Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κοινωνικές συναινέσεις και πρωτοβουλίες"
  • [02] Εγκρίθηκε από τη Γερουσία
  • [03] "Αντιμονοπωλιακή συμμαχία"
  • [04] "Εναλλακτική διέξοδος"
  • [05] Στην τελική ευθεία

  • [01] "Κοινωνικές συναινέσεις και πρωτοβουλίες"

    Με την φράση "άνθρακες ο θησαυρός", σχολίασε τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι μετά από ένα εικοσιτετράωρο "έντονης φημολογίας και σεναρίων περί πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός είπε ότι τώρα ενεργοποιείται το Ταμείο κατά της Φτώχειας, προανήγγειλε κατάθεση νομοσχεδίου για τους δανειολήπτες και ζήτησε από τους υπουργούς του να δουλέψουν και να έχουν ανοιχτές πόρτες στους βουλευτές".

    Ο Γ.Παπακωνσταντίνου επέκρινε την κυβέρνηση για καθυστέρηση σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης και την προστασία των δανειοληπτών και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε έγκαιρα καταθέσει προτάσεις για αυτά τα ζητήματα, τις οποίες η κυβέρνηση είχε απορρίψει.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην διεθνή κρίση είπε ότι ο πρωθυπουργός μεταθέτει σε αυτήν και βρίσκει άλλοθι για τις αποτυχίες της δικής της πολιτικής.

    "Η διεθνής κρίση που πράγματι υπάρχει, δεν έχει σχέση με την κρίση που βιώνει ο Έλληνας πολίτης", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην χθεσινή σύσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου με στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και σημείωσε ότι από αυτήν προέκυψαν οι κατευθύνσεις, στις οποίες θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα.

    "Καταθέτουμε πρόταση νόμου που περιλαμβάνει το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, τη θεσμοθέτηση του επιδόματος θέρμανσης και την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες", τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης προτάσεις για την θωράκιση της οικονομίας απέναντι στην χρηματοπιστωτική κρίση και οι οποίες αφορούν στην καλύτερη εποπτεία του συστήματος.

    "Από την χθεσινή σύσκεψη προέκυψαν κι οι κατευθύνσεις για διεθνείς πρωτοβουλίες, ο δε Γιώργος Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες για νέους διεθνείς κανόνες στις αγορές, που πρέπει να ληφθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις οποίες θα έπρεπε να αναλάβει ο πρωθυπουργός, αλλά δεν φαίνεται να κατανοεί την ανάγκη", σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι "εξαντλείται σε γενικολογίες, σπασμωδικές κινήσεις, σε χιλιοειπωμένες ανακοινώσεις και είναι καταφανώς κατώτερος των περιστάσεων" και υπογράμμισε ότι "σήμερα χρειάζεται νηφαλιότητα, σχέδιο, ευρύτατες κοινωνικές συναινέσεις και πρωτοβουλίες, τις οποίες αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι διεθνείς πρωτοβουλίες του κ. Γ. Παπανδρέου περιλαμβάνουν συναντήσεις με ξένους ηγέτες, αλλά αφορούν, κυρίως, προτάσεις μέσα και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για "αλλαγές στους κανόνες που διέπουν το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αλλαγές στους κανόνες που διέπουν στην ΕΕ, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι νέες πραγματικότητες".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμος "να απαντήσει στον πρωθυπουργό, αλλά (ήταν έτοιμος να απαντήσει) σε ένα σχέδιο, σε μια κατεύθυνση, σε κάποιες πρωτοβουλίες, αν υπήρχαν".

    "Αλλαγή πορείας δεν μπορεί να γίνει με αυτή την κυβέρνηση, ούτε με αλλαγές υπουργών, αλλά με εκλογές, όταν ένα άλλο κόμμα, εμείς, αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας", είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση και επαναλαμβάνοντας την θέση του ΠΑΣΟΚ για προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο, αλλά "χωρίς παραγραφή και με απόδοση ευθυνών στα σκάνδαλα που υπάρχουν".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν μπορεί να μαντέψει πότε τα πολύ μεγάλα αδιέξοδα θα αναγκάσουν τον κ.Καραμανλή να προκηρύξει εκλογές, (αλλά) εμείς είμαστε έτοιμοι".

