Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαζει το Υπουργικό Συμβούλιο
  • [02] "Πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της οικονομίας"
  • [03] Εγκρίθηκε από τη Γερουσία
  • [04] Ηττα του ΠΑΟ στην Κύπρο

  • [01] Συνεδρίαζει το Υπουργικό Συμβούλιο

    Συνεδριάζει το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο κ.Κ. Καραμανλής σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, διασφαλίζει και εγγυάται την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και προστατεύει τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών.

    Ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα φροντίζει ώστε η κρίση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπιστεί με τις λιγότερες παρενέργειες για την ελληνική οικονομία.

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, ασφαλές και ανθεκτικό στους κραδασμούς.

    [02] "Πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της οικονομίας"

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε, χθες, ευρεία σύσκεψη στελεχών με θέμα την οικονομία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι τρεις Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο συντονιστής των Πολιτικών Εκπροσώπων, οι Πολιτικοί Εκπρόσωποι Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι εισηγητές των αρμοδίων Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας, οι Γραμματείς των Τομέων Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Εκπρόσωπος Τύπου, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και η Διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Ο κ.Γ.Παπανδρέου, ανέπτυξε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση με συγκεκριμένες προτάσεις,όπως την ενίσχυση του εισοδήματος, την ανόρθωση του κοινωνικού κράτους, νέα αναπτυξιακή προοπτική και μια νέα σχέση πολίτη - κράτους, ένα ευνομούμενο κράτος.

    Πρώτος στόχος των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, είναι η εμπέδωση της σιγουριάς και της ασφάλειας στον πολίτη. Με την άμεση υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών. Με πρωτοβουλίες ανακούφισης των ασθενέστερων, μέσα από ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, τη θεσμοθέτηση του επιδόματος θέρμανσης για τα χαμηλά εισοδήματα και την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες. Με μειώσεις τιμών στα τιμολόγια των κρατικών επιχειρήσεων, και εφαρμογή της νομοθεσίας περί καταπολέμησης των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, για χαμηλότερες τιμές στην αγορά. Με προτάσεις για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

    Δεύτερος στόχος, είναι η θωράκιση της Ελληνικής οικονομίας απέναντι στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία όλων των καταθετών. Με προτάσεις για τη βελτίωση της άσκησης της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε όλα τα σκέλη: τις τράπεζες, το χρηματιστήριο, τις ασφαλιστικές εταιρίες.

    Τρίτος στόχος, είναι οι πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Υπάρχει σήμερα μια παγκόσμια απαίτηση για μεγαλύτερη διαφάνεια, νέους κανόνες στις αγορές. Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προτείνει τη θέσπιση νέων κανόνων διαφάνειας, ελέγχου και εποπτείας. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για πολιτικές που αναγνωρίζουν τις νέες πραγματικότητες και προσαρμόζουν το θεσμικό πλαίσιο ώστε να ενθαρρύνει περισσότερο την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη σύσκεψη ανέφερε ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, που υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος και ακυρώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Μια κρίση την οποία πληρώνουν τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα αλλά και οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

    Η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει άλλοθι για την αποτυχία των δικών της πολιτικών στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, να χρησιμοποιήσει τη διεθνή κρίση για να ξεπεράσει τα δικά της προβλήματα. Μια διεθνής κρίση, η οποία είναι και αυτή αποτέλεσμα συγκεκριμένων συντηρητικών επιλογών, αποτέλεσμα της υποταγής του δημόσιου συμφέροντος σε ιδιοτελή κερδοσκοπικά και αδιαφανή συμφέροντα. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν, πως η κρίση στην Ελλάδα είναι Ελληνικής προέλευσης - και φέρει την υπογραφή των πολιτικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε την ανάγκη οι πρωτοβουλίες αυτές για τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία των δανειοληπτών και των καταθετών, την εμπέδωση σιγουριάς και ασφάλειας, τη θωράκιση της οικονομίας, να αναληφθούν άμεσα. Η σημερινή κυβέρνηση, είπε, δεν είναι αντάξια των περιστάσεων. Δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε τη βούληση να διαχειριστεί τη δύσκολη σημερινή συγκυρία που βιώνουν οι πολίτες. Χρειάζεται αλλαγή πορείας. Με μια νέα κυβέρνηση, που εγγυάται τη σιγουριά, προχωρά με σχέδιο και νηφαλιότητα, βρίσκεται κοντά στους πολίτες, και δίνει προοπτική σε όλους τους Έλληνες.

    [03] Εγκρίθηκε από τη Γερουσία

    Εγκρίθηκε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση Μπους για την διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατάρρευσης εξ αιτίας δανείων υψηλού ρίσκου και άλλων προβλημάτων. Η ψηφοφορία έληξε με 74 ψήφους υπέρ και 25 κατά.

    Το νομοσχέδιο αναπέμπεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επαναψήφιση. Η τύχη του θεωρείται αβέβαιη, καθώς οι βουλευτές απέρριψαν την προηγούμενη εκδοχή του την Δευτέρα, προκαλώντας πανικό στις αγορές και "απογοήτευση" στον πρόεδρο Τζωρτζ Ου. Μπους.

