Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Προτεραιότητα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός»
  • [02] Μονομαχία Μακέιν-Ομπάμα

  • [01] «Προτεραιότητα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός»

    Για χρεοκοπία του καπιταλισμού της Wall Street και τρισεκατομμύρια που χάνονται επηρεάζοντας τις συντάξεις, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος και το μέλλον των παιδιών έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ανοίγοντας τις εργασίες του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για σύστημα που επιτρέπει στους λίγους να συγκεντρώνουν υπερβολική εξουσία και να αποφασίζουν με την μικρότερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση, ενώ σημείωσε ότι οι συντηρητικές δυνάμεις κατάφεραν να ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και να κοινωνικοποιούν τις ζημίες. "Ζούμε το τέλος της πεποίθησης ότι οι αγορές μπορούν να αυτορυθμισθούν. Είναι ξεκάθαρο ότι το κόστος της μη παρέμβασης, της ανεπαρκούς ρύθμισης, είναι τεράστιο και επηρεάζει τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας" είπε ο κ. Παπανδρέου και προειδοποίησε για την προσπάθεια των συντηρητικών δυνάμεων να επενδύσουν στον φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών. "Οι φοβισμένοι πολίτες αναζητούν σωτήρες με απόλυτες εξουσίες που προτιμούν να βρίσκουν αποδιοπομπαίους τράγους παρά αληθινές λύσεις", ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν σήμερα ιστορική ευθύνη να εξασφαλίσουν την ευημερία των πολιτών τους, να φροντίσουν για την ασφάλεια, την δημοκρατία, την καλή διακυβέρνηση, την ορθή κατανομή του πλούτου, την κοινωνική πολιτική και την παιδεία και κάλεσε τους ηγέτες της Οργάνωσης να αναλάβουν εθνικές αλλά και διεθνείς πρωτοβουλίες για την επανόρθωση της ζημιάς που διαπιστώνεται. "Η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, οι επιδημίες, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οικονομική κρίση, τα παγκόσμια προβλήματα είναι σήμερα τα δικά μας, τοπικά προβλήματα. Και τα τοπικά προβλήματα εξελίσσονται σε παγκόσμια", τόνισε και πρόσθεσε: "Όλοι έχουμε τις προτεραιότητές μας. Και δική μου προτεραιότητα είναι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός".

    Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τους σοσιαλιστές ηγέτες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με αφορμή και την συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ενώ ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την κατάσταση στο θέμα του Κοσόβου και την πρωτοβουλία του Βελιγραδίου να ζητήσει την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την νομιμότητα της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας από τους Κοσοβάρους.

    Στην συνεδρίαση του Προεδρείου συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι του Ιράκ, του Πακιστάν, της Χιλής, της Φινλανδίας και του Παναμά, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, ο πρωθυπουργός της Μογγολίας, ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP) Κεμάλ Ντερβίς, ο επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) Χουάν Σομάβια, πρόεδροι σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων από όλον τον κόσμο.

    Συνάντηση με Δ. Χριστόφια

    Με τις αρχές και τα κεκτημένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος και όχι μόνο με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, πρέπει να συνάδει η λύση που θα δοθεί στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντηση που είχε, στην Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών στην Κύπρο και ανέδειξε ως καθοριστικό το θέμα της ασφάλειας.

    Σημείωσε ότι "εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζονται άλλοι εγγυητές" και πρόσθεσε ότι "η λύση θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και προς το συμφέρον των Κυπρίων μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας".

    Δεσμεύθηκε δε να πραγματοποιήσει κάθε δυνατή επαφή και στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προς αυτήν την κατεύθυνση και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.

    Ο κ. Χριστόφιας από την πλευρά του χαιρέτισε την έναρξη των συνομιλιών και τόνισε ότι θέλει να πιστεύει πως ?και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δείξει την ίδια καλή θέληση, ώστε να προχωρήσουμε, εφόσον βιάζεται κιόλας να λυθεί το Κυπριακό όσο γίνεται πιο σύντομα?.

    Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμμία αντίρρηση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν παράμετροι του προβλήματος ?σε ό,τι αφορά την διακυβέρνηση και τις άλλες πτυχές που είναι σημαντικότατες και κρίσιμης σημασίας,τις οποίες δεν έχουμε αγγίξει ακόμη?.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι με τον κ. Παπανδρέου επαναβεβαίωσε κοινές θέσεις και τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη του ΠΑΣΟΚ και για τις θέσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τις οποίες χαρακτήρισε "θέσεις στήριξης και των συνομιλιών αλλά και αρχών για την λύση στο Κυπριακό".

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή είναι ένα βήμα πριν την έξοδο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, με την ομιλία του ο κ. Καραμανλής, γύρισε την πλάτη στην κοινωνία, απευθύνθηκε στο εσωτερικό του κόμματός του και έδειξε ανάγλυφα ότι αδυνατεί να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, τα προσωπικά του αδιέξοδα και τα αδιέξοδα της κυβέρνησής του.

    Για όλα αυτά τα αδιέξοδα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής έστειλε το λογαριασμό στους Ελληνες πολιτες, μιλώντας σαν να μην υπάρχει κρίση στη χώρα.

    Σημείωσε επίσης, ότι κάθε χρόνο μειώνεται το εισόδημα του Ελληνα, η αγοραστική του δύναμη, υποβαθμίζονται οι κοινωνικές υπηρεσίες και υπάρχει τεράστια κρίση θεσμών, όλα με ευθύνη της κυβέρνησής του.

    Είναι προφανές, ανέφερε επίσης, ο κ.Παπακωνσταντίνου ότι ο κ. Καραμανλής ούτε θέλει, ούτε μπορεί να δώσει λύσεις.

    Η χώρα, τόνισε, χρειάζεται ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλαγή πορείας. Χρειάζεται, πρόσθεσε, μια νέα κυβέρνηση.

    [02] Μονομαχία Μακέιν-Ομπάμα

    Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας ανάμεσα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακέιν και των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ξεκινήσει τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

    Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το Λευκό Οίκο, Τζον Μακέιν, αποφάσισε τελικώς να παραστεί στην πρώτη δημόσια αντιπαράθεση με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του στις εκλογές, Μπαράκ Ομπάμα, μολονότι νωρίτερα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να μην πήγαινε με αφορμή την οικονομική κρίση.

    Επικαλούμενο το επιτελείο του Μακέιν, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής αποφάσισε να μεταβεί στο Όξφορντ του Μισισιπί και να συμμετάσχει στο ντιμπέιτ που πρόκειται να γίνει στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπί.

    Την Τετάρτη ο Μακέιν είχε δηλώσει ότι διακόπτει την προεκλογική εκστρατεία του για να επιστρέψει στη Γερουσία, στην Ουάσινγκτον, και να εργαστεί για το σχέδιο διάσωσης του οικονομικού τομέα. Ζήτησε από τον Ομπάμα να αναβάλουν το ντιμπέιτ για να ασχοληθούν με την οικονομική κρίση, ωστόσο ο γερουσιαστής από το Ιλινόι αρνήθηκε λέγοντας ότι είναι απαραίτητο οι δύο υποψήφιοι να συζητήσουν τις θέσεις τους ενώπιον των ψηφοφόρων.

    Η απόφαση του Μακέιν να διακόψει την εκστρατεία του θεωρήθηκε αρχικά ως κίνηση με την οποία έδειχνε πως μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα οικονομικά ζητήματα, καθώς οι δημοσκοπήσεις αποκάλυπταν πως οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο τον Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δέχτηκε όμως επικρίσεις ότι προσπαθούσε να αποφύγει το ντιμπέιτ και οι Δημοκρατικοί τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιούσε την οικονομική κρίση για να κερδίσει πόντους.

    Η τηλεοπτική αναμέτρηση, η οποία θα μεταδοθεί από τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, είναι προγραμματισμένη για τις 21.00 ώρα Ουάσινγκτον (04.00 ώρα Ελλάδος), στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι στην Οξφόρδη. Θα διαρκέσει 90 λεπτά και θα επικεντρωθεί στα μεγάλα θέματα της διεθνούς πολιτικής, της εθνικής ασφάλειας και ενδεχομένως και στην κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Οι δύο υποψήφιοι βρίσκονταν χθες το βράδυ στην Ουάσινγκτον, όπου συμμετείχαν στη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο μαζί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον υπουργό οικονομικών Χένρι Πόλσον, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε και μέλη του Κονγκρέσου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 September 2008 - 18:30:24 UTC