    Τέλος, ερωτηθείς αν μετά το σημερινό "διάγγελμα" του πρωθυπουργού, εξακολουθούν να ισχύουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμού, ή μετατίθενται μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το ερώτημα είναι αν μετά το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού άλλαξε κάτι στον τρόπο που ζει ο Έλληνας πολίτης και από την στιγμή που αυτό δεν έχει συμβεί, δεν έχει απομακρυνθεί απολύτως τίποτα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλ'ωντας στη χθεσινή σύσκεψη στελεχών ανέφερε ότι "η κρίση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, που υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος και ακυρώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Μια κρίση την οποία πληρώνουν τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα αλλά και οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

    Η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει άλλοθι για την αποτυχία των δικών της πολιτικών στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, να χρησιμοποιήσει τη διεθνή κρίση για να ξεπεράσει τα δικά της προβλήματα. Μια διεθνής κρίση, η οποία είναι και αυτή αποτέλεσμα συγκεκριμένων συντηρητικών επιλογών, αποτέλεσμα της υποταγής του δημόσιου συμφέροντος σε ιδιοτελή κερδοσκοπικά και αδιαφανή συμφέροντα. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν, πως η κρίση στην Ελλάδα είναι Ελληνικής προέλευσης - και φέρει την υπογραφή των πολιτικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας", τόνισε ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Ο κ.Γ.Παπανδρέου, τόνισε την ανάγκη οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία των δανειοληπτών και των καταθετών, την εμπέδωση σιγουριάς και ασφάλειας, τη θωράκιση της οικονομίας, να αναληφθούν άμεσα. Η σημερινή κυβέρνηση, είπε, δεν είναι αντάξια των περιστάσεων. Δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε τη βούληση να διαχειριστεί τη δύσκολη σημερινή συγκυρία που βιώνουν οι πολίτες. Χρειάζεται αλλαγή πορείας. Με μια νέα κυβέρνηση, που εγγυάται τη σιγουριά, προχωρά με σχέδιο και νηφαλιότητα, βρίσκεται κοντά στους πολίτες, και δίνει προοπτική σε όλους τους Έλληνες.

    [02] Εγκρίθηκε από τη Γερουσία

    Εγκρίθηκε από τη Γερουσία το τροποποιημένο νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση Μπους για για τη διάθεση 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις προβληματικές τράπεζες. Η ψηφοφορία έληξε με 74 ψήφους υπέρ και 25 κατά.

    Το νομοσχέδιο αναπέμπεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επαναψήφιση. Η τύχη του θεωρείται αβέβαιη, καθώς οι βουλευτές απέρριψαν την προηγούμενη εκδοχή του την Δευτέρα, προκαλώντας πανικό στις αγορές και "απογοήτευση" στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Για να εγκριθεί το σχέδιο η κυβέρνηση Μπους υποχρεώθηκε να κάνει δύο τροπολογίες -να επεκτείνει από τις 100.000 δολάρια στις 250.000 το πλαφόν της κρατικής εγγύησης στις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών και να προωθησει ενα πακέττο φοροαπαλαγών για 24 εκατομμύρια φορολογουμένους της μεσαίας τάξης.

    "Είμαι πολύ ευτυχής όσον αφορά την αποψινή ψηφοφορία", δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Χάρυ Ρηντ. Οι Μπαράκ Ομπάμα και Τζων ΜακΚέην, που επέστρεψαν εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον για να λάβουν μέρος στην διαδικασία της ψηφοφορίας, τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου δαπάνησης 700 δις δολαρίων για την αποτροπή της "κατάρρευσης της αμερικανικής οικονομίας", κατά την τοποθέτηση αρκετών οικονομικών αναλυτών.

    Ο Τζόρτζ Μπους χαιρέτισε την υπερψήφιση του σχεδίου του από τη Γερουσία και κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να την μιμηθεί.

    "Με τις βελτιώσεις που έκανε η Γερουσία, πιστεύω ότι τα μέλη και των δύο κομμάτων στη Βουλή μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο", ανέφερε ο Μπους σε γραπτό ανακοινωθέν του. "Ο Αμερικανικός λαός αναμένει --και η οικονομία μας απαιτεί-- η Βουλή να εγκρίνει αυτό το καλό νομοσχέδιο αυτήν την εβδομάδα και να το στείλει στο γραφείο μου" (προς κύρωση), πρόσθεσε.

