Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πορεία προς το 18ο Συνέδριο
  • [02] Συνάντηση με Γ.Αλογοσκούφη
  • [03] Στην τελική ευθεία
  • [04] Παρατηρητές στη Γεωργία

  • [01] Πορεία προς το 18ο Συνέδριο

    Τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, παρουσίασε η κ.Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου.

    ΚΚΕ για την οικονομική κρίση

    "Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στο δίλημμα περισσότερο ή λιγότερο κράτος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.Καμιά μορφή διαχείρισης δεν μπορεί να την ματαιώσει.Και οι δυο φορτώνουν, από διαφορετικό δρόμο, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ,"το οικονομικό μοντέλο της ΕΕ δεν είναι διαφορετικό από αυτό των ΗΠΑ, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός:Και στα δυο η κρατική παρέμβαση υπήρχε πάντα.Λειτουργούσε και λειτουργεί υπέρ των μονοπωλίων και σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.Μόνο η μορφή αλλάζει ανάλογα με τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης".

    Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει:

    "Και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ η συγκέντρωση του κεφαλαίου είναι τόσο μεγάλη που για να εξασφαλιστεί η αναπαραγωγή του η παρέμβαση του κράτους και των κυβερνήσεων είναι ισχυρότατη και καθοριστική. Κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την ίδια στρατηγική. Προωθεί τις ίδιες στρατηγικές επιλογές των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, διευρύνει την εκμετάλλευση περιορίζοντας και αφαιρώντας λαϊκά δικαιώματα.Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία.Αντιμονοπωλιακή συσπείρωση και απειθαρχία στην ΕΕ, ισχυρό ΚΚΕ.Αυτή πρέπει να είναι η λαϊκή απάντηση".

    [02] Συνάντηση με Γ.Αλογοσκούφη

    Με τον υπουργό Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφη θα συναντηθεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέκος Αλαβάνος, το μεσημέρι.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, θα μεταβεί σήμερα στο λιμάνι της Κορίνθου και θα συμμετάσχει σε Συνέντευξη Τύπου που οργανώνει η Greenpeace, ενάντια στον λιθάνθρακα, που θα πραγματοποιηθεί στο πλοίο της οργάνωσης «Rainbow Warrior».

    "Οι σημερινές εξελίξεις, όπου η μπίλια της κοινοβουλευτικής δύναμης της ΝΔ γύρισε στο 151, δείχνουν ότι έχουμε μια κυβέρνηση ετοιμόρροπη με ημερομηνία λήξης, αλλά και ακραία επικίνδυνη για τον τόπο", δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο Α. Αλαβάνος μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται να αλλάξει επειγόντως ρότα, σε σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες, με μια νέα αρχιτεκτονική της οικονομίας, με ισχυρή παρουσία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού δημόσιου τομέα, με κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, με συγκροτημένες πολιτικές για τη βελτίωση της ζωής, του εισοδήματος και των κρατικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, πρότεινε τη λήψη έξι μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης:

    1. Να επανέλθει η εγγύηση του κράτους για τις καταθέσεις στις τράπεζες, που καταργήθηκε το 2001 και αντικαταστάθηκε από το διατραπεζικό ταμείο εγγύησης καταθέσεων, με όριο κάλυψης μέχρι 20.000 ευρώ. Ενα τέτοιο μέτρο, είπε ο κ. Αλαβάνος, θα επιβάλει στο κράτος ουσιαστικούς κανόνες και έλεγχο στον τραπεζικό τομέα.

    2. Αμεσες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση των επιτοκίων.

    3. Αμεση απαγόρευση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για στεγαστικά δάνεια, ειδικά την πρώτη κατοικία που σήμερα κινδυνεύει για χρέη 1.000 και 2.000 ευρώ.

    4. Τριπλή διευκόλυνση όσων έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια ειδικά των πιο ευάλωτων κατηγοριών. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου που οι δανειολήπτες μπαίνουν στο "κόκκινο" πολύ πέρα από τις τρεις δόσεις και μείωση της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής.

    5. Περιορισμός του ανατοκισμού (πανωτόκια) για όλους, σε όριο όχι πάνω από το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

    6. Αμεση νομοθετική κατάργηση των καταχρηστικών πρακτικών και χρεώσεων των τραπεζών.

    Ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στην κρίση, είπε ότι τα μέτρα για την εθνικοποίηση των ζημιών των μεγάλων τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών καλούν τους πολίτες να επωμιστούν τη σπατάλη, την ανευθυνότητα, την αποτυχία και το θράσος όσων μεγιστάνων και τυχοδιωκτών επωφελούνται από αυτή την οικονομία του τζόγου και τις πυραμίδες που στήθηκαν.

