Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ασκώ την πολιτική που χρειάζεται η πατρίδα μου"
  • [02] "Χρειάζεται αλλαγή πορείας"

  • [01] "Ασκώ την πολιτική που χρειάζεται η πατρίδα μου"

    Οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης επηρεάζουν και τη χώρα μας, ωστόσο η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη από τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.

    Οι επιπτώσεις της κρίσης με την άνοδο των τιμών των πετρελαιοειδών καθώς και των τροφίμων επηρεάζουν την ακρίβεια καθώς επίσης τα έσοδα και τα έξοδα του δημοσίου, είπε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες στη χώρα μας. Η ελληνική οικονομία διατηρεί ρυθμούς ανάπτυξης υπερδιπλάσιους της ευρωζώνης ενώ η ανεργία έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα, εδώ και πολλά χρόνια, το τραπεζικό σύστημα δείχνει ανθεκτικότητα. Υπάρχουν αδυναμίες, είπε ο κ.Καραμανλής, τις οποίες όμως μπορούμε να καλύψουμε.

    Είμαστε σε δύσκολη εποχή, ανέφερε ο πρωθυπουργός, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου.

    Η έκρηξη των τιμών των πρώτων υλών, η άνοδος του πληθωρισμού, η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης, προβληματίζουν την ευρωζώνη, οι κραδασμοί έρχονται και στη χώρα μας. Ο κ.Καραμανλής επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι κάποιοι επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες ότι οι αυξήσεις αυτές των διεθνών τιμών δεν μας αφορούν, ότι για όλα φταίει η ελληνική κυβέρνηση. Έχουν χάσει την επαφή με τη διεθνή πραγματικότητα, είπε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε ότι είναι μια επίδειξη μικροκομματισμού που είναι ανεπίτρεπτος για τις μέρες που διανύουμε. Οι πολίτες αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις.

    Απευθυνόμενος προς τους νέους και τις νέες τις ΟΝΝΕΔ, ο κ.Καραμανλής είπε "κρατήστε την ουσία της πολιτικής, κρατήστε αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας και των κοινών μας αγώνων".

    Έκανε αυτοκριτική, αναγνωρίζοντας ότι στα τέσσερα χρόνια έχουν γίνει λάθη. Ωστόσο υπογράμμισε "έχω καθαρή και ολοκληρωμένη εικόνα για όλα. Δεν θα βάλω καμία σκοπιμότητα πάνω από το συμφέρον της πατρίδας μου. Δεν δέχομαι πιέσεις από κανέναν. Ασκώ την πολιτική που χρειάζεται η πατρίδα μου".

    Μέσα σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα από τους νέους της ΟΝΝΕΔ, ο κ.Καραμανλής είπε: "όχι στην ισοπεδωτική αμφισβήτηση των πάντων. Οχι σε καιροσκοπισμούς που πληγώνουν την πατρίδα. Ναι στις αρχές και στις αξίες που μας ενώνουν. Προχωράμε ενωμένοι, αποφασιστικοί, πρωτοπόροι, συστρατευθείτε στη λύση των προβλημάτων. Περιφρονείστε τον λαϊκισμό, την ανευθυνότητα, τις ακρότητες".

    Ο κ.Καραμανλής έκανε εκτεταμένη αναφορά στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που συνεχίζεται. Σημείωσε ότι έχει αρχίσει ο διάλογος για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σκοπός, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι να ενισχυθεί η αυτοτέλεια του λυκείου, να διασφαλιστεί η δυνατότητα επιλογών των νέων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα της η παραπαιδεία.

    Ο κ.Καραμανλής είπε επίσης πως θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, σημείωσε όμως ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Έκλεισε δε την ομιλία του λέγοντας "προχωρούμε μπροστά χωρίς συμβιβασμούς, όλοι μαζί αποφασισμένοι με αισιοδοξία και όραμα".

    Μήνυμα Λ. Ζαγορίτη

    Μήνυμα για την 34η επέτειο ίδρυσης της ΝΔ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή απηύθυνε προς τα στελέχη του κόμματος, ο γραμματέας της ΚΕ, Λευτέρης Ζαγορίτης.

    «Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη των μεγάλων και δικαιωμένων εθνικών επιλογών, που βρέθηκε διαχρονικά στην πρωτοπορεία της κοινωνίας, των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων και των τομών, που είχε ανάγκη ο τόπος για να πάει μπροστά», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζαγορίτης κάνοντας παράλληλη αναφορά στις αρχές της παράταξης, έτσι όπως τις διατύπωσε τον Οκτώβριο του 1974 ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής, και «τις οποίες τίμησαν -όπως τονίζει- όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, που τον διαθέχθηκαν».

    Στο μήνυμά του ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, επισημαίνει επίσης ότι «η ίδρυση της ΝΔ συνετέλεσε στην εθνική ομοψυχία, στην αναίμακτη αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, στην αδιατάρακτη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και στην είσοδο της Ελλάδας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, που εξασφάλισε το αύριο της χώρας για τις μελλοντικές γενιές και εδραίωσε την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή» και κλείνει με την «πεμπτουσία της πολιτικής» της ΝΔ, που είναι «ο άνθρωπος, τα συμφέροντά του, τα δικαιώματά του».

