Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση δεν έχει προτάσεις
  • [02] Στη Βουλή των Αντιπροσώπων
  • [03] Ζητά να επιστρέψει στην Κ.Ο.

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση δεν έχει προτάσεις

    Η ελληνική κοινωνία έχει διαφορετικά προβλήματα με τα οποία θα ήθελε να ασχοληθεί η κυβέρνηση, η οποία ασχολείται με άλλα θέματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παίρνοντας ως αφορμή την έκθεση του ΙΟΒΕ, στην οποία αποτυπώνεται η οικονομική συγκυρία.

    Στην έκθεση αυτή ο ΙΟΒΕ αναφέρει ότι "σε όλους τους τομείς της οικονομίας καταγράφεται επιδείνωση" και αναφέρεται ειδικότερα στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο, τα δημόσια έργα, την καταναλωτική εμπιστοσύνη, που σημειώνει νέο χαμηλό ιστορικό και την χρηματοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος, εξ άλλου, στην δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη περί εγγύησης όλων των τραπεζικών καταθέσεων παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά, ενώ σημείωσε πως τελικά η κυβέρνηση σήμερα διευκρίνησε ότι πρόκειται για την αύξηση του ορίου εγγύησης καταθέσεων από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 30.000 ευρώ.

    Προσπαθούν και πάλι να κοροϊδέψουν τον κόσμο και να εκθέσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητεί από τον κ. Γ. Αλογοσκούφη να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για να τροποποιεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Και πρόσθεσε ότι όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα.

    Αναφερόμενος στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προτάσεις για το πρόβλημα αυτό, οπως δεν έχει προτάσεις για την βαθύτατη οικονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα. Δεν έχει προτάσεις, πρόσθεσε, για να ανακουφίσει το μέσο Ελληνα και να ξαναδώσει αναπτυξική δυναμική στην οικονομία.

    Οσα ανέφερε χθες ο Κ.Καραμανλής,τόνισε, επίσης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελούν προτάσεις, είτε αφορούν στο επίδομα θέρμανσης είτε στην προστασία των δανειοληπτών.

    Η αξιοπιστία τους είναι ελάχιστη έως μηδενική,είπε και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ αναμένει να δει τί ακριβώς θα προταθεί από την κυβέρνηση, σε τί ύψος και ποιοί θα καλύπτονται.

    Επίσης ανέφερε ότι εάν η κυβέρνηση ήθελε να δώσει λύση στο πρόβλημα, θα μπορούσε να είχε υιοθετήσει την πρόταση που κατέθεσε πριν από λίγους μήνες στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, όμως,όπως τόνισε, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν είναι τα συμφέροντα του πολίτη, αλλά η διατήρησή της στην εξουσία.

    Για τη Μονή Βατοπαιδίου

    Πυροτέχνημα, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Μπέζα σχετικά με το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου και την πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρώσει,με υπουργική απόφαση, αναδρομικά, όλες τις προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά αμφίβολης νομιμότητας και άρα αναποτελεσματική.

    Και πρόσθεσε πως τέτοιου είδους αποφάσεις οι οποίες καταργούν προηγούμενες, που έχουν, ήδη, παράξει δικαιώματα "πέφτουν" στο Συμβούλιο Επικρατείας.

    Γι΄ αυτό, τόνισε, πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση,όπως αυτή που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας την απορία του γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μην προχωρά στη νομοθετική ρύθμιση.

    Απαντώντας ο ίδιος στο ερώτημα που έθεσε,τόνισε πως πιστεύει ότι στόχος της ΝΔ δεν είναι να λύσει το πρόβλημα του Βατοπαιδίου και να εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, αλλά η απόκτηση μικροκομματικών ωφελημάτων απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης, ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να καταλάβει σε τί συνίσταται το θέμα, καθώς αυτό δεν τη συμφέρει και εξήγησε ότι επί ΠΑΣΟΚ δεν έγινε καμία ανταλλαγή εκτάσεων και ότι όλες οι ανταλλαγές έγιναν επί ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι για να γίνουν όλα όσα έγιναν επρεπε να υπάρχει ένας ιθύνων νους, ένας εκπαιδευτής και υψηλή προστασία.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον καταλογισμό ευθυνών από την κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ,υπενθύμισε ότι το ελληνικό δημόσιο παραιτήθηκε από τα δικαιώματά του στο δικαστήριο, στο οποίο οδηγήθηκε ύστερα από προσφυγή της Μονής Βατοπαιδίου,ύστερα από την αναπομπή της υπόθεσης από τον κ. Φωτιάδη. Η παραίτηση αυτή έγινε επί ΝΔ.

