Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέφτει ο υδράργυρος
  • [02] Καταθέτει τα χρήματα η Μονή
  • [03] Οικονομικές ανακατατάξεις

  • [01] Πέφτει ο υδράργυρος

    Πέφτει από αύριο σταδιακά η θερμοκρασία, υποχωρεί η πνιγηρή υγρασία και δροσίζει η ατμόσφαιρα. Ήδη, η εβδομάδα μπήκε με βροχές καταιγίδες, κυρίως, στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, ενώ υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας, κατά τόπους, και στα υπόλοιπα κεντρικά τμήματα της χώρας.

    "Στη δυτική Ελλάδα έχουμε τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρές σε δυτική Ελλάδα και δυτική και κεντρική Μακεδονία", είπε στο "ΑΠΕ" η μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Αναστασία Παπακρίβου.

    Λίγα και πρόσκαιρα φαινόμενα αναμένονται για τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Αιγαίο, ενώ από το βράδυ θα σημειωθεί εξασθένιση των φαινομένων.

    Για την αυξημένη υγρασία των τελευταίων ημερών, κυρίως στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές και στο Αιγαίο η κ. Παπακρίβου τόνισε πως αυτή "θα υποχωρήσει, καθώς από αύριο θα έχουμε σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας".

    [02] Καταθέτει τα χρήματα η Μονή

    "Εντός της προσεχούς εβδομάδας, η Ιερά Μονή θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα από την πώληση των ακινήτων που αντηλλάγησαν", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μονή Βατοπαιδίου και προσθέτει ότι "θα διατηρήσει αμετάβλητα και ανέγγιχτα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της που προέκυψαν από τις πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές της Λίμνης Βιστωνίδας".

    "Οι τίτλοι θα κατατεθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και θα συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη", προσθέτει η ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι έτσι "παραδίνουμε στο ελληνικό Δημόσιο προς φύλαξη τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία της Μονής μας ακόμα αναμένοντας την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας".

    Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    "Με απόλυτη συναίσθηση της ιεράς αποστολής μας και αντιλαμβανόμενοι πλήρως την πραγματικότητα, η οποία διαστρεβλώνεται με υπερβολές και ψεύδη και αναδεικνύεται επίμονα στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

    Η Ιερά Μονή μας από το 1998, ξεκίνησε την προσπάθεια αναγνώρισης της κυριότητάς της επί της Λίμνης Βιστωνίδος και ανταλλαγής της με κτήματα του ελληνικού δημοσίου. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε όλη αυτή την περίοδο ήταν απόλυτα νόμιμες και επικυρώθηκαν πολλές φορές από ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, όσο και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Ο στόχος των ενεργειών αυτών, ήταν, όχι οι προσπορισμός οιουδήποτε προσωπικού οφέλους, αφού ως μοναχοί είμεθα ακτήμονες, αλλά η συνέχιση και ενίσχυσης του υπερχιλιετούς ιστορικού έργου της Ιεράς Μονής, η συντήρηση και αναστήλωση των μεγάλων μνημειακών χώρων της, η διαφύλαξη και ανάδειξη των ανεκτίμητης αξίας κειμηλιακών θησαυρών της και το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της.

    Το πνευματικό έργο ήταν, είναι και θα παραμείνει ιερό μας καθήκον και από αυτό δεν θα μας αποσπάσουν οι πρόσκαιρες εντυπώσεις που δημιουργούνται.

    Γνωστοποιούμε ότι η υπόθεση αυτή έλαβε αρχή το 1922 όταν η Νομική Σχολή Αθηνών, με τους επιφανέστερους των καθηγητών της, γνωμοδότησε υπέρ των δικαίων της Ιεράς Μονής μας. Θεωρούμε ότι όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της ελληνικής πολιτείας, που αρμοδίως επιλήφθησαν των σχετικών διαδικασιών επί δεκαετίας και πλέον, ενήργησαν έννομα, αντικειμενικά και άμεμπτα, κατ'επίγνωσιν του καθήκοντός τους.

    Εχοντας πλήρη πεποίθηση ότι η δικαιοσύνη θα αποδώσει το δίκαιο, η Γεροντική Σύναξις της Ιεράς Μονής μας απεφάσισε ομοφώνως όπως προβεί στην εξής ενέργεια:

    Εντός της προσεχούς εβδομάδος, η Ιερά Μονή θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα που αποκόμισε από την πώληση των ακινήτων που αντηλλάγησαν και τα οποία θα παραμείνουν ανέγγιχτα. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσει αμετάβλητα και ανέγγιχτα όλα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της που προέκυψαν ή σχετίζονται με τις πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές της Λίμνης Βιστωνίδας. Οι τίτλοι αυτών θα κατατεθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και θα συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη.

    Με την πιο πάνω ενέργεια, παραδίνουμε στο ελληνικό δημόσιο προς φύλαξιν τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία της Ιεράς Μονής μας, αναμένοντας την ολοκλήρωση της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας.

    Ως προς τις πρόσκαιρες ηχηρές κατηγορίες, όπως αρμόζει στο μοναχικό σχήμα, τις αντιμετωπίζουμε αδιαμαρτύρητα".

    Συμπληρωματική παραγγελία Σανιδά

    Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Γεώργιος Σανιδάς, με συμπληρωματική του παραγγελία προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Γεώργιο Κολιοκώστα, ζητά τη δέσμευση "των ακινήτων που περιήλθαν στη Μονή Βατοπαιδίου και των χρημάτων, τα οποία εισέπραξε η ίδια Μονή από την πώληση ακινήτων, που περιήλθαν σε αυτήν από την ανταλλαγή, μεταξύ των οποίων και ολυμπιακό ακίνητο".