    Επέκρινε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η φιλοσοφία, οι αντιλήψεις και οι πρακτικές της ΝΔ δεν είναι μόνο εκτός εποχής και παρωχημένες, αλλά οδηγούν την ελληνική οικονομία μέσα στη διεθνή καπιταλιστική δίνη και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στη φτώχεια.

    Συνέντευξη Γ.Δραγασάκη στο ΑΠΕ

    "Ζούμε μια κρίση ασυνήθιστη, διαρθρωτικού χαρακτήρα, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαχειριστικά μέσα, αλλά με αναδόμηση στον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία" τονισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, αναφερόμενος στις σεισμικές δονησεις που πυροδοτει η παγκόσμια χρηματοπιστωτιή κρίση

    "Μιλάμε για ένα βιβλίο που βρισκόμαστε στις πρώτες σελίδες του. Η κρίση θα επεκταθεί και στη λεγόμενη πραγματική οικονομία, βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες κλπ. Θα δημιουργηθεί μια ύφεση στην αμερικάνικη οικονομία, αλλά και στην ευρωπαϊκή και στην ιαπωνική. Η κρίση αυτή στην Ευρώπη μπορεί να πάρει και πολύ άσχημες μορφές, γιατί η Ευρώπη δεν είναι εξοπλισμένη με μέσα αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων", σημειωνει ο κ.Δραγασάκης.

    "Στην Ελλάδα η κρίση αυτή έρχεται να συναντηθεί με ένα μοντέλο ανάπτυξης πολύ σαθρό που βασιζόταν στο δανεισμό. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε σήμερα το αυριανό μας εισόδημα. Σε εμάς η κρίση είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας. Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται να έχει τη δυνατότητα να πάρει μέτρα, να εμφανίσει ένα σχέδιο αποτροπής της κρίσης. Έχουμε κι ένα πολιτικό πρόβλημα, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπηρετούν ένα σύστημα το οποίο, το ίδιο, είναι σε κρίση. Άρα είναι μέρος του συστήματος.» σημειωνει ο βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ

    Για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, σημείωσε ότι «σε ορισμένους εκκλησιαστικούς κύκλους επικρατεί η άποψη ότι η Ελλάδα τους ανήκει και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε φιλοξενούμενοι της εκκλησίας. Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, είτε αυτοτελώς στο θέμα της περιουσίας, είτε συνολικότερα χωρισμός της εκκλησίας και κράτους, που σημαίνει ένα νέο καταστατικό χάρτη όπου να ξέρουμε τι ρόλο έχει η εκκλησία, τι ρόλο έχει η πολιτεία. Εδώ υπάρχει κι ένα τεράστιο πρόβλημα με το κτηματολόγιο. Το δημόσιο δηλώνει τα ακίνητά του; Ετοιμάζω ερώτηση στη Βουλή διότι το δημόσιο δεν έχει δηλώσει στο κτηματολόγιο το Ποικίλο Όρος. Το ίδιο έγινε και με τη Μονή Βατοπεδίου. Το δημόσιο δεν άσκησε το κυριαρχικό του δικαίωμα. Το πρόβλημα είναι δομικό, είναι διαχρονικό και έχει διαπεράσει και τα δύο κόμματα εξουσίας. Προφανώς έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί συμφερόντων όπου διαπλέκονται και τα δύο κόμματα. Έχει δημιουργηθεί ένα θερμοκήπιο γύρω από τις εκκλησίες που έχουν περιουσία, με ιδιώτες και οικονομικούς παράγοντες».

    [03] Στην τελική ευθεία

    Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία του Υπουργείου Μεταφορών, για την ειδική εκκαθάριση της Ολυμπιακής. Θα ακολουθήσει η νομοθετική ρύθμιση για το μέλλον των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση των εργαζομένων φτάνει το ένα δις 166 εκατομμύρια ευρώ.

    Οπως ανακοίνωσαν οι συνδικαλιστές της Ολυμπιακής, θα πραγματοποιήσουν πορεία από τα γραφεία της ΟΑ στην Λεωφόρο Συγγρού προς την Βουλή.

    Οι εργαζόμενοι στον εθνικό αερομεταφορέα αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόσκληση για διάλογο που τους απηύθυνε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αυτή τη φορά κάτω από την ομπρέλα και την κάλυψη της ΓΣΕΕ.