    "Ο νόμος που ενέκρινε η Γερουσία είναι θεμελιώδης για την οικονομική ασφάλεια κάθε Αμερικανού", κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Σχέδιο διάσωσης ευρωπαϊκών τραπεζών

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε με απόφασή της στις Βρυξέλλες το σχέδιο διάσωσης της βρετανικής τράπεζας «Μπράντφορτ εντ Μπίνγκλεϊ» ενώ αναφερόμενη στη μερική κρατικοποίηση του βελγοολλανδικού ομίλου «Φορτίς» σημείωσε πως δεν αναμένεται να παρουσιαστούν προβλήματα σε ότι αφορά τη συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού. Παρουσιάζοντας τη θέση της Επιτροπής για τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη, η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επίτροπος Νίλι Κρούς τόνισε πως σε ότι αφορά το γαλλοβελγικό όμιλο «Ντέξια» θα υπάρξει επείγουσα εξέταση από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες σχετικά με τις πιθανές κρατικές ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί.

    Η κοινοτική επίτροπος ανέφερε ακόμη πως και στις τρεις περιπτώσεις ήταν ενήμερη για τις προθέσεις των αρμόδιων αρχών και πως η ίδια συνεργάστηκε με τις ενδιαφερόμενες χώρες για τα υπό διαπραγμάτευση σχέδια διάσωσης. Παράλληλα, τόνισε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ιρλανδικές αρχές για τις εγγυήσεις των καταθέσεων σε έξι τράπεζες αλλά και με τις γερμανικές αρχές για τη διάσωση της τράπεζας «Χάϊπο Ριλ Εστέϊτ». Η Ν. Κρούς ζήτησε ακόμη από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να μην προχωρούν σε μονομερή μέτρα αλλά να είναι σε επαφή και να ενημερώνουν για τις κινήσεις τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η κοινοτική επίτροπος δεσμεύτηκε επίσης ότι οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων θα εφαρμόζονται «με ταχύτητα, ευελιξία και υπευθυνότητα». Εξάλλου, κατά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκε να δοθεί, σε προσωρινή βάση, η δυνατότητα στη Ν. Κρους να λαμβάνει αποφάσεις για τις βοήθειες που χορηγούνται σε τράπεζες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα χωρίς να απαιτείται, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου του Κολλεγίου των κοινοτικών επιτρόπων.

    Η απόφαση ελήφθη ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα στον τρόπο αντίδρασης της Επιτροπής. Η Ν. Κρους διευκρίνισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνονται σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και τους αρμόδιους επιτρόπους για την εσωτερική αγορά Τσάρλι Μακ Κρίβι και για τις οικονομικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.

    Ν. Σαρκοζί

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε ότι η Γαλλία θα καταθέσει πρόταση για ένα σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρώπης, αντίστοιχου με το σχέδιο Πόλσον που προωθείται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

    "Ο πρόεδρος Σαρκοζί επιβεβαίωσε στον πρωθυπουργό ότι δεν ίσχυε ότι η γαλλική πλευρά θα προτείνει ένα σχέδιο διάσωσης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης" ανέφερε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, αφού πρώτα ανακοίνωσε ότι ο Γ.Μπράουν θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών με θέμα την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το προσεχές Σάββατο στο Παρίσι.

    Νωρίτερα, το γραφείο του γάλλου προέδρου επιβεβαίωσε ότι μια έκτακτη σύνοδος με αντικείμενο την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική πρωτεύουσα το προσεχές Σάββατο.

    Στην έκτακτη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης που είναι και μέλη του G8 ( και συγκεκριμένα της Βρετανίας, της Γαλλία, της Γερμανία και της Ιταλίας ) καθώς, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, ο επικεφαλής του Eurogroup -και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου- Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Αν και σύμφωνα με την ανακοίνωση, σκοπός της συνόδου είναι να υπάρξει προετοιμασία για την επόμενη συνάντηση του G8 σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, θεωρείται βέβαιο ότι η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση θα αποτελέσει μέρος της ατζέντας της συνόδου.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κρίση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ περί των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών, μια πρωτοβουλία που όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της αποσκοπεί στην ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη, τον περιορισμό της έκθεσης σε κινδύνους και τη βελτίωση της εποπτείας των τραπεζών που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, θα τίθενται περιορισμοί όσον αφορά το ανώτατο ύψος των δανείων που θα μπορούν να χορηγούν οι τράπεζες σε ένα δεδομένο δανειολήπτη, ενώ οι εθνικές εποπτικές αρχές θα έχουν μια καλύτερη συνολική εικόνα των δραστηριοτήτων των διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων. Η πρόταση αυτή, με την οποία τροποποιούνται οι υφιστάμενες οδηγίες σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, είναι αποτέλεσμα εκτενών διαβουλεύσεων με διεθνείς εταίρους, τα κράτη μέλη και τον τραπεζικό κλάδο και θα τεθεί προς εξέταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών.

    Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών Τσάρκι Μακ Κρίβι δήλωσε χθες τα εξής: «Αυτοί οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τα θεμέλια του κανονιστικού πλαισίου για τις τράπεζες της ΕΕ και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πιστεύω ότι αποτελούν μια συνετή απάντηση ανάλογη προς το μέγεθος των αναταράξεων που συγκλονίζουν σήμερα τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ένα υγιές και σταθερό τραπεζικό σύστημα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αυστηρούς βασικούς κανόνες, διαφάνεια και σύνεση.»

    Δηλώσεις Μπαρόζο

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο χαιρέτισε χθες από τις Βρυξέλλες την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τονώσει τη ρευστότητα στην Ευρώπη, τόνισε όμως ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η τόνωση της αξιοπιστίας του τραπεζικόυ συστήματος στην ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι η δημιουργία ενός μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων στην ΕΕ είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν το Σάβατο στο Παρίσι στη συνάντηση κορυφής των τεσσάρων ισχυροτέρων οικονομικώς χωρών που έχει συγκαλέσει ο Νικολά Σαρκοζί.

    Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί καλύτερο και αυξημένο συντονισμό των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών οργάνων ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής ο οποίος σημείωσε ακόμη την αναγκη εκσυγχρονισμού και αύξησης της διαφάνειας στους λογιστικούς κανόνες των ευρωπαϊκών τραπεζών.

    [03] "Αντιμονοπωλιακή συμμαχία"

    «Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα υποστούν συνέπειες από την κρίση» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

    Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική «είτε την εφαρμόζουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, είτε κυβερνήσεις συνεργασίας, ειδικά σε συνθήκες ύφεσης και κρίσης» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και καταλήγει:

    «Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η δημιουργία της λαϊκής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας αποκτούν σήμερα ζωτική σημασία για όλα τα λαϊκά στρώματα που πρέπει αποφασιστικά να κάνουν τη δική τους παρέμβαση».

    Εκθεση για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ

    «Από τους λίγους εκείνους κομμουνιστές που ίδρυσαν το ΚΚΕ μέχρι τους σημερινούς εμάς συλλογικά ως Κόμμα αλλά και ο καθένας από εμάς έβαλε ένα μικρό λιθαράκι. Το λιθαράκι του κομμουνιστή είναι ογκόλιθος στην ιστορία του τόπου μας και την ιστορία του διεθνούς κινήματος» ανέφερε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στα εγκαίνια της έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων διοργανώνει η ΚΕ του κόμματος στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοϊζος» του Δήμου Νίκαιας (Θηβών 245).

    «Το ΚΚΕ καταγράφεται στη συνείδηση ενός μεγάλου μέρους του λαού ως το "το Κόμμα των θυσιών και των αγώνων"» σημείωσε η κα Παπαρήγα, προσθέτοντας πως αγωνιστές και θυσίες έγιναν και πριν την ίδρυση του ΚΚΕ, το οποίο δημιουργήθηκε ως «ώριμο τέκνο της ανάγκης» όταν ήρθε η ώρα «η εργατική τάξη να αποκτήσει τη δική της συνείδηση και τη δική της πρωτοπορία».