    "Είμαι πολύ ευτυχής όσον αφορά την αποψινή ψηφοφορία", δήλωση ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Χάρυ Ρηντ. Οι Μπαράκ Ομπάμα και Τζων ΜακΚέην, που επέστρεψαν εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον για να λάβουν μέρος στην διαδικασία της ψηφοφορίας, τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου δαπάνησης 700 δις δολαρίων για την αποτροπή της "κατάρρευσης της αμερικανικής οικονομίας", κατά την τοποθέτηση αρκετών οικονομικών αναλυτών.

    Ο Τζόρτζ Μπους χαιρέτισε την υπερψήφιση του σχεδίου του από τη Γερουσία και κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να την μιμηθεί.

    "Με τις βελτιώσεις που έκανε η Γερουσία, πιστεύω ότι τα μέλη και των δύο κομμάτων στη Βουλή μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο", ανέφερε ο Μπους σε γραπτό ανακοινωθέν του. "Ο Αμερικανικός λαός αναμένει --και η οικονομία μας απαιτεί-- η Βουλή να εγκρίνει αυτό το καλό νομοσχέδιο αυτήν την εβδομάδα και να το στείλει στο γραφείο μου" (προς κύρωση), πρόσθεσε.

    "Ο νόμος που ενέκρινε η Γερουσία είναι θεμελιώδης για την οικονομική ασφάλεια κάθε Αμερικανού", κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    [04] Ηττα του ΠΑΟ στην Κύπρο

    Η Ανόρθωση νίκησε τον Παναθηναϊκό με 3-1 για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League.

    Είναι η πρώτη νίκη κυπριακής ομάδας στο "Τσάμπιονς Λιγκ". Ο αγώνας έγινε στο στάδιο ΓΣΠ και τον παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και 20 χιλιάδες φίλαθλοι.

    Με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα οι φίλοι της Ανόρθωσης , αλλά και γενικότερα οι κύπριοι φίλαθλοι, πανηγύρισαν την μεγάλη επιτυχία.

    Με την νίκη της η Ανόρθωση έφθασε τους 4 βαθμούς και ισοβαθμεί στην πρώτη θέση του ομίλου με την Ίντερ.

    Η κυπριακή ομάδα ήταν άριστα τοποθετημένη στο γήπεδο και "μπλόκαρε" τον ΠΑΟ , ο οποίος, αν και είχε κατοχή της μπάλας κατά 67%, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για γκολ.

    Η Ανόρθωση μπήκε δυνατά στο παιγνίδι και στο 10 λεπτό προηγήθηκε με 1-0 με αυτογκόλ του Σαριέγκι , ο οποίος στην προσπάθεια του να απομακρύνει την μπάλα, μετά από εκτέλεση πλάγιου του Κωνσταντίνου, την έστειλε με κεφαλιά στα δίκτυα της ομάδας του.

    Στο 15 ο Σάβιο έβγαλε σέντρα από αριστερά και ο Ντοπρασίνοβιτς με κεφαλιά έκανε το 2-0. Ο Παναθηναικός μείωσε τη διαφορά σε 2-1 με πέναλτι, στο οποίο υπέπεσε ο Λειβακαμπέσι . Ο Σαλπιγγίδης στο 28 ευστόχησε στην εκτέλεση του πέναλτι.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟ είχε υπεροχή, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η Ανόρθωση , που έπαιζε μεθοδικά, κατάφερε να κάνει το 3-1 στο 78 ' , όταν , μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Χάουαρ έστειλε με το κεφάλι την μπάλα στην εστία του τριφυλλιού.

    Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Ολλανδός Ερικ Μπράαμχααρ.

    Ο Τιμούρ Κετσπάγια δήλωσε ότι την Ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας η Ανόρθωση χάρισε στην Κύπρο μια σπουδαία και μεγάλη νίκη. "Αύριο όλη η Ευρώπη θα μιλά για την Κύπρο", τόνισε .

    Ο προπονητής του ΠΑΟ Χενκ Τεν Κέιτ συνεχάρη τον συνάδελφο του Τιμούρ Κετσπάγια και δήλωσε ότι η Ανόρθωση κέρδισε καθαρά και δίκαια. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Ανόρθωση "δεν θα κερδίσει πόντους στο Μιλάνο". Το λέω αυτό, " γιατί είμαι ρεαλιστής", είπε.

    Ο κ. Κέιτ ανέφερε ότι το αυτογκόλ ήταν πολύ άσχημο με αποτέλεσμα 4' μετά να δεχθούμε και δεύτερο τέρμα.

    Εξέφρασε απογοήτευση για την ήττα και είπε ότι έγιναν ατομικά λάθη, που κόστισαν στην ομάδα του. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι "υπάρχουν ακόμη τέσσερα παιχνίδια και τίποτε δεν κρίθηκε".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 October 2008 - 4:30:24 UTC