Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας"
  • [02] "Αριστερή διακυβέρνηση"

  • [01] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας"

    Η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή είναι ένα βήμα πριν την έξοδο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού, στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, με την ομιλία του ο κ. Καραμανλής, γύρισε την πλάτη στην κοινωνία, απευθύνθηκε στο εσωτερικό του κόμματός του και έδειξε ανάγλυφα ότι αδυνατεί να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, τα προσωπικά του αδιέξοδα και τα αδιέξοδα της κυβέρνησής του.

    Για όλα αυτά τα αδιέξοδα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής έστειλε το λογαριασμό στους Ελληνες πολιτες, μιλώντας σαν να μην υπάρχει κρίση στη χώρα.

    Σημείωσε επίσης, ότι κάθε χρόνο μειώνεται το εισόδημα του Ελληνα, η αγοραστική του δύναμη, υποβαθμίζονται οι κοινωνικές υπηρεσίες και υπάρχει τεράστια κρίση θεσμών, όλα με ευθύνη της κυβέρνησής του.

    Είναι προφανές, ανέφερε επίσης, ο κ.Παπακωνσταντίνου ότι ο κ. Καραμανλής ούτε θέλει, ούτε μπορεί να δώσει λύσεις.

    Η χώρα, τόνισε, χρειάζεται ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλαγή πορείας. Χρειάζεται, πρόσθεσε, μια νέα κυβέρνηση.

    Επαφές Γ.Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη

    Σήμερα ο κ. Παπανδρέου είχε πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ενώ αργότερα θα προεδρεύσει του συμβουλίου του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κκ. Δημήτριο.

    Συνάντηση με Δ. Χριστόφια

    Με τις αρχές και τα κεκτημένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος και όχι μόνο με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, πρέπει να συνάδει η λύση που θα δοθεί στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντηση που είχε, στην Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών στην Κύπρο και ανέδειξε ως καθοριστικό το θέμα της ασφάλειας.

    Σημείωσε ότι "εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζονται άλλοι εγγυητές" και πρόσθεσε ότι "η λύση θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και προς το συμφέρον των Κυπρίων μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας".

    Δεσμεύθηκε δε να πραγματοποιήσει κάθε δυνατή επαφή και στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προς αυτήν την κατεύθυνση και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.

    Ο κ. Χριστόφιας από την πλευρά του χαιρέτισε την έναρξη των συνομιλιών και τόνισε ότι θέλει να πιστεύει πως ?και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δείξει την ίδια καλή θέληση, ώστε να προχωρήσουμε, εφόσον βιάζεται κιόλας να λυθεί το Κυπριακό όσο γίνεται πιο σύντομα?.

    Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμμία αντίρρηση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν παράμετροι του προβλήματος ?σε ό,τι αφορά την διακυβέρνηση και τις άλλες πτυχές που είναι σημαντικότατες και κρίσιμης σημασίας,τις οποίες δεν έχουμε αγγίξει ακόμη?.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι με τον κ. Παπανδρέου επαναβεβαίωσε κοινές θέσεις και τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη του ΠΑΣΟΚ και για τις θέσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τις οποίες χαρακτήρισε "θέσεις στήριξης και των συνομιλιών αλλά και αρχών για την λύση στο Κυπριακό".

    Συνάντηση με Τάντιτς

    Την στήριξή του στην σερβική πρόταση παραπομπής του ζητήματος της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την διεθνή κοινότητα να δεχθεί την σερβική πρόταση, η οποία όπως είπε "θα συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης και στην διέξοδο από την κρίση, ενώ, αναφερόμενος στον κ. Τάντιτς έκανε λόγο για "έναν πολιτικό με ιδιαίτερη αξιοπιστία". Επανέλαβε δε την πάγια θέση του για επιτάχυνση της ευρωπαικής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων. Από την πλευρά του ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, σχετικώς με την πρόταση που φέρνει το Βελιγράδι στην Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σημείωσε ότι "αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι σημαντικός, τόσο για την ασφάλεια στην περιοχή όσο και για την μελλοντική σταθερότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε μεταξύ άλλων την στενή συνεργασία που έχει τα τελευταία χρόνια με τον κ. Τάντιτς, "τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, η οποία πρέπει να επισπευσθεί, όσο και για τον σχηματισμό σερβικής συμμαχικής κυβέρνησης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό". Σχετικώς με το σχέδιο ψηφίσματος του Βελιγραδίου, δήλωσε: "Στηρίζουμε την προσπάθεια της Σερβίας να παραπέμψει το θέμα του Κοσόβου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρει ο ΟΗΕ, με ένα ψήφισμα που θα συμβάλει εποικοδομητικά στην εκτόνωση και στην διέξοδο από την κρίση που υπάρχει γύρω από το Κόσοβο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ένας άνθρωπος όπως ο Μπόρις Τάντιτς, με ιδιαίτερη αξιοπιστία".