    «Είναι και το Κόμμα εκείνο που άνοιξε τις πιο πρωτοπόρες και ριζοσπαστικές ιδέες και σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του με όλες αν θέλετε ενδεχομένως τις ελλείψεις, τις αδυναμίες, τα σκαμπανεβάσματα που είχε αυτή η δύσκολη και δύσβατη πορεία μέσα σε συνθήκες που πας κόντρα στο ρεύμα, όμως και στα 90 χρόνια, το ΚΚΕ ήταν και είναι ο φορέας των πιο ριζοσπαστικών, πρωτοποριακών και καινοτόμων ιδεών» πρόσθεσε η κα Παπαρήγα και κατέληξε:

    «Είμαι βέβαιη ότι εσείς που θα ζήσετε όλη τη συγκίνηση αυτής της έκθεσης θα φωνάξετε τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας τους φίλους, τους συμμαθητές. Κυριολεκτικά αξίζει τον κόπο. Δεν ξέρω αν είναι εγωιστικό, αλλά νομίζω ότι είναι η καλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ».

    Στην έκθεση, που θα λειτουργεί από την 1η έως τις 31 Οκτωβρίου 2008, παρουσιάζονται πάνω από 1400 φωτογραφίες και άλλες εικόνες, και σε ειδικές προθήκες 10άδες πολύτιμα ντοκουμέντα και αντικείμενα, που μαρτυρούν και φωτίζουν την 90χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ, τη συμβολή του στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, την προσφορά του στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα. Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

    Τα εκθέματα προέρχονται από το Αρχείο του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη», καθώς και από προσφορές συντρόφων και φίλων του Κόμματος.

    Η έκθεση θα λειτουργεί και τις επτά μέρες της εβδομάδας, από 10 - 1 το πρωί και από 5 - 8 το απόγευμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Στο χώρο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών για ξενάγηση, απάντηση σε ερωτήματα κλπ.

    [04] "Εναλλακτική διέξοδος"

    Με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    «Είναι αναγκαία μια εναλλακτική διέξοδος. Και η εναλλακτική διέξοδος στη χώρα μας έρχεται από μια κυβέρνηση Αριστεράς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το λιμάνι της Κορίνθου και συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Greenpeace ενάντια στον λιθάνθρακα στο πλοίο της οργάνωσης "Rainbow Warrior".

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "μια κυβέρνηση που είναι υπό κατάρρευση" και για "μια πολιτική που έχει χρεοκοπήσει" και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει αυτή η πολιτική, διότι στις σημερινές συνθήκες της διεθνούς κρίσης «η συνέχιση της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και που εφήρμοζαν προηγουμένως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο την κοινωνία».

    Ο ΣΥΝ, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, θα πάρει πρωτοβουλίες «προκειμένου να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, το μεγάλο κεφάλαιο και όχι οι μικροδανειολήπτες και όλοι όσοι βλέπουν την κρίση να έρχεται και να σκάει -δυστυχώς- στο κεφάλι τους».

    [05] Στην τελική ευθεία

    Ακολουθούμε πολιτική, λογική απέναντι στους Έλληνες φορολογούμενους, αυξημένης ευαισθησίας απέναντι στους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν θα χάσουν τίποτε από τα δικαιώματά τους και μια ευρωπαϊκή πολιτική, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα Μεταφορών και ενσωματώνει τις τροπολογίες για τις "Ολυμπιακές Αερογραμμές" και τον ΟΣΕ.

    Κατά την σημερινή δεύτερη συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε ως προς τα άρθρα - με την κατά πλειοψηφία ψήφισή τους - και συνεχίζεται με την συζήτηση των τροπολογιών, επικράτησαν υψηλοί τόνοι, με την Αντιπολίτευση να κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα και να ζητεί την απόσυρση των «επίμαχων» τροπολογιών, ενώ παρενέβησαν ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε σε τροποποίηση, με την οποία διευκρινίζεται πως η φράση «αζημίως», που περιέχεται στο κείμενο της τροπολογίας αφορά στην επιχείρηση (ΟΑ) δεν σχετίζεται με τις υποχρεώσεις που ανελήφθησαν από το κράτος απέναντι στους υπαλλήλους, οι οποίες καλύπτονται πλήρως.

    Η νομοτεχνική διόρθωση επί της τροπολογίας για ειδική εκκαθάριση αφορά στην παρ. 4, σελ. 5.

    Η φράση «...να λύνονται με αζήμια για την επιχείρηση καταγγελία ή ακόμη και να αναστέλλονται» αντικαθίσταται ως εξής: «.. να λύονται με καταγγελία, ή και να αναστέλλονται αζημίως για την επιχείρηση. Στις περιπτώσεις αυτές, προϋποτίθεται ότι τα υιοθετηθούν μέτρα,όπως τα όσα στο επόμενο εδάφιο αναφέρονται».

