Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προχωρούμε με δυναμισμό μπροστά"
  • [02] "Εναλλακτική διέξοδος"
  • [03] Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες

  • [01] "Προχωρούμε με δυναμισμό μπροστά"

    «Αυστηρή προσήλωση στην πραγματική πολιτική» ζήτησε από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν καθώς «η χώρα δεν έχει περιθώρια να περιμένει, πρέπει να προχωρήσει με δυναμισμό μπροστά».

    «Το βεβαρημένο οικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται σε όλο τον κόσμο δεν επιτρέπει εφησυχασμούς» είπε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και επεσήμανε πως ζήτησε από τους υπουργούς να προωθήσουν σύντομα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα λύνουν προβλήματα.

    «Βασικός στόχος είναι να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρό το δίχτυ κοινωνικής προστασίας», τόνισε ο κ.Καραμανλής και ανέφερε ότι εντός των ημερών θα κατατεθούν τα νομοσχέδια για την προστασία και τη θωράκιση των δανειοληπτών και για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, ενώ θα δοθεί και επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά αδύναμους.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι ζήτησε από τους υπουργούς του να καταγράψουν τους βασικούς στόχους ο καθένας στον τομέα του και τους κάλεσε να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στα καθημερινά προβλήματα, στις πραγματικές δυσκολίες των πολιτών, ζητώντας αυστηρή προσήλωση στην πραγματική πολιτική.

    Επίσης ανέφερε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως με σκοπό την ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης καθώς και για την πολιτική της κυβέρνησης.

    «Τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα έχει μπει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων παρά τις προσπάθειες οργανωμένων συμφερόντων που έχουν βολευτεί εδώ και δεκαετίες στο τέλμα» είπε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει μόνο ένα δρόμο να επιλέξει. Αυτόν που οδηγεί μπροστά. Και είμαι εδώ να προχωρήσω τα πράγματα μπροστά. Καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία».

    «Η σημερινή κυβέρνηση εκλέχθηκε για να αλλάξει τα πράγματα και τα αλλάζει. Αυτή την εντολή έλαβα και θα την τιμήσω απολύτως», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

  • Αύριο στις 11.00 το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τη βουλευτή του γαλλικού Κοινοβουλίου κ. Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου για την προστασία των δανειοληπτών

    Θα απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας τους ώστε να αποτρέπονται οι εκποιήσεις ακινήτων σε μη εύλογες αξίες και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην αιτιολογική έκθεση του Σχεδίου Νόμου "Προστασία δανειοληπτών και άλλες διατάξεις", που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Ειδικότερα ο πλειστηριασμός ακινήτων θα πρέπει να διενεργείται σε αξία τουλάχιστον ίση με την αντικειμενική αξία τους εφόσον το ακίνητο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως.

    Εξάλλου ο προσδιορισμός της αντικειμενικής αξίας ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, όπου δεν υπάρχουν ειδικοί όροι δόμησης θα γινεται σύμφωνα με ειδικές διατάξεις.

    Εξάλλου το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις προστατεύονται οι εργαζόμενοι "με την επέκταση του ακατασχέτου του μισθού και της σύνταξής τους και στην αντίστοιχη τραπεζική κατάθεση, όταν ο μισθός ή η σύνταξη καταβάλλεται απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου".

    Παράλληλα προβλέπεται η μη επιβολή κατάσχεσης επι μισθών, συντάξεων ή βοηθημάτων οφειλετών του δημοσίου, που το ποσό αυτό αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μέχρι 1000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου η διεξαγωγή του πλειστηριασμού θα γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου στο Ειρηνοδικείο και μάλιστα στην περιφέ΄ρεια του οποίου έγινε η κατάσχεση με την υποβολή γραπτών και σφραγισμένων προσφορών.

    Ειδικά στο άρθρο 5 του σχεδίου νόμου περί περιορισμών πλειστηριασμού μοναδικής κατοικίας οφειλέτη, προβλέπεται ότι απαγορεύεται η επιβολή κατάσχεσης για την ικανοποίηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιριών παροχής πιστώσεων επί ακινήτου του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί το ή τη μοναδική κατοικία του.

    Στη διάταξη αυτή προστίθεται ότι θα πρέπει να συντρέχουν και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    -Η απαίτηση της τράπεζας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

    -Δεν έχει εγγραφεί επί του ακινήτου προσημείωση ή υποθήκη υπέρ του δικαιούχου τράπεζας, και

    -Ο οφειλέτης βρίσκεται σε αποδεδειγμένη και ανυπαίτια αδυναμία να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση.

