Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να δουλέψουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά"
  • [02] "Πράσινες μεταφορές"

  • [01] "Να δουλέψουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά"

    Συνεργασία με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Λευτέρη Ζαγορίτη είχε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ζαγορίτης δήλωσε ότι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό για τον προγραμματισμό του κόμματος, καθώς και για θέματα επικαιρότητας και σημείωσε πως "ο ελληνικός λαός, η πλειοψηφία του λαού, εμπιστεύεται και τον Κ . Καραμανλή και τη ΝΔ. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Θα ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη του, δουλεύοντας πιο γρήγορα, πιο σκληρά, πιο αποφασιστικά πιο αποτελεσματικά. Ετσι και αλλιώς, έχει περάσει η περίοδος των εύκολων υποσχέσεων και της παροχολογίας. Η πραγματική πολιτική δεν ασκείται με υποσχέσεις, αλλά με πρόγραμμα και ουσιαστική δουλειά, με ουσιαστική δράση".

    Απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει με τους υπουργούς που βλάπτουν την εικόνα της κυβέρνησης και το κλίμα που υπάρχει από τις διαμαρτυρίες πολιτών στα γραφεία της ΝΔ, ο κ. Ζαγορίτης είπε: "O πρωθυπουργός είναι απόλυτα ενήμερος για το κλίμα στην κοινωνία και είναι εκείνος που την προπερασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη διατύπωσε και την κατεύθυνση ότι θα πρέπει να δουλέψουμε πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και πιο αποφασιστικά".

    Ο κ. Ζαγορίτης εκτίμησε ότι το κλίμα θα αναστραφεί και υπενθύμισε ότι αύριο κλείνει ένας χρόνος από την περσινή εκλογική νίκη της ΝΔ. Διευκρίνισε δε ότι και πριν από τις περσινές εκλογές ορισμένοι έλεγαν ότι θα υπάρχει μικρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και αυτοδυναμία.

    Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Ζαγορίτης υπογράμμισε ότι ο τόπος δεν έχει ανάγκη από πρόωρες εκλογές, αλλά από πολύ δουλειά και από αποτελέσματα, "γιατί το καθήκον μας -όπως είπε- είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν οι πολίτες".

    "Δουλεύουμε συνεχώς και υπάρχει ένα κείμενο από 36 σελίδες για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης μέσα σε ένα χρόνο, αλλά δεν έγινε κανένα σχόλιο από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Δεν πρέπει να μηδενίζεται το κυβερνητικό έργο", πρόσθεσε ο κ. Ζαγορίτης.

    Σε άλλη ερώτηση, αν ο κ. Τατούλης είναι βουλευτής, με αφορμή και τη χθεσινή του παρέμβαση, ο κ. Ζαγορίτης απάντησε: "Eίναι γνωστό ότι είναι βουλευτής".

    Τελετή παράδoσης-παραλαβής στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

    Η τελετή παράδοσης χαρτοφυλακείου από τον απερχόμενο υπουργό Γ. Βουλγαράκη στον νέο Αν. Παπαληγούρα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

    Κατά την ομιλία του ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελέστηκε στο Υπουργείο, κατά τη διάρκεια της 12μηνης θητείας του, ως υπουργού, ενώ για τις κατηγορίες που δέχθηκε και οι οποίες τον οδήγησαν στην παραίτηση, επισήμανε ότι βασικές του αρχές στην πολιτική του πορεία ήταν ο σεβασμός στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και η παραγωγικότητά του, ως πολιτικού, στις θέσεις ευθύνης, που του εμπιστεύθηκαν.

    "Και η οικονομική μου κατάσταση για την οποία κατηγορήθηκα -αν και ελάχιστοι μου αναγνώρισαν την ειλικρίνεια με την οποία την περιέγραψα- ήταν ένα ακόμη στοιχείο, που με όπλισε για να μη λειτουργήσω ποτέ ως ασπόνδυλο, απέναντι σε κάθε είδους πιέσεις συμφερόντων -που κατά καιρούς ήταν και πολλές και μεγάλες", είπε ο απερχόμενος υπουργός και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, αλλά και τους συνεργάτες του στο υπουργείο.

    "Θέλω να είστε σίγουροι -τόνισε- ότι πολύ σύντομα θα γίνουν κατανοητοί οι πραγματικοί λόγοι που εκπονήθηκε το συμβόλαιο της πολιτικής μου εξόντωσης και σε τι αληθινά αποσκοπούν οι συντάκτες του, αλλά και οι εκτελεστές του".

    Στη συνέχεια, ο κ. Βουλγαράκης ευχήθηκε στον νέο υπουργό Αναστάσιο Παπαληγούρα να είναι καλοτάξιδη η θητεία του και υποσχέθηκε ότι στην πράξη, και όχι στα λόγια, θα βρίσκεται δίπλα του.

    Στη δική του ομιλία ο νέος υπουργός κ. Παπαληγούρας επισήμανε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο που ο πρωθυπουργός τον επέλεξε να αναλάβει το ΥΕΝΑΝΠ, "γιατί η ναυτιλία είναι κρίσιμος τομέας για την οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου", χαρακτήρισε επιτυχή τη θητεία του προκατόχου του, αναφέροντας ως παράδειγμα τη μεγάλη μεταρρύθμιση στα δυο βασικά λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, και διατύπωσε τη δέσμευση ότι "η προσπάθεια θα συνεχιστεί".