    [02] "Χρειάζεται αλλαγή πορείας"

    "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ.Γ.Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός, ψάχνει απεγνωσμένα άλλοθι για την αποτυχία των δικών του πολιτικών.

    Η δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου έχει ως εξής:

    "Εγκλωβισμένος, αποσταθεροποιημένος, αδύναμος... Ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να αναβαπτιστεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ της κομματικής του νεολαίας. Ως συνήθως, ψάχνει απεγνωσμένα άλλοθι για την αποτυχία των δικών του πολιτικών.

    Όσο και να προσπαθήσει, δεν μπορεί να πείσει τον Έλληνα πολίτη ότι φταίει κάποιος άλλος για την ακρίβεια, για τους φόρους, για το μειωμένο εισόδημα, για την υποβάθμιση της παιδείας και του κοινωνικού κράτους.

    Ό,τι και να κάνει, δεν μπορεί να πείσει τους νέους αυτής της χώρας ότι έχει κάτι να τους πει για το μέλλον τους, ότι έχουν να προσδοκούν κάτι από αυτόν και την κυβέρνησή του.

    Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας, αλλαγή πολιτικής. Με νηφαλιότητα, σύνεση, σιγουριά, καθαρές προτάσεις, προοδευτικές απαντήσεις. Οι πολίτες το απαιτούν".

    Για την Οικονομία

    Η ελληνική κοινωνία έχει διαφορετικά προβλήματα με τα οποία θα ήθελε να ασχοληθεί η κυβέρνηση, η οποία ασχολείται με άλλα θέματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παίρνοντας ως αφορμή την έκθεση του ΙΟΒΕ, στην οποία αποτυπώνεται η οικονομική συγκυρία.

    Στην έκθεση αυτή ο ΙΟΒΕ αναφέρει ότι "σε όλους τους τομείς της οικονομίας καταγράφεται επιδείνωση" και αναφέρεται ειδικότερα στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο, τα δημόσια έργα, την καταναλωτική εμπιστοσύνη, που σημειώνει νέο χαμηλό ιστορικό και την χρηματοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού.

    Αναφερόμενος στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προτάσεις για το πρόβλημα αυτό, οπως δεν έχει προτάσεις για την βαθύτατη οικονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα. Δεν έχει προτάσεις, πρόσθεσε, για να ανακουφίσει το μέσο Ελληνα και να ξαναδώσει αναπτυξική δυναμική στην οικονομία.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τη Σ.Ρουαγιάλ

    «Δεν μπορεί αυτή η κρίση, δεν θα δεχθούμε εμείς οι σοσιαλιστές, αυτή η κρίση, να φορτωθεί στη μεσαία τάξη και στους λιγότερο ευνοημένους. Γιβ αυτό, θα παλέψουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες και, είναι σίγουρο ότι, θα έχουμε στενή συνεργασία και με τη Σεγκολέν και με τους σοσιαλιστές της Ευρώπης για τους στόχους αυτούς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, μετά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε, στην Αθήνα, στην Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι σοσιαλιστές έχουν ήδη πάρει πρωτοβουλίες τις οποίες και θα συνεχίσουν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε «να υπάρξουν νέες πολιτικές, κανόνες λειτουργίας της αγοράς και προστασίας του εισοδήματος των μεσαίων και χαμηλόμισθων οικογενειών».

    Από την μεριά της η κ. Ρουαγιάλ είπε ότι η παρούσα κρίση «αποδεικνύει ότι οι αξίες της Αριστεράς επιστρατεύονται σήμερα για να δώσουν μια λύση σε αυτήν».

    Η κ. Ρουαγιάλ είπε ότι πρέπει «η πολιτική να προηγηθεί της οικονομικής λογικής, στην ανάγκη μιας πιο δίκαιης κατανομής του πλούτου και, κυρίως, σε ένα χρηματοοικονομικό σύστημα που να βρίσκεται στην υπηρεσία της οικονομίας και, σε μία οικονομία, που να βρίσκεται στην υπηρεσία της ανθρώπινης ανάπτυξης».

    «Συνειδητοποιούμε, δηλαδή, τελικά, ότι όλοι οικειοποιούνται προς όφελός τους τις σοσιαλιστικές αξίες και τις αξίες της Αριστεράς. Βλέπουμε στη Γαλλία μέχρι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αρθρώνει έναν αριστερό λόγο. Βλέπουμε ξαφνικά μέχρι και τον κ. Μπους, που ήταν ο πιο εχθρικός απέναντι στην κρατική παρέμβαση, να εθνικοποιεί τις τράπεζες και να βρίσκει, από τη μία στιγμή στην άλλη, 700 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν δεν τα έβρισκε για να ανακουφίσει την παγκόσμια κρίση τροφίμων» είπε η κ. Ρουαγιάλ προσθέτοντας ότι οι λόγοι των σοσιαλιστών θα έχουν αποδεχθεί ωφέλιμοι «μόνο αν θέλουμε, πραγματικά, αυτοί οι λόγοι να γίνουν πράξεις και, η κρίση να αποδειχθεί ευεργετική, δηλαδή, να επιτρέψει μια εις βάθος αλλαγή, τόσο των πολιτικών, όσο και του συστήματος, και όχι ένα πρόχειρο μέσο που θα επιτρέψει απλώς την αναπαραγωγή του συστήματος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 October 2008 - 12:30:27 UTC