    Παράλληλα, με άλλη, τρίτη κατά σειρά, παραγγελία του προς τον κ. Κολιοκώστα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβιβάζει:

    1. Αντίγραφα πιστοποιητικών του υποθηκοφυλακείου Ξάνθης από τα οποία προκύπτει ότι στις 19/11/2002 μετεγράφηκε η υπ΄αρθμ. 1064538/5928/Α0010/2002 απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη με την οποία αναγνωριζόταν η κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου επί εκτάσεως 25.000 παραλίμνιων εκτάσεων στη λίμνη Βιστωνίδα, συνεπεία της οποίας μεταγραφής περιήλθε έκτοτε, ήτοι από 19/11/2002, στη Μονή Βατοπεδίου η κυριότητα της εκτάσεως αυτής.

    2. Αντίγραφο της από 4 Απριλίου 2003 αγωγής της Μονής Βατοπεδίου κατά του ελληνικού δημοσίου και της υπ΄αριθμ. 1/2203 αποφάσεως της Επιτροπής Απολλοτριώσεων. Από την αγωγή προκύπτει ότι η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων νομού Ξάνθης αρνήθηκε να παραδώσει στη Μονή Βατοπεδίου τις ζητούμενες εκτάσεις.

    3. Έγγραφα του δικαστικού γραφείου Κομοτηνής του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.

    4. Γνωμοδοτήσεις της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.

    Δηλώσεις Γ.Αλογοσκούφη και Θ.Ρουσόπουλου

    Μετά το πάγωμα των διαδικασιών ανταλλαγής των κτημάτων στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η ανάκληση της αποδοχής των επίμαχων γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είχαν γίνει από τους υφυπουργούς κ. Δρυ και Φωτιάδη, καθώς και η επανεξέταση της υπόθεσης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου δημοσίων κτημάτων, αφού ληφθούν υπόψη τα επίμαχα θέματα.

    Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την καταβολή του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από την εκκλησία, δήλωσε ότι η εκκλησία της Ελλάδος έχει υποβάλει δήλωση Ε9, την οποία δεν έχουν υποβάλει οι μονές του Αγίου Ορους και τόνισε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υποβολή της και από τις μονές και την καταβολή του φόρου.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υπογράμμισε πως υπάρχει έρευνα της Δικαιοσύνης σε εξέλιξη.

    Σε ερώτηση σχετικώς με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αφού ολοκληρωθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης".

    "Σε εικοτολογικά σενάρια δε θα απαντήσω", είπε όταν ρωτήθηκε αν ασκήθηκαν πιέσεις σε υπουργούς, αλλά και για την κατάθεση χρημάτων από τη Μονή, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    [03] Οικονομικές ανακατατάξεις

    Η αίτηση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού οίκου Lehman Brothers Holdings Inc να τεθεί σε καθεστώς προστασίας λόγω πτώχευσης προκλήθηκε μετά την προσπάθεια του να χρηματοδοτήσει ιδιαίτερα πολλές ριψοκίνδυνες χορηγήσεις (περιορισμένης εξασφάλισης) με πολύ μικρό κεφάλαιο.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, η Lehman Brothers μετατρέπεται στην πιο επιφανή απώλεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Βάσει των περιουσιακών της στοιχείων κατά τη στιγμή της αίτησης, η Lehman Brothers ξεπερνά τη WorldCom και αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη χρεοκοπία που έχει γίνει ποτέ στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Lehman Brothers διέθετε περιουσιακά στοιχεία ύψους 639 δισ. δολαρίων, και ενώ η WorldCom διέθετε περιουσιακά στοιχεία ύψους μόνο 107 δισ. δολαρίων, όταν αιτήθηκε καθεστώς προστασίας λόγω πτώχευσης το 2002.

    Το κεφάλαιο 11 της αίτησης (για το καθεστώς προστασίας) της Lehman Brothers δεν περιλαμβάνει τη διαχείριση χαρτοφυλακίων καθώς και κάποιες άλλες μονάδες, όπως την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Neuberger Berman. Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αν και η Lehman Brothers αναμένεται να τις εκκαθαρίσει. Όπως ανακοίνωσε, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την πώληση του τμήματος διεύθυνσης επενδύσεων.

    Η Lehman Brothers, κάποτε η τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, είναι από τις μεγαλύτερες που καταρρέει από το 1990, όταν η Drexel Burnham Lambert είχε ζητήσει να τεθεί σε καθεστώς προστασίας λόγω πτώχευσης. Η προοπτική για πολλούς από τους 26.000 εργαζόμενους της Lehman Brothers είναι πιθανότατα ρευστό, καθώς οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν αναμένονται να είναι πολλές, έστω και αν σημαντικά τμήματα της επιχείρησης πουληθούν.

    Κάτω από τα 95 δολάρια το πετρέλαιο

    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας του "κυκλώνα" που πλήτει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, και ενώ ο πραγματικός κυκλώνας "Άικ" δεν έπληξε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού.

    Η αίτηση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers να τεθεί σε καθεστώς προστασίας λόγω πτώχευσης και η συμφωνία της Bank of America να εξαγοράσει τη Merril Lynch προκάλεσε ανησυχίες σε ό,τι αφορά τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο θα προκαλέσουν περαιτέρω μείωση στη ζήτηση ενέργειας, στρέφοντας τους επενδυτές σε άλλους τομείς.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το μεσημέρι πτώση 7 δολαρίων και εμπορευόταν στα 94,18 δολάρια το βαρέλι, και ενώ έχει υποχωρήσει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι από την Παρασκευή, για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 5,88 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 91,70 δολάρια το βαρέλι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 September 2008 - 14:30:34 UTC