Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νέα αντιλαϊκά μέτρα"
  • [02] "Να πληρώσουν οι ένοχοι"
  • [03] Μάχη με τις φλόγες
  • [04] Απάντηση Μπαρόζο σε Γκρούεφσκι
  • [05] Προς εξιχνίαση της δολοφονίας
  • [06] Ακριβή μου...Μόσχα

  • [01] "Νέα αντιλαϊκά μέτρα"

    Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει και νέα μέτρα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ενώ προέβλεψε ότι θα πληγούν μεταξύ άλλων οι χαμηλόμισθοι, οι μικροεπαγγελματίες και οι αγρότες.

    Εξέφρασε επίσης τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους εργαζόμενους στα καζίνο της Πάρνηθας και της Θεσσαλονίκης που, όπως είπε, δεν τους αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα, καθώς επίσης και στους 87 πολιτικούς πρόσφυγες από τη Σομαλία, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα, που εντοπίστηκαν στην Αθήνα από την αστυνομία χωρίς άδειες παραμονής.

    Σε άλλη ερώτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις, άσκησε σκληρή κριτική εναντίον όλων των κομμάτων της Βουλής και επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία και καταστάσεις με τις οικονομικές εισφορές των μελών και των φίλων στο κόμμα.

    Συγκεκριμένα, όπως είπε η ΝΔ είναι εγγυητής των κερδών των επιχειρήσεων, το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια εγγυούνταν ότι μπορούσε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να τους κοροϊδέψει,ενώ χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ εγγυητή των πολιτικών μαγειρείων, της διπλοπροσωπείας και της εφετζίδικης αντιπολίτευσης. Για το ΛΑΟΣ είπε ότι εγγυάται να κάνει «βρώμικες δουλειές για τα κόμματα εξουσίας».

    Σε ερώτηση πώς σχολιάζει τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις κατηγόρησε το συγκεκριμένο κόμμα ότι μιμείται τις μεθόδους που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '70 και εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέσεις για κορυφαία πολιτικά ζητήματα.

    Η κα Παπαρήγα στη διάρκεια της επίσκεψής της στο νομό Κιλκίς επισκέφθηκε τις επιχειρήσεις «Τόρε» και «Φαίδων» ενώ είχε συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της τοπικής ένωσης γεωργικών συνεταιρισμών.

    Δηλώσεις για το δυστύχημα στο Πέραμα

    Ευθύνες στον νυν και στους πρώην υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας για το πολύνεκρο δυστύχημα στο Πέραμα επέρριψε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα χαρακτήρισε τους υπουργούς φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και δήλωσε ότι το ατύχημα «δεν ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά ένα έγκλημα που έγινε συνειδητά»,από τη στιγμή,όπως είπε,που δεν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων και ειδικά στους συγγενείς των τριών αλλοδαπών εργατών και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη δεν θα πρέπει να επιστρέψουν ούτε μια ώρα στη δουλειά αν δεν εφαρμοστούν οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

    [02] "Να πληρώσουν οι ένοχοι"

    " Το χρονικό των προαναγγελθέντων θανάτων στο Πέραμα συνεχίζεται ατελείωτο σε βάρος της εργατικής τάξης. Στην ουσία δεν έχουμε δυστυχήματα, αλλά μαζικές προδιαγεγραμμένες δολοφονίες, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, με τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν, ως ουδέτεροι θεατές, τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες".

    " Έχει φτάσει η ώρα κάποτε να πληρώσουν ακριβά οι ένοχοι και συνένοχοι, οι οποίοι δολοφονούν μαζικά εργάτες στον βωμό του εφοπλιστικού και εργολαβικού κέρδους. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της και να δράσει άμεσα για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και τη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων για την πρόληψη των θανάτων", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά, ο οποίος επισκέφθηκε την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, μετά το τραγικό δυστήχημα που στοίχησε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους.

    Ο κ. Λαφαζάνης ζήτηση την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και συνενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα και τη διεξαγωγή έρευνας σε βάθος, καθώς και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για να εξετάσει τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας στο Πέραμα.

    [03] Μάχη με τις φλόγες

    Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που καίει για πέμπτη ημέρα δασικές εκτάσεις στη Ρόδο.Στη μάχη συμμετέχουν και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα από τη Γαλλία που έφθασανστο νησί, ενώ από χθες το πρωί μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη επιχειρούν δύο ιταλικά, καθώς και ένα ελικόπτερο από την Κύπρο.

    Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν ξενοδοχειακές μονάδες στη νότια Ρόδο. Παρ' ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να φτάσει η φωτιά στις τουριστικές μονάδες, η εκκένωση αποφασίστηκε λόγω του πυκνού καπνού που επικρατούσε στην περιοχή και είχε προκαλέσει την ανησυχία αρκετών τουριστών.

    Χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών και των κατοίκων απετράπη η είσοδος της φωτιάς στο χωριό Λάερμα στη Κεντρική Ρόδο, οι οποίοι κατάφεραν να αναχαιτίσουν την πυρκαγιά που έφτασε στα πρώτα σπίτια του χωριού προκαλώντας μικρές ζημιές.

    Σώσαμε το χωριό την τελευταία στιγμή δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος που εξακολουθεί να βρίσκεται στα Λάερμα, συντονίζοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Στο μεταξύ, σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ο 61χρονος κάτοικος του χωριού Αγίου Ισιδώρου της Ρόδου, ο οποίος θεωρείτο υπαίτιος για την εκδήλωση της πυρκαγιάς που συνεχίζει για τέταρτη μέρα να καίει τα δάση του νησιού.

    Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για εμπρησμό εξ αμελείας παρά το γεγονός ότι ο ιδιος αρνήθηκε την ενοχή του.

    Πυρκαγιές σε ύφεση

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που από χθες το απόγευμα έκαιγε δασική έκταση και τμήμα αναδασωτέας έκτασης με χαμηλή βλάστηση και πεύκα, στη Μάνδρα Αττικής, κοντά στη Μονή Γοργοεπηκόου.

    Στην περιοχή έσπευσαν και παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που προοδευτικά ανήλθαν σε 30 πυροσβεστικά οχήματα με 90 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 80 ατόμων, 6 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, 30 υδροφόρες ΟΤΑ και ιδιωτών και 10 σκαπτικά μηχανήματα ΟΤΑ.

    Τέθηκε υπό έλεγχο, από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή του Αχλαδοχωρίου, μεταξύ των δήμων Φαρκαδόνας και Οιχαλίας στο νομό Τρικάλων και η οποία είχε προσεγγίσει σε απόσταση 300 μέτρων το χωριό Αχλαδοχώρι.

    Στην προσπάθεια κατάσβεσης παίρνουν μέρος πέντε πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων και δύο υδροφόρα οχήματα των παραπάνω δήμων. Την τελευταία στιγμή λόγω αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων αποφεύχθηκε η επέκταση της φωτιάς σε οικισμούς, ενώ κατέκαψε έκταση 100 στρεμμάτων με ελιές, ακακίες, πλατάνια, σιτοκαλαμιές και λεύκες.

    Δόθηκε στην κυκλοφορία το ένα ρεύμα της νέας εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος της Παναγοπούλας στην Αχαΐα, η οποία είχε κλείσει από χθες το μεσημέρι, λόγω της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή. Επίσης, δόθηκε κανονικά στην κυκλοφορία και η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου.

    Σχετικά με τους λουόμενους που είχαν αποκλειστεί στις παραλίες της Παναγοπούλας και του Λαμπίρι, ανάμεσα σε Πάτρα και Αίγιο, δεν χρειάστηκε να μεταφερθούν με φέρι μποτ, αλλά κατάφεραν με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, να φύγουν με τα δικά τους μέσα, με κατεύθυνση το Αίγιο. Όσον αφορά το πύρινο μέτωπο, βρίσκεται σε ύφεση, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

    [04] Απάντηση Μπαρόζο σε Γκρούεφσκι

    Η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με ζητήματα όπως οι ταυτότητες μειονοτήτων, τα δικαιώματά τους, η απόδοση ιθαγένειας και η ανάκτηση περιουσιών στην επικράτεια των κρατών-μελών. Αυτό είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, όπως επιτάσσουν οι συνταγματικές τους παραδόσεις και οι διεθνείς τους υποχρεώσεις.

    Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην απαντητική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας παραμένει απαραίτητη για την πρόοδο της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ.

    Στην επιστολή του, ο κ. Μπαρόζο δηλώνει ακόμη ότι η Επιτροπή είναι πάντα ισχυρά δεσμευμένη στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και της κυβέρνησης μιας γειτονικής χώρας, κράτους-μέλους της ΕΕ, αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, είναι πρωταρχικής σημασίας για μια χώρα που έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες να προσεγγίζει τέτοιες δυσκολίες με πνεύμα εποικοδομητικό και συνεργασίας, ανοιχτό στο διάλογο και με διάθεση να ακολουθήσει τη συμπεφωνημένη διέξοδο προς τα εμπρός.