    [02] "Εναλλακτική διέξοδος"

    «Είναι αναγκαία μια εναλλακτική διέξοδος. Και η εναλλακτική διέξοδος στη χώρα μας έρχεται από μια κυβέρνηση Αριστεράς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το λιμάνι της Κορίνθου και συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Greenpeace ενάντια στον λιθάνθρακα στο πλοίο της οργάνωσης "Rainbow Warrior".

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "μια κυβέρνηση που είναι υπό κατάρρευση" και για "μια πολιτική που έχει χρεοκοπήσει" και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει αυτή η πολιτική, διότι στις σημερινές συνθήκες της διεθνούς κρίσης «η συνέχιση της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και που εφήρμοζαν προηγουμένως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο την κοινωνία».

    Ο ΣΥΝ, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, θα πάρει πρωτοβουλίες «προκειμένου να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, το μεγάλο κεφάλαιο και όχι οι μικροδανειολήπτες και όλοι όσοι βλέπουν την κρίση να έρχεται και να σκάει -δυστυχώς- στο κεφάλι τους».

    Συνάντηση Γ. Αλογοσκούφη με Αλ. Αλαβάνο

    Τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην Ευρώπη και την Ελλάδα όπως και τις εξελίξεις στα επιτόκια και θέματα σχετικά με τους δανειολήπτες, συζήτησαν στο υπουργείο Οικονομίας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν εκτεταμένη ότι αφορούσε τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα και ότι ενημέρωσε τον κ. Αλαβάνο για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης ενημέρωσε ο κ. Αλογοσκούφης τον κ. Αλαβάνο για τις διεργασίες που διεξάγονται στην ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι συναντήθηκε με τον υπουργό γιατί τα πάντα αλλάζουν, αντιλήψεις και πολιτικές. Ο κ. Αλαβάνος είπε χαρακτηριστικά ότι "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" και ότι από μία άποψη είμαστε πεινασμένοι. Επίσης είπε ότι υπέβαλε στον υπουργό προτάσεις-σκέψεις όπως για παράδειγμα ότι χρειάζεται καλύτερη εποπτεία σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ότι του εξέφρασε την ανησυχία του για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε επίσης ότι χρειάζεται η εγγύηση του κράτους για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και ότι θα πρέπει να υπάρξουν προτάσεις για το θέμα των επιτοκίων, σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Επίσης ζήτησε την προστασία των δανειοληπτών μέσω επιμήκυνσης του χρόνου πληρωμής του δανείου μείωση της ελάχιστης καταβολής δόσης και να μην επιτρέπεται η κατάσχεση πρώτης κατοικίας.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων και να τους καταβληθεί διορθωτικό ποσό.

    [03] Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες

    Με ψήφους 51 υπέρ (της ΝΔ και του ανεξάρτητου Στ. Δαϊλάκη) και 49 κατά (των κομμάτων της Αντιπολίτευσης) υπερψηφίστηκαν από την Βουλή οι τροπολογίες για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και τον ΟΣΕ, οι οποίες ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για τις Μεταφορές.

    Προηγουμένως, ο υπουργός Μεταφορών, υπεραμυνόμενος της ρύθμισης για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, παρείχε τη διαβεβαίωση ότι: Διασφαλίζονται το όνομα, το σήμα, οι εργαζόμενοι, οι άγονες γραμμές και η αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας. Καταθέτοντας τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως αυτή η συμφωνία φέρει τη «σφραγίδα και το πράσινο φως» της ΕΕ, κάτι που δεν είχε συμβεί με το σχέδιο του Χρ. Βερελή, το οποίο είχε απορριφθεί εξαρχής από την τότε Επίτροπο.

    «Για ποιο λόγο θέλετε να παρατείνετε το καθεστώς που υφίσταται σήμερα, αφού διασφαλίζονται όλα τα εχέγγυα για την ΟΑ; Είστε η συντηρητική παράταξη της Ελλάδας, είστε δύναμη αντίδρασης», είπε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος προς την Αντιπολίτευση.

    Απαντώντας στα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν κατά την απογευματινή συνεδρίαση, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΟΑ προς το Δημόσιο φτάνουν τα 359 εκ. ευρώ και οι συνολικές στο 1 δισ. Το πτητικό έργο αυξήθηκε επί των ημερών της ΝΔ, το δομικό πρόβλημα της εταιρείας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα. Το μερίδιο αγοράς της Aegean το 1998 ήταν ανύπαρκτο, το 2001 έφτασε 41% και μέχρι σήμερα κατέχει 51%.

