στο Χεϊλιγκενταμ της Γερμανίας, η G8 απλώς συμφώνησε να αντιμετωπίσει σοβαρά τη μείωση κατά 50% των εκπομπών μέχρι το 2050.

    Οσον αφορά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων οι ηγέτες των χωρών της G8 εκτιμούν ότι αποτελεί "σοβαρή πρόκληση" για την παγκόσμια, παρέχοντας ένδειξη ότι ο πληθωρισμός έχει καταστεί η κύρια ανησυχία τους.

    "Ανησυχούμε πολύ για την απότομη άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με αβεβαιότητα και επιμένει ο κίνδυνος πτωτικής στροφής", υπογραμμίζεται στο σημερινό ανακοινωθέν, στο Τογιάκο στην Ιαπωνία, όπου λαμβάνει χώρα η ετήσια σύνοδος κορυφής της G8.

    "Εκφράζουμε τη σοβαρή ανησυχία μας για τα υψηλά επίπεδα των τιμών των εμπορευμάτων, ειδικά του πετρελαίου και των τροφίμων, καθώς συνιστούν σοβαρή πρόκληση στη σταθερή ανάπτυξη παγκοσμίως, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους πλέον ευάλωτους και ενισχύουν τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις", αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

    "Εδωσαν με σαφήνεια το μήνυμα ότι ο υπ' αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός", σχολίασε ο διευθυντής της G8 Research Group στο πανεπιστήμιο του Τορόντο στο Καναδά Τζον Κίρτον, όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ.

    Παράλληλα, όπως δήλωσε αξιωματούχος της G8, οι ηγέτες των Οκτώ ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο συμφώνησαν να φέρουν τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του πλανήτη και τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες μαζί, σε ένα παγκόσμιο ενεργειακό φόρουμ, για να συζητήσουν θέματα που άπτονται της παραγωγής και των τιμών.

    "Το φόρουμ θα είναι κάτι σαν την έκτακτη συνάντηση για την ενέργεια στη Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα", είπε στο Ρόιτερ ο διπλωμάτης. "Οι ηγέτες αισθάνθηκαν ότι δεν αρκεί να πουν πως ανησυχούν για τις τιμές του πετρελαίου. Αισθάνθηκαν ότι έπρεπε να δείξουν πως πρέπει να αναληφθεί δράση", πρόσθεσε.

    Οι ηγέτες της G8 απηύθυναν έκκληση στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν βραχυπρόθεσμα την παραγωγική ικανότητά τους και να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα παραγωγής για να αυξηθεί η προσφορά μεσοπρόθεσμα. Απηύθυναν, εξάλλου, έκκληση στις καταναλώτριες χώρες για αύξηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας.

    "Η σύνοδος κορυφής αναγνωρίζει πολύ καθαρά τη σημασία που έχουν για την παγκόσμια οικονομία" οι τιμές του πετρελαίου, υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν τη έκδοση του ανακοινωθέντος ο Νομπούο Τανάκα, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 July 2008 - 10:30:23 UTC