    [05] Προς εξιχνίαση της δολοφονίας

    Ενας 30χρονος Γεωργιανός κρατείται στην Ασφάλεια Αττικής και ανακρίνεται ως ο άνθρωπος που δολοφόνησε με 21 μαχαιριές το δημοφιλή ηθοποιό Νίκο Σεργιανόπουλο στο σπίτι του στο Παγκράτι.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο της Αστυνομίας, ο οποίος μετέχει στις έρευνες, ταυτοποιήθηκαν πολλά αποτυπώματα στο σπίτι του Νίκου Σεργιανόπουλου, τα οποία ανήκουν στον Γεωργιανό.

    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο ο Γεωργιανός δεν ήταν σεσημασμένος, αλλά η Αστυνομία έφθασε στα ίχνη του και ταυτοποίησε τα αποτυπώματα από συντονισμένη αστυνομική έρευνα και πληροφορίες στο χώρο στον οποίο εκινείτο ο δημοφιλής ηθοποιός.

    Τις επόμενες ώρες η Αστυνομία αναμένεται να κάνει επίσημη παρουσίαση του Γεωργιανού.

    [06] Ακριβή μου...Μόσχα

    Η Μόσχα είναι για τρίτη συνεχή χρονιά η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για τους ξένους εργαζόμενους και 1,5 φορά ακριβότερη από τη Νέα Υόρκη, τη Σανγκάη, το Αμστερνταμ και τη Μαδρίτη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων Mercer.

    Το Τόκιο ξεπέρασε το Λονδίνο και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, ενώ το Οσλο, ενισχυμένο από τα πετροδολάρια ανέβηκε έξι θέσεις και είναι τέταρτο στη λίστα.

    Η Ασουνσιόν (Παραγουάη) είναι η φθηνότερη μεγαλούπολη στον κόσμο για έκτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Mercer η οποία λαμβάνει υπ΄όψιν το κόστος περισσοτέρων 200 ειδών και υπηρεσιών σε 143 πόλεις.

    Ο δείκτης του κόστους ζωής στη Μόσχα είναι 142,4 μονάδες συγκρινόμενο με τον ακριβότερη πόλη των ΗΠΑ, τη Νέα Υόρκη, που φέτος καταλαμβάνει την 22η θέση, και όπου το κόστος ζωής είναι 100 μονάδες.

    Η Αθήνα καταλαμβάνει, μαζί με το Αμστερνταμ και το Σάο Πάολο, την 25η θέση, έχοντας ανέλθει κατά τέσσερις θέσεις σε σχέση με την περυσινή κατάταξη, και ο δείκτης του κόστους ζωής τοποθετείται στο 97 (έναντι 90,6 πέρυσι).

    Αν και οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο αισθάνονται την πίεση του πληθωρισμού, οι μεγάλες συναλλαγματικές διακυμάνσεις και οι οικονομικές διαφορές διαφοροποιούν τις επιπτώσεις του από χώρα σε χώρα.

    "Η έρευνά μας επιβεβαιώνει την παγκόσμια τάση ανόδου των τιμών για ορισμένα είδη διατροφής και το πετρέλαιο, ωστόσο η αύξηση δεν είναι αντίστοιχη σε όλες τις χώρες", λέει η Ιβόν Τρέιμπερ, επικεφαλής των ερευνητικών προγραμμάτων της Mercer.

    Σύμφωνα με την έρευνα, οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις ευθύνονται για πολλές από τις ανακατατάξεις στη φετινή λίστα, καθώς με την ισχυροποίηση του ρουβλίου, του ευρώ και άλλων νομισμάτων έναντι του αμερικανικού δολαρίου, οι αμερικανικές πόλεις φαίνονται φτηνότερες.

    Χώρες με υψηλό δείκτη οικονομικής ανάπτυξης κατέγραψαν υψηλούς δείκτες κόστους ζωής, με το Σάο Πάολο της Βραζιλίας (25η θέση από 62η πέρυσι) και την Κωνσταντινούπολη (23η θέση από 38η πέρυσι) να ανεβαίνουν κατά πολλές θέσεις στη φετινή λίστα.

    Η έκθεση λαμβάνει υπ΄όψιν το κόστος ειδών και υπηρεσιών για έναν ξένο εργαζόμενο που θα επιθυμούσε να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 July 2008 - 6:30:19 UTC