    «Σας αρέσει, δεν σας αρέσει, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ξεροκέφαλη. Μβ αυτή παλεύουμε εμείς. Εσάς σάς αφήνουμε στους μύθους», είπε ο υπουργός και ανέγνωσε έγγραφα της ΕΕ με τα οποία η Επίτροπος, Λογόλα Ντε Παλάθιο, προειδοποιούσε την τότε κυβέρνηση πως το σχέδιο Βερελή αντίκειτο στην κοινοτική νομοθεσία. Επιπλέον, ανέγνωσε δήλωση του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος πρότεινε την πτώχευση, την απόλυση των εργαζόμενων και την επαναπρόσληψη των εργαζόμενων, που θέλουν να δουλέψουν σε νέα εταιρεία. Ακόμη, την δήλωση του Χρ. Πρωτόπαπα, σύμφωνα με την οποία "παραμένει απαρέγγκλιτος στόχος η ιδιωτικοποίηση της Ο.Α.". Τέλος, υπενθύμισε τη συνέντευξη της Λούκας Κατσέλη με την οποία η υπεύθυνη Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως αν μια επιχείρηση δεν χρειάζεται, μπορεί να κλείσει.

    «Αυτοί είστε και ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Εμείς προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις και σας αφήνουμε στη συντήρηση και την αντίδραση», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του.

    «Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολες οι μέρες για την κυβέρνησή σας, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε κατάθλιψη και οι υπουργοί σε πανικό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Βερελής, και υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε σχέδιο υπονόμευσης της Ολυμπιακής, ήταν ήδη έτοιμο για να μπει ταφόπλακα, από το οποίο επωφελήθηκαν οι ανταγωνιστές.

    Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, υπερασπίστηκε του δικού του σχεδίου για την Ολυμπιακή λέγοντας πως το κατεδάφισε η κυβέρνηση, εκδίωξε τους επενδυτές, ενώ η τότε Επίτροπος εξέφρασε ενστάσεις για το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, μόνο μετά τις εκλογές, ενώ βρισκόταν σε επαφή με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ. Προέβλεψε, μάλιστα, πως το σχέδιο Χατζηδάκη θα καταρρεύσει και τότε θα «παραμένει η νευρικότητα του υπουργού».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, είπε πως από τη φημολογία των ημερών περί διενέργειας εκλογών - η οποία διακινήθηκε από εξωκοινοβουλευτικούς κύκλους - "δεν θορυβήθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά εκείνοι του ΠΑΣΟΚ που ρωτούσαν εναγωνίως". Κατέληξε λέγοντας πως ο ελληνικός λαός, όταν θα έρθει η ώρα της ετυμηγορίας, θα αποφασίσει πως η μόνη λύση είναι ο Καραμανλής και η ΝΔ.

    Κινητοποιήσεις των εργαζομένων

    Νέα πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση έξω από τη βουλή, πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή, με αφορμή τη συζήτηση και την ψήφιση στη βουλή, της σχετικής τροπολογίας που έχει καταθέσει το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για την μετεξέλιξη της Εταιρίας.

    Οι εργαζόμενοι κρατώντας πανώ συγκεντρώθηκαν πλησίον της βουλής, γιατί εμποδίστηκαν από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ να πλησιάσουν το κτήριο του Κοινοβουλίου και φώναζαν συνθήματα υπέρ της διατήρησης του Εθνικού χαρακτήρα της Ολυμπιακής και κατά του σχεδίου του Υπουργείου Μεταφορών, το οποίο, κατά την εκτίμησή τους, οδηγεί σε "ξεπούλημα" τον εθνικό μας αερομεταφορέα.

    Μαζί με τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή ήταν και εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, καθώς στη βουλή συζητείτο επίσης άλλη τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών για την ανασυγκρότηση του Οργανισμού.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν δημοσιευθεί οι προκηρύξεις για την εκδήλωση κατ΄ αρχήν ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές για τις τρεις εταιρίες που θα δημιουργηθούν, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, από την Ολυμπιακή, δηλαδή για το πτητικό έργο, την επίγεια εξυπηρέτηση και την τεχνική βάση.

    Οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, κάτω από την "ομπρέλα" της ΓΣΕΕ, η οποία έχει κηρύξει 24 απεργία για τις 8 Οκτωβρίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 October 2008 - 16:30:24 UTC