    Ο υφυπουργός ΕΝΑΝΠ Πάνος Καμμένος καλωσόρισε το νέο υπουργό και ευχήθηκε καλή συνεργασία. Για τον απερχόμενο υπουργό δήλωσε ότι "δέχθηκε από τα ΜΜΕ τη σφοδρότερη επίθεση των τελευταίων ετών" και υπεραμύνθηκε του έργου, που έγινε στο υπουργείο με την πολιτική καθοδήγηση του απερχόμενου υπουργού.

    Ο νέος υπουργός ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, το Σάββατο.

    [02] "Πράσινες μεταφορές"

    Έναν μίνι απολογισμό των δράσεων, ενεργειών και παρεμβάσεων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις "πράσινες μεταφορές" και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έκανε ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης -από αύριο έως και την 22α Σεπτεμβρίου.

    Πρόκειται για μια ιδέα, που άρχισε το 2002 και έχει γίνει πλέον θεσμός, στον οποίο συμμετέχουν 1.442 πόλεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κεντρικό θέμα της φετινής Εβδομάδας Μετακίνησης είναι "Καθαρός Αέρας για Ολους. Ένα όνειρο ή μια δυνατή πραγματικότητα;"

    Στη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε τόσο σε έργα που είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησής τους, είτε πρόκειται να υλοποιηθούν, όσο και σε δράσεις και μέτρα του Υπουργείου για ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η επέκταση του τραμ προς τον Πειραιά, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2010, καθώς και η επέκταση του ΗΣΑΠ προς τον Αγιο Στέφανο, που θα ολοκληρωθεί το 2013.

    Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση της νυχτερινής λειτουργίας των ΗΣΑΠ και του Μετρό, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, μέτρο ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς -κατά μέσο όρο- μετακινούνται 13.000 επιβάτες με τον ΗΣΑΠ και 40.000 με το Μετρό.

    Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι υπεγράφη η διϋπουργική απόφαση για την προμήθεια 320 νέων λεωφορείων αντιρυπαντικής τεχνολογίας, Euro5, καθώς και 200 λεωφορείων φυσικού αερίου με μηδενικές εκπομπές σωματιδίων. Κατόπιν τούτου, όπως επισήμανε, η Ελλάδα θα έχει το μεγαλύτερο στόλο λεωφορείου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

    Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο σύστημα τηλεματικής των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, στην προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων για το κέντρο των πόλεων, στους ποδηλατόδρομους που κατασκευάζονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, καθώς και στην επέκταση των λεωφορειολωρίδων που στόχο έχουν τη διευκόλυνση των μέσων μαζικής μεταφοράς και την προσέλκυσή τους από το επιβατικό κοινό.

    Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης, στις 22 Σεπτεμβρίου, όπως κάθε χρόνο, οι μετακινήσεις του κοινού με τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα είναι δωρεάν. Διευκρινίζεται ότι για τον προαστιακό η δωρεάν διαδρομή ισχύει από την Αθήνα μέχρι το Κορωπί.

    Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση στο Σύνταγμα, ενώ από σήμερα και για μια εβδομάδα θα μεταδίδεται από τηλεοπτικούς σταθμούς διαφημιστικό σποτ για την ελαχιστοποίηση της χρήσης του ΙΧ και την επιλογή των μέσων μαζικής μεταφοράς από το επιβατικό κοινό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε μεταξύ άλλων:

    -ότι υπάρχει μικρή, αλλά σταθερή αύξηση, της τάξης του 3-5%, ετησίως της επιβατικής κίνησης στα ΜΜΜ.

    -υπάρχει ραγδαία αύξηση των ΙΧ στην Αθήνα και από ένα εκατομμύριο, που ήταν το 1996, φέτος ξεπερνούν τα 2,3 εκατομμύρια.

    -η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ρυθμό απόσυρσης ΙΧ αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

    -απαιτείται συνολικός σχεδιασμός του μοντέλου της κυκλοφορίας των ΙΧ στα αστικά κέντρα

    -ο ίδιος είναι υπερ του οποιουδήποτε μέτρου, που θα περιορίσει την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας

    -από τον Μάιο, παρατηρείται στροφή του επιβατικού κοινού στα μαζικά προϊόντα και κυρίως στο ημερήσιο εισιτήριο και στις εβδομαδιαίες και μηνιαίες κάρτες.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την Ολυμπιακή, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει λύση μέχρι τέλος του χρόνου και σημείωσε ότι είναι η πιο ζημιογόνος εταιρία στην Ευρώπη σε σχέση με το μέγεθός της. Δεν απέφυγε να πει για άλλη μια φορά ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την ΕΕ, καθώς αναμένεται νέο πρόστιμο κατά της Ελλάδας, το ύψος του οποίου, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, ανέρχεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, τον παρομοίασε με το κόκκινο ανθρωπάκι του εθνικού λαχείου, το οποίο μοιράζει χρήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 September 2008 - 12:30:28 UTC