    Σε κάθε περίπτωση,πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση αν θεωρεί ότι έγιναν λάθη επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν έχουν παρά να δεχτούν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για νομοθετική ρύθμιση και εν συνεχεία να καταθέσουν το φάκελο της Μονής Βατοπαιδίου στη Βουλή ώστε να διερευνηθούν οι πολιτικές ευθύνες όλων.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τη Σ.Ρουαγιάλ

    «Δεν μπορεί αυτή η κρίση, δεν θα δεχθούμε εμείς οι σοσιαλιστές, αυτή η κρίση, να φορτωθεί στη μεσαία τάξη και στους λιγότερο ευνοημένους. Γιβ αυτό, θα παλέψουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες και, είναι σίγουρο ότι, θα έχουμε στενή συνεργασία και με τη Σεγκολέν και με τους σοσιαλιστές της Ευρώπης για τους στόχους αυτούς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, μετά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε, στην Αθήνα, στην Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι σοσιαλιστές έχουν ήδη πάρει πρωτοβουλίες τις οποίες και θα συνεχίσουν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε «να υπάρξουν νέες πολιτικές, κανόνες λειτουργίας της αγοράς και προστασίας του εισοδήματος των μεσαίων και χαμηλόμισθων οικογενειών».

    Από την μεριά της η κ. Ρουαγιάλ είπε ότι η παρούσα κρίση «αποδεικνύει ότι οι αξίες της Αριστεράς επιστρατεύονται σήμερα για να δώσουν μια λύση σε αυτήν».

    Η κ. Ρουαγιάλ είπε ότι πρέπει «η πολιτική να προηγηθεί της οικονομικής λογικής, στην ανάγκη μιας πιο δίκαιης κατανομής του πλούτου και, κυρίως, σε ένα χρηματοοικονομικό σύστημα που να βρίσκεται στην υπηρεσία της οικονομίας και, σε μία οικονομία, που να βρίσκεται στην υπηρεσία της ανθρώπινης ανάπτυξης».

    «Συνειδητοποιούμε, δηλαδή, τελικά, ότι όλοι οικειοποιούνται προς όφελός τους τις σοσιαλιστικές αξίες και τις αξίες της Αριστεράς. Βλέπουμε στη Γαλλία μέχρι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αρθρώνει έναν αριστερό λόγο. Βλέπουμε ξαφνικά μέχρι και τον κ. Μπους, που ήταν ο πιο εχθρικός απέναντι στην κρατική παρέμβαση, να εθνικοποιεί τις τράπεζες και να βρίσκει, από τη μία στιγμή στην άλλη, 700 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν δεν τα έβρισκε για να ανακουφίσει την παγκόσμια κρίση τροφίμων» είπε η κ. Ρουαγιάλ προσθέτοντας ότι οι λόγοι των σοσιαλιστών θα έχουν αποδεχθεί ωφέλιμοι «μόνο αν θέλουμε, πραγματικά, αυτοί οι λόγοι να γίνουν πράξεις και, η κρίση να αποδειχθεί ευεργετική, δηλαδή, να επιτρέψει μια εις βάθος αλλαγή, τόσο των πολιτικών, όσο και του συστήματος, και όχι ένα πρόχειρο μέσο που θα επιτρέψει απλώς την αναπαραγωγή του συστήματος».

    [02] Στη Βουλή των Αντιπροσώπων

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων επέτρεψε σήμερα τη συζήτηση και την τελική ψηφοφορία σχετικά με το σχέδιο διάσωσης που πρότεινε η αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και ξεκίνησε τη σχετική συζήτηση.

    Η ψηφοφορία για το σχέδιο Πόλσον, όπως αποκαλείται, ανεμένετο να ξεκινήσει το νωρίτερο στις 12:15 EDT (18:15 ώρα Ελλάδας) με τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα "περάσει" και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να παραμένουν βαθιά διαιρεμένοι.