    Κατόπιν αυτού, ο Κ. Χατζηδάκης ρώτησε τις πτέρυγες της Αντιπολίτευσης «τώρα να δούμε τι θα βρείτε να πείτε;».

    Επανέλαβε, πάντως, πως η ΟΑ λειτουργεί χάρη στην ανοχή όλων των κυβερνήσεων, κάτι που πρέπει να τελειώσει, ώστε να παύσουν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν «βαρέλι δίχως πάτο».

    Κατά την παρέμβασή του ο Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο και την τροπολογία για την Ολυμπιακή και ζήτησε από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το γεγονός ότι αυτή την ώρα υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις με την έγκριση μάλιστα της Κομισιόν για τους μεγαλοτραπεζίτες της Ευρώπης κι όχι να αποδέχεται την θλιβερή παρουσία του κ.Μπαρόζο «να μας λέει ότι είναι παράνομες οι κρατικές ενισχύσεις στην Ολυμπιακή».

    «Είναι ντροπή να λέει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κρατήσει έναν εθνικό αερομεταφορέα και μάλιστα να τον βγάζει στο σφυρί χωρίς ισολογισμούς για να καλυφθούν ελλείμματα που δημιουργήθηκαν από προμήθειες,κομματικές προσλήψεις που έγιναν διαχρονικά», είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Απαντώντας ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι άλλο είναι αυτό που συμβαίνει με το τραπεζοπιστωτικό σύστημα και άλλο η αγορά των αερομεταφορών στην Ευρώπη, η οποία είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένη.

    Δήλωσε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε σκληρές και πετυχημένες διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την Ολυμπιακή.

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε για ευθύνες υπουργών που «με τις αποφάσεις τους και τις εμμονές τους δυναμιτίζουν την κυβέρνηση» και κάλεσε τον Κωστή Χατζηδάκη να αποσύρει την τροπολογία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελέσει casus belli.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής ανέφερε ότι την ώρα που σαρώνονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα, επικρατούν τα ευφυολογήματα κι αυτό είναι «μέγιστος αποπροσανατολισμός».

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θ.Τσιόκας αφού τάχθηκε ενάντια σε σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου, άσκησε σφοδρή κριτική για τις τροπολογίες της Ολυμπιακής και του ΟΣΕ, λέγοντας πως με αυτά που «η κυβέρνηση πράττει θα αναγκασθεί να φύγει νύχτα», χαρακτηρίζοντας τον υπουργό «σκληρό παιδί του καπιταλισμού».

    Το απόγευμα στις 6 θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί των τροπολογιών για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και την αναδιοργάνωση του ΟΣΕ.

    Κινητοποιήσεις των εργαζομένων

    Πορεία από τα γραφεία της ΟΑ στην Λεωφόρο Συγγρού προς την Βουλή πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόσκληση για διάλογο που τους απηύθυνε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αυτή τη φορά κάτω από την ομπρέλα και την κάλυψη της ΓΣΕΕ.

    Αντίθετα, οι πιλότοι αποφάσισαν να προσέλθουν σε συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών η οποία θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και από το περιεχόμενό της θα αποφασιστεί αν θα προσέλθουν ή όχι στο διάλογο για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.

    Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει 24ωρη απεργία στις ΔΕΚΟ για τις 8 Οκτωβρίου, καθώς και 24ωρη πανελλαδική για τις 21 ή 22 Οκτωβρίου.

    Με τις κινητοποιήσεις αυτές τα συνδικάτα αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, αλλά και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, όπως, επίσης και την τροπολογία για την κατάργηση της αποζημίωσης σε όσους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ απολυθούν.

    Τη Δευτέρα, 6/10, η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ θα προσδιορίσει τις ημερομηνίες των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων που θα οργανωθούν σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ.

    Στο μεταξύ, στη φάση υλοποίησής του μπαίνει σύντομα το σχέδιο μετεξέλιξης της Ολυμπιακής. Ήδη δημοσιεύθηκαν σε τρεις εφημερίδες οι προκηρύξεις με τις οποίες καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και εκδηλώσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το κατ' αρχήν ενδιαφέρον τους για τις τρεις εταιρείες, του πτητικού έργου, της επίγειας εξυπηρέτησης και της τεχνικής βάσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 October 2008 - 14:30:42 UTC