    Ο κ. Τάντιτς τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου στηρίζει πάντα το ευρωπαϊκό όραμα της περιοχής, "ως περιφερειακός ηγέτης, ευρωπαίος πολιτικός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς" και επισήμανε ότι κατά την συνεδρίαση του Προεδρείου της Διεθνούς (Παρασκευή 26/9) θα συζητηθεί και η υπόθεση του Κοσόβου. "Θα είναι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσουμε τα σχέδιά μας. Το Κόσοβο είναι πάντα ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα στην περιφερειακή πολιτική. Η Σερβία διαθέτει σχέδιο προκειμένου να αποδεσμεύσει το κεντρικό θέμα του Κοσόβου από την πολιτική συζήτηση και να το περιορίσει στο νομικό πεδίο και για αυτό καταθέτουμε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με το οποίο ζητούμε την συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικώς με την νομιμότητα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας. Για την Σερβία είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι σημαντικός τόσο για την περιφερειακή ασφάλεια όσο και για την μελλοντική σταθερότητα, εντός της Ευρωπαικής Ένωσης".

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου που διοργανώνει το Ίδρυμα του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον "Παγκόσμια Πρωτοβουλία" και με αφορμή την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση με θέμα την κλιματική αλλαγή και την φτώχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετέχει στο Συνέδριο, δήλωσε: "Είναι κοινή πεποίθηση πια, ότι ζούμε σε ένα σύστημα που όλο και περισσότερο βοηθά ώστε να συγκεντρώνεται η εξουσία και η δύναμη στους λίγους, ενώ περιθωριοποιούνται οι πολλοί, χάνουν δύναμη, χάνουν δικαιώματα. Αυτό το βιώνουμε παντού. Και αυτό είναι που είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια διεξίωσης που παρέθεσε ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για τους αρχηγούς κρατών οι οποίοι συμμετέχουν στο Συνέδριο του Ιδρύματός του, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, για θέματα που αφορούν τις δύο χώρες.

    [02] "Αριστερή διακυβέρνηση"

    Το πραγματικό πρόβλημα του πρωθυπουργού δεν είναι η πιθανή ανταρσία των βουλευτών της ΝΔ, αλλά η ανταρσία της κοινωνίας απέναντι στην πολιτική του,ήταν το σχόλιο του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του, σχετικά με την ομιλία του πρωθυπυργού Κ.Καραμανλή στην ΚΕ της ΝΔ.

    Ο κ. Α.Τσίπρας άσκησε κριτική και στα δύο μεγάλα κόμματα και ταυτόχρονα περιέγραψε σε γενικές γραμμές το σχέδιο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που μπορεί να υλοποιηθεί αν η Αριστερά στραφεί ολοκληρωτικά στους κοινωνικούς αγώνες, φέρει τις κοινωνικές δυνάμεις στο προσκήνιο και οδηγήσει σε μια νέα προοπτική με επίκεντρο την Αριστερά.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις με επίκεντρο τις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι "ο νεοφιλελευθερισμός χάνει την ηγεμονία".

    Εξ ίσου σημαντικές είναι οι εξελίξεις και η κινητικότητα στην εσωτερική πολιτική σκηνή,υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ τόνισε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής "προσπάθησε έστω και καθυστερημένα να αλλάξει επικοινωνιακή τακτική και να έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να παριστάνει τον αποφασισμένο ηγέτη που τα παίρνει όλα πάνω του και απειλεί τους αντάρτες να τον απαλλάξουν από την ευθύνη να κυβερνά αυτό το ναυάγιο που λέγεται κυβέρνηση της χώρας".