    Αντίθετα, οι πιλότοι αποφάσισαν να προσέλθουν σε συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών η οποία θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και από το περιεχόμενό της θα αποφασιστεί αν θα προσέλθουν ή όχι στο διάλογο για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.

    Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει 24ωρη απεργία στις ΔΕΚΟ για τις 8 Οκτωβρίου, καθώς και 24ωρη πανελλαδική για τις 21 ή 22 Οκτωβρίου.

    Με τις κινητοποιήσεις αυτές τα συνδικάτα αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, αλλά και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, όπως, επίσης και την τροπολογία για την κατάργηση της αποζημίωσης σε όσους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ απολυθούν.

    Τη Δευτέρα, 6/10, η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ θα προσδιορίσει τις ημερομηνίες των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων που θα οργανωθούν σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ.

    Στο μεταξύ, στη φάση υλοποίησής του μπαίνει σύντομα το σχέδιο μετεξέλιξης της Ολυμπιακής. Ήδη δημοσιεύθηκαν σε τρεις εφημερίδες οι προκηρύξεις με τις οποίες καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και εκδηλώσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το κατ' αρχήν ενδιαφέρον τους για τις τρεις εταιρείες, του πτητικού έργου, της επίγειας εξυπηρέτησης και της τεχνικής βάσης.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής για διάλογο, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα που τους αφορούν και να γίνουν πιθανές βελτιώσεις, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα, ότι η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή αφορά ουσιαστικά μόνο την Ολυμπιακή και όχι άλλες ΔΕΚΟ, όπως διατείνονται ορισμένοι.

    Ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τους πιλότους και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την πλειοψηφία των συνδικαλιστών.

    Σημείωσε επίσης πως ένα από τα προβλήματα των εργαζομένων είναι ότι δυσκολεύονται να κατανοήσουν πως αμέσως μετά το κλείσιμο της Ολυμπιακής και την αποδέσμευσή τους από την εταιρεία, αν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά αμέσως στις ΔΕΚΟ, ή στη δημόσια εταιρεία που έχουνε επιλέξει.

    Ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε επίσης ότι η ολοκλήρωση της μετάβασης της Ολυμπιακής στο νέο σχήμα, έχει προσδιοριστεί για τα τέλη Απριλίου. Ωστόσο από τώρα, σε σύντομο χρονικά διάστημα, θα δημιουργηθεί ειδικό γραφείο στο Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο θα βοηθά ακριβώς τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής οι οποίοι θέλουν να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή σε άλλες ΔΕΚΟ. Και επίσης θα γίνει κάθε προσπάθεια να γίνει πλήρης ενημέρωση των εργαζομένων σε σχέση με τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

    [04] Παρατηρητές στη Γεωργία

    Άρχισε χθες Τετάρτη η αποστολή των Ευρωπαίων παρατηρητών στη Γεωργία, όπου θα επιβλέπουν την εκεχειρία και την διαδικασία αποχώρησης των Ρωσικών δυνάμεων μετά τον ολιγοήμερο πόλεμο του Αυγούστου που συντάραξε τη χώρα του Καυκάσου.

    Οι παρατηρητές της Αποστολής Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMM) μετέβησαν επίσης στην υπό ρωσικό έλεγχο αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στη Νότια Οσετία παρά τις δηλώσεις της Μόσχας ότι δεν θα την άφηνε να εισέλθει στην περιοχή αμέσως.

    "Η έναρξη των επιχειρήσεων της EUMM εξελίχθηκε ομαλά. Οι περίπολοι πραγματοποίησαν την πρώτη επαφή με τις αρχές και τον πληθυσμό", ανέφερε η αποστολή σε ανακοινωθέν της.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής Χάνσγιοργκ Χάμπερ, η δράση της θα επικεντρωθεί στις περιοχές γύρω από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, προς το παρόν. Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν αναφέρθηκαν σοβαρά περιστατικά και ότι οι επαφές με τους Ρώσους θα συνεχιστούν.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επανέλαβε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα τιμήσει την δέσμευσή της να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες που αποτελούν αναντίρρητα γεωργιανό έδαφος έως την 10η Οκτωβρίου, την καθορισμένη ημερομηνία στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας για την επίτευξη της οποίας διαμεσολάβησε η ΕΕ.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο στη Στρέλνα, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, ο Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι "έως την 10η Οκτωβρίου οι (Ρώσοι) κυανόκρανοι θα έχουν αποσυρθεί από το έδαφος της Γεωργίας".

    Η Μόσχα δεν θεωρεί ως έδαφος της Γεωργίας την επικράτεια της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 October 2008 - 6:30:23 UTC