    Πάντως, χθες, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι έχει δηλώσει ότι δεν θα φέρει το σχέδιο προς ψήφιση εκτός κι αν υπήρχαν αρκετές ψήφοι για να "περάσει".

    "Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ενιαία απάντηση"

    Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ενιαία απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση που κινδυνεύει να ρίξει την παγκόσμια οικονομία στην άβυσσο, δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν εν όψει της αυριανής έκτακτης συνόδου, στο Παρίσι, με αντικείμενο την κρίση.

    Αντιπαραθέσεις επικρατούν στην Ευρώπη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης την τελευταία εβδομάδα, με την Ιρλανδία να προσφέρει εγγυήσεις για όλες τις καταθέσεις, προκαλώντας τη ροή κεφαλαίων από βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τράπεζες της Ιρλανδίας, και η Ελλάδα, επίσης, υποσχέθηκε να εξασφαλίσει τα χρήματα των καταθετών.

    Η Βρετανία απάντησε σήμερα αυξάνοντας το όριο αποζημίωσης για τις τραπεζικές καταθέσεις στις 50.000 στερλίνες ( 88.390 δολάρια) από 35.000 στερλίνες, σε μια προσπάθεια να κάνει τις βρετανικές τράπεζες πιο ελκυστικές.

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντήσει αύριο στη γαλλική πρωτεύουσα τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι και μέλη του G8 ( και συγκεκριμένα της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας ) καθώς, επίσης, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, τον επικεφαλής του Eurogroup -και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου- Ζαν Κλόντ Γιούνκερ αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή προσέγγιση.

    Η έκτακτη σύνοδος έχει προαναγγελθεί ως προκαταρκτική της επόμενης συνάντησης των ηγετών του G8 με αντικείμενο την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, και ο γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να πείσει τους ομολόγους του ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους.

    "Ποιος μπορεί να αμφιβάλει ότι χρειαζόμαστε αυτήν τη σύνοδο όταν ο κόσμος είναι στο χείλος της αβύσσου, εξαιτίας ενός ανεύθυνου συστήματος" σημείωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος UMP. Όπως είπε "ο Νικολά Σαρκοζί θα επαναλάβει ότι ο μόνος τρόπος διεξόδου από την κρίση θα είναι συλλογικός. Θα προτείνει η Ευρώπη να κάνει το τραπεζικό της σύστημα ασφαλές, να ξεπαγώσει τις πιστώσεις και να συντονίσει την οικονομική και νομισματική της στρατηγική".

    Επιπλέον, ο γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε πως "δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να εγγυηθούμε ότι κανένα τραπεζικό ίδρυμα δεν θα υποχρεωθεί σε χρεοκοπία. Το κράτος θα παρεμβαίνει κάθε φορά που θα είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει το τραπεζικό μας σύστημα".

    [03] Ζητά να επιστρέψει στην Κ.Ο.

    Να επανεξεταστεί άμεσα η επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ζητάει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο βουλευτής Δράμας κ. Σταύρος Δαϊλάκης τονίζοντας πως «υπό διαφορετικούς όρους, η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας».

    Συγκεκριμένα στην επιστολή ο κ. Δαϊλάκης αναφέρει:

    «Κύριε Πρόεδρε,

    Οι όποιες πρόσφατες δηλώσεις μου είχαν ως μόνο γνώμονα τη στήριξή σας.

    Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία και για το αν με αυτές θίγεσθε εσείς, ή πρόσωπα που ανέφερα, θέλω να διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι ουδεμία πρόθεση είχα να δημιουργήσω πρόβλημα σε ένα κόμμα στο οποίο ανήκα, ανήκω και θα ανήκω.

    Με αυτήν μου τη δήλωση και πέρα από έκφραση της συγγνώμης μου, θεωρώ ότι δε μπορώ να υπάρξω πολιτικά έξω από τη Νέα Δημοκρατία. Παρακαλώ να επανεξεταστεί άμεσα η επιστροφή μου σε αυτήν και συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Υπό διαφορετικούς όρους, η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας».

    «Εκτιμούμε την κίνηση αυτή του βουλευτή» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε.Αντώναρος και συμπλήρωσε πως το θέμα θα εξεταστεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 October 2008 - 16:30:31 UTC