    Ο Αλέξης Τσίπρας πρόθεσε ότι "αν ο πρωθυπουργός θέλει να απαλλαγεί από την ευθύνη να κυβερνά το ναυάγιο της κυβέρνησής του δεν χρειάζεται να προκαλεί τον κ. Τατούλη να του δώσει λύση διαφυγής, μπορεί να το κάνει και μόνος του καλώντας το λαό να αποφασίσει,προκηρύσσοντας εκλογές για να καταγραφούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί, για να αλλάξει το τοπίο και να δοθεί ελπίδα στο τόπο, από μια νέα πλειοψηφία με επίκεντρο τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ακόμη ότι "οι συνεχείς αποκαλύψεις σκανδάλων που, είτε αφορούν τη μεταβίβαση δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα, είτε αφορούν τη παροχή πολιτικής προστασίας στη λειτουργία του παρακράτους και στη λειτουργία της παραοικονομίας του παρακράτους, που θυμίζει φαινόμενα Σικελίας, όπως για παράδειγμα όσα αποκαλύφθηκαν από τη καταδίκη του κου Κεφαλογιάννη, δεν μπορεί να θεωρηθούν ως απλά και μεμονωμένα περιστατικά. Εδώ βρισκόμαστε - και βρισκόμαστε εδώ και πολλά χρόνια - απέναντι σε μια δομική σήψη.Βρισκόμαστε απέναντι σε φαινόμενα κρίσης ενός συστήματος, που τρέφεται και αναπαράγεται από τις σχέσεις διαπλοκής της οικονομικής και της πολιτικής εξουσίας.Και οι συνεχείς αποκαλύψεις, πολλές εκ των οποίων πηγάζουν από τα αντικρουόμενα συμφέροντα εντός τους συστήματος και από τις εγγενείς αντιθέσεις συμφερόντων εντός του πλέγματος της διαπλοκής, φανερώνουν ότι το σύστημα βρίσκεται σε δομική κρίση".

    Ασκώντας, στη συνέχεια,κριτική και στο ΠΑΣΟΚ ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι η κοινωνική στροφή του ΠΑΣΟΚ "τρέχει πίσω από τις δημοσκοπήσεις".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για την κοινωνική τους πολιτική, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΝ δεν μπορεί να λέει την μισή αλήθεια και ότι "δεν μπορούμε παρά να λέμε όλη την αλήθεια, γιατί αυτό ζητάει ο κόσμος από μας και κυρίως γιατί αυτό ζητά από κι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που μας παρακολουθεί και μας συναντά στους κοινωνικούς αγώνες και που ανεξάρτητα από το αν θα μας συναντήσει και στην κάλπη ή όχι, ζητά από μας να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μετατοπίζουμε διαρκώς προς τα αριστερά τη πολιτική ζωή του τόπου".

    Και εκτίμησε ότι το καράβι του δικομματισμού έχει υποστεί ρήγματα και μπάζει από παντού νερά κι ότι οι προσπάθειες αναστήλωσής του δεν πρόκειται να καρποφορήσουν.

    Για την πορεία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ,ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρεπει να στραφούν ολοκληρωτικά στους κοινωνικούς αγώνες, στα κοινωνικά μέτωπα και σε κάθε πεδίο στο οποίο γίνεται σύγκρουση με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, γιατί,όπως είπε,μόνο έτσι θα αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί. Μόνο έτσι θα μπει η κοινωνία στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι. Μόνο έτσι θα προκύψουν εναλλακτικές λύσεις στο επίπεδο της προγραμματικής διακυβέρνησης. Με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, την γενιά των 700 ευρώ στη γωνία,κάθε προσπάθεια για εναλλακτικές λύσεις θα μείνει γράμμα κενό. Αυτό είναι το σχέδιο,είπε ο κ.Τσίπρας, ενα σχέδιο που χτίζεται καθημερινά, με την ενότητα,την κοινή δράση, την αναμέτρηση με τα κοινωνικά προβλήματα. Ένα σχέδιο που θα φέρει τις κοινωνικές δυνάμεις στο προσκήνιο και θα οδηγήσει σε μια νέα προοπτική,με επίκεντρο τις δυνάμεις της Αριστεράς, για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

    "Δεν αφορά την κοινωνία"

    «Εσωτερική συζήτηση, που δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, η οποία βιώνει τις επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή», χαρακτηρίζει ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του τη σημερινή, σε υψηλούς τόνους, ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ.

    «Είδαμε σήμερα τον πρωθυπουργό σε υψηλούς τόνους, είναι αλήθεια, να "μαλώνει" τους εσωκομματικούς αμφισβητίες του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος και προστίθεται ότι: «Καμιά απομάκρυνση υπουργού ή κυβερνητικού συμβούλου, κανένας ενδεχομένως ανασχηματισμός δεν ενδιαφέρει τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους οικονομικά αδύνατους, όταν δεν αλλάζει το περιεχόμενο της εφαρμοζόμενης πολιτικής».

    Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ καταλήγει ότι στο στόχαστρο του κόμματος «είναι και θα παραμείνει η κυβερνητική πολιτική, που μεγαλώνει τις κοινωνικές ανισότητες, υποβαθμίζει το περιβάλλον, περιθωριοποιεί τη νεολαία, καταστρέφει το δημόσιο πλούτο της χώρας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 September 2008 - 16:30:24 UTC